Γράφτηκε από: 
τον Μπάμπη Μέντη

Yamaha: Πατέντες για Υβριδικό TMAX με… τρεις τροχούς

Λογική εξέλιξη

Με την πανδημία του Covid-19 να ταλαιπωρεί ολόκληρο των πλανήτη η έκθεση του Τόκιο το 2020 είχε τη μορφή της γνωστής μας πλέον ψηφιακής παρωδίας, οπότε δεν υπήρξε το κατάλληλο έδαφος για τα τμήματα R&D των ιαπωνικών εργοστασίων να μας παρουσιάσουν τα “τρελά” πρωτότυπά τους. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως σταμάτησαν να δουλεύουν ή να σκέπτονται λύσεις για το μέλλον.

Συγκεκριμένα η Yamaha, έως σήμερα μας έχει δείξει σε επίπεδο πρωτότυπων κάθε είδους scooter και κάθε είδους κινητήρα που μπορεί να κατασκευαστεί με την παρούσα (και όχι μόνο…) τεχνολογία.

Αυτή τη φορά στη δημοσιότητα ήρθαν οι πατέντες που κατέθεσε για ένα υβριδικό TMAX, που συνδυάζει τον γνωστό δικύλινδρο κινητήρα εσωτερικής καύσης με έναν ηλεκτροκινητήρα και μια μπαταρία κάτω από τη σέλα.

Όμως σύμφωνα με τις δημοσιογραφικές πληροφορίες που συνοδεύουν τις πατέντες, η πρόθεση της Yamaha είναι να χρησιμοποιήσει αυτή την τεχνολογία σε ένα μεγάλο τρίτροχο όχημα, το οποίο όμως δεν θα πλαγιάζει όπως τα Tricity ή το Niken, αλλά θα έχει συμβατική εμπρός ανάρτηση με δύο ψαλίδια και θα είναι αντίπαλος των τρίτροχων CAN AM.

Για την αμερικάνικη αγορά, όπου τέτοιου είδους οχήματα “ελευθέρου χρόνου” έχουν εμπορικό πεδίο δράσης, η ιδέα της Yamaha έχει ενδιαφέρον. Για τις αγορές της Ευρώπης ίσως θα πρέπει να δώσουν περισσότερο βάρος στην εξέλιξη της υβριδικής έκδοσης του TMAX.