Γράφτηκε από: 
τον Θάνο Αμβρ. Φελούκα

Dakar Rally - CS Santosh: Σε τεχνητό κώμα ο αναβάτης της Hero

Οι τραγικές συμπτώσεις…

Μεταξύ Riyadh και Wadi Al-Dawasir, πέρσι στο 7ο σκέλος του Dakar στις 12 Ιανουαρίου, σκοτώθηκε ο Paulo Gonçalves, ένας από τους πιο καταξιωμένους αναβάτες Rally που έτρεχε με την Hero για πρώτη φορά. Φέτος, στην ίδια διαδρομή που τώρα γίνεται αντίστροφα κατά το 4ο σκέλος, (Wadi Al-Dawasir – Riyadh) ο αναβάτης της Hero, CS Santosh, σημειώνει μία πολύ άσχημη πτώση με τρόπο απόλυτα συγκρίσιμο με το δυστύχημα του Gonçalves.

Αμέσως μετά την πτώση η καρδιά του σταματά ενώ δίπλα του επίσης πέφτει ο Maurizio Gerini με Husqvarna. Αιτία ένας βράχος που προεξέχει στον δρόμο και η θέση του σε συνδυασμό με την ταχύτητα στο σημείο, ξεγελούν τους αναβάτες. Ο Gerini δεν έχει χτυπήσει σοβαρά, σηκώνεται και τρέχει προς τον CS Santosh που δεν κινείται, ενώ εκείνη την ώρα σταματά και ο παρτενέρ του, ο Paul Spierings που βάζει την μοτοσυκλέτα του πίσω από το επίμαχο σημείο για να μην χτυπήσει με ταχύτητα το βράχο αυτό κι άλλος αναβάτης και τριτώσει.

Ο Paul πατά το κουμπί του κινδύνου ενεργοποιώντας την διαδικασία της άμεσης επέμβασης πριν ακόμη κατέβει από την μοτοσυκλέτα και τρέχει στον CS Santosh όπου και επιχειρεί ανάνηψη μαζί με τον Gerini. Δεκαπέντε λεπτά αργότερα τρία ελικόπτερα της διοργάνωσης βρίσκονται στο σημείο και η καρδιά του CS Santosh χτυπά ξανά με την είδηση να μεταδίδεται πως ο άτυχος αναβάτης της Hero είχε ένα ατύχημα από το οποίο έφυγε με αεροδιακομιδή έχοντας τις αισθήσεις του.

Αρχικά λοιπόν δεν φαίνεται πόσο σοβαρό είναι το ατύχημα του CS Santosh. Η βοήθεια των Paul Spierings και Maurizio Gerini ήταν καθοριστική για την ζωή του. Δυστυχώς όμως τα πράγματα δεν εξελίσσονται απόλυτα ομαλά για τον CS Santosh, καθώς από το Wadi Al-Dawasir που αρχικά μεταφέρθηκε οι γιατροί αποφασίζουν ότι πρέπει να μεταφερθεί στο πρότυπο Γερμανικό νοσοκομείο του Riyadh, του μεγαλύτερου ιδιωτικού ιατρικού ομίλου στην Μ.Ανατολή. Εκεί οι γιατροί τον βάζουν σε τεχνητό κώμα και μιλούν για κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, με τον διευθυντή της ομάδας της Hero, Wolfgang Fischer, να κάνει λόγο για τραγικές στιγμές που μεγαλοποιούνται από τις εξίσου τραγικές συμπτώσεις σκαλίζοντας το τραύμα της ομάδας από τον χαμό του Paulo Gonçalves.

Το περσινό Dakar δεν είχε δυστυχώς μόνο ένα θύμα. Μετά την κηδεία του Gonçalves υπέκυψε στα τραύματά του και ο Edwin Straver. Ελπίζουμε φέτος, κι από εδώ και πέρα, να μην υπάρξει άλλο.

Ο 37χρονος Chunchunguppe Shivashankar Santosh, όπως είναι το πλήρες όνομά του, είναι ο σημαντικότερος αναβάτης Rally της Ινδίας έχοντας ήδη αγωνιστεί τρεις φορές στο Dakar και του ευχόμαστε να αναρρώσει πλήρως…

Tags: