Γράφτηκε από: 
τον Μπάμπη Μέντη

Yamaha Tenere 700 Tour: Οδηγός αγοράς με βάση το ύψος!

Το οδηγήσαμε στην Ελλάδα σε τρεις διαφορετικές εκδόσεις ύψους

Μετά την πρώτη και χορταστική διεθνή παρουσίαση του Yamaha Tenere 700 στην Ισπανία, ήρθε η στιγμή να πάρουμε μια μικρή γεύση επί ελληνικού εδάφους κατά την περιοδεία της νταλίκας της Yamaha Europe που οργανώνει το Tenere 700 Tour. Το γεγονός πως η χώρα μας είναι από τους πρώτους σταθμούς αυτού του γιγαντιαίου πανευρωπαϊκού test-ride προφανώς και δεν είναι τυχαία. Τόσο ο εορτασμός των 50 χρόνων της εμπορικής παρουσίας της ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗΣ ως αντιπροσώπου της Yamaha στην Ελλάδα, όσο και oi σημαντικές πωλήσεις των on-off μοτοσυκλετών στη χώρα μας, έπαιξαν το ρόλο τους σε αυτή την απόφαση. Επιτυχία επίσης πως διοργανώθηκε και μία μικρή γνωριμία για τους δημοσιογράφους που δεν το είχαν οδηγήσει στην παρουσίασή του, και μαζί να το ξανά θυμηθούμε κι εμείς. Φυσικά θα το έχουμε στην διάθεσή μας για πλήρη δοκιμή, δυναμομέτρηση, μετρήσεις ακριβείας κι όλα όσα κάνουμε στο MOTO για τις μοτοσυκλέτες. Για όσα μάθαμε και ζήσαμε κατά την διεθνή παρουσίαση του Tenere 700 στην Ισπανία, μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά στο τεύχος 595 του ΜΟΤΟ και αν θέλετε να πάρετε μια σύντομη γεύση, πατήστε ΕΔΩ για το σχετικό άρθρο που δημοσιεύσαμε στο site μας τότε την πρώτη ημέρα της δοκιμής ή θυμηθείτε το video μας στο τέλος του άρθρου.
Όμως το Tenere 700 είναι ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο για τη Yamaha και την MOTOΔYNAMIKH, το οποίο έχει δημιουργήσει ήδη τεράστια προσμονή από τους φίλους (και όχι μόνο…) της ιαπωνικής εταιρείας στη χώρα μας. Έτσι το θέμα “Tenere 700” δεν εξαντλείται εύκολα και σε κάθε ευκαιρία που έχουμε να το οδηγήσουμε, μαθαίνουμε συνεχώς και καινούρια πράγματα. Αυτή τη φορά, είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε τις τρεις διαφορετικές εκδόσεις ύψους σέλας, που προσφέρει η Yamaha στους υποψήφιους αγοραστές του νέου Tenere 700. Έτσι, αντί να ξαναπάει ο (γίγαντόσωμος! - συγκριτικά) Θάνος με ύψος 1,83μ, πήγα εγώ που έχω ύψος 1,70μ. Ξεκίνησα με την “βασική” έκδοση που έχει απόσταση σέλας από το έδαφος στα 875mm. Η έκδοση αυτή δεν ήταν απαγορευτική για το δικό μου ύψος, όμως πάταγα με τις μύτες σε επίπεδο έδαφος και έπρεπε να υπολογίζω από ποια μεριά θα κατεβάσω το πόδι μου στην περίπτωση που σταματούσα σε κεκλιμένο επίπεδο. Η μοτοσυκλέτα είχε γεμάτο ρεζερβουάρ και ήθελε αρκετή δύναμη στα χέρια για να την σηκώσω από το πλαϊνό σταντ. Γενικά μου θύμισε αρκετά την Ducati Multistrada 950 σε αυτόν τον τομέα, που είναι πιο ψηλή από την 1260 και γι΄αυτό μοιάζει πιο βαριά τους επιτόπιους χειρισμούς, ενώ στην πραγματικότητα έχει το ίδιο βάρος.

