TransAnatolia Rally 2023: Μάχη Yamaha Tenere 700 και Aprilia Tuareg 660 έως το τέλος

Πρόβα για ένταξη στο παγκόσμιο
1
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

11/9/2023

Το Transanatolia Rally που ξεκινά από την πόλη της Σαμσούντας στη Μαύρη Θάλασσα και καταλήγει στα τουρκικά παράλια του Αιγαίου στη Σμύρνη, απαιτεί από τους αναβάτες και τα πληρώματα των ATV, SSV και των αυτοκινήτων να διασχίσουν σχεδόν την μισή Τουρκία, κάνοντας 2350 χιλιόμετρα χωματόδρομων. Ο συγκεκριμένος αγώνας έγινε γνωστός στο ευρύτερο κοινό όταν η Ducati επέλεξε να συμμετέχει εκεί με την καινούρια τότε Multistrada 1200 Rally. Το ίδιο επέλεξε να κάνει και πέρσι η KTM, συμμετέχοντας με το ολοκαίνουριο 690 Enduro του 2023 που είχε παρουσιάσει μέσα στο καλοκαίρι του 2022. Η διεξαγωγή του στα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου, διευκολύνει τους κατασκευαστές να τον χρησιμοποιήσουν ως ένα είδος προβολής για τα νέα μοντέλα τους, δίνοντάς τους “αγωνιστικό pedigree”.

1

Τα τελευταία χρόνια, αυτού του είδους τα Rally έχουν αποκτήσει ιδιαίτερη σημασία για τους κατασκευαστές, διότι έχουν κατηγορίες και είδος διαδρομών, που όχι μόνο επιτρέπεται η συμμετοχή πολυκύλινδρων on-off, αλλά μπορούν να τερματίσουν με αξιώσεις. Το Dakar πλέον είναι αποκλειστικά για αγωνιστικές μονοκύλινδρες των 450 κυβικών, οπότε έχει περιοριστεί η δυνατότητα συμμετοχής μοτοσυκλετών που βασίζονται σε μοντέλα παραγωγής.

Η Triumph ήταν η πρώτη που αγκάλιασε αυτού του είδους Rally και μάλιστα υποστηρίζει οικονομικά αρκετά από αυτά, όπως το Transanatolia 2023 ως βασικός χορηγός.

Η Yamaha το πήγε ακόμα παραπέρα, δηλώνοντας επίσημα πως αποχωρεί από το Dakar και η εργοστασιακή της ομάδα θα συμμετέχει αποκλειστικά σε αυτού του είδους τα Rally, είτε αποτελούν επίσημους αγώνες του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Rally της FIM, είτε όχι.

3

Προς το παρόν το Transanatolia είναι ένας αυτοτελής αγώνας, όμως ο στόχος των οργανωτών είναι να ενταχθεί στο ημερολόγιο της FIM από την επόμενη χρονιά.

Πρόβα generale λοιπόν για το φετινό Transanatolia όπου ξεκίνησε στις 2 Σεπτεμβρίου και ολοκληρώθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου. Το ΜΟΤΟ βρέθηκε στην Σαμσούντα προσκεκλημένο από το Τουρκικό Γραφείο Πολιτισμού και Τουρισμού, όπου θα είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε την εκκίνηση του αγώνα αλλά και τις δύο πρώτες ημέρες της αγωνιστικής δράσης.

5

Η Σαμσούντα είναι η σημαντικότερη πόλη για την ιστορία του σύγχρονου Τουρκικού κράτους, καθώς από αυτή την πόλη ο Κεμάλ Ατατούρκ ξεκίνησε την ίδρυσή του. Παρά τους αιώνες ιστορίας που έχει αυτή η περιοχή, η Σαμσούντα σήμερα είναι μια υπερσύγχρονη πόλη που θυμίζει περισσότερο πόλεις του τουριστικού παραλιακού μετώπου της νοτίου Ισπανίας! Παντού καινούριοι δρόμοι και παντού καινούριες πολυκατοικίες, σαν κάποιος να  έχει χτίσει ολόκληρη την πόλη από το μηδέν πριν δέκα χρόνια.

Η επίσημη πανηγυρική εκκίνηση του αγώνα είχε καθαριστεί για το απόγευμα του Σαββάτου 2 Σεπτεμβρίου, ενώ η αγωνιστική δράση θα ξεκινούσε την Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου. Συνολικά 123 οχήματα έδωσαν το παρόν το Σάββατο, με τις μοτοσυκλέτες να έχουν την μερίδα του λέοντος, αφού ήταν πάνω από 83.

Στις “hard core” συμμετοχές που είχαν έρθει με ξεκάθαρο στόχο να πάρουν τη νίκη, ήταν η εργοστασιακή ομάδα της Yamaha με τον γιγαντόσωμο Pol Tarres και τον Alessandro Botturi πάνω στις σέλες δύο Tenere 700 Raid.

9

Στην ίδια κατηγορία το παρόν έδωσε και η Aprilia με την ομάδα της GCORSE και αναβάτες τους Jacopo Cerutti και Francesco Montanari. Η υποστήριξη της GCORSE είναι εργοστασιακή και η συμμετοχή της Aprilia σε αυτό το Raid Rally, εντάσσεται στο πρόγραμμα “Back to Africa”. Ήδη η ιταλική ομάδα έχει τρέχει στα ιταλικά Motorally, όπου έχει τις περισσότερες νίκες στην κατηγορία G1000. Οπότε η δήλωση του Massimo Rivola (Διευθύνων Σύμβουλος Aprilia Racing) πως ο στόχος της συμμετοχής στο Transanatolia 2023 δεν είναι η νίκη, έχει απλώς επικοινωνιακή αξία. Αυτό φάνηκε και από τις επιδώσεις των αναβατών της στο πεδίο της μάχης, όπου ήταν σκληροί αντίπαλοι για τους εργοστασιακούς αναβάτες της Yamaha.

6

Η Yamaha είχε ηγετική παρουσία σε αυτόν τον αγώνα, με αρκετά φορτηγά υποστήριξης, μεγάλες τέντες και πολλούς μηχανικούς. Κι αυτό, διότι μαζί με τους εργοστασιακούς αναβάτες, δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους ιδιοκτήτες Tenere 700 να συμμετέχουν σε ένα τέτοιου είδους rally και να έχουν την τεχνική υποστήριξη από τους μηχανικούς της εργοστασιακής ομάδας!  

Όλα ήταν έτοιμα για να ξεκινήσει ο αγώνας την Κυριακή το πρωί από την Σαμσούντα, όμως ο καιρός είχε εντελώς διαφορετική άποψη. Μια ισχυρή καταιγίδα που ξεκίνησε από τα χαράματα, μετέτρεψε την κεντρική λεωφόρο της πόλης σε ποτάμι, προκαλώντας αρκετές ζημιές σε διάφορα σημεία του δρόμου, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατον να φύγουν στην ώρα τους οι αναβάτες και τα φορτηγά συνοδείας. Έτσι όλο το πρωινό πρόγραμμα που αφορούσε τις Raid διαδρομές ακυρώθηκε και ο αγώνας ουσιαστικά ξεκίνησε το απόγευμα με μία ειδική διαδρομή “time attack”.

Αντίστοιχες δυσκολίες παρουσιάστηκαν για τους οργανωτές και του αγωνιζόμενους την δεύτερη ημέρα, όπου πλέον είχαμε όλοι φτάσει στην πόλη Tokat που βρίσκεται σε υψόμετρο άνω των 800μ.

Η τρίτη ημέρα του αγώνα μας ήθελε όλους να ανέβουμε ακόμα πιο ψηλά για να βρεθούμε στην πόλη Sivas, που είναι η εμπορική “διασταύρωση” στην κεντρική Τουρκία από τη Μαύρη Θάλασσα προς την Άγκυρα. Εδώ το χειμώνα οι θερμοκρασίες είναι πολικές, όχι τόσο λόγω  του υψομέτρου των 1300μ, όσο των ρευμάτων ψυχρού αέρα που έρχονται από την Ρωσία.

Για εμάς αυτή ήταν η τελευταία στάση πριν επιστρέψουμε στην Ελλάδα, όμως για τους αγωνιζόμενους ήταν απλώς το ζέσταμα από τα συνολικά 2350 χιλιόμετρα χωματώδρομων μέχρι να φτάσουν στη Σμύρνη τις επόμενες πέντε ημέρες.

8

Στο αγωνιστικό κομμάτι, μόλις 38 μοτοσυκλέτες κατάφεραν να φτάσουν έως το τέλος και όπως ήταν αναμενόμενο, η ομάδα της Yamaha κυριάρχησε στην κατηγορίας της, με τον Tares στην πρώτη θέση και τον Botturi στη δεύτερη, με τους χρόνους τους να είναι άμεσα συγκρίσιμοι της κατηγορίας B2 όπου συμμετέχουν τα αγωνιστικά μονοκύλινδρα του Dakar. Αναμενόμενη και η τρίτη θέση για την Aprilia κι ας έλεγαν πως είχαν έρθει μόνο για την εμπειρία…

4

FIM Hard Enduro 2024 - O Manuel Lettenbichler κερδίζει με ΚΤΜ το Valleys Hard Enduro

Από την πρώτη ημέρα μέχρι και την τελευταία του αγώνα ο Lettenbichler δεν υποχώρησε από την πρώτη θέση της κατάταξης
motomag FIM Hard Enduro Championship 2024 – O Manuel Lettenbichler κερδίζει με ΚΤΜ το Valleys Hard Enduro
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

13/5/2024

Το φετινό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Hard Enduro της FIM το οποίο περιλαμβάνει επτά γύρους, έκανε έναρξη με αγώνα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι οργανωτές είχαν σχεδιάσει ένα διαφορετικό αγώνα ο οποίος περιλάμβανε τρεις ημέρες αγωνιστικής δράσης. Την πρώτη ημέρα -Παρασκευή- οι συμμετέχοντες ξεκίνησαν με μία σύντομη διαδρομή στην Walters Arena -στη συγκεκριμένη διαδρομή έχουν αγωνιστεί και οι οδηγοί του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ράλλυ- με τον Lettenbichler της KTM (Πρωταθλητή 2022-2023) να είναι ταχύτερος από τους Jonny Walker (Beta) και Alfredo Gomez (Rieju).

Στον Πρόλογο του Σαββάτου οι αναβάτες είχαν να αντιμετωπίσουν μία διαδρομή 10 χιλιομέτρων, τα αποτελέσματα της οποίας θα καθόριζαν τη σειρά εκκίνησης για τον κύριο αγώνα της Κυριακής. Ο Lettenbichler ερχόμενος με φόρα από την επίδοση της Παρασκευής έκανε τη διαδρομή να δείχνει παιχνίδι καθώς ήταν ο ταχύτερος όλων, κάτι που του έδωσε την pole position.

FIM Hard Enduro Championship 2024 – O Manuel Lettenbichler κερδίζει με ΚΤΜ το Valleys Hard Enduro

Η τρίτη ημέρα του αγώνα ήταν διαφορετική όσον αφορά τον καιρό. Οι θερμοκρασίες ανέβηκαν, με τους συμμετέχοντες να έχουν να αντιμετωπίσουν και τη ζέστη η οποία ήταν ένας ακόμα επιβαρυντικός παράγοντας για τους αγωνιζόμενους. Η διαδρομή της Κυριακής περιλάμβανε τρεις γύρους των 16 χιλιομέτρων μέσα από κροκάλες, δέντρα και ότι άλλο μπορεί κανείς να φανταστεί. Ταχύτερος για ακόμη μία ημέρα ήταν ο Lettenbichler με το KTM 300 EXC. O αναβάτης της ΚΤΜ πίεσε από τον πρώτο γύρο ώστε να δημιουργήσει μία διαφορά ασφαλείας από τους υπόλοιπους αναβάτες που βρισκόταν στο κατόπι του.

Μπαίνοντας στον δεύτερο γύρο ο Lettenbichler μείωσε τον ρυθμό του με αποτέλεσμα ο Teodor Kabakchiev (Sherco), ο οποίος έκανε την αντεπίθεση του να μειώσει τη διαφορά από τον Lettenbichler. Ο αναβάτης της ΚΤΜ στον τελευταίο γύρο του αγώνα θέλοντας να εξασφαλίσει την πρώτη θέση και τη νίκη στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος, ανέβασε τον ρυθμό του. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να πάρει την καρό σημαία πρώτος έχοντας διαφορά από τον Kabakchiev τρία λεπτά. Το βάθρο στο Valleys Hard Enduro συμπλήρωσε ο Mario Roman (Sherco).

FIM Hard Enduro Championship 2024 – O Manuel Lettenbichler κερδίζει με ΚΤΜ το Valleys Hard Enduro

O Manuel Lettenbichler ανέφερε μετά τη νίκη του: "Δεν ήταν εύκολος αγώνας! Ο ρυθμός ήταν πολύ γρήγορος, ειδικά στον πρώτο γύρο, αλλά ήξερα ότι έπρεπε να μείνω μπροστά για να ελέγξω τον αγώνα. Κατάφερα να δημιουργήσω μια μικρή διαφορά και έτσι από εκεί και πέρα μπόρεσα να χαλαρώσω λίγο και να διατηρήσω έναν καλό, σταθερό ρυθμό. Στον τελευταίο γύρο, ο Teo Kabakchiev (Beta) πίεζε και έτσι έπρεπε να αυξήσω λίγο τον ρυθμό μου. Στο τέλος τα έδωσα όλα για να σιγουρευτώ ότι θα κερδίσω”.

FIM Hard Enduro Championship 2024 – O Manuel Lettenbichler κερδίζει με ΚΤΜ το Valleys Hard Enduro
Ετικέτες