Γράφτηκε από: 
τον Θάνο Αμβρ. Φελούκα

Επίσημα εκτός Sky RT - VR46 ο Romano Fenati, αντικαθίσταται από τον Lorenzo Dalla Porta!

Με επίσημη ανακοίνωση της πριν από λίγο, η ομάδα Sky Racing Team - VR46 αντικατέστησε τον Romano Fenati με τον Lorenzo Dalla Porta. Η ομάδα δήλωσε: «Μετά από τρεις πετυχημένες σεζόν που εργαστήκαμε μαζί, ευχόμαστε στον Romano το καλύτερο για το μέλλον». Ο Dalla Porta θα αναλάβει από το GP του Silverstone, πράγμα που σημαίνει ότι η θέση του Fenati θα παραμείνει κενή για τον αγώνα στο Brno της Τσεχίας τις επόμενες μέρες. Ο Dalla Porta έχει ήδη 11 εκκινήσεις στην Moto3 και θα συντροφεύσει τους Nicolo Bulega και Andrea Migno, στην προσπάθεια της ομάδας να αναδείξει Ιταλικά ταλέντα στο MotoGP.

Παρόλο που ο Dalla Porta έχει αγωνιστική εμπειρία, δεν βρίσκεται στο επίπεδο του Fenati, πάνω στον οποίο είχε στηρίξει η ομάδα τις ελπίδες της για μία κορυφαία εμφάνιση στην Moto2 από την επόμενη σεζόν. Το γεγονός αυτό δίνει ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα στα λεγόμενα του Pablo Nieto αρχηγού της ομάδας Sky Racing Team VR46, ο οποίος είπε ότι στα δοκιμαστικά του αγώνα της Αυστρίας έγινε στον Fenati η τρίτη και τελευταία σύσταση για να επανέλθει στην τήρηση των κανόνων της ομάδας. Ο Nieto τόνισε ότι το πρόβλημα με τον Fenati δεν ήταν ξαφνικό και δήλωσε απογοητευμένος που χρειάστηκε να πάρει μία τόσο καταλυτική απόφαση για την ομάδα, αλλά και για τον ίδιο τον αναβάτη, χωρίς να μπει σε λεπτομέρειες τόσο για την έκβαση του περιστατικού, όσο και για το μέλλον της ομάδας στην Moto2.

Την αντικατάσταση του Fenati είχε πρακτικά οριστικοποιήσει ο ίδιος ο Rossi την Κυριακή, όταν δήλωσε πως είναι ντροπή για την ομάδα (το περιστατικό) και πως νιώθουν σαν να έχασαν την μάχη. Συνέχισε: Fenati είναι αναβάτης με υψηλό ταλέντο και θελήσαμε να ποντάρουμε επάνω του όχι μόνο για το κοντινό μέλλον, αλλά και για την Moto2 αργότερα. Δυστυχώς έπρεπε να εγκαταλείψουμε".

 

 

Μέχρι και την στιγμή της αποπομπής του από την ομάδα, ο Fenati βρισκόταν στην τρίτη θέση του πρωταθλήματος, με μικρή διαφορά από τον Jorge Navaro στην δεύτερη, φανερώνοντας ότι η απόφαση για την απομάκρυνσή του ελήφθη σ’ ένα ασφυκτικό περιβάλλον. Ο ίδιος ο Fenati απέχει από κάθε είδους δήλωση που να φανερώνει τις πραγματικές αιτίες και η μόνη επίσημη εκδοχή για την σειρά των γεγονότων που οδήγησαν στην πρωτοφανή αποπομπή αναβάτη στην μέση της αγωνιστικής σεζόν, είναι η «επαναλαμβανόμενη απείθεια απέναντι στους κανόνες της ομάδας». Από την στιγμή που ότι συνέβη έλαβε χώρα στους κλειστούς χώρους της ομάδας, μονάχα οι ίδιοι μπορούν να ισχυριστούν τους ακριβείς λόγους. Από εκεί και πέρα υπάρχει μία φήμη που υπογράφει Ισπανός δημοσιογράφος, ο οποίος ισχυρίζεται ότι άκουσε λογομαχία του Fenati με τον αρχηγό της ομάδας. Σύμφωνα λοιπόν με την ισπανική εφημερίδα Marca, ο Fenati ήρθε στα χέρια μ’ έναν από τους μηχανικούς του και όταν ο Alessio “Uccio” Salucci, επιστήθιος φίλος του Valentinto Rossi, πήγε να τον καθησυχάσει με την ιδιότητα του διαχειριστή της ομάδας, ο Fenati ήρθε στα χέρια τόσο με αυτόν, όσο και με τον αρχηγό της ομάδας. Η περιγραφή της ισπανικής αθλητικής εφημερίδας μπαίνει και σε λεπτομέρειες, λέγοντας ότι αναποδογύρισε ένα ψυγείο και έκανε κινήσεις εκφοβισμού αναπαριστώντας ένα μαχαίρι με ένα τηλεκοντρόλ τηλεόρασης. Όλα αυτά ακούγονται υπερβολικά, όμως έρχονται αναφορές για φωνές και έντονη λογομαχία από κόσμο που βρισκόταν έξω από τον χώρο φιλοξενίας της ομάδας, ενώ ένας καβγάς μπορεί να δικαιολογήσει την αμεσότητα της λήψης μίας τέτοιας απόφασης. Ωστόσο οι ακριβείς λεπτομέρειες για το τι πραγματικά συνέβη, είναι πολύ πιθανό να μην μαθευτούν ποτέ.

Σε μία πιο «καθαρή» εκδοχή, ο Fenati απαίτησε να έχει διαφορετικό μηχανικό αναρτήσεων από τον Bulega απέχοντας από τα καθήκοντα της ομάδας μέχρι να ικανοποιηθεί, κι αυτό οδήγησε στον «σφιχτό εναγκαλισμό» με τον “Uccio”.

Θυμίζουμε ότι τον περασμένο Μάρτιο τα εσωτερικά της ομάδας είχαν απασχολήσει και πάλι, καθώς κλήθηκε ο Valentino Rossi να αποκαταστήσει τις ισορροπίες ανάμεσα σε Fenati και Bulega, με τον πρώτο να έρχεται σε αντιδικία με τον συνάδελφό του. Τότε ο “Uccio” Salucci είχε δημοσιοποιήσει το ιστορικό του καβγά σε αντίστοιχη συνέντευξή του, από την στιγμή που υπήρχαν και μαρτυρίες.

Η συγκεκριμένη ομάδα έχει δημιουργηθεί με έναν υπέρτατο σκοπό: να βρει τον επόμενο Valentino Rossi, που θα τον καθοδηγεί ο ίδιος ο Rossi! Οι χορηγοί της έχουν αυτό ως δεδομένο, πράγμα που φέρνει αρκετή πίεση σε κάθε εμπλεκόμενο, όχι όμως τόση που να δικαιολογεί την βία, αν τελικώς αποδειχτούν οι παραπάνω μαρτυρίες.

Η περίπτωση του Romano Fenati αν και σπάνια, δεν είναι η μόνη στην ιστορία των GP που ανερχόμενοι οδηγοί έχουν δει την καριέρα τους να καταστρέφεται, πριν ακόμα απογειωθεί εξαιτίας απρεπούς συμπεριφοράς, παρεξηγήσεων ή διαφωνίας με την ομάδας τους. Ο Fenati αυτή την στιγμή ψάχνει τρόπους να συνεχίσει την καριέρα του και είναι βέβαιο πως κάποια στιγμή θα δώσει την δική του εκδοχή για το τι ακριβώς συνέβη. Το επόμενο βήμα ωστόσο το έχουν οι δικηγόροι που θα σπάσουν το συμβόλαιό του με την ομάδα, πράγμα εύκολο καθώς στους όρους που έχουν υπογραφεί, προβλέπεται και η διαδικασία αποπομπής…

Tags: