Benelli: Νέοι κινητήρες και η έκδοση παραγωγής του 1200GT

Αγώνας δρόμου για την πρωτιά
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

23/9/2020

Τους τελευταίους μήνες οι κινέζικες εταιρείες έχουν μπει για τα καλά σε έναν αγώνα δρόμου για το ποια θα έχει πρώτη τους μεγαλύτερου κυβισμού και με τους περισσότερους κυλίνδρους κινητήρες. Η Benelli (που ανήκει στον όμιλο της Qianjiang), μπορεί να έχασε το προβάδισμα σε αυτή την άτυπη κούρσα, καθώς είχε προλάβει η CFMOTO να παρουσιάσει πρώτη το δικύλινδρο 1250TR-G, αλλά παρουσίασε λίγες μέρες μετά κι εκείνη, την τελική μορφή παραγωγής της γιγαντιαίας τουριστικής μοτοσυκλέτας της με τον τρικύλινδρο κινητήρα των 1200 κυβικών. Οι φήμες, τα “κατασκοπικά” σχέδια και οι φωτογραφίες με πρωτότυπα στους δρόμους της Κίνας, είχαν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους από το 2016, ενώ φέτος τον Ιανουάριο διέρρευσε η πρώτη φωτογραφία και μερικά τεχνικά χαρακτηριστικά. Τώρα όμως στην έκθεση Chongqing Motor Show της Κίνας εμφανίστηκε στην τελική της μορφή, όπως θα την παραλάβουν στα χέρια τους οι επίδοξοι ιδιοκτήτες. Οι αριθμοί δημιουργούν ανάμεικτα συναισθήματα, διότι από τη μια μεριά έχουμε 134 ίππους, που είναι αντίστοιχοι με ενός BMW 1250RT (136 έχει η RT συγκεκριμένα) και τελική ταχύτητα 230km/h που είναι μια χαρά για γρήγορα ταξίδια στις εθνικές οδούς. Από την άλλη όμως η ροπή του τρικύλινδρου των 1200 κυβικών είναι μόλις 9kg/m και αν το πραγματικό βάρος ξεπερνά τα 330 κιλά όπως είχε διαρρεύσει το Ιανουάριο, οι προσπεράσεις και γενικά οι επιταχύνσεις εν κινήσει θα θέλουν υπομονή…

Ανάμεικτα είναι και τα συναισθήματα από το επίπεδο εξοπλισμού, όπου με μεγάλη μας χαρά βλέπουμε δύο ακτινικές δαγκάνες της Brembo και upside-down πιρούνι της Showa (πιθανόν Made in China αλλά τουλάχιστον έχουν όνομα πάνω τους…), υδραυλικό συμπλέκτη (πρέπει να είναι η πρώτη κινέζικη μοτοσυκλέτα με τέτοιο συμπλέκτη αν δεν κάνουμε λάθος), keyless τεχνολογία, LED φώτα, ηλεκτρική ζελατίνα και καθρέπτες παρακαλώ, αλλά και δύο κάμερες! Στα μείον είναι σίγουρα ο πίνακας οργάνων με μια μικρού μεγέθους TFT οθόνη ανάμεσα σε δύο αναλογικά όργανα (στροφόμετρο/ταχύμετρο) και πολύ μαύρο πλαστικό γύρω τους. Πάνω από τα όργανα υπάρχει ένα μεγάλο ορθογώνιο καπάκι που γράφει Benelli και μάλλον είναι εκεί για να μπει κάποιο GPS ή για τον ασύρματο στις αστυνομικές εκδόσεις που ήδη έχει παραλάβει η αστυνομία της Κίνας. Σε ό,τι αφορά τις προδιαγραφές, προς το παρόν δεν υπάρχει αναφορά για Euro5, αλλά με την ταχύτητα που κινούνται οι Κινέζοι πλέον, δεν θα μας κάνει έκπληξη αν την δούμε στους Ευρωπαϊκούς δρόμους σε σύντομο χρονικό διάστημα. Άλλωστε η Benelli έδειξε ήδη τη νέα σειρά κινητήρων που ετοιμάζει, όπου πέρα από τους δύο τρικύλινδρους στα 900 και 1200 κυβικά, θα έχει και δύο τετρακύλινδρους στα 650 και 1000 κυβικά, όπου ο τελευταίος είναι παιδί της συμφωνίας με την MV Agusta και θα προέρχεται από την προηγούμενη γενιά των F4.

Έτσι η γκάμα των κινητήρων της θα ξεκινά με μια σειρά μονοκύλινδρων αερόψυκτων στα 250, 380 και 530 κυβικά και θα ακολουθούν οι υγρόψυκτοι δικύλινδροι με κυβισμό 300, 400, 500, 700, 750 και 900 κυβικών. Οι 400, 700 και 900 είναι νέες προσθήκες στη δικύλινδρη γκάμα και δείχνουν πως η κινέζοι γνωρίζουν πολύ καλά τις φορολογικές-νομικές ιδιαιτερότητες κάθε αγοράς σε αυτόν τον πλανήτη και ετοιμάζουν μοντέλα κομμένα και ραμμένα για κάθε μία ξεχωριστά! Η αποκάλυψη εδώ είναι το νέο Leoncino Cross, που μοιάζει πολύ σε φιλοσοφία με τα Triumph Scambler 1200XC και το Ducati Desert Sled. Στους μεγαλύτερου κυβισμού κινητήρες που θα έχουν στη γκάμα τους τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο περίπλοκα. Η μία πλατφόρμα κινητήρων θα βασίζεται στον τρικύλινδρο κινητήρα που είχαν τα Benelli πριν εξαγοράσει την ιταλική εταιρεία η QJ. Θα έχουν δύο εκδόσεις κυβισμού στα 900 και στα 1200 κυβικά, όπου ήδη ο μεγάλος των 1200 κυβικών έκανε το ντεμπούτο του στην 1200GT που βλέπετε εδώ. Ο 900 είναι για το άμεσο μέλλον και αρχικά προορίζεται για το νέο TNT 899, ένα γυμνό streetfigter για την κατηγορία των Yamaha MT-09, KTM 890 Duke, Kawasaki Z 900 κ.τ.λ.

Στην τετρακύλινδρη πλατφόρμα, όπως είπαμε έχουμε δύο κυβισμούς σε 650  και 1000 κυβικά. Ο 650 αναμένεται να αντικαταστήσει τον σημερινό 600 που έχει το TNT 600, όπως δηλαδή έκανε η Honda με το νέο CB650R. Για τον τετρακύλινδρο των 1000 κυβικών δεν άνοιξαν τα χαρτιά τους, αλλά δεν θα είναι έκπληξη αν δούμε πρώτα μια γυμνή μοτοσυκλέτα και αργότερα ίσως και κάποιο crossover σαν το Kawasaki Versys 1000.

    


  

 

ΚΤΜ - Νέα KTM XC και XC-F για το 2025 με σημαντικές αναβαθμίσεις

Αναβαθμίσεις σε πλαίσιο, αναρτήσεις, εργονομία και πλέον με την Μονάδα Συνδεσιμότητας Offroad
motomag ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

19/4/2024

Για το 2025 η σειρά των Cross-Country μοντέλων KTM XC και XC-F, που απευθύνεται στους Αμερικανούς αναβάτες, δέχεται τις αναβαθμίσεις που υιοθετήθηκαν απευθείας από την KTM Factory Racing, παρέχοντας στους αναβάτες μια ακόμη πιο Ready 2 Race εμπειρία.

Όσον αφορά το πλαίσιο αυτό έχει λάβει την πιο σημαντική αναβάθμιση, με ορατές εγκοπές και αλλαγές στο πάχος του τοιχώματος του σωλήνα γύρω από το μπροστινό μέρος, τις βάσεις κινητήρα και τις περιοχές στήριξης του πίσω αμορτισέρ.

ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025

Αυτές οι αλλαγές έγιναν για να βελτιώσουν τα χαρακτηριστικά ελαστικότητας του πλαισίου και να μειώσουν το βάρος κατά περίπου 300 γραμμάρια, διατηρώντας παράλληλα τη συνολική σταθερότητα και βελτιώνοντας τη συμπεριφορά των μοτοσυκλετών της σειράς στις στροφές. Ένα αναβαθμισμένο ψαλίδι με επεξεργασμένη γλίστρα αλυσίδας και νέο πεντάλ πίσω φρένου με βελτιωμένη ανθεκτικότητα ολοκληρώνει τις αναβαθμίσεις που έγιναν στο πλαίσιο.

Το πιρούνι WP XACT Closed Cartridge παρέχει βελτιωμένη αίσθηση ενώ τα βελτιωμένα χαρακτηριστικά απόσβεσης έρχονται χάρη σε μια νέα φιλοσοφία εμβόλου μεσαίας βαλβίδας που βελτιστοποιεί τη ροή λαδιού εντός του φυσιγγίου.

ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025

Στο πίσω μέρος, το πίσω αμορτισέρ WP XACT επωφελείται από μια αναβαθμισμένη σύνδεση με ανανεωμένες τσιμούχες και μπουλόνια σύνδεσης μικρότερης διαμέτρου. Η ρύθμιση αυτή έχει έρθει απευθείας από την KTM Factory Racing Team. Με αυτές τις αναβαθμίσεις μειώνεται το βάρος ενώ βελτιώνεται και η ακαμψία.

Εργονομικά, η σειρά KTM XC και XC-F διαθέτει νέα καλύμματα, ρεζερβουάρ με διπλά πλαστικά παρέχοντας μια φρέσκια και πιο επιθετική εικόνα ενώ έχει βελτιωθεί λόγω της συγκεκριμένης εργονομίας και η ψύξη. Αλλαγές έχουμε και στα γραφικά τα οποία τονίζουν το πορτοκαλί και μαύρο χρώμα της σειράς.

ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025

Τα μοντέλα KTM XC και XC-F του 2025 διαθέτουν επίσης νέα σχεδίαση στην εισαγωγή αέρα όπως επίσης νέο είναι το snorkel στο φίλτρο αέρα.

Η Μονάδα Συνδεσιμότητας Offroad -δίνεται ως έξτρα στα KTM PowerParts- για τη σειρά XC και XC-F θα υπάρχει στον βασικό εξοπλισμό. Το CUO προσφέρει διάφορες λειτουργίες και επιλογές προσαρμογής μέσω της εφαρμογής KTMconnect. Αυτό λειτουργεί σε δύο μέρη: το CUO είναι τοποθετημένο στο επάνω δεξί πιρούνι μεταξύ της πάνω και της κάτω τιμονόπλακας, και ο αισθητήρας GPS στο μπροστινό φτερό το οποίο πρέπει να αγοραστεί από τα KTM PowerParts.

ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025

Η σειρά KTM XC και XC-F του 2025 θα φτάσει στους εξουσιοδοτημένους αντιπροσώπους της KTM τον Μάιο.

Ετικέτες