Η σύνδεση του ύψους με την αίσθηση του βάρους, επιβεβαιώθηκε καβαλώντας την πιο χαμηλή έκδοση του Tenere 700. Σε αυτή την έκδοση, πάταγα με σιγουριά στο έδαφος τα πόδια μου και αυτό με τη σειρά του μου έδινε τη δυνατότητα  να σηκώνω πολύ πιο εύκολα τη μοτοσυκλέτα από το πλάγιο σταντ. Η μείωση του ύψους επιτυγχάνεται χάρη σε ένα διαφορετικό μοχλικό για το πίσω αμορτισέρ (το αγοράζεις ως προαιρετικό εξοπλισμό από τον κατάλογο των αξεσουάρ) και στο κατέβασμα του πιρουνιού από τις πλάκες κατά 20mm. Αυτό σημαίνει πως η μείωση του ύψους της μοτοσυκλέτας δεν αλλάζει την ωφέλιμη διαδρομή των αναρτήσεων! Οπότε οι δυνατότητες για οδήγηση στο χώμα παραμένουν αμετάβλητες στα 210mm για το πιρούνι και στα 200mm για την πίσω ανάρτηση. Η μείωση της απόστασης των κάρτερ από το έδαφος που προκύπτει δεν είναι σημαντική, καθώς το νέο Tenere 700 έχει άφθονη και επιπλέον υπάρχει μια μεγάλη γεροδεμένη αλουμινένια προστατευτική ποδιά για όποιον σκοπεύει να περνάει πάνω από κροκάλες τέρμα γκάζι.

Η πιο ψηλή έκδοση μάλλον θα ικανοποιήσει όσους είναι πάνω από 1, 85m καθώς προσφέρει μεγαλύτερη απόσταση μεταξύ μαρσπιέ και σέλας, άρα και μικρότερη γωνία για τα πόδια όταν οδηγείς καθιστός στη σέλα. Η αύξηση του ύψους προκύπτει από την ίσια “αγωνιστική” σέλα και όχι από την αύξηση των διαδρομών των αναρτήσεων. Για το δικό μου σωματικό ύψος ήταν απαγορευτικά ψηλή, όμως λόγω της αλλαγής της εργονομίας της θέσης οδήγησης, θεωρώ πως είναι η πιο κατάλληλη για επιθετική οδήγηση στο χώμα, ακόμα κι αν είσαι κοντός.

Μαζί με τις επιλογές για το ύψος της σέλας, η Yamaha έχει ετοιμάσει και δύο πακέτα εξοπλισμού. Το πακέτο Touring είναι φυσικά για όσους θέλουν ασφαλείς αποθηκευτικούς χώρους για να βάζουν μέσα την ταξιδιωτική πραμάτεια τους. Δύο σκληροτράχηλες αλουμινένιες βαλίτσες  υπόσχονται ότι θα καλύψουν τις μεταφορικές ανάγκες δύο ατόμων.

Το δεύτερο πακέτο εξοπλισμού έχει στόχο τους σκληροπυρηνικούς χωματερούς εξερευνητές, με την εξάτμιση της Akrapovic και την αλουμινένια ποδιά να δίνουν το κάτι παραπάνω στον κινητήρα σε γκάζι και προστασία.

Παρά το γεγονός πως το νέο Tenere 700 ήρθε στο τέλος της εμπορικής χρονιάς και έχει χάσει τους πρώτους έξι μήνες του 2019, που συνήθως γίνοται πάνω από το 55% των πωλήσεων στην Ελλάδα, η ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ έχει κάνει sold out τα πρώτα Tenere 700 και ελπίζει το εργοστάσιο της Yamaha να έχει τη δυνατότητα παραγωγής για να της διαθέσει περισσότερα έως το τέλος του χρόνου.

Το Tenere 700 Tour ολοκληρώθηκε με επιτυχία στην χώρα μας, προσφέροντας αρκετά χιλιόμετρα ασφάλτου και χώματος και μάλιστα έφτασε σε σημείο που μπορούσε να προβληματίσει τον μέσο όρο. Για αυτό και σημειώθηκαν αρκετές ανώδυνες πτώσεις. Ανώδυνες για τον αναβάτη τουλάχιστον, κι αυτό είναι που έχει σημασία.

Οι εγκαταστάσεις του Riding School γέμισαν μοτοσυκλέτες και δεν υπήρχε Tenere 700 που να κάθεται έστω κι ένα λεπτό! Πράγμα φυσιολογικό για μία τόσο πολυαναμενόμενη μοτοσυκλέτα…

Tags: