Γράφτηκε από: 
τον Θάνο Αμβρ. Φελούκα

Επιβεβαίωση ΜΟΤΟ: Το 2022 τα KTM 490. Που θα φτιάχνονται

Απόσπασμα από την μεγάλη συνέντευξη του κ.Pierer στον Alan Cathcart

Τον γύρο του κόσμου κάνει μία δήλωση του Προέδρου της KTM για το μέλλον των μικρών δικύλινδρων On-Off. Ωστόσο η δήλωση αυτή αποτελεί ένα πολύ μικρό απόσπασμα από συνέντευξη που παραχώρησε στον Alan Cathcart, το «ιερό τοτέμ» της μοτοσυκλετιστικής δημοσιογραφίας, και επί δεκαετίες στενού συνεργάτη του περιοδικού ΜΟΤΟ. Οι αναγνώστες ξέρουν πως ο Cathcart είναι ο άνθρωπος που έχει οδηγήσει όλες τις εξωτικές μοτοσυκλέτες του πλανήτη, τις πιο σπάνιες αγωνιστικές στην ιστορία της μοτοσυκλέτας και είναι ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες του ΜΟΤΟ με αδιάλειπτη συνεργασία που μετρά σε δεκαετίες, όχι σε χρόνια. Τα επαναλαμβάνουμε για να μαθαίνουν οι νεότεροι αναγνώστες πως δεν είναι καθόλου τυχαίο που ο Cathcart μιλά απευθείας με τα κορυφαία στελέχη της μοτοσυκλετιστικής βιομηχανίας.

Παραδοσιακά για το τέλος της χρονιάς, ο κύριος Stefan Pierer CEO της Pierer Mobility AG που ελέγχει την KTM Group, παραχώρησε μία αποκλειστική συνέντευξη στον Cathcart που θα την βρείτε σε επόμενο τεύχος του ΜΟΤΟ ολόκληρη.

Όπως κάθε συνέντευξη του ανθρώπου που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην τύχη της μοτοσυκλέτας στην Ευρώπη αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, λέει πολλά για την περίοδο αυτή που διανύσαμε αλλά και την σημαντική αύξηση πωλήσεων που σημειώθηκε πανευρωπαϊκά σε συγκεκριμένες κατηγορίες μέσα στην κρίση της αγοράς μοτοσυκλέτας, συνέπεια της μεγαλύτερης που ζούμε όλοι μας καθώς και στις επιπτώσεις από το κλείσιμο των εργοστασίων. Ο κ.Pierer είπε πολλά πράγματα στον Cathcart που αφορούν το μέλλον της KTM, φτάνοντας να σχολιάσουν μέχρι και το εργασιακό καθεστώς της Κ. Ευρώπης. Ας μείνουμε προς το παρόν σε αυτό που αναπαράγεται εκεί έξω, στα δικύλινδρα 490:

Καταρχήν αν το διαβάζετε πρώτη φορά τώρα, πως η KTM φέρνει δικύλινδρα 490 -συγκεκριμένα- από το 2022, τότε δεν παρακολουθείτε συχνά το ΜΟΤΟ, ο κ.Pierer το έχει ξανά πει πως θα τα δούμε μέσα στο 2021 ως μοντέλα ’22, αυτό που κυκλοφόρησε από τους υπόλοιπους ως νέο, είναι η απάντηση στην ερώτηση του Cathcart για το αν θα γίνει ΑΛΛΑΓΗ στο πρόγραμμα ή παραμένει ως έχει. Τότε ο κ.Pierer απάντησε πως το 490 δεν αλλάζει ημερομηνία για έναρξη παραγωγής που την τοποθετεί στην αρχή του 2022 με την σημαντική λεπτομέρεια πως δεν έχει αποσαφηνιστεί η χώρα που θα παράγεται! Το 490 έχει αναπτυχθεί 100% στο Pune της Ινδίας από το R&D της Bajaj που είναι σε απευθείας γραμμή επικοινωνίας με το R&D της Αυστρίας. Ωστόσο ο κ.Pierer τόνισε στον Cathcart την τεράστια σημασία που δίνει στην CFMoto και την έναρξη παραγωγής του 790 σε λίγους μήνες στο νέο εργοστάσιο της Κίνας. Άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να μεταφερθεί και η παραγωγή του δικύλινδρου 490 στην Κίνα, στην CFMoto τώρα που θα κατασκευάζουν τον κινητήρα του 790 για χρήση στην Ασία αλλά και στην δική τους, νέα on-off μοτοσυκλέτα που έρχεται σε λίγο καιρό και στην Ευρώπη με την ονομασία 800ΜΤ.

Το νέο δικύλινδρο 490 θα έρθει για να αποτελεί το επόμενο βήμα για την Α2 κατηγορία αλλά και μία εναλλακτική για όσους θέλουν μία καθημερινή μικρή μοτοσυκλέτα αλλά να μην είναι μονοκύλινδρη. Ξεκάθαρο είναι επίσης πως θα υποστηρίξει όλες τις κατηγορίες, οπότε θα το δούμε και σε Adventure και σε Duke…

Από το 2022 και μετά, ίσως φτιαγμένα στην Κίνα αλλιώς στην Ινδία, τα νέα δικύλινδρα 490. Μην χάσετε την συνέντευξη του κ.Pierer σε επόμενο ΜΟΤΟ που μεταξύ άλλων αναφέρεται και στο εργοστάσιο συναρμολόγησης που ανέλαβε -και επένδυσε επάνω του- η KTM στην… Βουλγαρία!