Γράφτηκε από: 
τον Θάνο Αμβρ. Φελούκα

MotoGP Αυστρίας Δοκιμές– Καθολική επιβολή Marquez

Κοντά στο ρεκόρ ο χρόνος του

Στο πρόσφατα ανανεωμένο Red Bull Ring η Honda του Marquez επιβαλλόταν σε κάθε δοκιμή σήμερα, στην στιγμή που την Παρασκευή στην FP1 και FP2 η απόδοσή του δεν έδινε τα σημάδια για μία καθολική επικράτηση το Σάββατο. Η Ducati, όπως έδειξε πέρσι με τον Iannone, είναι δύσκολος αντίπαλος στην Αυστρία και σήμερα κατάφερε να πάρει την δεύτερη και τρίτη θέση, με τον Dovizioso να δοκιμάζει και ο ίδιος τα αεροδυναμικά βοηθήματα που ο Lorenzo είχε χρησιμοποιήσει στο Brno. Μπορεί να το φανταζόταν δύσκολα αυτό το σενάριο ο Ισπανός όταν πήγαινε στην Ducati, όμως πλέον θα χρησιμοποιείται από την ομάδα και για δοκιμές, από την στιγμή που ο Dovizioso είναι τρίτος στην κατάταξη για το πρωτάθλημα μέχρι στιγμής.

Ο Marquez κατέβαλε έντονες προσπάθειες για να ετοιμαστεί για τον αυριανό αγώνα, καθώς δούλεψε εντατικά και δοκίμασε κάθε συνδυασμό ελαστικών, όπως επίσης δοκίμασε και τα όριά του. Ήταν αυτή η τρίτη στροφή ειδικά που δοκίμασε κάθε δυνατή είσοδο γλιστρώντας και σώζοντας μέχρι που σημείωσε πτώση. Μία πτώση από την όποια σηκώθηκε πάρα πολύ γρήγορα, όπως φαίνεται και στο παρακάτω στιγμιότυπο.

Αυτή είναι μία βαθιά χαραγμένη πρακτική για τον Marquez, να πραγματοποιεί εντατικές δοκιμές και να εκμεταλλεύεται κάθε λεπτό των ημερών πριν τον αγώνα, παλεύοντας για την pole position στο τέλος, έχοντας ήδη δοκιμάσει τα όρια. Αν πέσει στις δοκιμές με τον τρόπο που έπεσε σήμερα, είναι ικανοποιημένος, καθώς έχει βρει το απόλυτο όριο, όπως έχει τονίσει παλιότερα. Αντίθετα ο Rossi είναι «αναβάτης της Κυριακής», εντυπωσιάζοντας με την απόδοσή του στον αγώνα, εκεί που η αναδεικνύεται η εμπειρία του. Πόσο μάλλον σήμερα που ταλαιπωρημένος από μία αδιαθεσία της Παρασκευής δεν μπορούσε να αποδώσει στον μέγιστο βαθμό, παρόλο που στα μισά της Q2 κατάφερε να βρεθεί στην πρώτη γραμμή κάνοντας ικανοποιητικό χρόνο. Πίσω όμως ερχόταν ο Marquez που θα κατάφερνε να συμπαρασύρει και τους υπόλοιπους σε έναν ρυθμό που τον έφερε μόλις δέκατα μακριά από το απόλυτο ρεκόρ που πέρσι πραγματοποίησε ο Iannone με Ducati.

Φέτος ο Iannone αντιμετώπισε τεχνικό πρόβλημα, όπως φαίνεται παραπάνω και βρέθηκε αντιμέτωπος και με τον Marquez στην Q2. Ακολουθώντας τον πιστά στην FP4 ο Marquez αντέδρασε μόλις τον είδε να περιμένει πίσω του να ξεκινήσει μαζί του, όμως ο Iannone τον διαβεβαίωσε ότι δεν είχε καμία τέτοια πρόφαση. Το πρωί ήταν ο Mika Kallio που εισέπραξε τον.. χαιρετισμό του Marquez στην FP3, όταν βγήκε μπροστά του στην έξοδο της τρίτης στροφής και παραλίγο να συγκρουστούν. Είχε προηγουμένως σημειώσει έξοδο και ήταν η πρώτη από τις δύο, έφερε επίσης στο μυαλό μνήμες από το 2012 που ο πρώτος στην κούρσα για το πρωτάθλημα στην Moto2, ο Marquez, συγκρούστηκε με τον Kallio αλλά κατάφερε να μείνει στην σέλα και να κερδίσει και το πρωτάθλημα, πριν φύγει για τα MotoGP. Ο Kallio είναι τώρα αναβάτης εξέλιξης για την KTM και είναι ο δεύτερος αγώνας της σεζόν, μετά την Γερμανία, που επιτρέπεται στην εταιρία να έχει και τρίτη μοτοσυκλέτα στον αγώνα, μαζεύοντας δεδομένα και πραγματοποιώντας εκτεταμένες δοκιμές.

Με τις δύο Ducati να κλείνουν την πρώτη σειρά, και τον Pedrosa να καταφέρνει να περνάει, όχι με τεράστια άνεση, από την Q1 που είχε πέσει –μάλλον κουρασμένος από την πρόσθετη φωτογράφιση ως άλλος Bond, ήταν ο Vinales που πήρε την τέταρτη θέση. Με διαφορά που δείχνει ότι δεν θα είναι εύκολα τα πράγματα για την Yamaha. Ο Petrucci που επίσης κυριάρχησε στην Q1 τερμάτησε πέμπτος, ο Zarco έκτος και έβδομος ο Rossi με τον Pedrosa να κλείνει την πρώτη οκτάδα. Ο αυριανός αγώνας είναι σημαντικός για το πρωτάθλημα που ο Marquez έχει αποκτήσει το προβάδισμα, αλλά τίποτα ακόμα δεν έχει κριθεί! Με δεδομένο ότι ο καιρός θα αφήσει να υπάρχουν ίσες ευκαιρίες για όλους, η μάχη αύριο θα είναι έντονη από την πρώτη στροφή! 

Το Red Bull Ring έγινε αφορμή για μία επανασύνδεση των ACDC καθώς φιλοξενεί ένα κοινό με μπόλικη τρέλα που διοργανώνει έντονο παρασκήνιο, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες παρακάτω…