Τέλος στις πόρτες που ανοίγουν ξαφνικά και προκαλούν ατυχήματα με θύματα τις μοτοσυκλέτες υπόσχεται η Ford [Video]

Το σύστημα Exit Warning θα αποτρέπει ατυχήματα εξ αιτίας του απρόβλεπτου ανοίγματος των θυρών των αυτοκινήτων
motomag Τέλος στις πόρτες που ανοίγουν ξαφνικά και προκαλούν ατυχήματα με θύματα της μοτοσυκλέτες υπόσχεται η Ford [Video]
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

8/12/2023

Κάθε χρόνο χιλιάδες ατυχήματα προκαλούνται εξαιτίας του ανοίγματος μιας πόρτας αυτοκινήτου από την πλευρά που διέρχεται ένα δίκυκλο, αυτό το πρόβλημα θέλει να λύσει η Ford με το σύστημα Exit Warning.

Λίγο πολύ σε όλους μας θα έχει τύχει ενώ οδηγούμε την μοτοσυκλέτα μας να βρεθούμε αντιμέτωποι με μία πόρτα ενός αυτοκινήτου η οποία ξαφνικά ανοίγει καθώς ο χρήστης του οχήματος άθελα του δεν μας έχει δει ενώ πλησιάζουμε. Για να καταλάβουμε πόσο σοβαρό είναι αυτό το πρόβλημα, το αιφνίδιο άνοιγμα θυρών επιφέρει το σοβαρό ή μοιραίο τραυματισμό 60 αναβατών κάθε χρόνο μόνο στη Μεγάλη Βρετανία, ενώ στη Γερμανία το 2018 υπήρξαν 3.500 ατυχήματα από το αιφνίδιο άνοιγμα θυρών. Το εν λόγω πρόβλημα αναμένεται να επιδεινωθεί καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι αποφασίζουν να κυκλοφορούν εντός αστικού ιστού με μοτοσυκλέτες, ηλεκτρικά πατίνια καθώς και ποδήλατα.

Τέλος στις πόρτες που ανοίγουν ξαφνικά και προκαλούν ατυχήματα με θύματα της μοτοσυκλέτες υπόσχεται η Ford [Video]

Για να περιοριστούν ανάλογα περιστατικά η Ford ανέπτυξε μία τεχνολογία η οποία ονομάζεται Exit Warning και έχει ως στόχο να μειώσει τα ατυχήματα τα οποία προέρχονται από το αιφνίδιο άνοιγμα θυρών. Το Exit Warning το οποίο υπάρχει στα οχήματα της Ford, μέσω αισθητήρων θα μπορεί αυτόματα να ανιχνεύει τους δικυκλιστές οι οποίοι βρίσκονται στα λεγόμενα τυφλά σημεία και προσεγγίζουν το όχημα προειδοποιώντας τους οπτικά και ηχητικά ώστε να μην ανοίξουν αιφνίδια την πόρτα. Εάν το σύστημα ανιχνεύσει ότι το άνοιγμα μιας πόρτας μπορεί να προκαλέσει ατύχημα, ενεργοποιεί μία ηχητική προειδοποίηση για τον οδηγό ή τον επιβάτη προκειμένου να περιοριστεί ο κίνδυνος. Φωτεινές, κόκκινες λυχνίες LED στον εξωτερικό καθρέπτη θα αρχίζουν να αναβοσβήνουν ως οπτική προειδοποίηση για τους αναβάτες οι οποίοι θα προσεγγίζουν το αυτοκίνητο, ενώ μία σειρά κόκκινων λυχνιών LED κατά μήκος της εσωτερικής επένδυσης της πόρτας -που γίνεται ορατή όταν η πόρτα ανοίγει- θα λειτουργεί ως πρόσθετη προειδοποίηση για τον χρήστη του αυτοκινήτου. Το Exit Warning επιπρόσθετα θα διαβάζει και θα αναλύει τις κινήσεις των χρηστών του δρόμου -είτε πρόκειται για μοτοσυκλετιστές, είτε για ποδηλάτες είτε για χρήστες ηλεκτρικών πατινιών- που πλησιάζουν από την αριστερή ή τη δεξιά πλευρά του οχήματος. 

Τέλος στις πόρτες που ανοίγουν ξαφνικά και προκαλούν ατυχήματα με θύματα της μοτοσυκλέτες υπόσχεται η Ford [Video]

Οι μηχανικοί της Ford δοκιμάζουν επίσης ένα νέο μηχανισμό για την πόρτα του αυτοκινήτου που την εμποδίζει να ανοίξει τελείως, μέχρις ότου το σύστημα Exit Warning αποφασίσει ότι ο αναβάτης έχει απομακρυνθεί με ασφάλεια από το σημείο. Ο κάτοχος του οχήματος θα μπορεί μηχανικά να παρακάμπτει αυτή τη λειτουργία σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, ενώ για την αποφυγή της άσκοπης ενεργοποίησης του, το σύστημα θα λειτουργεί μόνο όταν η ταχύτητα άλλων χρηστών του οδικού δικτύου υπερβαίνει τα 7 χλμ/ώρα.

 

Ετικέτες

ΕΛ.ΑΣ. – 35.504 παραβάσεις Κ.Ο.Κ. σε όλη την επικράτεια, η μη χρήση κράνους σταθερά στην τριάδα των παραβάσεων

393 αστυνομικές επιχειρήσεις καταγράφηκαν σε όλη την Ελλάδα σε 7 ημέρες
motomag ΕΛ.ΑΣ. – 35.504 παραβάσεις Κ.Ο.Κ. σε όλη την επικράτεια από 22 έως 28 Απριλίου, η μη χρήση κράνους σταθερά στην τριάδα των παραβάσεων
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

2/5/2024

Η Ελληνική Αστυνομία προχώρησε σε στοχευμένους ελέγχους σε όλη την επικράτεια από τις 22 έως τις 28 Απριλίου για την αντιμετώπιση παραβατικών και επικίνδυνων - αντικοινωνικών οδηγικών συμπεριφορών βεβαιώνοντας 35.504 παραβάσεις Κ.Ο.Κ.

Πιο συγκεκριμένα οι υπηρεσίες της Τροχαίας πραγματοποίησαν 135.009 τροχονομικούς ελέγχους οχημάτων για τις οποίες επιβλήθηκαν τα ανάλογα διοικητικά πρόστιμα.

Ενδεικτικά, οι παραβάσεις που βεβαιώθηκαν, μεταξύ άλλων, αφορούν:

11.412 για παράνομες σταθμεύσεις

7.621 για υπερβολική ταχύτητα

2.200 για μη χρήση κράνους

2.076 για στέρηση άδειας ικανότητας οδήγησης

1.572 για μη χρήση ζώνης ασφαλείας

1.116 για ΚΤΕΟ

846 για μέθη

522 για χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση

Οι στοχευμένες δράσεις θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση και το επόμενο διάστημα.