Η BMW R1200GS - 2x2 κίνηση & Honda AirCon Wheelie!

Στα άκρα ο ανταγωνισμός των on-off: Οι εταιρίες ρίχνουν νέες τεχνολογίες στην σκακιέρα!
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

1/4/2017

Με επίσημο δελτίο τύπου, η BMW Motorrad ενημερώνει για την πρόθεσή της να βγάλει στην παραγωγή μέσα στο ’17 το πρώτο R1200GS Hybrid Drive, το οποίο ακολουθεί την σχεδίαση του πρωτότυπου που είχε κατασκευάσει η Wunderlich, πριν από αρκετό καιρό. Οι δοκιμές της Wunderlich είχαν τραβήξει την προσοχή των μηχανικών της BMW Motorrad, οι οποίοι κρατούσαν στο συρτάρι την σκέψη για το πρώτο GS παραγωγής με 2x2 κίνηση. Με την δημιουργία από την Bosch του νέου ηλεκτρικού hub κινητήρα, που παράγει 45 ολόκληρους ίππους, σπάζοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ και ανακτά ενέργεια κατά το φρενάρισμα, ήρθαν οι συγκυρίες για να βγει από το συρτάρι η συγκεκριμένη σκέψη!

Θυμίζουμε ότι η μοτοσυκλέτα της Wunderlich είχε ηλεκτρικό κινητήρα που απέδιδε μόλις 10Kw την στιγμή που με λιγότερο βάρος, το hub μοτέρ της Bosch αποδίδει 33Kw λειτουργώντας και αντίστροφα, ως γεννήτρια κατά το φρενάρισμα! Το R1200GS κρίνεται ιδανικό για να φέρει σε μαζική παραγωγή το 2x2 σύστημα κίνησης, καθώς το πρόσθετο βάρος από το hub μοτέρ στον εμπρός τροχό, επηρεάζει λιγότερο την οδήγηση της μοτοσυκλέτας, εξαιτίας της Telelever εμπρός ανάρτησης, ενώ ένα μικρό ποσοστό από αυτό το βάρος μπορεί να εξοικονομηθεί από τα μικρότερα δισκόφρενα, τώρα που ο ηλεκτροκινητήρας αναλαμβάνει το μεγαλύτερο φόρτο.

Με την προσθήκη των 45 ίππων στον εμπρός τροχό, η R1200GS περνάει μπροστά στην μάχη της ιπποδύναμης που υφίσταται στην κατηγορία. Την ξεκίνησε πριν από χρόνια η Ducati με το Multistrada και την κορύφωσε η KTM με την σειρά Adventure. Τώρα είναι η BMW, με τον αερο-ελαιο-υδρόψυκτο boxter κινητήρα που είχε φτάσει στο όριο της ιπποδύναμης, έχει την ευκαιρία να περάσει μπροστά με το R1200GS που συνδυασμένα αποδίδει 170 ίππους!

 

Honda AirCon Wheelie!
Η μάχη αυτή της ιπποδύναμης έχει αφήσει εντελώς έξω την Honda, την μοναδική εταιρία στην κατηγορία με ξεχωριστό κουμπί στα όργανα για την απενεργοποίηση του Traction Control, εν κινήσει, την στιγμή όμως που οι μοτοσυκλέτες της δεν έχουν την δύναμη να πραγματοποιήσουν σούζες με τετάρτη (για παράδειγμα) στο κιβώτιο. Αντί να προσθέσουν λοιπόν διψήφιο αριθμό αλόγων και να μπουν στην μάχη της ιπποδύναμης, με ότι αυτό συνεπάγεται, υιοθετούν μία εξαιρετική και πρωτότυπη λύση:

Ένας νέου τύπου συμπιεστής που παίρνει κίνηση απευθείας από τον στρόφαλο με γρανάζια, καταφέρνει να γεμίσει ένα δοχείο με εξαιρετικά μεγάλη πίεση. Αυτή την στιγμή, και για αποφυγή σχολίων σχετικά με την ασφάλεια του συστήματος, η Honda αποφεύγει να δηλώσει τον ακριβή αριθμό πίεσης που συγκεντρώνει στο δοχείο συστολής, πριν οδηγήσει τον συμπιεσμένο αέρα με μεταλλικά σωληνάκια σε δύο λεπτά ακροφύσια στις μπότες των καλαμιών του πιρουνιού! Με το πάτημα ενός κόκκινου κουμπιού αριστερά στα χειριστήρια, ώστε ο αναβάτης να μην το μπερδέψει με την μίζα στα δεξιά, μία πανίσχυρη δύναμη απελευθερώνεται στην βάση της εμπρός ανάρτησης, ανυψώνοντας απότομα τον εμπρός τροχό!

Αν πράγματι το σύστημα δουλεύει όπως υπόσχεται η Honda, τότε μιλάμε για την πρώτη μοτοσυκλέτα παντός δρόμου, που σηκώνει μεγαλοπρεπείς σούζες ακόμα και με έκτη στο κιβώτιο! Αυτή την στιγμή η Honda θέλει να βρει λύση στην δημιουργία πάγου στα ακροφύσια, όταν ο αναβάτης λειτουργεί το σύστημα για πολύ ώρα, καθώς ο συμπιεσμένος αέρας με τόσο υψηλή πίεση έχει αυτή την ιδιότητα, κι έπειτα να καθορίσει τις μοίρες ακριβώς που το σύστημα θα απενεργοποιείται. Αν ο εμπρός τροχός είναι ήδη στον αέρα και ο αναβάτης πατήσει το κουμπί, τότε δεν θα είναι δύσκολο να σημειωθεί «καπάκι» και για τα χιλιόμετρα για τα οποία μιλάμε, κάτι τέτοιο θα ήταν οδυνηρό. Η εταιρία λοιπόν προσανατολίζεται σε αυτόματη απενεργοποίηση της λειτουργίας, έπειτα από κάποιες μοίρες ανύψωσης του εμπρός τροχού. Έτσι το Crosstourer, για παράδειγμα, θα μπορούσε να προσπεράσει την συμπεριφορά τύπου καμήλας, στο απότομο άνοιγμα του γκαζιού, που ο άξονας κίνησης ανασηκώνει την μοτοσυκλέτα στο κέντρο, κι έτσι οι σούζες είναι πιο δύσκολες!

Ο ανταγωνισμός στις on-off δεν σταμάτησε ποτέ, και τώρα με την εξέλιξη της τεχνολογίας τα πράγματα ανεβαίνουν πολλαπλές κλίμακες!  

UPDATE:

Καλή Πρωταπριλιά!

MotoGP – Ο Cal Crutchlow επιστρέφει στην ενεργό δράση!

Ο Βρετανός αναβάτης αναμένεται να κάνει τρεις wildcard MotoGP εμφανίσεις
motomagMotoGP – Ο Cal Crutchlow επιστρέφει στην δράση
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

26/4/2024

Με ανακοίνωση στα κοινωνικά της δίκτυα, η Monster Energy Yamaha MotoGP μας ενημερώνει ότι ο αναβάτης εξέλιξής της, Cal Crutchlow, αναμένεται να επιστρέψει στην αγωνιστική δράση των MotoGP, ως wildcard συμμετοχή σε τρεις γύρους, με στόχο να συλλέξει δεδομένα για την εξέλιξη της M1.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Βρετανός αναμένεται αρχικά να βρεθεί στο Mugello -31 Μαΐου μέχρι 2 Ιουνίου. Επόμενος σταθμός είναι το Silverstone (2-4 Αυγούστου), με την τρίτη και τελευταία του συμμετοχή για φέτος να είναι στο San Marino στις 6-8 Σεπτεμβρίου.

Δύο χρόνια σχεδόν μετά την απόσυρσή του από την ενεργό δράση, ο Crutchlow επιστρέφει, με στόχο να βοηθήσει την Yamaha με την εξέλιξη της M1. Εκκρεμεί, ωστόσο, ακόμα η έγκριση από την IRTA, που πιθανότατα δεν θα αργήσει να έρθει.

Ετικέτες