PIERER Mobility - Κόβει 300 θέσεις στην Αυστρία, μεταφέρει μέρος της παραγωγής και του R&D σε Ινδία και Κίνα

Επιπλέον πώληση των εταιρειών ποδηλάτου Raymon και FELT, και αναφορά στο 2024 ως “έτος εξυγίανσης”
PIERER Mobility
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

7/12/2023

Η PIERER Mobility ανακοίνωσε την πρόθεση της να εστιάσει περισσότερο στις βασικές εταιρείες του ομίλου -KTM, GASGAS, Husqvarna, MVAgusta-, πουλώντας τις εταιρείες ποδηλάτου Raymon και FELT, αλλά και του τμήματος μη ηλεκτροκίνητων ποδηλάτων. Παράλληλα, θα μεταφέρει μέρος της παραγωγής αλλά και του R&D στην Κίνα (CFMOTO) και στην Ινδία (Bajaj Auto), ενώ θα κόψει 300 θέσεις εργασίας στην Αυστρία!

Εστίαση στις βασικές μάρκες KTM, GASGAS, Husqvarna και MVAgusta

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ομίλου έλαβε τη στρατηγική απόφαση να επικεντρωθεί ακόμη πιο έντονα στον πυρήνα των μηχανοκίνητων δικύκλων (μοτοσυκλέτες και ηλεκτρικά ποδήλατα) και ειδικά στις premium μάρκες KTM, GASGAS και Husqvarna καθώς και στην MVAgusta. Ως αποτέλεσμα αυτής της απόφασης, το Διοικητικό Συμβούλιο δρομολόγησε την πώληση των εμπορικών σημάτων Raymon και FELT αλλά και του τμήματος μη ηλεκτρικών ποδηλάτων. Η πώληση της R Raymon έχει ήδη υπογραφεί, και η ολοκλήρωση της θα πραγματοποιηθεί μέχρι το τέλος του 2023. Η μάρκα ποδηλάτων R Raymon, η οποία ιδρύθηκε το 2017, θα συνεχίσει να διοικείται από τη Susanne και τον Felix Puello σε ένα νέο, ανεξάρτητο σχήμα. Επιπλέον, έχει επίσης ξεκινήσει η διαδικασία πώλησης της μάρκας ποδηλάτων FELT σε μια κοινοπραξία με επικεφαλής τον Florian Burguet και αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρώτο εξάμηνο του 2024. Ο Florian Burguet θα αποχωρήσει από το διοικητικό συμβούλιο της PIERER Mobility AG στα τέλη Δεκεμβρίου. Τα ηλεκτρικά ποδήλατα (e-bicycles) των εμπορικών σημάτων Husqvarna και GASGAS προωθούνται και επεκτείνονται προκειμένου να ενισχυθούν περαιτέρω οι δραστηριότητες στον τομέα της ηλεκτροκίνησης. Από το οικονομικό έτος 2024, η ονομασία κατηγοριών οχημάτων του Ομίλου θα έχει νέα διάρθρωση. Στο μέλλον, η αναφορά θα γίνεται στους τομείς "Μοτοσυκλέτες" και "E-Mobility". Εκτός από τα ηλεκτρικά ποδήλατα, ο νέος τομέας "E-Mobility" θα περιλαμβάνει στο μέλλον όλα τα ηλεκτροκίνητα δίκυκλα, όπως οι ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες, τα e-minis και τα ηλεκτρικά πατίνια.

Μερική μετεγκατάσταση των δραστηριοτήτων παραγωγής και R&D στην Κίνα (CFMOTO) και την Ινδία (Bajaj Auto)

Οι δυσμενείς οικονομικές συνθήκες στην Ευρώπη οδήγησαν την PIERER Mobility στην απόφαση να μεταφέρει μέρος της παραγωγής για ορισμένα μοντέλα μεσαίας κατηγορίας και ορισμένες δραστηριότητες R&D στον στρατηγικό εταίρο Bajaj Auto στην Ινδία, και στη CFMOTO στην Κίνα. Μεταξύ άλλων, αυτό αποσκοπεί στην εκμετάλλευση των πλεονεκτημάτων χαμηλού κόστους (μισθοί, υλικά, κλπ.) στις περιοχές αυτές και στην επιτάχυνση των διαδικασιών ανάπτυξης και εκβιομηχάνισης. Αυτή η στρατηγική απόφαση συνδέεται με την αναγκαία μείωση του προσωπικού έως και 300 υπαλλήλους στις αυστριακές εγκαταστάσεις το 2024.

Προσαρμογή των προβλέψεων για το 2023

Στον τομέα των μοτοσυκλετών το κόστος των αποθεμάτων των αντιπροσώπων αυξήθηκε απότομα λόγω των σημαντικά υψηλότερων επιτοκίων, παρά την ικανοποιητική ζήτηση στην αγορά. Η PIERER Mobility ενισχύει τη δομή των αντιπροσώπων της, επεκτείνοντας τους όρους πληρωμής και προσφέροντας υψηλότερες εκπτώσεις. Λόγω των επαρκών αποθεμάτων ρευστότητας που διαθέτει, η PIERER Mobility AG υποστηρίζει όχι μόνο τους εμπόρους της αλλά και τους προμηθευτές της, προκειμένου να αμβλύνουν τις σημαντικά αυξημένες οικονομικές επιβαρύνσεις που προκλήθηκαν από την αύξηση των επιτοκίων και να βελτιώσουν την κατάσταση ρευστότητάς τους. Αυτό το προγραμματισμένο μέτρο θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση του συνολικού ενεργητικού και, κατά συνέπεια, σε υψηλότερο δείκτη ιδίων κεφαλαίων για τον όμιλο. Η σχετική αρνητική επίπτωση στις ταμειακές ροές της εταιρείας για το οικονομικό έτος 2023 γίνεται συνειδητά αποδεκτή. Με τον κλάδο μοτοσυκλετών να παραμένει στο επίπεδο των κατευθυντήριων γραμμών, ο αναπροσανατολισμός του κλάδου ποδηλάτων που έχει δρομολογηθεί θα έχει σημαντική αρνητική επίπτωση στο συνολικό αποτέλεσμα το 2023. Για τους λόγους αυτούς, η πρόβλεψη για το οικονομικό έτος 2023 έχει αναπροσαρμοστεί. Το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει αύξηση των πωλήσεων για το οικονομικό έτος 2023 από 7 % έως 9 % με περιθώριο EBIT μεταξύ 5 % και 7 %.

Προοπτικές για το οικονομικό έτος 2024

Η PIERER Mobility αναμένει ένα δύσκολο παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον για το οικονομικό έτος 2024. Για τον όμιλο PIERER Mobility, το 2024 θα είναι έτος εξυγίανσης, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση των βασικών δραστηριοτήτων του. Προκειμένου να διασφαλιστεί η κερδοφορία του ομίλου, η διοίκηση θα εφαρμόσει μέτρα μείωσης του κόστους σε διψήφιο αριθμό εκατομμυρίων κατά το οικονομικό έτος 2024. Το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει ότι οι πωλήσεις θα παραμείνουν σχεδόν αμετάβλητες και ότι το περιθώριο EBIT θα κυμανθεί στο 5 % - 7 %.

ΕΛ.ΑΣ. – 35.504 παραβάσεις Κ.Ο.Κ. σε όλη την επικράτεια, η μη χρήση κράνους σταθερά στην τριάδα των παραβάσεων

393 αστυνομικές επιχειρήσεις καταγράφηκαν σε όλη την Ελλάδα σε 7 ημέρες
motomag ΕΛ.ΑΣ. – 35.504 παραβάσεις Κ.Ο.Κ. σε όλη την επικράτεια από 22 έως 28 Απριλίου, η μη χρήση κράνους σταθερά στην τριάδα των παραβάσεων
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

2/5/2024

Η Ελληνική Αστυνομία προχώρησε σε στοχευμένους ελέγχους σε όλη την επικράτεια από τις 22 έως τις 28 Απριλίου για την αντιμετώπιση παραβατικών και επικίνδυνων - αντικοινωνικών οδηγικών συμπεριφορών βεβαιώνοντας 35.504 παραβάσεις Κ.Ο.Κ.

Πιο συγκεκριμένα οι υπηρεσίες της Τροχαίας πραγματοποίησαν 135.009 τροχονομικούς ελέγχους οχημάτων για τις οποίες επιβλήθηκαν τα ανάλογα διοικητικά πρόστιμα.

Ενδεικτικά, οι παραβάσεις που βεβαιώθηκαν, μεταξύ άλλων, αφορούν:

11.412 για παράνομες σταθμεύσεις

7.621 για υπερβολική ταχύτητα

2.200 για μη χρήση κράνους

2.076 για στέρηση άδειας ικανότητας οδήγησης

1.572 για μη χρήση ζώνης ασφαλείας

1.116 για ΚΤΕΟ

846 για μέθη

522 για χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση

Οι στοχευμένες δράσεις θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση και το επόμενο διάστημα.