Mugen Shinden Ni – ηλεκτρικό, αλλά πιο γρήγορο από Honda RSC1000 στο Isle of Man ΤΤ

Από τον

Βασίλη Καραχάλιο

5/6/2014

To 2009, στον πρώτο αγώνα ΤΤ Ζero με ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες, o Rob Barber με το AGNI έκανε τον ταχύτερο γύρο του με μέση ωριαία 140,7 km/h. Αν έτρεχε στο ΤΤ του... 1936, μόλις που θα πέρναγε την νικήτρια Norton Manx, που είχε μέση ωριαία 138,1 km/h. Το πόρισμα είχε βγει: Οι ηλεκτρικές αγωνιστικές μοτοσυκλέτες του 2009 ήταν το ίδιο γρήγορες με τις βενζινοκίνητες του 1936, παρά το πλεονέκτημά τους από τις προόδους της τεχνολογίας σε πλαίσια, αναρτήσεις, φρένα και ελαστικά.

Μέσα σε τέσσερα όμως ακόμη χρόνια, τα ηλεκτρικά που τόσο αγαπάμε να περιφρονούμε (τουλάχιστον όσοι κατεβάζουν σφηνάκια σούπερ αμόλυβδης για πρωινό), έχουν προοδεύσει πολύ, κερδίζοντας μια δεκαετία κάθε χρόνο! Φέτος, στον αγώνα μηδενικών ρύπων του ΤΤ, φαβορί ήταν η Mugen Shinden Ni, με αναβάτες τους κορυφαίους John McGuinness και Bruce Anstey. Ιαπωνική η Mugen, εταιρία φτιαγμένη από το πλευρό του Soichiro Honda, αφού την έφτιαξε και την έτρεχε ο γιος του για να παράγει εξαρτήματα βελτιώσεων για μοτοσυκλέτες και αυτοκίνητα. Μια χαρά είναι λοιπόν για να πάρει το βάρος της εξέλιξης των ηλεκτρικών, αντί για την πατρική Honda. Η Μugen συνεργάζεται και με την Mission Motors, που επίσης ασχολείται μόνο με ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες. To Μugen Shinden Ni του 2014 δεν έχει τίποτα κοινό με του 2013, κι αυτό δείχνει πόσο σοβαρά έχει πάρει η Mugen, δηλαδή η Honda, το ζήτημα "ηλεχτρικά αγωνιάρικα μηχανάκια". Η Mugen βέβαια ανακοινώνει πως πρόκειται για δικό της πρόγραμμα εξέλιξης και δεν είναι ανακατεμένη η Honda, αλλά δεν έχουμε βρει ακόμα κανέναν που να το πιστεύει αυτό.

Ήδη από τα δοκιμαστικά, ο ΜcGuinness με το Mugen γύρισε με μ.ω.τ. 186,1 km/h, ξεπερνώντας τα ρεκόρ γύρου του Joey Dunlop από το 1980 (185,4 km/h, με Yamaha TZ750) και από το 1981 (185,7 km/h, με Honda RSC1000), φτάνοντας πολύ κοντά και στο ρεκόρ γύρου του 1984 (και πάλι του Joey Dunlop, με Honda RS500, στα 190,7 km/h). Επόμενος στόχος, για του χρόνου, είναι το ρεκόρ του 1985 από τον Steve Hislop με Honda RC30, στα 195,3 km/h.

Κάπως έτσι, κι ενώ ξεκίνησαν με ιδιοκατασκευές αγνώστων εταιριών εκτός των καθιερωμένων της μοτοσυκλέτας, τα ηλεκτρικά μέσα σε τέσσερα χρόνια βρέθηκαν από το 1936 στο 1984 μόλις ασχολήθηκαν μαζί τους μεγάλες εταιρίες και τα καβάλησαν κορυφαίοι αναβάτες.   

Από τι εξαρτάται όμως το πότε θα φτάσουν τα ηλεκτρικά τους χρόνους των βενζινοκίνητων; Με αυτό το ρυθμό προόδου θα ήταν δυνατό μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, θεωρητικά. Η ισχύς δεν είναι πρόβλημα, ούτε η ροπή. Το Μugen έχει 134 ίππους και 22 κιλά ροπής, και σήμερα υπάρχουν ηλεκτρικού κινητήρες που θα μπορούσαν να ξεπεράσουν την απόδοση των MotoGP, με πάνω από 240 ίππους. Το πρόβλημα είναι στην αποθήκευση της ενέργειας, και την διαχείρισή της. Οι ανάγκες αποθήκευσης, με την σημερινή τεχνολογία, την κάνουν βαριά: Είναι πάνω από 240 κιλά. Η διαχείριση της αποθηκευμένης ηλεκτρικής ενέργειας είναι αυτή που καθορίζει το πόσο γρήγορα μπορεί να πάει ο McGuinness, κι αυτό φάνηκε με την βελτίωση του χρόνου μετά από κάθε δοκιμαστικό γύρο και τις ρυθμίσεις που έκαναν. Στην ευθεία του Sulby, το Μugen πέρναγε με 265,5 km/h, καθόλου άσχημα.

Πόση πρακτική αξία έχουν τα ηλεκτρικά αγωνιστικά; Πως θα περάσει αυτή η τεχνολογία από τους αγώνες στο δρόμο, και γιατί να περάσει; Η ύπαρξη αγώνων "μηδενικών ρύπων" σε τι εξυπηρετεί; Μέχρι να αλλάξει κάτι ριζικά στις μπαταρίες, ελάχιστα πράγματα. Όγκος, βάρος, φόρτιση, διαχείριση, όλα προβληματικά προς το παρόν. Και δεν θέλετε να ξέρετε τι θα συμβεί αν κάποιος απρόσεκτος μάστορας βραχυκυκλώσει ένα πλήρως φορτισμένο Mugen. Θα τον παρατηρούν οι επιστήμονες με τα τηλεσκόπια καθώς θα μπαίνει σε τροχιά γύρω από το φεγγάρι, εντελώς ξεροψημένος. Όσο όμως κι αν λέμε αστειάκια, η ιστορία είναι γοητευτική, καθώς τα ρεύματα τα βάζουν με τις βενζίνες, και κάνουν τεράστιες προόδους. Έτσι, έστω και σαν άσκηση χωρίς πρακτικό αποτέλεσμα.

 

KTM 1.390 Rally, Super Adventure και… 1.490 Adventure - Ανεβάζοντας κι άλλον τον πήχη

Τρία μεγάλα On-Off μοντέλα των Αυστριακών που εξελίσσονται για τις επόμενες χρονιές
KTM 1390 Adventure και 1390 Rally
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

17/5/2024

Το Cycle-World δημοσίευσε “κατασκοπευτικές” φωτογραφίες από τα επερχόμενα μεγάλα Adventure μοντέλα της KTM, τα οποία βασίζονται στη νέα πλατφόρμα με τον μεγαλύτερο σε κυβισμό κινητήρα των 1.350 κ.εκ. που μας έδωσε το 1390 Duke.

Το 1.390 Rally διαθέτει την αναβαθμισμένη μονάδα που είδαμε στο γυμνό μεγάλο “πορτοκαλί” μοντέλο του 2024 για βελτιωμένη απόδοση -όχι πως υπολειπόταν...-, και σκληροπυρηνικό Off-Road στιλ, όχι στα πρότυπα των μεγάλων Adventure bikes του πρόσφατου παρελθόντος αλλά πιο πολύ σε εκείνα του παλαιότερου KTM 950 Adventure, ή του τρέχοντος Ducati Desert X Rally, του Yamaha Tenere, κλπ.

1390 Rally

To 1.390 Rally δείχνει ιδιαίτερα λεπτό για τόσο μεγάλη μοτοσυκλέτα, ενώ το κοστούμι του παραπέμπει σε ράλι ή ακόμα και σε enduro μοτοσυκλέτα και όχι σε μοτοσυκλέτα Adventure τουρισμού. Το ψηλό φτερό μπροστά μαζί με την έλλειψη κάποιου δεύτερου χαμηλού, η μεγάλη αλουμινένια ποδιά στον κινητήρα, τα τρακτερωτά ελαστικά, η “πολεμική” σέλα, η ψηλή ζελατίνα μπροστά (που θα είναι διάφανη στο μοντέλο παραγωγής), και η όρθια TFT ψηφιακή οθόνη οργάνων (με τη βάση της να έχει τη δυνατότητα να στηρίξει κι άλλες συσκευές όπως ένα εξωτερικό GPS, κ.α.) δίνουν έναν ιδιαίτερα σκληροπυρηνικό χωμάτινο αέρα στη μοτοσυκλέτα, που δείχνει την πρόθεση των Αυστριακών να επιστρέψουν στα πρότυπα των πρώτων μεγάλων Adventure μοτοσυκλετών τους. Εντύπωση εντωμεταξύ προκαλούν και τα… φτεράκια κάτω από το ψυγείο, εκατέρωθεν της μοτοσυκλέτας. Οι τροχοί είναι ακτινωτοί, το πιθανότερο 21 και 18 ιντσών, ενώ η μοτοσυκλέτα φέρει ακτινικές τετραπίστονες δαγκάνες μπροστά, χούφτες στο τιμόνι και ένα ογκώδες τελικό της Akrapovic με δυο “κάννες” σε κάθετη διάταξη. Στη σέλα του συνεπιβάτη βρίσκεται δεμένη μια δεύτερη ζελατίνα για δοκιμές. Το πλαίσιο δείχνει αρκετά όμοιο με το τρέχων του 1290 Super Adventure, όπως ίδιο μοιάζει και το αλουμινένιο ψαλίδι, ίδιες και οι αναρτήσεις της WP. Το ρεζερβουάρ χωρίζεται στα δύο, όπως με την τρέχουσα μεγάλη Adventure της ΚΤΜ και είναι τοποθετημένο χαμηλά, εκατέρωθεν του κινητήρα, όμως εδώ δείχνει μικρότερο από πριν.

1390 Super Adventure S

Δεύτερη μοτοσυκλέτα της οικογένειας των μεγάλων Adventure της KTM που συνέλαβε ο “κατασκοπικός” φακός είναι η 1.390 Super Adventure S. Η αντικαταστάτρια της 1.290 Super Adventure S, έχει διαφορετική εμφάνιση από το Rally μοντέλο, εμφάνιση που χαρακτηρίζεται από τα ασφάλτινα ελαστικά, τις χυτές ζάντες με μπράτσα, το χαμηλό φτερό, τα περισσότερα πλαστικά, την πιο τουριστική σέλα, την πιο φαρδιά ζελατίνα και τον διαφορετικό προβολέα, στα πρότυπα που έχουμε συνηθίσει τελευταία. Ο μπροστινός τροχός είναι 19 ιντσών, ενώ πέρα από τον νέο κινητήρα, οι αναρτήσεις το ψαλίδι, τα φρένα και το υποπλαίσιο δείχνουν ίδια με προηγουμένως. Νέο είναι το κοστούμι, με περισσότερες γωνίες και περισσότερα τμήματα πλαστικών. Μπροστά το ραντάρ είναι καλύτερα ενσωματωμένο από πριν σε νέα θέση κάτω από τον προβολέα, ενώ η μοτοσυκλέτα δείχνει σχεδόν έτοιμη για παραγωγή. Διακρίνουμε και cornering φώτα στα πλάγια του πιρουνιού, ενώ και εδώ το ρεζερβουάρ έχει τη γνωστή χαμηλή τοποθέτηση, αν και δείχνει μικρότερο από του 1.290.

1490 Super Adventure S

Τέλος, έχουμε και φωτογραφία μια τρίτης μοτοσυκλέτας που δείχνει να βρίσκεται σε περισσότερο αρχικά στάδια εξέλιξης, μια μοτοσυκλέτα που το Cycle World αποκαλεί 1.490 Super Adventure, όχι απαραίτητα γιατί γνωρίζει πως το 2026 ή το 2027 τα κυβικά θα ανέβουν ξανά, αλλά περισσότερο για να τη διαφοροποιήσει από τις άλλες δύο. Η συγκεκριμένη μοτοσυκλέτα έχει περισσότερο ασφάλτινο χαρακτήρα ακόμα και από το Super Adventure S, καθώς οι τροχοί της είναι 17 ιντσών, ενώ διαφορετικό είναι το design του κουστουμιού της, άλλο το αλουμινένιο ψαλίδι (χωρίς νεύρα στην εξωτερική του πλευρά και γυαλισμένο), διαφορετικές και οι δαγκάνες της Brembo μπροστά. Και αυτό έχει όρθια οθόνη TFT αν και σε διαφορετική και πιο ογκώδη βάση που ίσως στο μέλλον, όταν η μοτοσυκλέτα φτάσει πιο κοντά στην παραγωγή, φέρει διαφορετική οθόνη. Αντίθετα με τις άλλες δυο μοτοσυκλέτες, εδώ η ΚΤΜ δείχνει να δουλεύει και στον κινητήρα, όπως προδίδει το πλαστικό κουτί στην ουρά που περικλείει όργανα τηλεμετρίας, κινητήρα που θα μπορούσε να εξοπλίσει τα μοντέλα όχι του 2025, αλλά επόμενης γενιάς.

Κι όλα τα παραπάνω ενώ αναμένουμε με ενδιαφέρον το επερχόμενο 990 Adventure