Πιρούνι BMW R1200GS - Η ιστορία του Τ. Γεωργίου

Τεχνική ενέργεια για όλα τα GS
Από τον

Βασίλη Καραχάλιο

29/6/2017

Η ιστορία του Τόνυ Γεωργίου...

...κι ενός BMW R1200GS Adventure

 

Ο Τόνυ Γεωργίου είναι Νοτιοαφρικανός, Ελληνικής προφανώς καταγωγής, 59 ετών και χρόνια αναβάτης μοτοσυκλέτας. Την ιστορία του ατυχήματός του μας αφηγείται πρώτα η κόρη του Gillian, και μετά ο ίδιος.

Gillian Fraser: “Στις 30 Ιουλίου του 2016 έλαβα ένα τηλεφώνημα από την μητέρα μου, από αυτά που κανείς ποτέ δεν θέλει να λάβει… "Gill, ο πατέρας σου είχε ένα ατύχημα. Πήγε εκδρομή με το BMW club στα βουνά Sutherland και κάτι έπαθε η μοτοσυκλέτα του. Έπεσε και τώρα είναι σε κρίσιμη κατάσταση" "Θα γίνει καλά;;;" "Δεν είμαι σίγουρη – μόλις με πήρε από δορυφορικό τηλέφωνο ένας άλλος αναβάτης..."

Αυτή ήταν η αρχή μιας τηλεφωνικής συνομιλίας που μου έκανε την καρδιά μαύρη. Επιτρέψτε μου να σας πω μια μικρή ιστορία εδώ…

Του πατέρα μου πάντα του άρεσε το BMW club. Οδηγεί μοτοσυκλέτες BMW πολλά χρόνια τώρα, κι είναι πιστός υποστηρικτής τους, συμμετέχει σε πολλές βόλτες μαζί τους κι έχει κάνει ακόμα και ταξίδια στο εξωτερικό, στην Ισπανία και την Γαλλία, όπου και είχα το προνόμιο να είμαι μαζί του. Πέρυσι αγόρασε ένα καινούργιο BMW R1200 GS Adventure του 2016 για να αντικαταστήσει το 2014 που είχε. Ήταν ενθουσιασμένος με την μοτοσυκλέτα, μέχρι που πήγε με το BMW club στην βόλτα στα βουνά Sutherland Mountains, όπου θα πέρναγαν και χωματόδρομους.

Το πιρούνι της μοτοσυκλέτας κατέρρευσε όταν πέρασε ένα μικρό νεροφάγωμα στο χωματόδρομο, ενώ ήταν με ένα γκρουπ δέκα ακόμα αναβατών. Όταν συνέβη, κινούνταν με μια ταχύτητα 45 χιλιομέτρων την ώρα. Λάδι από το πιρούνι πετάχτηκε παντού πάνω στην προστατευτική στολή του κι έπεσε από την μοτοσυκλέτα, σπάζοντας δέκα πλευρά, τρυπώντας τον πνεύμονά του και σπάζοντας τον ώμο του. Καθημερινά ευχαριστώ τον Θεό γιατί φορούσε και το neck brace του και όλα τα προστατευτικά, ποιος ξέρει τι θα συνέβαινε αν δεν τα φόραγε…

Τελικά, μετά από 12 ώρες ο πατέρας μου έφτασε στο νοσοκομείο Worcester Medi Clinic, όπου μπήκε κατ’ ευθείαν στην εντατική. Οι γιατροί αμέσως άρχισαν ακτινογραφίες και αξονικές, και βρήκαν πως είχε τρύπιο πνεύμονα. Η επέμβαση έγινε μόλις μπόρεσαν να αδειάσουν τα υγρά από τον πνεύμονα, και ήταν επιτυχημένη.  

Ένα χρόνο μετά, ο πατέρας μου είναι υγιής και δραστήριος πάλι, αλλά ακόμη κάνει εντατικές φυσιοθεραπείες αποκατάστασης για τους τραυματισμούς στον ώμο του.

Ο πατέρας μου είναι δίκαιος άνθρωπος, και απαίτησε από την BMW να κάνει μια επίσημη έρευνα για την βλάβη της μοτοσυκλέτας. Τα εξαρτήματα στάλθηκαν στην Γερμανία κι έμειναν εκεί για αρκετούς μήνες.

Η BMW δεν κάλυψε κανένα ιατρικό έξοδο, ενώ ο λογαριασμός ανήλθε σε εκατοντάδες χιλιάδες… Η BMW δεν αντικατέστησε την μοτοσυκλέτα του πατέρα μου, που την είχε αγοράσει πάνω από 250.000 rand καινούργια... Η BMW δεν έχει δώσει στον πατέρα μου ούτε ένα σεντ για τους μήνες που αναγκάστηκε να μείνει στο σπίτι, με βαριά επίπτωση στην ποιότητα ζωής του... Και το χειρότερο απ’ όλα, είναι πως η BMW δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την βλάβη της μοτοσυκλέτας της.

Η επίσημή τους έκθεση δηλώνει πως η μοτοσυκλέτα ΔΕΝ είναι υπεύθυνη για το ατύχημα, και πως "η μοτοσυκλέτα πρέπει να έχει υποστεί μια από τις πιο ισχυρές προσκρούσεις για να  παρουσιάσει τέτοια ζημιά..." Όπως μπορείτε να δείτε και στο video ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΨΕΜΑ! ΚΑΜΙΑ ΠΡΟΣΚΡΟΥΣΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΥΠΟΣΤΕΙ Η ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΑ. Το νεροφάγωμα που πέρασε ήταν μικρό, και πήγαινε με 45km/h, κι έχουμε και την καταγραφή των στοιχείων του GPS που το αποδεικνύει.

Κι αν αυτό ήταν το μοναδικό τέτοιου είδους ατύχημα, τότε η BMW θα μπορούσε ίσως να υποστηρίξει την θέση της, αλλά έχουν υπάρξει ΠΟΛΛΕΣ αναφορές παρόμοιων περιστατικών ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ! Δεν έχει χαθεί καμία ζωή ακόμη, αλλά η BMW θα πρέπει να ανακαλέσει αυτή την μοτοσυκλέτα πριν αθώοι άνθρωποι αρχίσουν να πεθαίνουν ως αποτέλεσμα κατασκευαστικού λάθους…

Ακόμα χειρότερα, τρεις μέρες πριν ξεκινήσουν την εκδρομή τους, η μοτοσυκλέτα πήγε σε εξουσιοδοτημένο dealer ΒΜW για να μπουν τα offroad λάστιχα. H ΒΜW έλεγξε την μοτοσυκλέτα και βρήκε πως τα πάντα ήταν εντάξει.

Έχουμε φτιάξει μια σελίδα στο FB και ένα website για να μαζέψουμε όλες τις αναφορές σε αντίστοιχα περιστατικά, όπως και μια καμπάνια για να αναλάβει τις ευθύνες της η BMW. Παρακαλώ να την υπογράψετε εδώ: http://bmwfatalflaw.com/#petition

 

 

 

 

Ακολουθεί κείμενο του Tony Georgiou:

“ Στις 30 Ιουλίου του 2016 συμμετείχα στην ετήσια χειμωνιάτικη εκδρομή του BMW Club στο Sutherland. Έντεκα από μας επέλεξαν να κάνουν μια διαδρομή σε χωματόδρομους, και συνήθως οδηγούσαμε μαζί σε κονβόι. Αφού ανεβήκαμε στο διάσελο του Ouberg Pass κάναμε ένα σύντομο διάλειμμα και μετά ξεκινήσαμε προς το Sutherland. Οι συνθήκες ήταν φανταστικές κι εκτός από λίγα επιφανειακά νερά ο δρόμος ήταν πολύ καλός. Υπάρχουν βιντεάκια από GoPro που δείχνουν την κατάσταση του δρόμου. Περίπου 14 λεπτά μετά την στάση μας το μπροστινό της μοτοσυκλέτας μου κατέρρευσε και έσκασα κάτω με φόρα. Είχα ανοιχτό το GPS μου και η καταγραφή δείχνει πως πήγαινα με 45 km/h όταν κατέρρευσε το μπροστινό. Οι υπόλοιποι αναβάτες μαζεύτηκαν γύρω μου αλλά δεν έπρεπε να μετακινηθώ μέχρι να φτάσει το ασθενοφόρο, 90 λεπτά αργότερα. Η μοτοσυκλέτα φορτώθηκε σε τρέιλερ (που συνόδευε το κυρίως γκρουπ στην ασφάλτινη διαδρομή) κι εγώ μεταφέρθηκα στο νοσοκομείο.  

