Γράφτηκε από: 
τον Μπάμπη Μέντη

Kawasaki KLX300/KLX300SM 2021: Περισσότερα κυβικά, περισσότερη διασκέδαση

Λογική επανεμφάνιση αλλά όχι για εμάς

Οι προσιτές οικονομικά μοτοσυκλέτες που έχουν φτιαχτεί για να προσφέρουν απλόχερα διασκέδαση σπανίζουν στις μέρες μας. Έχουμε γεμίσει με πρακτικά μικρά δίκυκλα και πανάκριβες εξειδικευμένες υπερμοτοσυκλέτες. Μία εξαίρεση σε αυτόν το γενικό κανόνα είναι τα νέα Kawasaki KLX300 και KLX 300SM. Δεν είναι τα εξειδικευμένα καθαρόαιμα enduro και supermoto που θέλουν trailer και πανάκριβη συντήρηση για να τα χρησιμοποιήσεις, ούτε όμως είναι βαρετά μικρά μοτοσυκλετάκια για να πηγαίνεις στη δουλειά. Μπορούν όμως να τα συνδυάζουν και τα δύο αν δεν σε ενδιαφέρουν οι απόλυτες αγωνιστικές επιδόσεις ή η απόλυτη πρακτικότητα.

Το KLX 300 δεν είναι άγνωστο όνομα στους πιο… ώριμους ηλικιακά φίλους της Kawasaki, καθώς στις αρχές των 90ies ήταν το καθαρόαιμο enduro/crosscountry μοντέλο της πράσινης εταιρείας και αποτελούσε συνηθισμένη μετατροπή ο υπερκυβισμός του KLX 250 σε 300cc χρησιμοποιώντας εξαρτήματα από το KLX 300. Ουσιαστικά το ίδιο έκανε η ίδια η Kawasaki για το 2021, όπου στη θέση του KLX 250 έχουμε πλέον το KLX 300, προσφέροντας την επιπλέον ροπή και δύναμη που χρειαζόταν. Οι Ιάπωνες δεν ανακοινώνουν τιμές ιπποδύναμης και ροπής, όμως δημοσιεύουν ένα διάγραμμα δυναμομέτρησης που δείχνει πόσο μεγάλη διαφορά κάνουν τα 50 επιπλέον κυβικά.

Επίσης δεν λένε κουβέντα για προδιαγραφές Euro 5, ούτε υπάρχει στο επίσημο ευρωπαϊκό site της, ούτε έχει το υποχρεωτικό για την Ε.Ε. ABS, οπότε μιλάμε για ένα μοντέλο που μάλλον δεν θα το δούμε να πωλείται καινούριο στα μέρη μας. Παρ’ όλα αυτά έχει νέου τύπου καταλύτη και νέο φιλτροκούτι που συλλέγει τις αναθυμιάσεις  για λιγότερες εκπομπές ρύπων. Αλλαγές υπάρχουν και στο σύστημα ψύξης με δύο ψυγεία και βεντιλατέρ με πτερύγια που διώχνουν τον ζεστό αέρα από τα πόδια του αναβάτη. Οι αναρτήσεις είναι ρυθμιζόμενες, η τάπα του ρεζερβουάρ κλειδώνει, υπάρχει σχάρα, τσαντάκι και μαρσπιέ συνεπιβάτη και τα νέα ψηφιακά όργανα περιλαμβάνουν τα πάντα από χρήσιμες ενδείξεις για καθημερινή χρήση, ακόμα και στροφόμετρο. Η έκδοση Supermoto έχει oversize δισκόφρενο εμπρός και το πλαίσιο με το αλουμινένιο ψαλίδι είναι βαμμένα σε μαύρο ματ χρώμα.