Μεγάλο πρόστιμο στην Dorna για φοροδιαφυγή

Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

2/3/2016

Το ανώτατο δικαστικό σώμα της Ισπανίας επέβαλλε εχθές, 1η Μαρτίου, πρόστιμα για φοροδιαφυγή στην Dorna Sports, τον πρόεδρό της Carmelo Ezpeleta και στον COO & CFO Enrique Aldama (Chief operating officer και Chief financial officer), με τελεσίδικη απόφαση που δίνει τέλος σε μία μακρά δικαστική μάχη.

Το αδίκημα αφορά αγοραπωλησίες μετοχών κατά το 2003 και 2004, όταν η Dorna πούλησε μετοχές σε τρίτη εταιρία που ανήκε στους Ezpeleta και Aldama. Η Dorna ουδέποτε αρνήθηκε την πράξη πώλησης των μετοχών, όμως την απέδωσε σε διαδικασία μοχλευμένης ακεφαλαιοποίησης.

Οι εξαγορές που χρηματοδοτούνται μέσω δανείου είναι γνωστές ως μοχλευμένες εξαγορές (leveraged buyouts) και το χρέος μεταφέρεται στον Ισολογισμό της εξαγορασθείσας εταιρείας. Η εταιρεία έχει στη συνέχεια την υποχρέωση να εξοφλήσει αυτό το δάνειο. Στον επιχειρηματικό κόσμο των μεγάλων εταιριών, η πρακτική αυτή είναι ο πιο συνηθισμένος τρόπος που χρησιμοποιούν οι πολυεθνικές και τα επενδυτικά σχήματα, για ν’ αντλήσουν κέρδη. Ωστόσο τα δικαστήρια της Ισπανίας, έκριναν ότι στην συγκεκριμένη περίπτωση η αγορά αυτή έγινε για λόγους φοροδιαφυγής κι όχι ανακεφαλαιοποίησης.

Για αυτό το λόγο το πρώτο δικαστήριο, πίσω στον Ιούλιο του 2010, είχε επιβάλλει αρχικά πρόστιμο 17,2 εκατομμυρίων Ευρώ στην Dorna, €5,1 στον Ezpeleta και €1,2 στον Aldama.

Χθες όμως, το ανώτατο δικαστικό σώμα της Ισπανίας μείωσε το πρόστιμο του Ezpeleta στα €3,9 εκατομμύρια, πρότεινε να υπολογιστεί εκ νέου το πρόστιμο της Dorna, υποβαθμίζοντας τις κατηγορίες αλλά ταυτόχρονα αύξησε το πρόστιμο στον Aldama, στα €2,7 εκατομμύρια καθώς έκρινε πως είχε μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης.

Παράλληλα όμως το δικαστήριο επέβαλε πρόστιμο στην Dorna Sports S.L. για εισφοροδιαφυγή κατά την περίοδο 2003 – 2006. Συνολικά το δικαστήριο επέβαλε 12 διαφορετικά πρόστιμα, για ισάριθμες υποθέσεις των: Dorna, Ezpeleta και Aldama, ωστόσο αφαίρεσε τον κακουργηματικό χαρακτήρα από την υπόθεση αγοραπωλησίας των μετοχών, που σε αρχική μορφή είχαν αποδοθεί στην πράξη της μοχλευμένης ανακεφαλαιοποίησης.

Από την πλευρά της η Dorna ανακοίνωσε ότι σέβεται πλήρως την απόφαση του δικαστηρίου, ωστόσο διαφωνεί με το αποτέλεσμα της δικαστικής διαμάχης. Υποστηρίζει ότι χιλιάδες τέτοιες κινήσεις κεφαλαίου συμβαίνουν στις επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο, στην Ευρώπη και στην Ισπανία πιο συγκεκριμένα, και υπάρχουν πολλές αντίστοιχες υποθέσεις στις οποίες οι κατηγορούμενοι έχουν αθωωθεί. Η Dorna συνεχίζει στην ανακοίνωσή της, λέγοντας ότι θα εξετάσει τρόπους που θα χρησιμοποιήσει αυτές τις αποφάσεις…

 

Πηγή: Poder Judicial Espana – Tribunal Supremo

 

Ο κ. Carmelo Ezpeleta

 

 

Ο κ.  Enrique Aldama 

 

Ετικέτες

ΕΛ.ΑΣ. - 1.238 κλήσεις για κράνος την εβδομάδα 29 Απριλίου - 5 Μαΐου 2024

Διενεργήθηκαν πανελλαδικά 121.283 τροχονομικοί έλεγχοι οχημάτων και βεβαιώθηκαν 29.304 παραβάσεις Κ.Ο.Κ.
Κλήσεις
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

8/5/2024

Την εβδομάδα από 29 Απριλίου έως 5 Μαΐου 2024 διενεργήθηκαν 121.283 τροχονομικοί έλεγχοι οχημάτων από την ΕΛ.ΑΣ. και βεβαιώθηκαν 29.304 παραβάσεις, γα τις οποίες επιβλήθηκαν τα ανάλογα διοικητικά πρόστιμα.

Ενδεικτικά, οι παραβάσεις που βεβαιώθηκαν, μεταξύ άλλων, αφορούν:

  • 8.130 για παράνομες σταθμεύσεις,
  • 7.389 για υπερβολική ταχύτητα,
  • 1.644 για στέρηση άδειας ικανότητας οδήγησης,
  • 1.238 για μη χρήση κράνους,
  • 1.219 για μη χρήση ζώνης ασφαλείας,
  • 744 για ΚΤΕΟ,
  • 665 για μέθη και
  • 371 για χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση.