Γράφτηκε από: 
τον Μπάμπη Μέντη

Τετρακύλινδρα “τύπου Honda” με 800 κυβικά και 117 ίππους από την Κίνα

Μετά τους κλώνους του δικύλινδρου CB500, σειρά έχει το τετρακύλινδρο CB650

Το όνομα της εταιρείας είναι Wuyi Weisenke Power Technology και το όνομα του κινητήρα είναι VSK800, όμως για όσους γνωρίζουν από κινητήρες της Honda θα αναγνωρίσουν στις φωτογραφίες τον τετρακύλινδρο του CB650F… Η κινέζικη εταιρεία που κατασκευάζει τον VSK 800 ισχυρίζεται πως έχει κάνει τον σχεδιασμό και την εξέλιξη εντελώς μόνη της, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως ξεκίνησαν από ένα λευκό κομμάτι χαρτί.

Το πιθανότερο σε αυτή την περίπτωση είναι να έχουν ξεκινήσει με τη διαδικασία του reverse-engineering και στη συνέχεια να ασχολήθηκαν με την αύξηση του κυβισμού από τα 650 στα 800 κυβικά.

Η Wuyi Weisenke Power Technology δεν κατασκευάζει ολόκληρες μοτοσυκλέτες, αλλά είναι μια εταιρεία κατασκευής κινητήρων φασόν, δηλαδή πουλάει τους κινητήρες σε οποιοδήποτε άλλο εργοστάσιο θέλει να τους χρησιμοποιήσει.

Ακριβώς το ίδιο γίνεται έως σήμερα με τους κλώνους του δικύλινδρου εν σειρά κινητήρα των CB500 της Honda, όπου υπάρχουν τουλάχιστον τρία-τέσσερα εργοστάσια που τους κατασκευάζουν και τουλάχιστον καμιά δεκαριά εταιρείες που τους χρησιμοποιούν.

Ο συγκεκριμένος κλώνος του τετρακύλινδρου των CB650, έχει πλέον 117 ονομαστικούς ίππους λόγω της αύξησης του κυβισμού στα 800cc, ενώ η ίδια εταιρεία κατασκευάζει και μια υπερκυβισμένη έκδοση στα 650cc του γνωστού μας δικύλινδρου εν σειρά της Honda με περίπου 60-65 ίππους.

Το “αστείο” της όλης ιστορίας είναι πως το κινέζικο 800 έχει περισσότερα άλογα και πλουσιότερο εξοπλισμό από το γνήσιο Honda CB650 που κατασκευάζεται πλέον στην Ταϊλάνδη και όχι στην Ιαπωνία…