Γράφτηκε από: 
τον Θάνο Αμβρ. Φελούκα

ΚΤΜ 790 Adventure R Rally 2020: Μας αποκαλύπτεται στην Βοσνία [video]

Ζωντανά τα αποκαλυπτήρια του 790 R Rally!

Η έκδοση Rally του KTM 790 δεν πρέπει να παραξενεύει κανέναν που προστέθηκε στην γκάμα των μεσαίων Adventure, τα οποία από εκεί κρατούν την παράδοσή τους, από τον ορισμό του Travel Enduro, τα πρώτα «πολιτικά» rally, με το 620 Adventure να σηματοδοτεί την αρχή πίσω στο 1997. Η νέα μοτοσυκλέτα, περιορισμένης παραγωγής, παρουσιάστηκε στην Βοσνία Ερζεγοβίνη, στα πλαίσια του KTM Rally Adventure Bosnia στο οποίο το ΜΟΤΟ παίρνει μέρος. Οι Αυστριακοί άλλαξαν την αρχική τους σκέψη να δείξουν το νέο μοντέλο στην EICMA, όπως κάνουν με όλα τα υπόλοιπα μοντέλα, για δύο βασικούς λόγους. Πρώτα για να τιμήσουν όλους όσους παίρνουν μέρος στο Adventure Rally της Βοσνίας, δίνοντάς τους κάτι αποκλειστικό, όπως είχαν κάνει και με το 790, κι έπειτα γιατί η EICMA δεν προσφέρεται για μία ειδική έκδοση όπως αυτή, περιορισμένης παραγωγής.

Το Rally θα κατασκευαστεί σε 500 μόλις κομμάτια, τα οποία και η KTM πιστεύει πως θα ξεπουλήσουν πολύ γρήγορα. Μπορεί κανείς να φτιάξει το δικό του Rally αν παραγγείλει όλα τα power parts που φορά επάνω του, όμως αυτό θα εκτόξευε το κόστος. Η τιμή του Rally θα ανακοινωθεί επίσημα στο τέλος του καλοκαιριού, όμως αναμένεται να είναι αρκετά πιο κάτω από την λιανική τιμή όλων των αξεσουάρ που έχει επάνω του.

Στο επίκεντρο της έκδοσης αυτής και ο πραγματικός λόγος να την ονειρεύεται κανείς, είναι οι αναρτήσεις. Φορώντας την WP XPLOR PRO το 790 R Rally είναι εισιτήριο για τον υψηλότερο ρυθμό με τον ασφαλέστερο τρόπο. Την έκδοση αυτή υπογράφει ο Quinn Cody, πρωταθλητής Baja 1000 και επί χρόνια αγωνιζόμενος στο Rally Dakar, ο οποίος εργάζεται στο R&D της KTM Β. Αμερικής. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε στο ολιγόλεπτο video που έστειλε από τις ΗΠΑ χαιρετίζοντας την αποκάλυψη του πνευματικού του παιδιού, οι αναρτήσεις είναι το σημείο που πραγματικά μπορείς να μεταμορφώσεις μία μοτοσυκλέτα, εκεί που η παραμικρή επέμβαση θα πιάσει τόπο. Ο Chris Birch που την οδήγησε για να πλαισιώσει το την παρουσίαση με τις καλύτερες φωτογραφίες, στάθηκε ακριβώς σε αυτό το σημείο, ανακαλώντας την εποχή που αγωνιζόταν με ελάχιστα χρήματα χωρίς καμία υποστήριξη. Τότε ο στόχος του ήταν στον κινητήρα ή στα φρένα ή οπουδήποτε αλλού εκτός των αναρτήσεων, τονίζοντας πως άργησε να μάθει αυτό το λάθος. Ο Chris οδήγησε το Rally με τον όρο να μην του κάνει ούτε γρατσουνιά, γιατί είναι πρωτότυπο και δεν θα είχαν άλλο για την παρουσίαση, με την υποσημείωση να φέρει τις καλύτερες φωτογραφίες. Αυτός ο συνδυασμός δεν είναι εύκολος, όμως όπως μας είπε από κοντά ο Chris, στην σέλα του Rally δεν χρειάστηκε ούτε ένα λεπτό προσαρμογής, ξεκίνησε απευθείας με σούζα…

Είναι ψηλή μοτοσυκλέτα, με τις διαδρομές εμπρός και πίσω να έχουν εκτοξευθεί στα 270mm, με μία αύξηση 13mm που φέρνει την σέλα στα 923mm και χαρίζει 288mm απόστασης από το έδαφος. Οι ψηλότεροι αναβάτες θα την ευχαριστηθούν ιδιαίτερα, και σε συνδυασμό με το τελείως Rally ρεζερβουάρ έχεις την δυνατότητα να μεταφερθείς εμπρός και πίσω σε όλο το μήκος της μοτοσυκλέτας απροβλημάτιστα.

Ζάντες και αναρτήσεις απευθείας βγαλμένα από το Dakar σε μία έκδοση που όπως πολύ όμορφα το τοποθέτησε ο Chris Birch, δεν είναι αυτό που χρειάζεσαι αλλά εκείνο που θέλεις.

Διάφανα πλαστικά εμπρός σε αφήνουν να βλέπεις το έδαφος από παντού, είτε είσαι τέρμα εμπρός είτε κάθεσαι πίσω κατεβαίνοντας την πιο απότομη πλαγιά, ενώ όλες οι λεπτομέρειες έχουν προβλεφθεί από την KTM ώστε να μην μοιάζει με custom 790 R αλλά με μία πραγματική εργοστασιακή μοτοσυκλέτα. Το Rally είναι η επιτομή της εξερεύνησης των ορίων, δηλώνει απερίφραστα την φιλοσοφία της KTM και πηγαίνει τα πράγματα ένα σκαλί πιο πάνω για τις δυνατότητες που έχει πλέον ένας ιδιώτης συγκριτικά με τους επαγγελματίες αγωνιζομένους!

Αυτό που κάνουμε εμείς στο MOTO αυτές τις ημέρες, είναι το χαρακτηριστικό όλης της Adventure σειράς και ιδιαίτερα αποκαλυπτικό για το μεσαίο 790: Από την Αθήνα στο Βελιγράδι δίχως στάση, από εκεί στην Βοσνία και μόνο με μία αλλαγή ελαστικών ξεκινάς να τρέχεις στο Rally με αξιώσεις. Τελειώνεις, βάζεις τα λάστιχα που είχες και γυρνάς αλλά χίλια χιλιόμετρα μετά στο σπίτι σου. Δεν το κάνουν όλες οι μοτοσυκλέτες με ακριβώς τον ίδιο τρόπο, δεν τις βγάζεις από το κουτί τους και τις χρησιμοποιείς διαμετρικά αντίθετα απλά αλλάζοντας λάστιχα. Αυτό είναι το χαρακτηριστικό των 790 και το Rally, όπως το επεξεργαστήκαμε από κοντά και συνομιλώντας με τον πάντα έντιμο και απόλυτα ειλικρινή Chris Birch που την οδήγησε, είναι η μοτοσυκλέτα που διαλύει τα σύνορα και σου επιτρέπει να κάνεις ταξίδια από εκεί που δεν πηγαίνουν οι υπόλοιποι…

 

Πλούσια συλλογή φωτογραφιών:

Tags: