Γράφτηκε από: 
τον Μπάμπη Μέντη

MotoGP-Νέα συμβόλαια

Συμβόλαια αναβατών και αναβαθμίσεις

Ο Morbidelli στα MotoGP

Στο Assen δεν είχαμε μόνο έναν από τους συναρπαστικότερους αγώνες των τελευταίων χρόνων στα MotoGP, που έβαλε φωτιά στην κούρσα του πρωταθλήματος. Πίσω από τα πιτς, ομαδάρχες και μάνατζερ διαπραγματεύονται τα συμβόλαια και τις μεταγραφές των αναβατών για την επόμενη χρονιά. Η πιο μεγάλη είδηση σε αυτό το μεταγραφικό παζάρι που έχει ήδη ξεκινήσει, αφορούσε την επίσημη ανακοίνωση της EG 0,0 Marc VDS (όνομα κι αυτό που βρήκαν για ομάδα…) ότι ο Franco Morbidelli θα τρέχει στην μεγάλη κατηγορία των MotoGP την επόμενη χρονιά.

Ο Ιταλός αναβάτης που γεννήθηκε το 1994 (23 ετών) ήταν πρωταθλητής Ευρώπης στα superstock 600 το 2013, ενώ στο τέλος της ίδια χρονιάς έτρεξε τρεις αγώνες στη Moto2 με την ομάδα του Suter. Την επόμενη χρονιά μεταπήδησε στην Italtrans με μοτοσυκλέτα της Kalex, ενώ το 2016 υπέγραψε το πρώτο του συμβόλαιο με την Marc VDS. Από τότε η απόδοσή του εκτοξεύτηκε, αφού τερμάτισε τέταρτος στο πρωτάθλημα πέρσι και φέτος με ήδη τέσσερεις νίκες είναι το φαβορί για τον τίτλο. Το νέο του συμβόλαιο για την μεταπήδησή του στα MotoGP είναι για 2+1 χρόνια. Αυτό φυσικά θα δημιουργήσει μια καραμπόλα μεταγραφών στις δορυφορικές ομάδες τους επόμενους μήνες, καθώς ο Miller ή ο Rabbat θα πρέπει να βρουν άλλη ομάδα/μοτοσυκλέτα. Το συμβόλαιο του Miller λήγει σε έναν χρόνο και ο Rabbat δεν ενδιαφέρεται να επιστρέψει στη Moto2 που ήδη ήταν πρωταθλητής. Πάντως για πολλούς, το πιο ενδιαφέρον είναι ότι ο Morbidelli είναι ο πρώτος απόφοιτος της ακαδημίας του Valentino Rossi που βάζει το πόδι του στον κόσμο των  MotoGP. Θα έχει την πλάκα του να δούμε πως θα τα πάει ο μαθητής δίπλα στο δάσκαλό του, την ίδια μέρα, στις ίδιες πίστες.

 

… και ο Crutchlow στο HRC

Όπως ανακοινώθηκε πρόσφατα, ο Cal Crutchlow θα παραμείνει στην ομάδα της LCR για τουλάχιστον δύο ακόμη χρόνια. Η σημαντική όμως αλλαγή και διαφορά από τις τρεις προηγούμενες σεζόν στην ομάδα του Lucio Cecchinelo είναι ότι ο Cruthlow υπέγραψε συμβόλαιο απευθείας με το HRC. Η νέα αυτή συμφωνία καθιστά τον Crutchlow τον πρώτο αναβάτη που υπογράφει για το πρωτάθλημα του 2019. Οι εργοστασιακοί αναβάτες της Repsol Honda (Marc Marquez και Dani Pedrosa), ό όπως και όλοι οι εργοστασιακοί αναβάτες από τις άλλες ομάδες, έχουν συμβόλαια που λήγουν στο τέλος του 2018.

Από τότε που μεταπήδησε στην LCR το 2015, ο Crutchlow έχει στεφθεί δυο φορές νικητής στα MotoGP, ενώ έχει καταλάβει δύο δεύτερες και δύο τρίτες θέσεις. Ο ίδιος δήλωσε πως είναι πολύ ευτυχισμένος που θα αγωνίζεται για λογαριασμό του HRC, όπως και για το ότι θα συνεχίσει με την LCR για δύο ακόμη σεζόν. Δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει το HRC για την υποστήριξη, ενώ δεσμεύτηκε για το ότι θα καταβάλλει το μέγιστο ων δυνατοτήτων του.

Εμμέσως, με αυτή την ανακοίνωση, γνωστοποιείται ότι η LCR θα συνεχίσει την συνεργασία της με την Honda τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2019, δίνοντας τέλος στις φήμες που κυκλοφόρησαν πρόσφατα σχετικά με την αλλαγή προμηθευτή της ομάδας.

Από τη μεριά του HRC, πέρα από το αναμενώμενο καλωσόρισμα της συμφωνίας, τονίστηκε ιδιαίτερα από τον Livio Supo (Team Manager του HRC) ότι ο Crutchlow είναι ο μοναδικός αναβάτης της Honda αυτή την περίοδο που έχει τρέξει και με μοτοσυκλέτες άλλων κατασκευαστών, γεγονός που παίζει σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη των RCV.