Γράφτηκε από: 
τον Θάνο Αμβρ. Φελούκα

Shell Malaysia Grand Prix: Δοκιμές σε όλες τις συνθήκες μας προετοιμάζουν για το αυριανό θέαμα

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσες οι δοκιμές στην Μαλαισία, καθώς παρακολουθούσαμε τους αναβάτες να ψάχνουν τις ιδανικές γραμμές μετά τις πρόσφατες αλλαγές στην πίστα και να προσπαθούν να καταλήξουν στις καταλληλότερες ρυθμίσεις, την στιγμή που ο καιρός άλλαζε συνεχώς. Αναβάτες και μηχανικοί είχαν πολλές περισσότερες πληροφορίες να συλλέξουν και να επεξεργαστούν καθώς η κατάσταση της πίστας άλλαζε από βρεγμένο στο στεγνό, και όπως τόνισε ο Rossi - μόλις εξασφάλισε την δεύτερη θέση στην εκκίνηση: Χρειάστηκα σχεδόν δύο μέρες για να είμαι ικανοποιημένος με τις ρυθμίσεις της μοτοσυκλέτας.

Τελευταία σχεδόν στιγμή, ο Rossi άφησε τον Lorenzo στην τρίτη θέση ο οποίος σήμερα εντυπωσίασε με τις επιδόσεις του στο βρεγμένο, φλερτάροντας έντονα και με την pole position. Ήταν ένας Lorenzo που δεν τον αναγνώριζες εύκολα δείχνοντας για πρώτη φορά στην φετινή σεζόν τόσο καλό ρυθμό οδήγησης στο βρεγμένο! Συνέτρεχαν τρεις βασικοί λόγοι που ο απόλυτος εκφραστής του «ιδανικού», κατάφερε να προσαρμοστεί στους αστάθμητους παράγοντες της Sepang. Η πίστα δεν συγκέντρωνε νερά, προσέφερε παράλληλα εξαιρετική πρόσφυση από την ελάχιστα χρησιμοποιημένη νέα άσφαλτο και το σημαντικότερο, η θερμοκρασία ήταν σε υψηλά επίπεδα, στοιχείο που βοηθά τα ελαστικά και κυρίως το εμπρός, που αποτελεί και την αχίλλειο πτέρνα του Lorenzo.

Στην πρώτη θέση βρέθηκε ο Dovizioso, για δεύτερη φορά μέσα στο ’16 δείχνοντας λιγάκι προβληματισμένος γιατί δεν το περίμενε! Όπως είπε ο ίδιος, σε εκείνο το γύρο είχε σκοπό να κρατήσει έναν γρήγορο ρυθμό για να προετοιμαστεί κατάλληλα, ώστε να κυνηγήσει τον χρόνο στους επόμενους γύρους. Εκείνη την στιγμή όμως η πίστα έδιωξε τα μικρά στρώματα νερού που κρατούσε σε κάποιες εξόδους, κι αν και βρεγμένη προσέφερε εξαιρετική πρόσφυση βοηθώντας τον Dovizioso να πάρει την pole position, χωρίς να καταλάβει ότι εκείνος ο γύρος ήταν και ο ταχύτερος από όσους έκανε! Οι μικρές αλλαγές στην πίστα, έχουν αυξήσει δραματικά τις διαφορές σε χρόνο που μπορεί να σου δώσει η κάθε ξεχωριστή γραμμή προσέγγισης των βασικών στροφών με τρανταχτό παράδειγμα την 15η για την οποία έγινε και ο μεγαλύτερος ντόρος. Εύκολα γίνεται η διαφορά στον χρόνο και για αυτό ο Dovizioso ήταν έκπληκτος που κέρδισε την pole position.

Τον μεγαλύτερο προβληματισμό για την 15η στροφή, εξέφρασε ο Aleix Espargaro της Suzuki σημειώνοντας δύο ανώδυνες πτώσεις αλλά και μερικά εξαιρετικά drift στις εξόδους, που έδειχνε ότι έψαχνε τα όρια. Με συνολικά 9 στάδια της πίστας να έχουν υποστεί αλλαγές στην κλίση τους και την πρόσφυση, το χαρακτηριστικότερο σημείο παραμένει η 15η στροφή που απαιτεί εξαιρετικά μεγάλη κλίση με μικρή όμως ταχύτητα. Οπότε βλέπουμε τους περισσότερους αναβάτες να κρέμονται όσο πιο πολύ γίνεται έξω από την μοτοσυκλέτα, για να μην χρειάζεται να δώσουν υπερβολική κλίση για τα λίγα χιλιόμετρα που αναγκαστικά έχουν.

Ο Crutchlow ήταν ένας από τους αναβάτες που είχαν επιλεχθεί από την Dorna για να δοκιμάσουν την πίστα και ιδιαίτερα την 15η στροφή, στις αρχές Ιουλίου, ώστε να αποφανθεί η οργάνωση για την καταλληλότητα διεξαγωγής του αγώνα εγκαίρως. Η επιλογή των αναβατών γίνεται βάση κριτηρίων που σκοπό έχουν να μην επηρεάσουν το πρωτάθλημα, δίνοντας προβάδισμα σε κάποιον αναβάτη που το διεκδικεί με την ευκαιρία ενός πρόωρου τεστ… Ο Crutchlow τοποθετήθηκε τότε απέναντι στους Espargaro, καθώς και ο Pol εξέφρασε τις ίδιες ανησυχίες με τον Aleix, λέγοντας ότι μπορεί να χρειάζεται προσοχή, αλλά δεν είναι κατασκευαστικά επικίνδυνη.

Σήμερα ωστόσο ο Crutchlow εντυπωσίασε από την δεύτερη σειρά της εκκίνησης για αύριο, καθώς ανέκαμψε γρήγορα μετά την 2η πτώση του και κατάφερε να μπει ανάμεσα σε Marquez και Iannone με την μοτοσυκλέτα που πριν από λίγο είχε σηκώσει από το έδαφος… Έχοντας ήδη μία σφοδρή πτώση κατά την οποία ξηλώθηκε το γάντι του, ο Crutchlow ξεκίνησε τον τελευταίο γύρο των δοκιμών μετά από πτώση και είναι χαρακτηριστικό ότι η ομάδα του δεν μπορούσε να βλέπει τα μόνιτορ, αγωνιώντας και για 3η πτώση… Γιατί αμέσως πριν είχε πέσει από υπερβολική κλίση, αψηφώντας την βρεγμένη πίστα και στις τελευταίες στροφές υπερέβαλλε παίρνοντας το ρίσκο, για ένα καλύτερο χρόνο. Δεν φημίζεται για την τύχη του, αλλά τελικά κατάφερε να επιστρέψει στην δεύτερη σειρά της εκκίνησης, ενώ ήταν από τα φαβορί και για την πρώτη.

Ο Marquez σημείωσε σήμερα μικρά λάθη, χωρίς πτώσεις, την στιγμή που εχθές είχε κυριαρχήσει στους χρόνους, με τον καιρό να τον έχει βοηθήσει πολύ, όπως ακριβώς έχουμε δει να συμβαίνει στην περίπτωσή του, αρκετές φορές αυτή την σεζόν. Ταλαιπωρημένος από ίωση, ο Marquez έχει πραγματοποιήσει λιγότερες δοκιμές από τους υπόλοιπους σε μία προσπάθεια να κρατήσει δυνάμεις για τον αγώνα.

Μαχητικός ήταν σήμερα και ο Iannone, χαρίζοντας θέαμα καθώς ριψοκινδύνευε με πτώση παρόλο που απείχε για τέσσερις αγώνες και θα περίμενε κανείς να χρειάζεται μία μικρή προσαρμογή στις δοκιμές.

Πέρσι η Sepang ήταν το μέρος που εκτυλίχθητε μία από τις πιο μαύρες στιγμές της σύγχρονης ιστορίας των GP, με πιο μελανό σημείο την αντίδραση των οπαδών παρατηρώντας για πρώτη φορά συμπεριφορές που συναντά κανείς μονάχα στα ποδοσφαιρικά γήπεδα. Από τότε όλα όσα έχουν γραφτεί, συγκεντρώνονται στην χειραψία του Rossi προς τον Marquez, που με βάση την πρόσφατη δήλωση του Valentino, σημαίνει τελικά ότι «το αφήνουμε στην άκρη, αλλά δεν το ξεχνάμε». Ο Rossi είπε ότι δεν έχουν αλλάξει τα συναισθήματά του έναν χρόνο μετά, κι αν ο αυριανός αγώνας δεν γίνει με βροχή, τότε θα δούμε πολλές μάχες στην πρώτη πεντάδα.

Προς το παρόν όμως τα πράγματα φαίνεται να οδηγούνται σε συνθήκες που συνεχώς θα αλλάζουν και υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να ξεκινήσουν στο βρεγμένο και να καταλήξουν στο στεγνό ή ακριβώς το αντίθετο, από το απλά να έχουν μία και μόνο κατάσταση στην πίστα.

Αύριο λοιπόν ο αγώνας θα ξεκινήσει στις 09:00 που σε αντιστοίχηση με τους προηγούμενους ασιατικούς αγώνες, μεταφράζεται σε διπλάσια διάρκεια για εκείνους που δυσκολεύονται με τις πρωινές ώρες την Κυριακή. Μην ξεχνάτε λοιπόν ότι τα ρολόγια γυρνούν μία ώρα πίσω στις 04:00 το πρωί της Κυριακής κι έτσι η εκκίνηση στις 09:00 γίνεται τώρα λιγότερη «βάρβαρη»!

Tags: