Νέο παγκόσμιο ρεκόρ burn out! (Video)

Καταχωρήθηκε στο βιβλίο Guinness
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

29/6/2017

Στις 20 Μαΐου στην πόλη Rzeszów που βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο της Πολωνίας, επετεύχθη έναν νέο ρεκόρ για την μεγαλύτερη απόσταση burn out με μοτοσυκλέτα. Ο νέος κάτοχος του ρεκόρ είναι ο Maciej "DOP" Bielicki, ένας εκ των κορυφαίων stunt rider στην χώρα του και ο μοναδικός που κάνει stunts με Harley Davidson. Μετά τους απαραίτητους ελέγχους και πιστοποιήσεις, το ρεκόρ αναγνωρίστηκε και επίσημα από την Guinness World Records και πλέον από τον Ιούλιο του 2017 ανήκει στους Πολωνούς!

Το event διοργανώθηκε από το GOC Harley-Davidson Rzeszów, τον μεγαλύτερο αντιπρόσωπο της Harley στην Πολωνία και στην Κεντροανατολική Ευρώπη, και από την GOC (Game Over Cycles), μια εταιρεία που φτιάχνει custom μοτοσυκλέτες η οποία ανήκει ουσιαστικά στον αντιπρόσωπο της Hraley.

Το νέο ρεκόρ απόστασης είναι 4,5 χιλιόμετρα (4,47947 χιλιόμετρα για την ακρίβεια) και μάλιστα ο Bielicki το πέτυχε με την πρώτη του προσπάθεια, πάνω στη σέλα ενός Street Rod 750. Το προηγούμενο ρεκόρ είχε καταγραφεί πέρσι στις Η.Π.Α. με μεγαλύτερη μοτοσυκλέτα (1200cc) και ήταν 3,7 χιλιόμετρα.

Αν νομίζετε ότι το συγκεκριμένο επίτευγμα ήταν κάτι απλό και εύκολο, κάνετε τεράστιο λάθος. Απαιτούσε εξαιρετικά υψηλή τεχνική και ικανότητα, κάτι που γίνεται σαφές κι από την περιγραφή του Myszkowski, του ιδιοκτήτη της GOC Harley-Davidson Rzeszów: "Μετά από τα πρώτα 300 μέτρα τα φρένα μπλοκάρισαν, τα υγρά τους έβρασαν και δεν μπορούσε να απελευθερώσει τα φρένα πλέον. Κατά τη διάρκεια ολόκληρης της προσπάθειας, για περίπου 10 λεπτά δηλαδή, πρέπει να κρατά πατημένο το φρένο, να μετακινήσεις το βάρος του σώματος στο μπροστινό μέρος της μοτοσυκλέτας ώστε να ελαφρύνει το πίσω και ταυτόχρονα να ελέγχεις την μοτοσυκλέτα διαρκώς ώστε να μην σταματήσει να καίει το λάστιχο καθόλου. Αν αυτή η διαδικασία σταματούσε έστω και για ένα δευτερόλεπτο, η προσπάθεια δεν θα έπαιρνε έγκριση και θα έπρεπε να την κάνουμε ξανά από την αρχή. Θα έπρεπε να αλλάξουμε τα τακάκια, τα λάστιχα και να ξεκινήσουμε ξανά. Ο αναβάτης θα έπρεπε επίσης να ξεκουραστεί, καθώς αυτού του είδους τα stunts απαιτούν ιδιαίτερη σωματική προσπάθεια."

Εξίσου ενδιαφέρουσα είναι βέβαια και η οπτική του Maciej "DOP" Bielicki: "Προετοιμαζόμουν γι' αυτό περίπου ένα μήνα. Μια εβδομάδα πριν την προσπάθεια έκανα προπόνηση με την μοτοσυκλέτα που έσπασα το ρεκόρ, το Street Rod. Η διαδρομή ήταν αρκετά δύσκολη, γιατί δεν ήταν απλώς μια ευθεία. Είναι ένας κανονικός δρόμος, ο οποίος έκλεισε για την κυκλοφορία την ώρα της προσπάθειας. Περιλαμβάνει δύο διασταυρώσεις τις οποίες έπρεπε να περάσω και μια πλατεία που έπρεπε να την κάνω γύρω-γύρω. Επιπλέον, σε διάφορα σημεία της διαδρομής ο δρόμος είχε διαφορετικές κλίσεις που δυσκόλευαν το συνεχόμενο ντριφτάρισμα, αλλά τελικά όλα πήγαν καλά."

Aν αγαπάς αυτό που κάνεις, αν πιστεύεις στον εαυτό σου και αν δουλέψεις σκληρά, τα πάντα είναι δυνατά

Η μοτοσυκλέτα με την οποία έγινε το ρεκόρ δεν είχε καμία μετατροπή. Αντίστοιχα, το ελαστικό που χρησιμοποιήθηκε ήταν παραγωγής του εμπορίου, κάτι άλλωστε που ήταν και στους όρους για να πιστοποιηθεί το ρεκόρ. Πέρα απ' αυτό, για να είναι επίσημα αναγνωρισμένο το ρεκόρ, οι οργανωτές θα έπρεπε να προσκομίσουν στην Guinness World Records ένα αμοντάριστο βίντεο ολόκληρης της διαδρομής, θα έπρεπε να υπάρχουν δύο δηλώσεις μαρτύρων καθώς και μέτρηση της απόστασης από πιστοποιημένο τοπογράφο. Τα αποδεικτικά στοιχεία για την πιστοποίηση του ρεκόρ συμπεριλάμβαναν επίσης υλικό από υπέρυθρη κάμερα που θα έδειχνε πως ο πίσω τροχός δεν σταμάτησε να ντριφτάρει ούτε για ένα δευτερόλεπτο.

"Όσο καιρό λειτουργεί η Game Over Cycles, ακούμε διαρκώς ότι κάτι που θέλουμε να κάνουμε είναι αδύνατον. Είναι αδύνατον να φτιάξουμε και να κάνουμε τατουάζ σε μια μοτοσυκλέτα, αλλά εμείς φτιάξαμε το Recidivistτην πρώτη μοτοσυκλέτα με τατουάζ στον κόσμο. Δεν μπορεί κανείς να φτιάξει μια μουσική μοτοσυκλέτα, στην οποία τα εξαρτήματα θα ήταν ταυτόχρονα μουσικά όργανα και πλήρως λειτουργικά στοιχεία της κατασκευής, αλλά έτσι ακριβώς είναι το δικό μας Hard Rock Café Bike", συμπλήρωσε ο Myszkowski. "Μας είπαν επίσης, ότι δεν θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε την μεγαλύτερη αντιπροσωπεία της Harley στην Κεντροανατολική Ευρώπη. Παρόλα αυτά, εμείς πιστεύουμε ότι τόσο στην ζωή όσο και στον επαγγελματικό τομέα, το πάθος και η πίστη είναι πάρα πολύ σπουδαίοι παράγοντες. Ο Maciej κάνει τα κόλπα του με Harley, το οποίο είναι σχεδόν 100 κιλά βαρύτερο από τις μοτοσυκλέτες που χρησιμοποιούνται για stunts. Και σ' αυτόν έλεγαν επίσης ότι ήταν δεν μπορούσε να γίνει, οπότε ενώσαμε τις δυνάμεις μας και αποδείξαμε ότι αν αγαπάς αυτό που κάνεις, αν πιστεύεις στον εαυτό σου και αν δουλέψεις σκληρά, τα πάντα είναι δυνατά."

Δείτε εδώ το εντυπωσιακότατο βίντεο από την επίτευξη του παγκόσμιου ρεκόρ απόστασης burn out με μοτοσυκλέτα:

MotoGP – Ο Cal Crutchlow επιστρέφει στην ενεργό δράση!

Ο Βρετανός αναβάτης αναμένεται να κάνει τρεις wildcard MotoGP εμφανίσεις
motomagMotoGP – Ο Cal Crutchlow επιστρέφει στην δράση
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

26/4/2024

Με ανακοίνωση στα κοινωνικά της δίκτυα, η Monster Energy Yamaha MotoGP μας ενημερώνει ότι ο αναβάτης εξέλιξής της, Cal Crutchlow, αναμένεται να επιστρέψει στην αγωνιστική δράση των MotoGP, ως wildcard συμμετοχή σε τρεις γύρους, με στόχο να συλλέξει δεδομένα για την εξέλιξη της M1.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Βρετανός αναμένεται αρχικά να βρεθεί στο Mugello -31 Μαΐου μέχρι 2 Ιουνίου. Επόμενος σταθμός είναι το Silverstone (2-4 Αυγούστου), με την τρίτη και τελευταία του συμμετοχή για φέτος να είναι στο San Marino στις 6-8 Σεπτεμβρίου.

Δύο χρόνια σχεδόν μετά την απόσυρσή του από την ενεργό δράση, ο Crutchlow επιστρέφει, με στόχο να βοηθήσει την Yamaha με την εξέλιξη της M1. Εκκρεμεί, ωστόσο, ακόμα η έγκριση από την IRTA, που πιθανότατα δεν θα αργήσει να έρθει.

Ετικέτες