EICMA 2023: ZONTES ΖΤ703-F και ZT703-RR – Νέα τρικύλινδρη πλατφόρμα

Άλμα επέκτασης
1
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

9/11/2023

Η ZONTES εδώ και αρκετούς μήνες είχε δημοσιεύσει φωτογραφικό υλικό που αφορούσε την εξέλιξη ενός νέου τρικύλινδρου κινητήρα. Παρά το γεγονός πως δεν υπήρχαν πολλά τεχνικά στοιχεία για αυτών, στις φωτογραφίες έδειχναν με κάθε λεπτομέρεια στα μηχανικά του μέρη και μάλιστα είχαν ολόκληρη σειρά φωτογραφιών με όλες τις μορφές και τις βελτιώσεις που είχαν κάνει στον κινητήρα από το στάδιο του πρωτότυπου μέχρι το στάδιο της παραγωγής.

Μιλώντας με τους ανθρώπους της Zontes στην Ιταλία, μας αποκάλυψαν πως ο σχεδιασμός του κινητήρα ξεκίνησε έχοντας ως βάση τον τρικύλινδρο των MT-09 της Yamaha (μέχρι και το φίλτρο λαδιού της Yamaha χρησιμοποίησαν) και πως η αρχική σκέψη ήταν να έχει 850 κυβικά περίπου, όσα δηλαδή και η Euro 5 γενιά του τρικύλινδρου της ιαπωνικής εταιρεία. Στην πορεία άλλαξαν στρατηγική και ο κυβισμός κατέβηκε στα 700.

Τώρα στην EICMA ήρθε η ώρα να δούμε τις πρώτες μοτοσυκλέτες (έστω σε μορφή τελικού πρωτότυπου) που θα έχουν αυτόν τον κινητήρα και να πάρουμε στα χέρια μας τα βασικά τεχνικά χαρακτηριστικά τους.

Παρά το γεγονός πως έχουμε δει σε Video τις δύο αυτές μοτοσυκλέτες να δοκιμάζονται στο προαύλιο του εργοστασίου της Zontes στην Κίνα, τα δύο πρωτότυπα στην EICMA είχαν “κουστούμι” από 3D Printing πλαστικά και από πηλό και μόνο τα μηχανικά μέρη (κινητήρας, αναρτήσεις, φρένα ήταν “αληθινά” εξαρτήματα).

Η μία είναι ένα διαστημικής εμφάνισης On-Off που ονομάζεται  ZT703-F και ο τρικύλινδρος κινητήρας έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά απόδοσης από του supersport ZT703-RR.

Συγκεκριμένα στο ZT703-F αποδίδει 74kw (99,2 hp) στις 9.000 στροφές και έχει ροπή 85nm (8,7kg/m) στις 7.200 στροφές. Αντιθέτως στην έκδοση RR φτάνει τις 81kw (108hp) στις 11.000 στροφές, όμως η ροπή είναι 75nm (7,7kg/m) στις 8.600 στροφές.

Αν οι διαφορές αυτές ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, δηλαδή τις δούμε πάνω στο δυναμόμετρο, είναι δύσκολο να έχουν προκύψει από απλή αλλαγή της χαρτογράφησης του συστήματος τροφοδοσίας. Σε αυτή την περίπτωση μιλάμε για διαφορετικό χρονισμό εκκεντροφόρων. Ο κυβισμός είναι ακριβώς ίδιος στα 699cc, όπως και η σχέση συμπίεσης στο 13:1, οπότε δύσκολα να έχουν διαφορετικό σχεδιασμό θαλάμου καύσης ή διαφορετική διάμετρο Χ διαδρομή.

2

Ο σχεδιασμός του κινητήρα είναι σύγχρονος, με τους άξονες του κιβωτίου ταχυτήτων να είναι κάθετα τοποθετημένοι, μειώνοντας το μήκος του και τον συνολικό όγκο του.

Στα φτωχά τεχνικά χαρακτηριστικά που ανακοινώνουν, αναφέρονται οι διαστάσεις των τροχών, όπου το ZT703-F έχει 21” εμπρός τροχό με ελαστικό 90/90-21 και πίσω 18” με ελαστικό 150/70-18 που είναι οι κλασικές διαστάσεις των πιο Off-Road μοτοσυκλετών της κατηγορίας. Μιλάμε δηλαδή για ένα On-Off με προδιαγραφές “Adventure”, έτοιμο για το επόμενο Mega Test!

Τα φρένα στο πρωτότυπο της EICMA ήταν της Brembo (στα υπόλοιπα μοντέλα η Zontes χρησιμοποιεί της J.Juan) κάτι που κάνει για πρώτη φορά. Τα μαρσπιέ έχουν αφαιρούμενα λάστιχα και υπάρχει Quick-Shifter Up/Down, επίσης πρώτη φορά σε μοτοσυκλέτα της εταιρείας. Το Upside-Down πιρούνι έχεις πλήρεις ρυθμίσεις άλλά άγνωστη προς το παρόν διαδρομή και εταιρεία κατασκευής.

Οι διακόπτες στο τιμόνι είναι εντελώς νέοι και ο αναβάτης έχει κουμπάκια για το σύστημα key-less αλλά και για την ηλεκτρικά ρυθμιζόμενη σε ύψος ζελατίνα. Όπως και στα μικρότερα Zontes η επιλογή είναι τέρμα πάνω ή τέρμα κάτω και δεν υπάρχει η δυνατότητα προοδευτικής ρύθμισης του ύψους, όμως από το τίποτα του άμεσου ανταγωνισμού είναι δέκα φορές καλύτερο.

Το ZT703-F διαθέτει και Traction Control που απενεργοποιείται με το πάτημα ενός κουμπιού και δεν χρειάζεται να μπεις σε κάποιο menu για να κάνεις την δουλειά σου.

Επίσης στον αριστερό πολυδιακόπτη υπάρχει κουμπί για την ενεργοποίηση/απενεργοποίηση του Traction Control. Η TFT οθόνη των οργάνων είναι καινούρια και αρκετά μεγαλύτερη σε διαστάσεις από των μονοκύλινδρων 350T/F.

Το πλαίσιο είναι ατσάλινο περιμετρικό, τόσο στο On-Off ZT703-F, όσο και στο supersport ZT703-RR.   Σύμφωνα με τις πληροφορίες που συνέξαμε από την Zontes στην Ιταλία, οι δύο μοτοσυκλέτες θα είναι στις γραμμές παραγωγής έως το τέλος του 2024.

345578

KOVE 800X PRO, Silk Road, A’ Ανταπόκριση – Το ταξιδιωτικό του Κωνσταντίνου Μητσάκη στον Δρόμο του Μεταξιού προς την Ανατολή ξεκίνησε

Έτοιμος για ένα ταξίδι 10.000 χιλιομέτρων πάνω στη σέλα της KOVE 800X PRO
motomag KOVE 800X PRO, Silk Road, A’ Ανταπόκριση – Το ταξιδιωτικό του Κωνσταντίνου Μητσάκη στο Δρόμου του Μεταξιού προς την Ανατολή ξεκίνησε
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

29/4/2024

Με μία μοτοσυκλέτα KOVE 800X PRO ευγενική χορηγία της Γκοργκόλης Α.Ε., ο γνωστός ταξιδιωτικός αρθρογράφος – φωτογράφος Κωνσταντίνος Μητσάκης έχει ξεκινήσει το ταξίδι του με ονομασία KOVE Silk Road. Ακολουθώντας τον Δρόμο Του Μεταξιού προς την Ανατολή ο Έλληνας αναβάτης διασχίζει ήδη τα ατελείωτα χιλιόμετρα εθνικών οδών, χωματόδρομων και απρόσιτων περιοχών πάνω στη σέλα της πρώτης KOVE 800X PRΟ με στόχο την κάλυψη 10.000 χιλιομέτρων.

Ο Μητσάκης ο οποίος γράφει τα πρώτα χιλιόμετρα στην Τουρκία πάνω στη σέλα του KOVE 800X PRO αντιμετωπίζει χιόνια και παγωνιά αλλά και τον καυτό ήλιο με θερμοκρασίες που αγγίζουν τους... 50°C, ενώ ο ίδιος μας μεταφέρει μία πρώτη γεύση από το επικό του ταξίδι το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη:

KOVE 800X PRO, Silk Road, A’ Ανταπόκριση – Το ταξιδιωτικό του Κωνσταντίνου Μητσάκη στο Δρόμου του Μεταξιού προς την Ανατολή ξεκίνησε

“Φορτωμένη με αποσκευές και πάμπολλες ταξιδιωτικές προσδοκίες, η μαύρη KOVE 800X PRO αποβιβάστηκε στις μικρασιατικές ακτές (Cesme), έχοντας ολοκληρώσει το διπλό ακτοπλοϊκό δρομολόγιο Πειραιάς-Χίος-Τσεσμέ. Με το πρωινό πάτημα της μίζας να δίνει το σύνθημα της εκκίνησης του KOVE SILK ROAD, ξεκίνησα με αρχικό προορισμό την ανατολική εσχατιά της Τουρκίας οδηγώντας στη διαδρομή Cesme-Afyon-Ankara-Sivas-Erzerum (1.620 χλμ.)…

Το δικαιολογημένο άγχος που με διακατείχε στα πρώτα χιλιόμετρα δεν αφορούσε τη συγκεκριμένη διαδρομή, αλλά την επικείμενη ταξιδιωτική μου 'συμβίωση' με την ολοκαίνουργια KOVE 800X PRO. Είχα επιφορτιστεί με την αξιοζήλευτη -και συνάμα τιμητική- αποστολή να είμαι ο πρώτος αναβάτης παγκοσμίως που θα ταξίδευα με μια KOVE 800X PRO. Πάμε γερά, πάμε ανατολικά…

KOVE 800X PRO, Silk Road, A’ Ανταπόκριση – Το ταξιδιωτικό του Κωνσταντίνου Μητσάκη στο Δρόμου του Μεταξιού προς την Ανατολή ξεκίνησε

Στα highlights της διαδρομής μέχρι την πόλη Erzerum (πρώην Θεοδοσιούπολη) δεν συμπεριλαμβάνονταν ιστορικά μνημεία ή πολιτιστικά αξιοθέατα, αλλά η περιρρέουσα ορεινή φύση της Κεντρικής/Ανατολικής Τουρκίας, τα ιδιαίτερα σκηνικά της τοπικής καθημερινότητας και τα φτωχικά χωριά της ενδοχώρας με τους καλόκαρδους ντόπιους, που στο άκουσμα της καταγωγής μου (Γιουνάνι) άνοιγαν διάπλατα τις πόρτες των κεραμόσκεπων σπιτιών τους…

Κι όσον αφορά την εξοικείωσή μου με τη μαύρη μοτοσυκλέτα που μοιραζόμασταν τις ομορφιές και τις δυνατές εμπειρίες του KOVE SILK ROAD, αυτή βρισκόταν σε καλό δρόμο…”

Το ταξίδι του Κωνσταντίνου Μητσάκη KOVE Silk Road συνεχίζεται και το επόμενο διάστημα θα μάθουμε περισσότερα για το πως κυλάει η συμβίωση με την KOVE 800X PRO αλλά και σε ποια μέρη έχει βρεθεί ο γνωστός ταξιδιωτικός αρθρογράφος – φωτογράφος.

KOVE 800X PRO, Silk Road, A’ Ανταπόκριση – Το ταξιδιωτικό του Κωνσταντίνου Μητσάκη στο Δρόμου του Μεταξιού προς την Ανατολή ξεκίνησε