Γράφτηκε από: 
τον Μπάμπη Μέντη

BMW 9CENTO - Πρωτότυπη απέναντι στο MT-09Tracer [video]

Αντίπαλος του Tracer 900 από την BMW

Κάθε χρόνο στην λίμνη Como της Ιταλίας γίνεται ένα από τα πιο εντυπωσιακά και ενδιαφέροντα event που αφορά κλασικά αυτοκίνητα, μοτοσυκλέτες και εμφανίζονται concept cars. Ουσιαστικά, η Villa d’Este φιλοξενεί για λίγες μέρες ένα είδος καλλιστείων για τους εραστές της τέχνης πάνω σε τροχούς.

Η BMW έχει δώσει πολύ μεγάλο βάρος σε αυτή την εκδήλωση τα τελευταία χρόνια, επιλέγοντας να παρουσιάσει εκεί σε μορφή πρωτότυπου σημαντικά σπορ αυτοκίνητα που βγήκαν λίγα χρόνια μετά στην παραγωγής, όπως το Z4 Zagato και την σειρά 8 Coupe.

Στο ίδιο μέρος πέρσι είχε παρουσιάζει ένα διαστημικής σχεδίασης ηλεκτρικό scooter. Φέτος σειρά είχε μια μοτοσυκλέτα με πλαίσιο και κινητήρα από το καινούριο F850, όμως η υπόλοιπη εξωτερική εμφάνιση είναι εμπνευσμένη από το S 1000 XR. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε μια μοτοσυκλέτα που τοποθετείται απευθείας απέναντι από το Yamaha Tracer 900 σε ό,τι αφορά τον κυβισμό και τον προορισμό χρήσης.

Το συγκεκριμένο πρωτότυπο έχει ηλεκτρομαγνητικές κλειδαριές για τις αποσπώμενες πλαϊνές βαλίτσες, μια τεχνολογίας που υπάρχει για δεκαετίες στις πόρτες των αυτοκινήτων, όμως πρώτη φορά την βλέπουμε να εφαρμόζεται σε μοτοσυκλέτα. Το γεγονός ότι η BMW φτιάχνει και αυτοκίνητα μάλλον δεν είναι τυχαίο.

Σε κάθε περίπτωση, το 9CENTO (στα Ιταλικά σημαίνει Εννιακόσια) θα μπορούσε κάλλιστα να μπει στην παραγωγή και πιστεύουμε ότι μια τέτοια μοτοσυκλέτα λείπει από την γκάμα της γερμανικής εταιρείας.

Τα προηγούμενα F800GT και F800ST δεν έπιασαν ποτέ το πνεύμα της εποχής μας και γενικά οι συμβατικές μεσαίες sport-touring δεν έχουν πλέον μεγάλο κοινό. Αντιθέτως, αυτό το νέο είδος μοτοσυκλετών, που είναι μια μίξη on-off και supermoto έχει σαφώς περισσότερο μέλλον και όπως έχει ήδη αποδείξει η Yamaha με το Tracer 900, έχει και ισχυρές πωλήσεις στην ευρωπαϊκή αγορά.  

 

     

 

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες: