Adv 2 Dubai 2016: Τουρίστας στο Ομάν

Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

9/5/2016

Ενώ όλη η Ελλάδα αντάλλαζε το γιορτινό φιλί της Ανάστασης στο προαύλιο κάποιας εκκλησίας, εγώ κοιμόμουν βαθιά πάνω στο πλοίο που με μετάφερε από το Ιράν στα Η.Α.Ε. Ούτε χαρμόσυνες καμπάνες, βεγγαλικά, κόκκινα αυγά ή λαμπάδες… Αυτό ήταν δυστυχώς το τίμημα του ταξιδιού για το Dubai. Αποζημιώθηκα όμως την επομένη (ανήμερα το Πάσχα), όταν βρέθηκα με τον φίλο- μοτοσυκλετιστή, Μάριο Χριστόπουλο και την γυναίκα του, να γιορτάζουμε –παρέα με άλλους Έλληνες– την ανάσταση του Κυρίου, έχοντας για θέα τον πύργο Burj Khalifa, το ψηλότερο κτίριο στον κόσμο (828 μ.).

Χάρη στον Μάριο, οι δυο πρώτες μου μέρες στο Dubai πέρασαν γρήγορα και ευχάριστα. Τα βασικά αξιοθέατα της πόλης έγιναν ψηφιακές αναμνήσεις, ενώ ακολουθώντας με την ΚΤΜ 1050 Adventure το αυτοκίνητο του Μάριου, δεν δυσκολεύθηκα διόλου στην περιπλάνησή μου μέσα στα αστικά όρια του φουτουριστικού Dubai.
Βάση του προγράμματός μου, εκτός από τα Η.Α.Ε., είχα να "ξοδέψω" και έξι μέρες στο γειτονικό Σουλτανάτο του Ομάν, μια χώρα που πάντοτε μου εξιτάριζε την φαντασία. Και τελικά, με απώτερο προορισμό την πρωτεύουσα Muscat, ξεκίνησα ένα οδοιπορικό που θα άγγιζε περίπου τα 800 χιλιόμετρα. Κι όσον αφορά τους δρόμους, τις υποδομές και τις εξυπηρετήσεις καθοδόν, όλα ήταν άψογα στο Ομάν.
Ο Φίλιππος Γκαβός, ένας πολύ καλός φίλος από το Χαϊδάρι, ανέλαβε στην Muscat να με φιλοξενήσει και να μου γνωρίσει την πόλη όπου δούλευε το τελευταίο διάστημα, στα έργα κατασκευής του νέου αεροδρομίου της πρωτεύουσας. Οι τρεις μέρες που πέρασα με τον Φίλιππο στην λευκή Muscat, αναμφισβήτητα μου χάρισαν τις καλύτερες αναμνήσεις από την χώρα του Σουλτάνου Qaboos…


Στην επιστροφή μου για Dubai επέλεξα να περάσω από τις βόρειο-κεντρικές περιοχές της χώρας, εκεί όπου οι δυο πόλεις-οάσεις Nizwa και Bahla, έκρυβαν τρία ανεκτίμητα κειμήλια της τοπικής Ιστορίας. Δεν μπορούσα να μην επισκεφθώ τα τρία πιο φημισμένα κάστρα (Nizwa Fort, Bahla Fort, Jabreen Fort) της ευρύτερης περιοχής του βορείου Ομάν, τα οποία, κτισμένα με τον παραδοσιακό αρχιτεκτονικό ρυθμό, με ταξίδεψαν κατευθείαν στα μεσαιωνικά χρόνια της Αραβίας.

Κ. Μητσάκης

BMW Motorrad Automated Shift Assistant (ASA) - Καταργώντας τη μανέτα του συμπλέκτη

Στα χνάρια των DCT, E-Clutch και SCS, με στόχο την απλούστευση της διαδικασίας αλλαγής ταχυτήτων
BMW ASA
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

8/5/2024

Με το νέο Automated Shift Assistant (ASA), η BMW Motorrad παρουσιάζει τη δική της λύση για ένα απλούστερο σύστημα συμπλέκτη, στα χνάρια των Honda (DCT & E-Clutch), MV Agusta (Smart Clutch System) αλλά και της Yamaha με το FJR1300AS το οποίο όμως πλέον δεν υπάρχει στην γκάμα της ιαπωνικής εταιρείας.

Το ASA δεν είναι σύστημα διπλού συμπλέκτη, αλλά θυμίζει περισσότερο τα E-Clutch και SCS, με μια ειδοποιό διαφορά. Ενώ Honda και MV Agusta άφησαν στα προαναφερθέντα δυο συστήματα τη μανέτα στη θέση της για να μπορεί ο αναβάτης να έχει και τα πλεονεκτήματα της χειροκίνητης λειτουργίας (απότομη αύξηση ισχύος αλλά και πατινάρισμα), η BMW την αφαίρεσε εντελώς, όπως συμβαίνει στο DCT της Honda.

Οι Βαυαροί αναφέρουν πως σύμφωνα με το σλόγκαν “Simplify your ride”, η εμπειρία του αναβάτη αναβαθμίζεται περαιτέρω με την αυτοματοποίηση του συμπλέκτη και της αλλαγής ταχυτήτων, “χωρίς να θυσιάζεται η σημαντική -σε συναισθηματικό επίπεδο- δυναμική διαδικασία της αλλαγής ταχυτήτων”.

Το Automated Shift Assistant είναι η λογική και τεχνική εξέλιξη του BMW Motorrad Shift Assistant Pro και βασίζεται σε μια έξυπνη τεχνολογία με δύο ηλεκτρομηχανικούς ενεργοποιητές να αυτοματοποιούν τη λειτουργία του συμπλέκτη και την αλλαγή σχέσεων στο εξατάχυτο κιβώτιο.

BMW ASA

Πρόσθετοι αισθητήρες καθορίζουν τις στροφές του πρωτεύοντα άξονα μετάδοσης και τη θέση του συμπλέκτη. Οι τιμές αυτές μεταδίδονται στην Μονάδα Ελέγχου Μετάδοσης TCU (Transmission Control Unit), η οποία είναι στενά συνδεδεμένη με τη μονάδα ελέγχου κινητήρα ECU, για την μοντελοποίηση και τον έλεγχο του συμπλέκτη και την ενεργοποίηση της αλλαγής ταχυτήτων.

Ο συμπλέκτης λειτουργεί μέσω ενός ηλεκτρομηχανικού ενεργοποιητή σε συνδυασμό με ένα υδραυλικό σύστημα για άμεση σύνδεση μεταξύ της κύριας και δευτερεύουσας αντλίας του συμπλέκτη. Ο ενεργοποιητής ρυθμίζει την απαιτούμενη ολίσθηση του συμπλέκτη, τον εμπλέκει σε κάθε αλλαγή ταχύτητας και τον απεμπλέκει εν στάσει.

BMW ASA

Στο χειροκίνητο πρόγραμμα αλλαγής ταχυτήτων "M" ο αναβάτης μπορεί να αλλάζει ταχύτητες με τον λεβιέ αλλαγής ταχυτήτων στο πόδι, χωρίς χρήση μανέτας συμπλέκτη. Αν τώρα οι στροφές του κινητήρα πέσουν κάτω από ένα ελάχιστο όριο που εξαρτάται από την επιλεγμένη σχέση, τα κατεβάσματα πραγματοποιούνται αυτόματα και στη χειροκίνητη λειτουργία, αποτρέποντας το σβήσιμο του κινητήρα.

Στο πρόγραμμα "D" οι σχέσεις αλλάζουν αυτόματα ανάλογα με το riding mode, τις στροφές του κινητήρα, τη θέση του γκαζιού και τις παραμέτρους που αφορούν την κλίση της μοτοσικλέτας. Οι σχέσεις αλλάζουν ανάλογα με την κατάσταση οδήγησης και τις δυναμικές απαιτήσεις.

Η μανέτα δεν χρειάζεται για τη λειτουργία του συμπλέκτη και η BMW έχει επιλέξει να την αφαιρέσει. Η εκκίνηση, η ακινητοποίηση και οι ελιγμοί γίνονται με το Automated Shift Assistant προσφέροντας μεγαλύτερη απλότητα και ευκολία χρήσης, αν και παράλληλα ο έλεγχος της ισχύος από τον αναβάτη είναι μικρότερος σε σύγκριση με τα συστήματα που διαθέτουν μανέτα συμπλέκτη, κάτι που ισχύει και για το DCT.

BMW ASA

Οι αλλαγές σχέσεων με το ASA γίνονται ταχύτατα και ομαλά, προσαρμοσμένες τόσο στη στροφές όσο και στο φορτίο του κινητήρα, εξασφαλίζοντας ακρίβεια στην όλη διαδικασία. πέρα από τον… μικρότερο “φόρτο εργασίας” του αναβάτη στον χειρισμό της μοτοσυκλέτας.

Στα ανεβάσματα, το τίναγμα που σχετίζεται με το κλασικό χειροκίνητο κιβώτιο με μηχανικό συμπλέκτη εξαλείφεται σε μεγάλο βαθμό, όπως και ο κίνδυνος να έρθουν σε επαφή τα κράνη οδηγού και συνεπιβάτη -ένα πλεονέκτημα στο οποίο είχε αναφερθεί και η Honda με το DCT.

Τα κατεβάσματα είναι όσο το δυνατόν πιο ομαλά, ώστε να μην επηρεάζεται η ευστάθεια της μοτοσυκλέτας.

Ετικέτες