Γράφτηκε από: 
το Μαύρο Σκύλο

ΒΜW E – scooter: Eπιδόσεις και γόητρο

Τo ηλεκτροκίνητο σκούτερ της BMW -ακόμη είναι σε επίπεδο εξέλιξης- δεν μοιάζει με κανένα από τα ηλεκτρικά σκούτερ που ξέρουμε μέχρι σήμερα. Αντί για τα μικρού μεγέθους και βάρους σκούτερ που προορίζονται για σύντομες διαδρομές μέσα στις πόλεις, το E-Scooter concept σχεδιάζεται για να έχει πολύ μεγαλύτερο εύρος δράσης.

Κατ’ αρχήν, είναι το μέγεθός του που είναι εφάμιλλο των μεγάλου μεγέθους σκούτερ άλλων κατασκευαστών με κινητήρες 600 κυβικών. Πρόκειται εμφανώς για ένα σκούτερ “γοήτρου” με αντίστοιχες δυνατότητες και επιδόσεις. Το E - scooter προέρχεται από το concept C που είχε παρουσιαστεί στην περσινή έκθεση του Μιλάνου. Αυτό όσον αφορά την εμφάνισή του εξωτερικά. Γιατί κάτω από αυτήν υπάρχουν άλλες τεχνολογίες στα περισσότερα σημεία του. Διατηρήθηκε πάντως το “ψαρωτικό” ανεστραμμένο πιρούνι, το οποίο δεν είναι “σαν” πιρούνι μοτοσυκλέτας αλλά ακριβώς ίδιο, με τις μπουκάλες του να δένουν με δυο πλάκες. Από εκεί και πέρα, το Ε- scooter είναι ένα ακόμη BMW “χωρίς πλαίσιο” ή σωστότερα χωρίς κυρίως πλαίσιο. Αντί αυτού χρησιμοποιείται το αλουμινένιο κουτί στο εσωτερικό του οποίου υπάρχουν οι μπαταρίες. Στο μπροστινό του μέρος βιδώνεται ένα σωληνωτό υποπλαίσιο για να στηρίξει με τη σειρά του το πιρούνι και τον υπόλοιπο εξοπλισμό του εμπρός μέρους, ενώ ένα απλούστερο σωληνωτό, επίσης, υποπλαίσιο στηρίζει στο πίσω μέρος τη σέλα και την ουρά. Το αλουμινένιο και μονόμπρατσο ψαλίδι πέρα από την ξεχωριστή εικόνα που δημιουργεί φιλοξενεί στο εσωτερικό του ένα μέρος από το σύστημα μετάδοσης της κίνησης στον πίσω τροχό, ενώ το μοναδικό αμορτισέρ είναι τοποθετημένο με μεγάλη κλίση από την αριστερή του πλευρά και το αναρτά δίχως μοχλικό. Η μετάδοση από τον ηλεκτροκινητήρα προς τον πίσω τροχό ξεκινά με έναν οδοντωτό ιμάντα από τον κινητήρα έως τις τροχαλίες, όπου συνεχίζει ένας δεύτερος ιμάντας ενώ ο τροχός περιστρέφεται από αλυσίδα.
Υπάρχει κύκλωμα υγρόψυξης -αναζητήστε το ψυγείο κάτω από τον λαιμό- για να ψύχει τον κινητήρα, αλλά και τον φορτιστή κατά τη διάρκεια της φόρτισης. Αυτή γίνεται χρησιμοποιώντας την απλή πρίζα του δημόσιου δικτύου διανομής ρεύματος. Οι επιδόσεις του -κατά τα λεγόμενα της εταιρείας- όσον αφορά την επιτάχυνσή του, είναι αντίστοιχη με των σκούτερ που διαθέτουν κινητήρες βενζίνης 600 κυβικών, ενώ η συνολική του απόδοση θα είναι αρκετή για να προσπερνάει με άνεση στις λεωφόρους μεταφέροντας δυο αναβάτες. Η αυτονομία του θα ξεπερνά με άνεση τα εκατό χιλιόμετρα, ενώ μπορεί να αυξηθεί σε ποσοστό έως και 20% χάρη στο σύστημα ανάκτησης ενέργειας που τροφοδοτεί με ρεύμα τις μπαταρίες κατά τη διάρκεια των επιβραδύνσεων. Επίσης, χάρη στη χρήση των πιο σύγχρονων τεχνολογιών, που αναπτύσσονται με ιδιαίτερη ταχύτητα για τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα, η διάρκεια της φόρτισης των μπαταριών, όταν έχουν αδειάσει τελείως, φθάνει μόλις τις τρεις ώρες