Yamaha Tenere 700: Πρώτη Πλήρης δοκιμή 2.500χμ: Δυναμομέτρηση VIDEO

Το πρώτο κομμάτι της μεγάλης δοκιμή
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

31/7/2019

Το νέο Yamaha Tenere 700 κατάφερε να έρθει στην Ελλάδα νωρίτερα από τις υπόλοιπες χώρες, που συντηρούν πολύ μεγαλύτερες αγορές από την δική μας, δικαιολογώντας να έχουν εκείνες την προτεραιότητα, έναντι των λιγοστών δημοσιογραφικών μοτοσυκλετών που υπάρχουν για αρχή στην ζωή αυτού του μοντέλου. Λιγοστών, ώστε να καλυφθεί η ζήτηση. Τους λόγους που έχει υπάρξει καθυστέρηση στην διάθεσή του, τους έχουμε εξηγήσει στο MOTO με πληροφορίες απευθείας από τα πλέον επίσημα χείλη, μετά από την συνέντευξη του κ.Eric, προέδρου της Yamaha Europe. Δημοσιεύουμε το VIDEO της δυναμομέτρησης, που αποτελεί το πρώτο τμήμα της δοκιμής που έγινε κατά την διάρκεια, κι αμέσως μετά την λήξη του φετινού Mega Test.

Το MOTO ήταν από τους πρώτους στον κόσμο που πήραν στα χέρια τους το Tenere, και πρώτοι ανάμεσα στον δημοσιογραφικό κόσμο γενικά, ώστε να έρθει μαζί μας στο Mega Test. Γιατί το τονίζουμε αυτό; Διότι η δυναμομέτρηση έγινε στο τέλος αυτής της μεγάλης δοκιμασίας, έχοντας προλάβει ώστε το συγκεκριμένο Yamaha Tenere που βλέπετε, να έχει γράψει τα περισσότερα χιλιόμετρα από κάθε άλλο νέο Tenere αυτή την στιγμή σε ολόκληρο τον κόσμο!

Η ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ, η ελληνική αντιπροσωπεία της Yamaha έκανε εξαιρετική προσπάθεια ώστε το MOTO να είναι το πρώτο περιοδικό που παίρνει στα χέρια του το Tenere, όχι από συμπάθεια, αλλά συγκεκριμένα για να ακολουθήσει το Mega Test. Παράλληλα το ίδιο ήθελε και η Yamaha Europe, αναγνωρίζοντας την σοβαρότητα αυτής της δοκιμής παρόλο που η απήχησή της περιορίζεται στο ελληνικό κοινό. Φέτος όμως, με την παρουσία Γάλλου δημοσιογράφου και την μετάφραση του ελληνικού κειμένου σε τρεις διαφορετικές γλώσσες, το Mega Test γίνεται πραγματικά διεθνές. Μία ελληνική παραγωγή που εξάγεται προς τα έξω… Το συγκεκριμένο λοιπόν Tenere έχει κάνει πολλά χιλιόμετρα τέρμα γκάζι, έχει πέσει, όπως φαίνεται και από την αριστερή του χούφτα από την οποία λείπει ένα κομμάτι, έχει κάνει σούζες, άλματα, έχει σκαρφαλώσει στα 2.500 μέτρα, στον χωματόδρομο που περνά από το μεγαλύτερο υψόμετρο για τα ελληνικά δεδομένα, και μετά από όλα αυτά, πέρασε και από την διαδικασία των μετρήσεων επιδόσεων του ΜΟΤΟ. Είναι λοιπόν έτοιμο για δυναμομέτρηση…

Τι έδειξε λοιπόν στο δυναμόμετρο; Εκείνο που αντιλαμβάνεσαι όταν το οδηγείς γνωρίζοντας αυτόν τον κινητήρα από το MT-07, πως δηλαδή έχει χάσει λίγα άλογα ψηλά χωρίς ιδιαίτερο όφελος στις χαμηλές στροφές. Έτοιμο για τις αυστηρότερες προδιαγραφές ρύπων, το Tenere αποδίδει 58,89 άλογα στις 9.000 στροφές και 5,42 χιλιογραμμόμετρα ροπής στις 6.700 στροφές. Το διάγραμμα της ιπποδύναμης είναι πανέμορφο, σχεδόν ευθεία γραμμή, και φανερώνει την ευστροφία που αντιλαμβάνεσαι και όταν το οδηγείς. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως ο κινητήρας αυτός έχει γεμίσει όσο θα έπρεπε στις χαμηλές στροφές αποβάλλοντας πλήρως τις street καταβολές του. Συγκριτικά με το MT-07 έχει χάσει δύναμη ξεκινώντας από τις 6.000 στροφές και η μόνη άξια λόγου διαφορά στις χαμηλές στροφές είναι το μικρό σκαλοπάτι ροπής ανάμεσα στις 2.000 και στις 3.000 στροφές. Από εκεί και πέρα πρακτικά ταυτίζονται οι δυναμομετρήσεις που έχουν γίνει στο ίδιο δυναμόμετρο και στην ίδια θερμοκρασία και υγρασία.

Καλή απόκριση της γκαζιέρας με σωστό έλεγχο από τον δεξί σου καρπό και ωραίος ήχος από το εργοστασιακό τελικό που έχοντας ακούσει το αντίστοιχο της Akrapovic πράγματι αξίζει την αλλαγή. Ιδανικά θα ήταν τα πράγματα με κάποια έξαρση στις χαμηλές στροφές για την κίνηση στο χώμα, αλλά αυτό έχει να κάνει και με τον τρόπο που αρέσει στο Tenere να το οδηγείς εκτός δρόμου, πράγματα που θα αναλύσουμε στο πληρέστατο συγκριτικό απέναντι σε όλες τις νέες on-off που πέρασαν την διαδικασία του Mega Test! Το τεύχος με την ιστορία κυκλοφορεί την 1η Αυγούστου και ακολουθεί το συγκριτικό… δείτε περισσότερα στο motomag.gr και γραφτείτε στο κανάλι μας για το video του Mega Test που θα ακολουθήσει σύντομα!

 

Ετικέτες

AMA – Πιέζει για αλλαγή στους κανονισμούς αυτόνομης οδήγησης - Δυστυχήματα με μοτοσυκλετιστές

Ένας ακόμα θάνατος μοτοσυκλετιστή στις Η.Π.Α., μετά από σύγκρουση με Tesla που φέρεται να ήταν στον αυτόματο πιλότο
motomagAMA – Πιέζει για αλλαγή στους κανονισμούς που αφορούν την αυτόνομη οδήγηση
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

2/5/2024

Με αφορμή το πιο πρόσφατο δυστύχημα που σημειώθηκε στην Ουάσιγκτον, μεταξύ ενός μοτοσυκλετιστή και ενός Tesla που σύμφωνα με τον οδηγό του, είχε ενεργοποιημένο το σύστημα αυτόνομης οδήγησης, η Αμερικανική Ένωση Μοτοσυκλετιστών (AMA) αυξάνει τις πιέσεις της προς το Υπουργείο Μεταφορών (DOT), προκειμένου να βελτιωθεί το νομοθετικό πλαίσιο που αφορά την αυτόνομη οδήγηση.

Μία τεχνολογία που ήδη έχει αρχίσει να εφαρμόζεται στα αυτοκίνητα, ενώ δεν αργεί και η στιγμή που θα το δούμε και στις μοτοσυκλέτες. Ήδη Yamaha, Honda και BMW έχουν παρουσιάσει σε πιλοτικό στάδιο τέτοιου είδους εφαρμογές, ενώ οι Βαυαροί μαζί με τις KTM και Ducati, έχουν ήδη υιοθετήσει στοιχεία ημι-αυτόνομης οδήγησης, φέρνοντας σε συνεργασία με την Bosch το Adaptive Cruise Control, το οποίο λειτουργεί με την χρήση ραντάρ. 

Οι εξελίξεις όμως, όσον αφορά τον… αυτόματο πιλότο, φαίνεται ότι συναντούν εμπόδια, μετρώντας ήδη αρκετά ατυχήματα και δυστυχήματα, από λάθος υπολογισμούς των αισθητήρων που έχουν αναλάβει αυτή την λειτουργία. Σε πολλά από τα δυστυχήματα, θύματα είναι κυρίως οι μοτοσυκλετιστές, καθώς όπως φαίνεται, ιδιαίτερα σε συνθήκες χαμηλής ορατότητας, τα πίσω φώτα της μοτοσυκλέτας δεν αναγνωρίζονται από το υπολογιστικό σύστημα ως προπορευόμενο όχημα.

AMA – Πιέζει για αλλαγή στους κανονισμούς που αφορούν την αυτόνομη οδήγηση

Πάνω σε αυτό πατάει η AMA, η οποία με αφορμή έναν ακόμα θάνατο μοτοσυκλετιστή, προτρέπει το Υπουργείο Μεταφορών της Αμερικής, για αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου. Βασικό αίτημα της Αμερικανικής Μοτοσυκλετιστικής Ένωσης είναι τα συστήματα αυτόνομης οδήγησης, να εξελίσσονται λαμβάνοντας υπόψιν τους και τα μοναδικά εγγενή χαρακτηριστικά της μοτοσυκλέτας. Όπως αναφέρει ο Πρόεδρος και CEO της AMA, Rob Dingman, ήδη από την δεκαετία του 1990 η AMA έχει προειδοποιήσει για τους κινδύνους που κρύβει η εφαρμογή της αυτόνομης οδήγησης, ιδιαίτερα για τους μοτοσυκλετιστές.

Τον Φεβρουάριο του 2022, η AMA, μαζί με το Συμβούλιο Βιομηχανίας Μοτοσυκλετών (MIC) και το Ίδρυμα για την Ασφάλεια των Μοτοσυκλετών (MSF), συναντήθηκαν με τον γραμματέα του Υπουργείο Μεταφορών των Η.Π.Α., Pete Buttigieg. Ένα από τα βασικά σημεία στην συζήτησή τους ήταν η εξασφάλιση ότι τα νέα συστήματα αυτόνομης οδήγησης και αποτροπής συγκρούσεων θα πρέπει να αναγνωρίζουν και τους μοτοσυκλετιστές. Μέχρι σήμερα, όμως, σύμφωνα με την AMA, δεν έχει γίνει κάποια περεταίρω ενέργεια, όσον αφορά το ζήτημα αυτό, παρά το γεγονός ότι με βάση έρευνα του NHTSA πάνω στο σύστημα Autopilot της Tesla, η πολιτεία της Καλιφόρνια αποφάσισε να βάλει φρένο στην αυτόνομη οδήγηση, τουλάχιστον σε πολιτειακό επίπεδο.

AMA – Πιέζει για αλλαγή στους κανονισμούς που αφορούν την αυτόνομη οδήγηση

Μάλιστα, σε μία πρόσφατη δοκιμή αυτού του είδους των συστημάτων από το Ινστιτούτο Ασφάλισης για την Ασφάλεια των Αυτοκινητοδρόμων (IIHS), έδειξε ότι μόλις ένα από τα 10 μικρά SUV, που εξοπλίζονται με τις νέες τεχνολογίες, κατάφερε να περάσει τα νέα κριτήρια που έχουν θεσπίσει, με καλή συνολική βαθμολογία. Τέσσερα εξ αυτών είτε απέτυχαν παταγωδώς στο να προειδοποιήσουν εγκαίρως, είτε το έκαναν τόσο καθυστερημένα, που η σύγκρουση ήταν αναπόφευκτη.

Οι νέες τεχνολογίες, αναμφίβολα έχουν ως βασικό τους στόχο την αποφυγή ατυχημάτων, όπως έχουμε διαπιστώσει και εμείς εδώ πριν κάποια χρόνια, όταν υποβάλαμε την τότε νέα Mercedes E-Class σε μία σειρά από δοκιμασίες. Όχι σε κάποιο ελεγχόμενο περιβάλλον, χωρίς την επίδραση εξωγενών παραγόντων, αλλά στους ιδιόμορφους ελληνικούς δρόμους. Παρ’ όλ’ αυτά, η μοτοσυκλέτα λόγω του μικρού της μεγέθους και της ευκολίας της να ελίσσεται ανάμεσα στην κίνηση, αποτελεί μία πρόκληση για τους αισθητήρες. Αυτό σημαίνει, ότι και οι ίδιοι οι οδηγοί δεν θα πρέπει να… παίζουν videogames ή να βλέπουν βίντεο όταν έχουν ενεργοποιήσει κάποιο σύστημα αυτόνομης ή ημι-αυτόνομης οδήγησης, αλλά να έχουν τα μάτια τους στον δρόμο. Από την άλλη, οι κατασκευαστές αυτοκινήτων θα πρέπει να λάβουν υπόψιν τους τις ιδιαιτερότητες μίας μοτοσυκλέτας, περιλαμβάνοντας στην εξέλιξη του εκάστοτε συστήματος που έχει να κάνει με αυτόνομη οδήγηση, όσους περισσότερους εξωγενείς παράγοντες είναι δυνατόν.