Γράφτηκε από: 
τον Μπάμπη Μέντη

Kawasaki: Δίχρονο τετρακύλινδρο, υπερτροφοδοτούμενο άμεσου ψεκασμού και υβριδικό!

Όλες οι τεχνολογίες σε ένα κινητήρα

Η νέα πατέντα που κατέθεσε η Kawasaki έχει όλες τις τεχνολογικές λύσεις που έχουν εφαρμοστεί στους κινητήρες εσωτερικής καύσης τα τελευταία είκοσι χρόνια. Εκείνο που τον κάνει ξεχωριστό βέβαια είναι το γεγονός πως είναι δίχρονος και όχι τετράχρονος, διότι η Audi είχε στην παραγωγή από το 2012 έναν V6 με υπερτροφοδότη και άμεσο ψεκασμό. Επίσης δεν είναι σαφές αν ο συγκεκριμένος κινητήρας αφορά μοτοσυκλέτα ή jet ski, διότι στα σχέδια που έχουμε δει έως τώρα δεν υπάρχει κιβώτιο ταχυτήτων. Βέβαια στην περίπτωση της Kawasaki τα δύο τμήματα συνεργάζονται στενά μεταξύ τους. Πολλά jet-ski έχουν κινητήρες από το ZZ-R 1400 ή ZX-10R, ενώ η τεχνολογία των υπερτροφοδοτούμενων H2 ξεκίνησε από το τμήμα των Jet-Ski. Η σκέψη για επιστροφή στους δίχρονους κινητήρες δεν είναι τόσο τρελή όσο φαντάζεστε λόγω εκπομπών ρύπων. Η σημερινή τεχνολογία του άμεσου ψεκασμού και η ηλεκτρονική διαχείριση της τροφοδοσίας με διχρονόλαδο, έχουν αλλάξει τα δεδομένα. Το σχέδιο της Kawasaki όμως δεν χρησιμοποιεί θυρίδες στο στροφαλοθάλαμο, αλλά συμβατικές βαλβίδες στην κεφαλή με εκκεντροφόρο ειδαγωγής μεταβλητού χρονισμού.  Ο καναδικός όμιλος της Bombardier έχει επενδύσει πολλά στους δίχρονους κινητήρες άμεσου ψεκασμού, αγοράζοντας τις πατέντες της αυστραλιανής Orbital και μέσω της θυγατρικής της εταιρείας κατασκευής εξωλέμβιων κινητήρων θαλάσσης Evinrude, κατασκευάζει δίχρονους V6 κινητήρες 3.000 κυβικών (200-300 ίππων) που ξεπερνούν τις αυστηρές προδιαγραφές εκπομπής ρύπων για χρήση σε λίμνες των ΗΠΑ, κάτι που δεν καταφέρνουν όλοι οι τετράχρονοι κινητήρες αντίστοιχης απόδοσης των ανταγωνιστών της. Όμως τώρα η Kawasaki πάει την τεχνολογία στα άκρα, προσθέτοντας υπερτροφοδότηση, στρόφαλο crossplane και ηλεκτροκινητήρα.

Επίσης το σχέδιο της Kawasaki όμως δεν χρησιμοποιεί θυρίδες στο στροφαλοθάλαμο, αλλά συμβατικές βαλβίδες στην κεφαλή με εκκεντροφόρο εισαγωγής μεταβλητού χρονισμού. Λόγω του άμεσου ψεκασμού, οι βαλβίδες εισαγωγής μεταφέρουν μόνο αέρα στο θάλαμο καύσης και όχι μείγμα. Η λύση αυτή είναι διαδεδομένη στους δίχρονους diesel κινητήρες θαλάσσης με common-rail. Όπως και η επιλογή του crossplane στρόφαλου μάλλον οφείλεται σε χωροταξικούς λόγους και πάνω σε αυτή την επιλογή υποπτευόμαστε πως ο κινητήρας σχεδιάστηκε για Jet-ski.

Diesel κινητήρας θαλάσσης Yanmar άμεσου ψεκασμού

Στους κινητήρες θαλάσσης η ροπή είναι το παν, διότι δεν υπάρχει συμπλέκτης και κιβώτιο ταχυτήτων. Σαν να ξεκινάς από το φανάρι με 6η δηλαδή… Οπότε θέλεις πολύ ροπή χαμηλά για να πλανάρει γρήγορα το σκάφος και να σηκωθεί από το νερό, όπου πλέον ο κινητήρας μπορεί να αυξήσει τις στροφές του και να δείξει τη δύναμή του. Οι V6 ατμοσφαιρικοί κινητήρες είναι η λύση που χρησιμοποιούν οι περισσότεροι κατασκευαστές, εναλλακτικά υπάρχουν και οι εξακύλινδροι εν σειρά με μηχανικό υπερσυμπιεσή (και όχι turbo που θέλει ταχύτητα καυσαερίων – άρα πολλές στροφές για να μπει στο παιχνίδι).

Στα Jet-ski όμως το πλάτος ενός V κινητήρα που είναι τοποθετημένος σε διαμήκη διάταξη ανάμεσα στα πόδια του “καπετάνιου” δεν βολεύει καθόλου. Οπότε με τη χρήση crossplane στροφάλου έχεις τα ίδια περίπου χαρακτηριστικά παροχής της ροπή με ένα V κινητήρα, αλλά πολύ πιο στενό. Αντιθέτως στις μοτοσυκλέτες που η τοποθέτηση του κινητήρα είναι συνήθως εγκάρσια, μπορεί πιο εύκολα να τακτοποιήσεις ένα V4 κινητήρα μέσα στο πλαίσιο. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που μας ενδιαφέρει εδώ είναι η ανάπτυξη της τεχνολογίας των δίχρονων και όχι που θα εφαρμοστεί πρώτα. Αν φτιάξει η Kawasaki ένα δίχρονο, υπερτροφοδοτούμενο Jet-ski που να έχει έγκριση τύπου για χρήση στις λίμνες και τα ποτάμια των ΗΠΑ, τότε θα έχει γίνει το πρώτο σημαντικό βήμα. Μην ξεχνάτε πως στα jet-ski της Kawasaki δοκιμάστηκε η τεχνολογία των υπετροφοδοτούμενων H2