Γράφτηκε από: 
τον Λάζαρο Μαυράκη

Τιμητική διάκριση από την Βασίλισσα για τον McGuinness

Θα τιμηθεί με τον τίτλο του MBE

O ζωντανός θρύλος του Isle of Man TT, John McGuinness, συμπεριλαμβάνεται μέσα στην λίστα των ονομάτων με τις "Τιμητικές Διακρίσεις του Νέου Χρόνου" που ανακοινώνονται παραδοσιακά στις αρχές κάθε χρονιάς, για να λάβει τον τίτλο MBE (Member of the Most Excellent Order of the British Empire, ή αλλιώς Μέλος του πιο Εξαίρετου Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας).

Ο συγκεκριμένος τίτλος αποτελεί την αρχική βαθμίδα απονομής τίτλων και… ιπποσύνης στο αγγλικό σύστημα και απονέμεται σε όσους έχουν ξεχωρίσει για κάποιο εξαιρετικό επίτευγμα ή υπηρεσία στην κοινότητά τους.

Ο "Πύραυλος του Morecombe", όπως είναι το παρατσούκλι του McGuinness λόγω της καταγωγής του, έχει καθιερωθεί ως ένας από τους μεγαλύτερους αστέρες του road racing, καθώς αγωνίζεται στο υψηλότερο επίπεδο για πάνω από 20 χρόνια, με 23 νίκες στο Isle of Man TT, από το 1999 που πήρε την πρώτη του νίκη.

Ο McGuinness έχει μεγάλες επιτυχίες και σε αγώνες όπως το North West 200, το Ulster GP και το Macau Grand Prix, οι οποίες κέντρισαν το ενδιαφέρον των βασιλικών αξιωματούχων που πρότειναν να του απονεμηθεί ο τίτλος του MBE, για "τις υπηρεσίες του στον μοτοσυκλετισμό".

Ο Βρετανός αναβάτης δήλωσε ότι έμεινε… άφωνος για πρώτη φορά στην ζωή του, μετά την ανακοίνωση της τιμητικής διάκρισης. Δήλωσε επίσης ότι έγινε αποδέκτης αμέτρητων μηνυμάτων υποστήριξης, ενώ αυτή η διάκριση είπε πως είναι "το κερασάκι στην τούρτα μιας αγωνιστικής καριέρας 30 ετών!"

Όπως αναφέρουμε και παραπάνω, ο McGuinness πέτυχε την πρώτη του νίκη στο ΤΤ το 1999 στην Lightweight κατηγορία, αλλά πλέον έχει μαζέψει καρό σημαίες από όλες τις κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένης φυσικά και της κατηγορίας Senior ΤΤ. Μάλιστα, το 2020 ήταν να συμμετάσχει στο ΤΤ με μια μοτοσυκλέτα της Kawasaki, αλλά η ακύρωση του αγώνα (που ισχύει και για το 2021) του χάλασε τα σχέδια για την 100η του εκκίνηση!

Ο McGuinness είναι προς το παρόν δεύτερος στην λίστα των συνολικών νικητών, πίσω από τον αείμνηστο Joey Dunlop.