Γράφτηκε από: 
τον Θάνο Αμβρ. Φελούκα

Είσοδος HUSQVARNA στα ποδήλατα

Νέα εταιρία για την KTM Industries AG

 

Η KTM ενώνει δυνάμεις με την Pexco, (Puello E-mobility Crossover Company) μία νεοσύστατη εταιρία που ίδρυσαν από κοινού ο CEO της KTM κ. Stefan Pierer με την κα Susanne Puello, με σκοπό την εξέλιξη νέων ποδηλάτων και ηλεκτρικών ποδηλάτων.

 

 

Τα ονόματα εδώ έχουν σημασία. Ο κ. Pierer δεν χρειάζεται συστάσεις, καθότι ως δαιμόνιος επιχειρηματίας στο τιμόνι της KTM, το όνομά του ακούγεται συχνά – πυκνά. Η κα Puello από την άλλη είναι γνωστή κυρίως σε όσους έχουν πάθος με το ποδήλατο και γνωρίζουν όχι μόνο τις μάρκες αλλά και την ιστορία τους.

Πρόκειται για την εγγονή του θρυλικού στην Γερμανία Puello, που από το 1914 έχει ιδρύσει την εταιρία ποδηλάτων Winora και εξελίχθηκε σε ένα ολόκληρο γκρουπ εταιριών με ηγετική θέση στον χώρο του ποδηλάτου σε ολόκληρη την Ευρώπη, και ισχυρή παρουσία σε ΗΠΑ και Καναδά.

Το ACCELL GROUP ελέγχει τις μάρκες Haibike (Γερμανία), Winora (Γερμανία), Batavus (Ολλανδία), Sparta (Ολλανδία), Koga (Ολλανδία), Lapierre (Γαλλία), Ghost (Ολλανδία), Raleigh and Diamondback (Αγγλία, ΗΠΑ, Καναδάς), Tunturi (Φινλανδία), Atala (Ιταλία), Redline (ΗΠΑ), Loekie (Ολλανδία) and XLC (Παγκόσμια).

Από το τιμόνι αυτού του γκρουπ, αποχώρησε τον περασμένο Απρίλιο η κα. Puello για να ανακοινωθεί στις αρχές Αυγούστου πως πλέον ίδρυσε εταιρία μαζί με τον κ. Pierer.
Μία είδηση που τώρα γνωρίζει απήχηση καθώς έγινε παρουσίαση της νέας εταιρίας στην έκθεση Eurobike πριν λίγες μέρες.

Η KTM έχει ήδη παρουσία στα ποδήλατα, μέσω της ανεξάρτητης KTM Fahrrad GmbH η οποία δεν υφίσταται ουδεμία αλλαγή.

Η νέα εταιρία αναλαμβάνει να φτιάξει ηλεκτρικά ποδήλατα και ποδήλατα μέσα από τρεις επωνυμίες, κάθε μία με την δική της ξεχωριστή γκάμα.

Πρώτα, ως όνομα, έρχεται η HUSQVARNA που καταθέτει την βαρύτητα του ονόματός της και αποκτά μέσα στο 2018 τα πρώτα δείγματα της γκάμας. Ακολουθούν η RAYMON με ποδήλατα για δρόμο και χώμα με την πρώτη παρουσία να έρχεται πιο σύντομα, αυτό τον Δεκέμβριο.

Ενδιαφέρον – και μοτοσυκλετιστικό – έχει και η τρίτη μάρκα που λανσάρει η νέα εταιρία, με την ονομασία:“Ready to Race”! Η R2R με πορτοκαλί χρώμα στο λογότυπο θυμίζει έντονα την KTM και μάλλον θα αντιγράφει όλη την φιλοσοφία των ready to race αυστριακών εκτός από το όνομα.

Μέσα στο 2018 θα παρουσιάσει μοντέλα προσανατολισμένα στο χώμα και μάλιστα κατευθείαν στα δύσκολα, στοχεύοντας στην κορυφή των κατηγοριών Enduro και Downhill.

Πέρα από το ποδηλατικό ενδιαφέρον, τα ηλεκτρικά ποδήλατα που η νέα εταιρία θα κυκλοφορήσει με το όνομα της HUSQVARNA και τα απολύτως εξειδικευμένα της R2R, έχουν και μοτοσυκλετιστικό ενδιαφέρον.

Κι αυτό γιατί θα προσφέρουν μία εναλλακτική πρόταση στο Enduro ή στην προπόνηση για Enduro όπου τα ηλεκτρικά έχουν αναδειχθεί ως μία από τις καλύτερες προετοιμασίες.

Η HUSQVARNA φυσικά δεν είναι νέα στο ποδήλατο, αλλά ούτε και στα ηλεκτρικά ποδήλατα, καθώς υπό την ομπρέλα της BMW είχε παρουσιάσει μερικά ηλεκτρικά πρωτότυπα στις αρχές της δεκαετίας που διανύουμε.

Τώρα με νέα χρώματα στην ομπρέλα, η HUSQVARNA κάνει αυτό το βήμα ξανά, μονάχα που αυτή την φορά γίνεται με πολύ ισχυρές βάσεις, εμπλέκοντας ένα μεγάλο όνομα στο ποδήλατο.

Μέρος της νέας εταιρίας, είναι και το γραφείο σχεδιασμού KISKA που πλέον, σχεδόν καθολικά, έχει αναλάβει τις μοτοσυκλέτες της KTM.

Πρόκειται για μία εταιρία με 260 υπαλλήλους που έχει σχεδιάσει ξανά ποδήλατα και θα είναι πίσω από τον σχεδιασμό κάθε μοντέλου για τις παραπάνω τρεις μάρκες.