Είχα δέκα σπασμένα πλευρά, σπασμένο ώμο και τρύπα στον πνεύμονα. Έμεινα μια βδομάδα στο νοσοκομείο (ένα μέρος αυτής της εβδομάδας στην εντατική).

Όταν έγινε το ατύχημα, η μοτοσυκλέτα μου ήταν 7 μηνών και είχε κάνει περίπου 14.000 χιλιόμετρα. Την Τετάρτη 27 Ιουλίου είχα φορέσει λάστιχα TKC, και η μοτοσυκλέτα ελέγχθηκε και οδηγήθηκε από τον dealer Donford πριν την εκδρομή, που ξεκίνησε το Σάββατο.

Αρκετοί άνθρωποι με κατάλληλες γνώσεις είδαν την μοτοσυκλέτα, και απόρησαν όταν είδαν πως είχε αποκολληθεί η τάπα από το καλάμι, και ως τότε κανείς δεν είχε δει κάτι παρόμοιο. Βρήκα και μερικούς ειδικούς για να δουν την μοτοσυκλέτα και όλοι προβληματίστηκαν και σύστησαν να σταλθεί το πιρούνι για περεταίρω έρευνα. Έχω κάποιες αναφορές σχετικές με τα ευρήματα.

Η αντιπροσωπεία της BMW είπε πως θέλουν να στείλουν το μπροστινό σύστημα στην Γερμανία για να το αναλύσουν, και η μοτοσυκλέτα στάλθηκε στο Johannesburg. Στις 17 Οκτωβρίου, πήγα κι εγώ εκεί αεροπορικώς και βιντεοσκόπησα το λύσιμο του μπροστινού συστήματος, που στάλθηκε στην Γερμανία για ανάλυση.

Μετά από αρκετά email στην BMW ζητώντας τα ευρήματα των ερευνών τους έπαιρνα συνέχεια την απάντηση πως δεν υπήρχαν νέα από την Γερμανία, και πως όταν θα έχουν θα με ειδοποιήσουν. Άρχισα να μαθαίνω και για άλλα περιστατικά αποκόλλησης των καλαμιών, και αυξάνοντας την πίεση προς την BMW, τελικά κατάφερα να τους κάνω να μου απαντήσουν. Έλαβα ένα email από την BMW South Africa στις 12 Ιουνίου 2017, με μια αναφορά που βασικά δηλώνει πως η αποκόλληση του καλαμιού ήταν αποτέλεσμα πρόσκρουσης, και όχι κάτι που οφείλεται στην σχεδίαση ή την κατασκευή του πιρουνιού.  Όλες αυτές οι πληροφορίες συν τις φωτογραφίες υπάρχουν στο site, κι έχω δώσει εντολή στον δικηγόρο μου να εγκαλέσει την BMW.”

 

Ακολουθεί η απάντηση της BMW προς τον Tony Georgiou:

http://bmwfatalflaw.com/wp-content/uploads/2017/06/BMW-Report-Back.pdf

 

Ένα χρονολόγιο ως τώρα:

Απρίλιος 2013: Πρώτη χρονιά πώλησης των νέων GS “LC” (Κ50), και η ΒΜW ανακοινώνει ανάκληση για έλεγχο στο ίδιο σημείο των καλαμιών, καθώς έχει διαπιστώσει πως “σε σπάνιες περιπτώσεις η βιδωτή τάπα του πιρουνιού του Telelever μπορεί να χαλαρώσει. Όταν ένα όχημα καλύψει μεγάλο αριθμό χιλιομέτρων μια χαλαρή τάπα μπορεί να αποκολληθεί τελείως”. Όλες οι μοτοσυκλέτες που ήταν ήδη σε κυκλοφορία ανακαλούνται και ποντάρονται τα καλάμια τους περιμετρικά σε τέσσερα σημεία, ανά 90 μοίρες, όπως κι αυτές που παρήχθησαν από τότε μέχρι τις 18/6/2017.

27/7/2016: To Αdventure του Tony Georgiou ελέγχεται από εξουσιοδοτημένο dealer BMW και όλα είναι εντάξει.

30/7/2016: Ατύχημα, μετά από αποκόλληση των καλαμιών του πιρουνιού.

12/6/2017: Η BMW τον ενημερώνει πως δεν βρήκε καμία πιθανή κατασκευαστική αστοχία στο πιρούνι.

19/6/2017: Από αυτή την ημερομηνία και μετά, όλες οι BMW R1200GS και R1200GS Adventure που κατασκευάζονται θα έχουν την κυκλική εγκοπή ασφάλισης γύρω από το καλάμι.

20/6/2017: Αποστέλλεται από την BMW προς όλους τους αντιπροσώπους της έγγραφο Service Information / Service Campaign με τίτλο “Checking Fixed Fork Tube” που αφορά όλα τα R1200GS (K50, K50/11) και τα R1200GS Adventure (K51). Είναι η δεύτερη φορά που η BMW διαπιστώνει πρόβλημα και αποφασίζει να ασφαλίσει με νέο τρόπο την τάπα στο καλάμι.

φωτογραφίες από το παραπάνω έγγραφο:

Marc Marquez – Συνέντευξή του έβαλε φωτιά στα μεταγραφικά σενάρια με την Aprilia ξανά στο προσκήνιο

Η εργοστασιακή ομάδα της Aprilia παραμένει πιθανή επιλογή του 8 φορές Παγκόσμιου Πρωταθλητή για το 2025
motomagMarc Marquez – Συνέντευξή του έβαλε φωτιά στα μεταγραφικά σενάρια!
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

23/4/2024

Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Marc Marquez στο TNT Sports δήλωσε ότι “όλες οι πόρτες είναι ανοιχτές”, ξεκαθαρίζοντας ότι θα ακούσει όλους του κατασκευαστές πριν αποφασίσει τον σταθμό του για την επόμενη χρονιά, με την Aprilia να έχει μία θέση στις πιο δυνατές υποψηφιότητες, μαζί με την Ducati.

Το 2024 είναι μία χρονιά που τα συμβόλαια πολλών από τους αναβάτες του grid λήγουν, με την μεταγραφική περίοδο (γνωστή και ως silly season) να έχει ξεκινήσει από πολύ νωρίς. Ήδη στο τραπέζι έχουν πέσει οι υπογραφές των Quartararo και Bagnaia, οι οποίο ανανέωσαν με Yamaha και Ducati, αντίστοιχα. Για πολλούς, όμως, τα πράγματα παραμένουν ακόμα αρκετά ρευστά, όσον αφορά το μέλλον τους στα MotoGP.

Marc Marquez – Συνέντευξή του έβαλε φωτιά στα μεταγραφικά σενάρια!

Ο Marquez, ένας από τους καλύτερους αναβάτες στην ιστορία των MotoGP, παραμένει ένας από τους αναβάτες του μεταγραφικού πυρετού, καθώς το μονοετές συμβόλαιό του με την Gresini Ducati λήγει στο τέλος του 2024, χωρίς ακόμα να υπάρχουν καθαρές ενδείξεις για το μέλλον του. Μπορεί στην συνείδηση όλων το πέρασμα από την Gresini να είναι απλά η πύλη εισόδου για την εργοστασιακή ομάδα, ωστόσο ο Marquez θέλει να αφήσει όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά, ή πολύ απλά να πιέσει καταστάσεις από τώρα. Σε κάθε περίπτωση τα πρώτα δείγματα που έχει να επιδείξει με την μοτοσυκλέτα του Borgo Panigale, είναι αρκετά θετικά, με δεδομένο ότι ο Ισπανός τρέχει με την GP23, καταφέρνοντας να μείνει στο γκρουπ των πρωτοπόρων και βάζοντας δύσκολα στους αναβάτες της GP24 στον τελευταίο αγώνα.

Από την μία θα μπορούσε να επεκτείνει την συνεργασία του με την δορυφορική Gresini. Η αλήθεια όμως είναι ότι μία εργοστασιακή ομάδα ή τουλάχιστον η τελευταία έκδοση της πρωτότυπης μοτοσυκλέτας θα βοηθήσει πολύ περισσότερο τον Marquez, ώστε να είναι ανταγωνιστικός. Στην εξίσωση έρχεται να προστεθεί και ο Fermin Aldeguer, τον οποίο έχει ήδη αποκτήσει η Ducati για την σεζόν του 2025. Οι πιθανότητες τον θέλουν εκτός εργοστασιακής ομάδας, τουλάχιστον για την πρώτη του σεζόν στα MotoGP, όμως ακόμα δεν είναι σίγουρο αν θα κατευθυνθεί προς Pramac ή προς Gresini, με την Pramac επίσης να μην έχει ξεκάθαρο πλάνο για τη νέα σεζόν.

Marc Marquez – Συνέντευξή του έβαλε φωτιά στα μεταγραφικά σενάρια!

Η Ducati είναι αυτή την στιγμή η ταχύτερη μοτοσυκλέτα στο grid, είναι όμως ταυτόχρονα και αρκετά ιδιόρρυθμη, απαιτώντας ένα ιδιαίτερο στυλ οδήγησης. Ήδη ο Marquez προσπαθεί να συνηθίσει τα νέα δεδομένα και είναι λογικό ότι μετά από ένα χρόνο, πρώτη του προτεραιότητα θα είναι να παραμείνει στην Ducati, γιατί σε διαφορετική περίπτωση όλη η δουλειά που έχει κάνει να συνηθίσει την νέα του μοτοσυκλέτα θα πάει στράφι. Έχει όμως απέναντί του πολλούς μνηστήρες, με τους Jorge Martin και Enea Bastianini να είναι δύο από τους βασικούς διεκδικητές της μίας εργοστασιακής θέσης που απομένει.

Το εργοστάσιο του Borgo Panigale έχει τα δεδομένα από τις τηλεμετρίες όλων των αναβατών της, εργοστασιακούς και δορυφορικούς. Μετά από τρεις γύρους γνωρίζει ήδη αν οι τραυματισμοί έχουν επηρεάσει τον Marquez και κατά πόσο μπορεί να είναι περισσότερο ανταγωνιστικός από τους υπόλοιπους διεκδικητές του θρόνου της GP25, όπως θα ονομάζεται το πρωτότυπο την επόμενη χρονιά. Επομένως η Ducati αυτή την στιγμή κρατά και το καρπούζι και το μαχαίρι, έχοντας την επιλογή να κόψει το πιο γλυκό κομμάτι για τον εαυτό της, σε μία περίοδο που βλέπει ότι οι δύο άλλοι Ευρωπαίοι κατασκευαστές αρχίζουν να απειλούν την απόλυτη κυριαρχία της.

Marc Marquez – Συνέντευξή του έβαλε φωτιά στα μεταγραφικά σενάρια!

Αν όμως ο Marquez θέλει μία εργοστασιακή σέλα, αλλά δεν βρει την απάντηση στην Ducati, τότε μια πιθανή επιλογή είναι αυτή της Aprilia, η οποία φέτος έχει να επιδείξει μία αξιοσημείωτη πορεία, ιδιαίτερα μετά την επιτυχία του Vinales στην πίστα των ΗΠΑ. Αν συνεχίσει έτσι, τότε σίγουρα θα μπει στο ραντάρ του Marquez, σε μία περίοδο που ο Aleix Espargaro θα μπορούσε να κρεμάσει την φόρμα του, αφήνοντας την μία θέση κενή. Το “Μυρμήγκι” έχει και την προϊστορία του με το Noale, έχοντας κερδίσει τον τίτλο στα 125GP πάνω σε μία Derbi (σαν να λέμε Aprilia με άλλο όνομα).

Marc Marquez – Συνέντευξή του έβαλε φωτιά στα μεταγραφικά σενάρια!

Σε κάθε περίπτωση ο Marc Marquez δεν θα δυσκολευτεί να βρει στέγη την νέα χρονιά με τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή και με την προϋπόθεση πως δεν θα υπάρξει νέος τραυματισμός.