Γράφτηκε από: 
τον Μπάμπη Μέντη

Πλήρης τεχνική ανάλυση Harley Davidson Pan America 1250/ Pan America Spacial 2021: Με τεχνολογία αιχμής

Κάνει τον ανταγωνισμό να φαίνεται… ντεμοντέ!

Αναρτήσεις που αυτόματα χαμηλώνουν και ψηλώνουν τη μοτοσυκλέτα, αυτορυθμιζόμενες υδραυλικές βαλβίδες που δεν χρειάζονται ποτέ service, ενεργά φώτα LED και όργανα με οθόνη touch-screen, είναι μόνο μερικές από τις εντυπωσιακές τεχνολογίες της Harley Davidson Pan America 1250/ Pan America 1250 Special. Α! Και με βάρος 228 κιλά (242 κιλά με 21,2 λίτρα βενζίνης και 4,5 λάδι στον κινητήρα) τα 150 άλογα στις 9.000 στροφές δεν χρειάζονται περισσότερα από 4,9 λίτρα για κάθε 100 χιλιόμετρα, χαρίζοντας αυτονομία 530 χιλιομέτρων!

Το είχαν πει και τελικά το έκαναν πράξη. “Ξέρουμε πως μπαίνουμε σε μια άκρως ανταγωνιστική κατηγορία όπου δραστηριοποιούνται οι κορυφαίοι κατασκευαστές του κόσμου” ήταν τα λόγια του πρώην πρόεδρου της Harley Davidson, ο οποίος οραματίστηκε την φιλοσοφία More Roads, της οποίας παιδί είναι και η Pan America. Δυστυχώς δεν είναι πλέον στο τιμόνι της αμερικάνικης εταιρείας για να απολαύει τους καρπούς των κόπων του. Και τι αποτέλεσμα! Θα ξεκινήσουμε από την μεγαλύτερη “πρωτιά” της Panamerica διότι δεν αφορά μόνο την κατηγορία των on-off αλλά ολόκληρη την βιομηχανία δικύκλων γενικώς. Μιλάμε φυσικά για τις αυτορυθμιζόμενου ύψους και ημί-ενεργητικές αναρτήσεις της Showa που έχει η έκδοση Special και είχε παρουσιάσει η ιαπωνική εταιρεία στην τελευταία έκθεση τεχνολογίας του Τόκιο πάνω σε μια Honda Africa Twin. Με δεδομένο πως η Showa είναι από τους μεγαλύτερους προμηθευτές της Honda και η Honda έχει μετοχές της Showa, οι φήμες τότε ήθελαν να δούμε αυτές τις αναρτήσεις πάνω στην Africa Twin 1100 που θα παρουσιαζόταν μερικούς μήνες αργότερα.

Όμως η ιστορία θέλει την Harley Davidson να είναι εκείνη που τις χρησιμοποιεί για πρώτη φορά σε μοτοσυκλέτα παραγωγής. Η λειτουργία τους είναι αυτόματη ή manual. Στην αυτόματη λειτουργία η μοτοσυκλέτα χαμηλώνει όταν είναι σταματημένη και σηκώνεται όταν κινείται. Το εύρος που μεταβάλλεται είναι περίπου 17mm. Μαζί με την δυνατότητα ρύθμισης του ύψους της ίδιας της σέλας, η έκδοση Special έχει ύψος σέλας από μόλις 772mm έως 830mm και είναι η χαμηλότερη στην κατηγορία της. Μόνο η BMW προσφέρει το R1250 Adventure με τόσο χαμηλή σέλα, αλλά με το κόστος της μόνιμα μικρότερης ωφέλιμης διαδρομής των αναρτήσεων και με μια σέλα που έχει ελάχιστο αφρώδες υλικό. Τέτοιοι συμβιβασμοί δεν υπάρχουν στην Pan America.

Στη βασική έκδοση χωρίς τις αυτορυθμιζόμενες αναρτήσεις το εύρος του ύψους της σέλας είναι 772mm-869mm. Το πλεονέκτημα του συστήματος είναι προφανές. Εν κινήσει το χαμηλότερο σημείο της μοτοσυκλέτας απέχει 210mm από το έδαφος, ενώ όταν πρέπει να πατήσεις τα πόδια σου γερά κάτω στο φανάρι, η μοτοσυκλέτα χαμηλώνει μόνη της. Επίσης αυτές οι αναρτήσεις της Showa μπορούν να κρατούν διαρκώς σταθερό το ύψος της μοτοσυκλέτας ανεξάρτητα αν κάθεται πίσω συνεπιβάτης ή αν είναι οριακά φορτωμένη η μοτοσυκλέτα.

Έχουν συνολικά τρία προγράμματα λειτουργίας:

Auto Mode: όπου χαμηλώνει τη μοτοσυκλέτα όσο πιο γρήγορα γίνεται

Sort Delay/Long Delay: σε αυτά τα δύο προγράμματα η μοτοσυκλέτα αρχίζει να χαμηλώνει και παραμένει χαμηλή μόνο όταν η ταχύτητα που κινείσαι είναι σχεδόν πάρα πολύ μικρή (2-5km/h)

Locked Mode: σε αυτό το mode καταργείς ουσιαστικά την λειτουργία του συστήματος και η μοτοσυκλέτα παραμένει σταθερή σε ύψος

 Το λογισμικό λειτουργίας τους έχει εξελιχθεί από την ίδια την Harley Davidson για αυτή τη μοτοσυκλέτα και δεν είναι έτοιμο αγορασμένο από την Showa.

Το upside-down πιρούνι εμπρός έχει διάμετρο 47mm και η διαδρομή των αναρτήσεων είναι τεράστια στα 191mm.  Τα προγράμματα (mode) των ημί-ενεργητικών αναρτήσεων είναι 5  (comfort, balanced, sport, off-road soft, off-road firm).

Τα φρένα είναι της Brembo με ακτινικές δαγκάνες που έχουν τέσσερα μεγάλα έμβολα των 30mm και δίσκους των 320mm. Πίσω ο δίσκο είναι στα 280mm. Φυσικά το ABS είναι cornering, όπως “cornering” είναι και το traction control, δηλαδή λαμβάνει υπόψη του τους αισθητήρες επιτάχυνσης της IMU. Και τα δύο αυτά συστήματα διαφοροποιούν τον τρόπο λειτουργίας τους στα προγράμματα Off-Road Plus και Off-Road Plus Custom ώστε να προσαρμόζονται στις συνθήκες χαμηλής πρόσφυσης των εκτός δρόμου διαδρομών.

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα ηλεκτρονικά βοηθήματα του Panamerica είναι το Cornering-Engine Brake, όπου ο ride by wire ψεκασμός ρυθμίζει τις στροφές του κινητήρα και δεν αφήνει τον πίσω τροχό να μπλοκάρει αν κατεβάσεις ταχύτητα με την μοτοσυκλέτα πλαγιασμένη.

Στη λίστα με τις πρωτιές της Pan America θα πρέπει να βάλουμε και τον full-led προβολέα, ο οποίος διαθέτει ενεργά cornering lights. Ποια η διαφορά από τα cornering lights των άλλων θα ρωτήσετε; Αυτός ο προβολέας έχει τρία LED σε κάθε άκρη του, όπου το κάθε ένα από αυτά έχει διαφορετική γωνία στόχευσης (συγκεκριμένα το ένα είναι στις 8⁰, το άλλο στις 15⁰ και το άλλο στις 23⁰. Αντί να ανάβουν όλα μαζί όταν πλαγιάζει η μοτοσυκλέτα, στο Panamerica ανάβουν ένα-ένα με τη σειρά ανάλογα με το πόσο έχεις πλαγιάσει, προσφέροντας ομοιογενή φωτισμό σε κάθε είδους στροφή.

Στα στοιχεία άνεσης  και πρακτικότητας να βάλουμε επίσης την ρυθμιζόμενη σε ύψος ζελατίνα, όπου έχει εύρος ρύθμισης 45mm και γίνεται εύκολα με το ένα χέρι σύμφωνα με την Harley.

Ρυθμιζόμενο και μάλιστα χωρίς εργαλεία είναι και το πεντάλ του πίσω φρένου, ώστε να του αλλάζεις εύκολα θέση όταν οδηγάς όρθιος στο χώμα!

