Γράφτηκε από: 
τον Κώστα Γκαζή

Gino Rea - Διαγνώστηκε με διάχυτη αξονική βλάβη

Έρανος για την αποκατάσταση του

O Gino Rea διαγνώστηκε με διάχυτη αξονική βλάβη στον εγκέφαλο, έναν τύπο εγκεφαλικής βλάβης που επηρεάζει νευροψυχολογικά τον παθόντα, ενώ στην περίπτωση του Βρετανού αγωνιζόμενου έχει προκαλέσει επιπρόσθετα και αμνησία.

Θυμίζουμε πως κατά τη διάρκεια των δοκιμαστικών για τον 8ωρο αγώνα αντοχής του EWC στη Suzuka, ο αναβάτης της F.C.C. TSR Honda Γαλλίας -που στο τέλος της σεζόν θα ανακηρύσσονταν Πρωταθλήτρια κόσμου- Gino Rea είχε ένα ατύχημα, στο οποίο υπέστη τραύματα που θα του άλλαζαν τη ζωή.

Ο Rea έπεσε με τη μοτοσυκλέτα του και συγκρούστηκε με τα φράγματα ασφαλείας (ασφαλείας… μάλλον όχι για αγωνιζόμενους) στη στροφή Casio Triangle.

Ο Gino παρέμεινε αναίσθητος και έπεσε σε κώμα. Το ιατρικό προσωπικό τον μετέφερε άμεσα με ελικόπτερο στο νοσοκομείο “Mie Prefectural General Medical Centre”, ενώ κατόπιν πληροφορήθηκε για το συμβάν η οικογένεια του. Οι γιατροί διέγνωσαν οίδημα και αιμορραγία στον εγκέφαλο του αναβάτη, και προτίμησαν να τον κρατήσουν σε κώμα για να περιορίσουν το οίδημα και να μειώσουν την ψηλή θερμοκρασία του. Οι πρώτες 48 ώρες ήταν εξαιρετικά κρίσιμες για τη ζωή του Gino.

Τα τραύματα του Gino Rea περιλάμβαναν τραυματική εγκεφαλική βλάβη, κατάγματα στους σπονδύλους C2 & C7, σπασμένη αριστερή κλείδα, σπασμένα πλευρά και τραύματα στους πνεύμονες. Ο Gino παρέμεινε σε κώμα για 7 ημέρες, ενώ η οικογένεια του ταξίδεψε από τη Βρετανία στην Ιαπωνία για να βρίσκεται δίπλα του, με τις κρατικές υπηρεσίες της Ιαπωνίας να τους δίνουν βίζα με fast track διαδικασίες.

Ο Gino Rea είναι αθλητής, και η άριστη φυσική του κατάσταση τον βοήθησε να βγει από το κώμα και να αποφύγει τα χειρότερα. Το ιατρικό προσωπικό δήλωνε εντυπωσιασμένο από τον ταχύ ρυθμό ανάρρωσης του, όμως η πλήρης ίαση θα είναι μακρόχρονη και κουραστική.

Η διάγνωση κάνει λόγο για διάχυτη αξονική βλάβη, βλάβη από την κάκωση που δεν είναι εστιακή αλλά διάχυτη, μια ευρεία βλάβη των νευρώνων που περιλαμβάνει τη λευκή ουσία και τα εγκεφαλικά ημισφαίρια, που εμφανίζεται μόνο σε μαγνητική τομογραφία, γίνεται όμως εύκολα αντιληπτή λόγω της βαρύτητας των συμπτωμάτων.

Τα συμπτώματα επηρεάζουν τις σωματικές, γνωστικές και συναισθηματικές λειτουργίες του Rea, ενώ το πόσο θα αλλάξει και το πόσο θα επανέλθει στην πρότερη κατάσταση του ο παθόντας διαφέρει από ασθενή σε ασθενή. Η ανάρρωση του Gino θα μπορούσε να διαρκέσει μήνες ή και χρόνια.

Για να βοηθήσει η οικογένεια του τον Gino Rea να αναρρώσει πλήρως, χρειάζεται να βρει χρήματα για την εντατική και συνεχή αποκατάσταση που χρειάζεται ο πιλότος της Honda. Όπως αναφέρουν οι συγγενείς του, τόσο η βραχυπρόθεσμη όσο και η μακροπρόθεσμη μνήμη του Rea έχουν επηρεαστεί, με τον Βρετανό να μην θυμάται ούτε την πρώτη φορά που οδήγησε μοτοσυκλέτα όταν ήταν τριών ετών, ούτε λεπτομέρειες από την αγωνιστική του καριέρα, ούτε τα βάθρα του στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα EWC! Πιο σημαντικό ακόμα είναι το γεγονός πως ο Rea δεν θυμάται ούτε τις κοινές στιγμές που έζησε με την οικογένεια του...

Η οικογένεια του Gino Rea έχει δημιουργήσει έναν διαδικτυακό έρανο για τα έξοδο που θα χρειαστεί ο Βρετανός για την αποκατάσταση του, με ύψος 125.000 βρετανικών λιρών, ενώ μέχρι στιγμής οι δωρητές έχουν καλύψει τις 65.147 λίρες από το παραπάνω ποσό

Για να βοηθήσετε τον Gino Rea, επισκεφθείτε τη σελίδα του διαδικτυακού εράνου της οικογενείας του, ΕΔΩ.