Έκλεισε το εργοστάσιο της Bimota

Έπεσαν οι τίτλοι τέλους οριστικά
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

5/9/2017

Δημοσιεύματα στην Ιταλία αναφέρουν ότι η Bimota, η οποία ταλανιζόταν το τελευταίο διάστημα εξαιτίας οικονομικών προβλημάτων, κατέβασε ρολά στο εργοστάσιο στο Rimini οριστικά.

Σύμφωνα μ' αυτά τα δημοσιεύματα, το εργοστάσιο έχει πλέον αδειάσει και έχουν αφαιρεθεί οι ταμπέλες και οι επιγραφές, ενώ το στοκ των ανταλλακτικών έχει μεταφερθεί σε αποθήκες που βρίσκονται εκεί κοντά. Οι νυν ιδιοκτήτες της φίρμας λέγεται πως έχουν συναρμολογήσει τα πιο πρόσφατα μοντέλα της εταιρείας σε κάποιες εγκαταστάσεις στην Ελβετία από τα εναπομείναντα εξαρτήματα, ενώ είναι άγνωστο ακόμη το τι θα συμβεί όταν τελειώσει αυτό το απόθεμα ανταλλακτικών και εξαρτημάτων. Το σίγουρο πάντως είναι ότι οι δεσμοί και οι ρίζες με την γενέτειρα της Bimota στο Rimini έχουν αποκοπεί εντελώς.

Η πρώτη ουσιαστική απώλεια για την Bimota ήταν η αποχώρηση του Massimo Tamburini για να πάει στην Ducati, αν και μετά από αυτό η εταιρεία κατάφερε να δημιουργήσει αρκετές μοτοσυκλέτες που είχαν μια αξιοπρεπή εμπορική πορεία. Το δεύτερο αρνητικό ορόσημο της Bimota ήταν το 1997 με την δημιουργία του δίχρονου Vdue, ένα φιλόδοξο project με έναν κινητήρα δικής της κατασκευής το οποίο όμως κατέληξε άδοξα εξαιτίας των προβλημάτων που αντιμετώπισαν με τον άμεσο ψεκασμό.

Λίγα χρόνια αργότερα ήρθε και η οικονομική κατάρρευση για την Bimota, αν και το 2003 έγινε μια προσπάθεια αναγέννησης με τη δημιουργία κάποιων μοντέλων, που όμως δεν κατάφερε σε καμία περίπτωση να επαναφέρει το εργοστάσιο στα επίπεδα του παρελθόντος. Πριν από λίγους μήνες, η εταιρεία κατέγραψε άλλη μια σημαντική απώλεια, αυτή του Pierluigi Marconi ο οποίος ήταν ένα από τα σημαντικότερα στελέχη του σχεδιαστικού τμήματος που αναγκάστηκε να παραιτηθεί –ακολουθούμενος από πολλά μέλη της ομάδας του- λόγω μη καλής επικοινωνίας και συνεργασίας με τους τωρινούς ιδιοκτήτες της Bimota.

Πάντως, αν έχουμε μάθει κάτι από το παρελθόν, είναι ότι σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να διαγράψουμε οριστικά την Bimota από τον χάρτη, μόνο που αυτή τη φορά θα χρειαστεί ένας πολύ γενναίος επενδυτής με τα χρήματα στην τσέπη, προκειμένου να επαναφέρει την ιστορική φίρμα στη ζωή.

Thrust Motor DSR 125 & 150 - Ανακοινώθηκαν οι τιμές τους στην Ελλάδα

Τρεις εκδόσεις, τρεις χρωματικές παλέτες και προσιτές τιμές
motomag Thrust Motor DSR 125 & 150 – Ανακοινώθηκαν οι τιμές τους στην Ελλάδα
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

16/4/2024

Η νέα οικογένεια urban scooter DSR της Thrust Motor, σε δύο κυβισμούς 125 και 150 κ.εκ. η οποία περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις εξοπλισμού και τρία μοντέρνα χρώματα είναι πλέον ετοιμοπαράδοτη, ενώ έχουν ανακοινωθεί και οι τιμές των τριών αυτών μοντέλων.