Όργανα με touch-screen και zoom-in/zoom-out

Οι touch-screen οθόνες δεν είναι κάτι καινούριο για την Harley Davidson, αφού τις χρησιμοποιεί εδώ και αρκετά χρόνια στις Street Glide / Road Glide και γενικά σε όσα μοντέλα έχουν το infotainment BOOM. Όμως στον κόσμο των mega on-off είναι κάτι νέο και δίνει μεγάλες δυνατότητες επιλογών στον αναβάτη. Όλα γίνονται μέσω bleutooth και του ειδικά σχεδιασμένου App της Harley Davidson. Με αυτό το App στο κινητό σου μπορείς να έχει στην οθόνη των οργάνων navigation που ενημερώνεται αυτόματα και μάλιστα μπορείς να αποθηκεύσεις την διαδρομή που θέλεις να κάνεις σε περίπτωση που βρεθείς σε περιοχές όπου δεν υπάρχει σήμα (δεν έχει κεραία GPS, χρησιμοποιεί του τηλεφώνου σου). Υπάρχουν πολλές επιλογές διαμόρφωσης των ενδείξεων πάνω στην οθόνη, όπου αν το θελήσεις ο χάρτης του navigation μπαίνει στο κέντρο και μπορείς να κάνεις zoom in-out με τα δάκτυλα. Η λειτουργία touch screen είναι εφικτή μόνο όταν η μοτοσυκλέτα είναι ακινητοποιημένη. Εννοείται πως μπορείς να χειρίζεσαι και τις υπόλοιπς λειτουργίες του κινητού σου, όπως να αλλάζεις τραγούδια ή σταθμούς στο ραδιόφωνο και να απαντάς σε τηλεφωνικές κλήσεις.

 

Καθώς έχουμε δοκιμάσει τις αντίστοιχες οθόνες στα Street Glide του 2020, σας βεβαιώνουμε πως δουλεύουν μια χαρά και όταν φοράς γάντια και η ανάλυσή τους είναι κορυφαία, όπως και το τζάμι που μειώνει στο ελάχιστο της αντανακλάσεις.

 

Κινητήρας-Πλαίσιο σχεδιασμένα μαζί

 

Ο υπερσύγχρονος τεχνολογικά V2 κινητήρας Revolution MAX των 1252 κυβικών έχει σχεδιαστεί ως ενιαίο μέρος του πλαισίου, με αποτέλεσμα το βάρος της απλής έκδοσης χωρίς υγρά να είναι μόλις 228 κιλά και της Special με τις ηλεκτρονικές αναρτήσεις στα 239 κιλά.

Η περιεχόμενη γωνία των κυλίνδρων είναι στις 60⁰ για να μειωθεί το μήκος του, όμως τα κομβία του στροφάλου έχουν offset 30⁰ με στόχο τα διαστήματα ανάφλεξης να είναι ίδια με εκείνα των V2 με περιεχόμενη γωνία τις 90, μειώνοντας τους κραδασμούς στις υψηλές στροφές. Η κάθε κεφαλή έχει φυσικά δύο εκκεντροφόρους, όπου διαθέτουν σύστημα μεταβλητού χρονισμού, τόσο οι εισαγωγής, όσο και οι εξαγωγής.

Μάλιστα ο σχεδιασμός της έδρασής τους στις κεφαλές, επιτρέπει την αφαίρεσή τους, χωρίς να είναι αναγκαίο το ξεμοντάρισμα ολόκληρου του συστήματος κίνησής τους.

Από κάτω τους έχουν τέσσερεις βαλβίδες (8 συνολικά) με υδραυλική ρύθμιση του διάκενου που φυσικά δεν χρειάζεται ποτέ service! Πολύ σωστά η Harley Davidson καθορίζει τα διαστήματα service του κινητήρα στα πρώτα 1500km και μετά κάθε 8.000km και δεν πέφτει στην λούμπα των μεγάλων διαστημάτων service των 15.000km που έχουν γίνει της μόδας τα τελευταία χρόνια. Ειδικά σε κινητήρες με σύστημα μεταβλητού χρονισμού εκκεντροφόρων, όπου η πίεση και η άριστη κατάσταση του λαδιού επηρεάζει άμεσα την λειτουργία και την αξιοπιστία τους σε βάθος χρόνου, τα μεγάλα διαστήματα service είναι ρίσκο αν κάνεις πολλά χιλιόμετρα σε αστικό περιβάλλον, όπου τα λάδια γεμίζουν νερό από τις μεταβολές της θερμοκρασίας του αέρα μέσα στα κάρτερ, εξατμίζονται από τις υψηλές θερμοκρασίες λειτουργίας και μαζεύουν κατάλοιπα από τους δίσκους του συμπλέκτη που χρησιμοποιείς διαρκώς σε κάθε φανάρι. Έτσι κι αλλιώς, στα ψηλά γράμματα λένε πως πρέπει να αλλάζεις λάδια κάθε χρόνο ανεξάρτητα τα χιλιόμετρα που έχεις προλάβει να κάνεις, οπότε το όριο των χιλιομέτρων μένει στα λόγια τις περισσότερες φορές.  

Πίσω στο βασικό θέμα μας, που είναι φυσικά ο κινητήρας του Panamerica, όπου η Harley Davidson χρησιμοποιεί μια χρονοβόρα διαδικασία ψύξης των κεφαλών μετά την χύτευσή τους, ώστε να δώσει διαφορετικά χαρακτηριστικά ακαμψίας στα σημεία που συνδέεται με το πλαίσιο, αφού όπως είπαμε ο κινητήρας αποτελεί μέρος του πλαισίου και έχει ενεργή συμμετοχή στη διαχείριση των δυνάμεων στρέψης που του ασκούνται.

Τα εξωτερικά καπάκια των κεφαλών και του κάρτερ είναι κατασκευασμένα από μαγνήσιο για μείωση του βάρους και οι κύλινδροι και τα έμβολα έχουν αντιτριβηκή επικάλυψη.

Τα μπεκ που ψεκάζουν λάδι κάτω από τα έμβολα και το υγρόψυκτο φίλτρο λαδιού, εξασφαλίζουν σταθερή θερμοκρασία λειτουργίας.

Οι διαστάσεις του θαλάμου καύσης είναι υπερτετράγωνες, με διάμετρο εμβόλου στα 105mm και διαδρομή στα 72mm και η θεωρητική σχέση συμπίεσης φτάνει στα 13:1. Παρά την υψηλή συμπίεση, ο κινητήρας μπορεί να κάψει βενζίνη 91 οκτανίων ή ακόμα και χαμηλότερη, χάρη στο knock-sensor που διαθέτει και τον προστατεύει από την καταστροφική προανάφλεξη. Επίσης όταν σβήσει ο κινητήρας, οι ρυθμιστές των εκκεντροφόρων παίρνουν την πιο ήπια θέση χρονισμού για να μειώσουν την συμπίεση και να διευκολύνουν την μίζα στο έργο της.

Το σύστημα λίπανσης ακολουθεί τη φιλοσοφία των V2 της KTM με ένα ημί-ξερο κάρτερ, που συνολικά περιέχει 4,5 λίτρα λαδιού και μειώνει τις απώλειες από το κιβώτιο ταχυτήτων δεν κολυμπά ολόκληρο μέσα στο παχύρευστο λάδι.

                                                                                                                                     

Υπάρχουν δύο μπουζί σε κάθε κύλινδρο που ενεργοποιούνται ανεξάρτητα ανάλογα τις στροφές και το φορτίο του κινητήρα, ενώ η τροφοδοσία γίνεται με δύο σώματα ψεκασμού τεχνολογίας ride by wire.

Το φιλτροκούτι έχει συνολικό όγκο 11 λίτρα και διαθέτει φίλτρο που πλένεται και επαναχρησιμοποιείται, ενώ η σχεδίασή του εμποδίζει τα νερά να εισχωρήσουν εύκολα.

Το κυρίως πλαίσιο αποτελείται από τρία ξεχωριστά κομμάτια που δένουν σταθερά πάνω στον κινητήρα και τα γεωμετρικά του χαρακτηριστικά έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Η γωνία κάστερ θυμίζει μοτοσυκλέτα δρόμου με τις 25⁰, όμως το ίχνος των 157mm και το μεταξόνιο των 1.580mm είναι ξεκάθαρα από τον κόσμο των καινούριων mega on-off. Στόχος των σχεδιαστών να χωρέσουν ανάμεσα στους άξονες των δύο τροχών όλο το βάρος του συνεπιβάτη και των πιθανών αποσκευών ενός πολυήμερου ταξιδιού.

Οι τροχοί είναι από χυτό αλουμίνιο και στις δύο εκδόσεις, με τις κλασσικές διαστάσεις των 19” εμπρός και των 17” πίσω. Τα 150 άλογα πρέπει να τιθασεύσουν τα ειδικά σχεδιασμένα ελαστικά της Michelin με το πίσω να έχει πλάτος 170mm. Στα extra υπάρχουν και ζάντες με ακτίνες (tubeless).

 Μετά από όλα αυτά, είναι ξεκάθαρο πως η Harley Davidson δεν ήρθε σε αυτή την κατηγορία για να πάρει τον κωμικό ρόλο στην ταινία. Ήρθε ξεκάθαρα για να κόψει το γέλιο σε όσους έχουν σηκώσει ψηλά την μύτη τους και με τιμή 18.590€ για την έκδοση με τις συμβατικές πινακίδες και 21.990€ για την έκδοση με τις ηλεκτρονικές αυτορυθμιζόμενες αναρτήσεις, το μόνο που μένει είναι να περάσει από το μαρτύριο του Mega Test του ΜΟΤΟ. Ανυπομονούμε!