Γράφτηκε από: 
τον Θάνο Αμβρ. Φελούκα

Σεισμική δόνηση: Η Harley Davidson προσγειώνει στα βουνά Adventure μοντέλο! [video]

Concept με ορίζοντα το 2020!

Η απάντηση σε όσους θέλουν να λένε πως η Harley Davidson βγάζει τις ίδιες και τις ίδιες μοτοσυκλέτες εδώ και δεκαετίες, με αλλαγές που μόνο οι οπαδοί της μάρκας δίνουν βαρύτητα, έρχεται σήμερα κάνοντας πάταγο: Ανάμεσα σε μία ολοκληρωτική επαναπροσέγγιση της γκάμας της, ξεχωρίζει η Pan America η πρώτη ADV (κατά τα ευρωπαϊκά δεδομένα) μοτοσυκλέτα της H-D!

«Δεν καθόμαστε ακίνητοι να βλέπουμε τον κόσμο να περνάει» - «Μπαίνουμε σε έναν νέο κόσμο. Κι αυτή είναι μονάχα η αρχή»

Με φράσεις όπως αυτές, η Harley Davidson δίνει τις κατευθυντήριες γραμμές για την αλλαγή πορείας σε μία πιο εξωστρεφή, πλήρως ανανεωμένη προσέγγιση των μοτοσυκλετιστών.

Ανάμεσα στις πολλές αλλαγές και τα νέα μοντέλα που ανακοίνωσε, φυσικά και ξεχωρίζει η Pan America των 1250 κυβικών, κι αυτό γιατί είναι κάτι που κανείς δεν περίμενε να δεί.

Για την ιστορία, να θυμίσουμε πως πριν από δύο χρόνια, ένα άλλο concept, Adventure μοντέλο βασισμένο σε Harley, έκανε αντίστοιχο θόρυβο. Εμφανίστηκε σε Έκθεση της Ταϊλάνδης, παρουσία του προέδρου της H-D στην Ασία, ως μία custom δημιουργία ενός εξωτερικού συνεργάτη. Πολλοί τότε μίλησαν για μία πρόβα της μητρικής εταιρίας, για μία κανονική σφυγμομέτρηση των αντιδράσεων με τρόπου που δεν θα ξυπνούσε κανέναν. Διότι το μόνο σίγουρο είναι πως τα νέα μοντέλα δεν ξεπηδούν από την μία μέρα στην άλλη και έχουν κατά ελάχιστο μία διετία εξέλιξης. Πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για κάτι τελείως νέο που δεν υπήρχε στην γκάμα.

 

Μετασεισμοί από τη Harley Davidson: Τα υπόλοιπα μοντέλα!

Όταν λοιπόν εμφανίστηκε εκείνο το πρωτότυπο η H-D είχε ήδη βάλει μπροστά το σχέδιο της Pan American. Όσο για την σκέψη, αυτή τους περιτριγυρίζει χρόνια και είναι πλέον η συρρίκνωση του μεριδίου που τους οδηγεί να αναζητήσουν νέες αγορές.

Οι Adventure μοτοσυκλέτες που έχουν τεράστιο κίνημα στην Ευρώπη και αντίστοιχα στις ΗΠΑ, είναι ένα πολύ λογικό βήμα για την μελλοντική πορεία της H-D. Η εμφάνιση της Pan America από την άλλη δεν είναι, αν και η εμφάνιση είναι κάτι το υποκειμενικό, χώρια από το γεγονός πως βλέπουμε ένα concept μοντέλο σε φωτογραφίες… Η πραγματική μοτοσυκλέτα θα είναι διαφορετική, και το μόνο σίγουρο αυτή την στιγμή είναι πως έρχεται στα αλήθεια, με τον «μεσαίο» κινητήρα –μιας και τα κυβικά για αυτούς ρέουν άφθονα στην γκάμα τους.

Στην πράξη η H-D φέρνει μία σειρά από νέους κινητήρες που θα ξεκινούν από τα 250 κυβικά, ριζικά επαναπροσδιορίζοντας την θέση της στην παγκόσμια σκακιέρα των κατασκευαστών. Σε ό,τι αφορά όμως την πρώτη της Adventure, αφήνει αυτή την στιγμή τον κόσμο να δημιουργεί βαβούρα γύρω από το όνομά της, δίχως να δηλώνει τίποτα περισσότερο αυτή την στιγμή.

Εμφανισιακά διαχωρίζει την θέση της από τον ανταγωνισμό και την αλά «GS» λογική, ενώ ξεκάθαρα παίζει με την αισθητική των μεγάλων της cruiser. Υπάρχει σημαντικός λόγος που αρκετοί κατασκευαστές επιλέγουν την GS εμφάνιση, κι αυτό γιατί το κοινό της μοτοσυκλέτας είναι το πλέον συντηρητικό που υπάρχει. Οι αλλαγές κάθονται βαριά στο στομάχι. Για αυτό και αρχικά η εμφάνισή της προξενεί τα σχόλια. Από την άλλη όμως έρχεται κοντά στις cruiser και ταυτόχρονα ξεχωρίζει..

Καταφέρνοντας να κρατήσει καλά το μυστικό της, η H-D έκανε κανονικό πάταγο με την Adventure μοτοσυκλέτα της, κι ας μην είναι η πρώτη H-D με τρακτερώτα ελαστικά που βλέπει κανείς. Είναι η πρώτη επίσημη όμως, και της ευχόμαστε μία πολύ καλύτερη σταδιοδρομία από μία παραπλήσια προσπάθεια των Αμερικανών, θυμάστε το Buell Ulysses;

Αν κρίνουμε από το video η H-D θα είναι σημαντικά ανώτερη στο χώμα από κάθε άλλη αντίστοιχη προσπάθεια! Στο μέλλον λοιπόν MEGA TEST και με Harley Davidson!