Ο μοντέρνος σχεδιασμός των DSR και οι μικρές διαστάσεις τους τα καθιστούν ιδανικά για τις αστικές μετακινήσεις. Τα DSR διαθέτουν χαμηλή ζελατίνα η οποία προφυλάσσει τον κορμό του αναβάτη, κρατώντας μακριά τον αέρα που μπορεί να τον ενοχλεί στην καθημερινή μετακίνηση. Η σέλα τους είναι γενναιόδωρη σε διαστάσεις τόσο για τον αναβάτη όσο και για τον συνεπιβάτη, ενώ ο τελευταίος έχει στη διάθεση του και πρακτικές χειρολαβές.

Τα τρία DSR μοιράζονται την ίδια βάση πλαισίου, κοστουμιού, αναρτήσεων (συμβατικό τηλεσκοπικό πιρούνι και δυο αμορτισέρ πίσω) και τροχών (14 ιντσών μπροστά και 13 ιντσών πίσω), έχοντας διαφορές σε κυβισμό, τρόπο ψύξης και εξοπλισμό. Και στα τρία όμοιο είναι το ύψος σέλας στα 770 χλστ., ενώ ίδιο είναι και το μεταξόνιο στα 1.375 χλστ.

Thrust Motor DSR 125 & 150 – Ανακοινώθηκαν οι τιμές τους στην Ελλάδα

Το DSR 125 AC το οποίο είναι το πιο οικονομικό από τις τρείς εκδόσεις, εφοδιάζεται με αερόψυκτο τετράχρονο κινητήρα 125 κυβικών, απόδοσης 9,5 hp / 7.500 rpm με ροπή 1 kgm / 6.000 rpm. Το βάρος του ανακοινώνεται στα 124 στεγνά και στα 135 γεμάτα κιλά. Το DSR 125 AC όσον αφορά την πέδηση εξοπλίζεται με δισκόφρενο 240 χλστ. μπροστά και δισκόφρενο 220 χλστ. πίσω, ενώ υπάρχει σύστημα συνδυασμένης πέδησης CBS. Ο αναβάτης επιπρόσθετα έχει στη διάθεση του ψηφιακή οθόνη οργάνων TFT, η οποία του παρέχει τις απαραίτητες πληροφορίες.

Οι κορυφαίες εκδόσεις είναι αμφότερες υγρόψυκτες, ενώ λόγω κυβισμού απευθύνονται η μέν DSR 125 LC στην Α1 κατηγορία διπλωμάτων, η δε DSR 150 LC στην Α2 κατηγορία. Το DSR 125 LC ανεβάζει τον πήχη όσον αφορά τον εξοπλισμό σε σχέση με την αερόψυκτη έκδοση, καθώς πέρα από τον δυνατότερο κινητήρα με τους 11,6 hp / 8.500 rpm και 1,14 kgm / 6.500 rpm, εξοπλίζεται με keyless σύστημα, σύστημα start-stop με ηλεκτροκινητήρα που παίζει τον ρόλο τόσο της γεννήτριας όσο και της μίζας, ABS, TCS και έγχρωμη οθόνη οργάνων TFT. Το βάρος είναι ελαφρώς αυξημένο σε σχέση με το αερόψυκτο μοντέλο, στα 127 στεγνά και 138 γεμάτα κιλά.

Thrust Motor DSR 125 & 150 – Ανακοινώθηκαν οι τιμές τους στην Ελλάδα

Το μεγαλύτερο και πιο δυνατό μοντέλο της νέας οικογένειας αστικών scooter της Thrust Motor είναι το DSR 150 LC, το οποίο αποδίδει 14,7 hp / 8.500 rpm και 1,4 kgm / 6.500 rpm. Όπως και στο 125 LC, έτσι και εδώ έχουμε τον ίδιο κορυφαίο εξοπλισμό, με ABS, TCS, TFT οθόνη οργάνων, keyless σύστημα και σύστημα Start-Stop.

Τα τρία DSR είναι πλέον ετοιμοπαράδοτα, με το DSR 125 AC ’14 να κοστίζει 2,090 ευρώ, με το DSR 125 LC ABS+TCS να κοστίζει 2,695 ευρώ και το DSR 150 LC ABS+TCS να κοστίζει 2,890 ευρώ.

Thrust Motor DSR 125 & 150 – Ανακοινώθηκαν οι τιμές τους στην Ελλάδα
Ετικέτες