Γράφτηκε από: 
τον Θάνο Αμβρ. Φελούκα

BMW R1250GS 2019 – 84 κυβικά & 12 άλογα παραπάνω

Μαζί με περίπου 5 κιλά σε βάρος

Το γεγονός πως έρχεται νέο GS είναι γνωστό, όπως και νέο R1200RT ή R1250RT, όπως είχε εμφανιστεί πρόσφατα στους δρόμους να δοκιμάζεται. Αν θυμάστε από προηγούμενο τεύχος του MOTO, οι Γερμανοί έχουν έτοιμη εδώ και καιρό μία λύση με μεταβλητό χρονισμό των βαλβίδων, κυβισμό στα 1250 και αυξημένους ίππους στους 145 με ταυτόχρονη μείωση της κατανάλωσης. Για να μην επαναλαμβανόμαστε, μπορείτε να διαβάσετε εδώ, για τις λύσεις που έχει η BMW για μεταβλητό χρονισμό αλλά και βύθισμα.

Με βάση λοιπόν την υπάρχουσα τεχνολογία της BMW για δύο ολόκληρες δεκαετίες στην αυτοκίνηση, αλλά και την πρακτική εφαρμογή από μία συνεργαζόμενη εταιρία σε έναν κινητήρα που εμφανίστηκε πέρσι και είναι πολύ κοντά σε κυβισμό με αυτόν που τώρα διέρρευσαν οι Άγγλοι, είναι μία ασφαλής υπόθεση πως ο νέος boxer θα έχει VVT και VVL.

Κι αν είναι έτσι, τότε φαίνεται πως δεν έρχεται στα ίδια περιθώρια αύξησης με αυτό που είδαμε πως μπορεί να φτάσει, καθώς οι Άγγλοι δίνουν μέγιστη ονομαστική ισχύ στα 134,1 άλογα. Αναφέρουν επίσης ολόιδιες εξωτερικές διαστάσεις, πράγμα που σημαίνει λίγες έως καθόλου εξωτερικές αλλαγές. Αυτό θα ήταν απολύτως εναρμονισμένο με την πολιτική της BMW που θέλει οι ιδιοκτήτες να διατηρούν υψηλή μεταπολιτική αξία κάνοντας λιγότερο συχνές εξωτερικές αλλαγές.

Ταυτόχρονα με την αύξηση του κυβισμού, αναφέρεται και μία αύξηση του συνολικού βάρους στα 5 κιλά για την βασική έκδοση, πράγμα που μπορεί να δείχνει κι αυτό με την σειρά του, προς το μέρος του νέου boxer. Η μέγιστη ιπποδύναμη έρχεται χαμηλά, στις 7.750 στροφές και είναι η ροπή που έχει αυξηθεί ακόμα περισσότερο. Εδώ μένει να δούμε τι έχει συμβεί με το κιβώτιο αλλά και την απόκριση του νέου κινητήρα, καθώς μέχρι τώρα ο συνδυασμός αυτών των δύο έδινε απότομες αντιδράσεις. Επίσης το χαρακτηριστικό σκάσιμο της εξάτμισης, αυτός ο μπάσος ήχος που πολλαπλασιάζει κάθε άνοιγμα του γκαζιού, είναι πιθανό να τιθασεύεται στο νέο μοντέλο καθώς τα επίπεδα θορύβου έρχονται χαμηλότερα. Αυτό όμως δεν είναι απαραίτητο να είναι ένα από τα χαρακτηριστικά του νέο κινητήρα, γιατί απλούστατα τα επίπεδα θορύβου μετρώνται σε πολύ συγκεκριμένο εύρος στροφών, όπως ορίζουν οι κανονισμοί, κι από εκεί και πέρα μπορεί να διαφέρουν σημαντικά.

Ελάχιστες λοιπόν εξωτερικές αλλαγές αλλά μεγάλες διαφορές στον κινητήρα, είναι όλα όσα περιμένουμε να δούμε αργότερα φέτος στις εκθέσεις για το νέο R1250GS…

Tags: