Ιταλοί κατασκευάζουν πίστα στην Τενερίφη - δείχνουν το δρόμο μιας τέτοιας επένδυσης

Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

8/9/2016

Εδώ και τέσσερα χρόνια, ακούμε για κατασκευή πίστας με προδιαγραφές F1 στα Κανάρια Νησιά, τα οποία ανήκουν στην Ισπανία με καθεστώς αυτονομίας και βρίσκονται εκατό χιλιόμετρα από τις νότιες ακτές του Μαρόκο. Έπειτα από τα εγκαίνια του εργοταξίου στο τέλους Αυγούστου, πλέον η κατασκευή έχει ξεκινήσει αμετάκλητα, με ορίζοντα ολοκλήρωσης τους επόμενους 22 μήνες.

Με κλίμα ξερό και υποτροπικό, τα Κανάρια Νησιά χαρακτηρίζονται από σταθερές μεσαίες θερμοκρασίες σε όλη την διάρκεια του χρόνου με μόλις 15 μέρες βροχόπτωσης κατά μέσο όρο. Με βασική πηγή εσόδων τον τουρισμό και τις δραστηριότητες αναψυχής, τα νησιά έχουν αναπτύξει μία μοναδική σειρά υποδομών, με μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες και αεροδρόμια με απευθείας σύνδεση με τις βόρειες ευρωπαϊκές χώρες. Υπάρχει το κατάλληλο κλίμα και οι υποδομές και παράλληλα ακόμα ένα επιπρόσθετο χαρακτηριστικό, που αναγάγει την Τενερίφη, ιδανικό μέρος για την δημιουργία πίστας: Το ενεργό ηφαίστειο προμηθεύει την καλύτερη πρώτη ύλη του κόσμου, για την ασφαλτόστρωση!

ο θεμέλιος λίθος, κρύβει χρονοκάψουλα με αντίγραφο των συμβολαίων και πρωτότυπες υπογραφές... 

 

πηγή: motorbikemag.es

Οι αναγνώστες του MOTO, ακούν συχνά για παρουσιάσεις νέων μοτοσυκλετών, για τις οποίες ταξιδεύουμε μέχρι τα Κανάρια Νησιά τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο, και οι λόγοι είναι όλοι οι παραπάνω. Τα νησιά έχουν εκπληκτική άσφαλτο στους δημόσιους δρόμους, που αντίστοιχη δεν βρίσκεις παρά μόνο σε πίστες, και οι υποδομές τους είναι ιδανικές για την φιλοξενία τέτοιων οργανώσεων. Με βάση αυτό, είναι κατανοητό ότι η πίστα δεν φτιάχνεται τόσο για τους ντόπιους και εξαιτίας της απομακρυσμένης απόστασης, ούτε και για την φιλοξενία πρωταθλημάτων της F1 και των MotoGP. Αν και θα διεκδικήσουν την διοργάνωση τέτοιων αγώνων, το αρχικό στάδιο κατασκευής που ξεκίνησε τέλη Αυγούστου και θα ολοκληρωθεί το ’18, δεν περιλαμβάνει εκτεταμένες κερκίδες εκατοντάδων χιλιάδων θεατών. Ωστόσο από την άλλη δεν απορρίπτουν κανένα ενδεχόμενο, καθώς το συμβούλιο των νησιών αναλαμβάνει την προέκταση του περιφερειακού αυτοκινητόδρομου και την σύνδεση του κοντινού βασικού αεροδρομίου των νησιών, ώστε να διευκολύνει την διοργάνωση οποιασδήποτε εκδήλωσης προγραμματιστεί στο μέλλον.

Οι επενδυτές που έχουν αναλάβει εξ ολοκλήρου το έργο κατασκευής για 35+5 χρόνια εκμετάλλευσης, δεν προσδοκούν στην ανάληψη παγκόσμιου πρωταθλήματος για να αποσβέσουν τα σχεδόν 26 εκατομμύρια της επένδυσης. Το συνολικό κόστος ανέρχεται στα 39 εκατομμύρια, όταν υπολογίσει κανείς τις εργασίες οδοποιίας που θα κατασκευάσει η πολιτεία, και το κόστος της αγοράς γης από τους ιδιώτες. Η γη αγοράστηκε το ‘12 από την κυβέρνηση αποκλειστικά για τον σκοπό αυτό…

Τα έσοδα της νέας πίστας θα προέρχονται από την ενοικίαση για δοκιμές σε αγωνιστικές ομάδες της F1, MotoGP και Superbike, την φιλοξενία εκδηλώσεων όπως οι παρουσιάσεις νέων μοντέλων σε δημοσιογράφους και το κυριότερο στον τουρισμό υψηλού κόστους… Σκοπός τους είναι να προσελκύσουν την φιλοξενία των ακριβών αυτοκινήτων που βρίσκονται σε πίστες ανά τον κόσμο. Οι ιδιοκτήτες τους έτσι κι αλλιώς ταξιδεύουν στα Κανάρια Νησιά για διακοπές όλο το χρόνο, με τα παγκοσμίου φήμης γήπεδα του γκολφ να αποτελούν βασική αιτία. Η δημιουργία πίστας αποσκοπεί στην διεκδίκηση ενός ακόμα ακριβού χόμπι.. και προτάσσει ως δέλεαρ το κλίμα και την εξωτική τοποθεσία.

Η πίστα των 4.067 χιλιομέτρων, σχεδιάστηκε το 2012 από τον όμιλο GPO, υπεύθυνο μεταξύ άλλον για μία σειρά από μεγάλες πίστες της Ισπανίας, όμως της Catalunya στην Βαρκελώνη, της Navarra και Monteblanco. Την κατασκευή έχει αναλάβει η Ιταλική Axia S.r.l. που με έδρα στο Μιλάνο επηρέασε και τον σχεδιασμό της GPO, που ακολουθήσε τα χαρακτηριστικά της Imola κατασκευάζοντας την νέα πίστα με υψομετρικές διαφορές και γνώμονα την θέα προς τον ορίζοντα και την θάλασσα.

Το αεροδρόμιο της Τενερίφης υποδέχεται κάθε χρόνο 6 εκατομμύρια τουρίστες απέχοντας μόλις 2,5 χιλιόμετρα από το σημείο που κατασκευάζεται η πίστα, ενώ ορισμένα από τα μεγαλύτερα θέρετρα βρίσκονται σε πολύ μικρή απόσταση. Ο Carlos Alonso, πρόεδρος του συμβουλίου των Κανάριων Νησιών, υποστηρίζει ότι η πίστα ταιριάζει απόλυτα με το μοντέλο τουρισμού που έχουν επιλέξει και γι΄ αυτό η κυβέρνηση προχώρησε στις απαραίτητες ρυθμίσεις με αγορά γης από τους αγρότες και διευκόλυνση της γραφειοκρατικής διαδικασίας, που παρόλο αυτά καθυστέρησε την έναρξη της κατασκευής για έναν ολόκληρο χρόνο.

Βασικό επίσης στοιχείο για την ολοκλήρωση της επένδυσης, ήταν η ευνοϊκή φορολόγηση που ισχύει για τις εταιρίες με έδρα τα νησιά, που ανέρχεται μόλις σε 4%, έναντι της αρκετά υψηλότερης φορολογίας που ισχύει στην Ισπανία.

Με τα δεδομένα της χρονολογίας του σχεδιασμού της, πίσω στο 2012, η πίστα υπολογίζεται να έχει μέγιστη ταχύτητα 310Km/h για μονοθέσια της F1 στην ευθεία μήκους 819 μέτρων, ενώ απαρτίζεται από μία εντυπωσιακή σειρά δεκαπέντε στροφών, από τις οποίες δέκα αριστερόστροφες και πέντε δεξιόστροφες.

Το πλάτος της θα είναι μεταξύ 12 και 15 μέτρων και οι ομάδες θα διαθέτουν χώρο για 2.000 αυτοκίνητα, 60 λεωφορεία και 20 φορτηγά. Ταυτόχρονα θα δημιουργηθούν 6.500 θέσεις πάρκινγκ, κατά το μέγιστο, μεγέθη που αποκαλύπτουν περεταίρω ότι η δημιουργία της πίστας δεν αποσκοπεί απευθείας στην φιλοξενία παγκόσμιων πρωταθλημάτων, τουλάχιστον στο αρχικό της στάδιο.

Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της πίστας, αποτελεί ο σχεδιασμός που της επιτρέπει να διαχωριστεί σε τρεις μικρότερες πίστες, που με την παρουσία εξόδων διαφυγής και ανεξάρτητης πρόσβασης, μπορούν να χρησιμοποιηθούν παράλληλα, φιλοξενώντας ταυτόχρονες διοργανώσεις. Αυτό είναι απόλυτα κατανοητό, όταν αντιλαμβάνεσαι ότι σκοπός της δημιουργίας της είναι να αποτελεί σημείο συνεχών δοκιμών για τις αγωνιστικές ομάδες… Ταυτόχρονα θα δημιουργηθεί και πίστα για αγώνες 4x4 και motocross.

Διευθυντής της πίστας, πρόκειται να τεθεί ο Άγγλος Walter Sciacca, στέλεχος εταιρίας που διατηρεί το management ακριβών αυτοκινήτων και διοργανώνει αγώνες με supercar και μοτοσυκλέτες. Από τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό, ότι οι συμφωνίες πίσω από την δημιουργία αυτών των πιστών, γίνονται πολύ συχνά ανάμεσα σ’ ένα κλειστό κύκλο με πανευρωπαϊκές επεκτάσεις, εξασφαλίζοντας την βιωσιμότητα της επένδυσης ακόμα και πριν τον τελικό σχεδιασμό της πίστας. Ελάχιστα επαφίονται στην διοργάνωση τοπικών πρωταθλημάτων και την καθημερινή ενοικίαση για το κοινό, πράγμα που μαρτυρά και την πορεία που θα πρέπει να έχει μία τέτοια επένδυση και για εμάς. Διαφορετικά είναι προτιμότερο να δημιουργηθεί μία πίστα χωρίς αυτές τις πανάκριβες προδιαγραφές, που η επένδυσή της θα μπορούσε να αποσβεστεί από τις ντόπιες διοργανώσεις. Αυτή άλλωστε είναι και η πραγματικότητα για τις αναρίθμητες πίστες που συναντάμε σε Ιταλία και Ισπανία, χωρίς να είναι καθόλου τυχαίο ότι αποτελούν φυτώρια κορυφαίων αναβατών. Για τα δικά μας δεδομένα, είναι ευκολότερη η δημιουργία μικρότερων πιστών με γνώμονα την κάλυψη του ντόπιου πληθυσμού, που με μικρό κόστος θα απολαμβάνει σωστές και άρτιες εγκαταστάσεις, με μέγιστη ασφάλεια. Οι πίστες με προδιαγραφές F1, απαιτούν ένα αρκετά υψηλότερο κόστος κατασκευής, που για να καλυφθεί απαιτεί με τη σειρά του, ένα τελείως διαφορετικό παιχνίδι στην προσέλκυση πελατείας. Στο τέλος αυτές οι πίστες είναι ασύμφορες για το κοινό, όπως ακριβώς συνέβη στην περίπτωση της Κωνσταντινούπολης…

 

Το σημείο της πίστας, όπως ήταν το '14 όταν και κατατέθηκαν τα έγγραφα για την έναρξη της κατασκευής:

------------------

AMA – Πιέζει για αλλαγή στους κανονισμούς αυτόνομης οδήγησης - Δυστυχήματα με μοτοσυκλετιστές

Ένας ακόμα θάνατος μοτοσυκλετιστή στις Η.Π.Α., μετά από σύγκρουση με Tesla που φέρεται να ήταν στον αυτόματο πιλότο
motomagAMA – Πιέζει για αλλαγή στους κανονισμούς που αφορούν την αυτόνομη οδήγηση
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

2/5/2024

Με αφορμή το πιο πρόσφατο δυστύχημα που σημειώθηκε στην Ουάσιγκτον, μεταξύ ενός μοτοσυκλετιστή και ενός Tesla που σύμφωνα με τον οδηγό του, είχε ενεργοποιημένο το σύστημα αυτόνομης οδήγησης, η Αμερικανική Ένωση Μοτοσυκλετιστών (AMA) αυξάνει τις πιέσεις της προς το Υπουργείο Μεταφορών (DOT), προκειμένου να βελτιωθεί το νομοθετικό πλαίσιο που αφορά την αυτόνομη οδήγηση.

Μία τεχνολογία που ήδη έχει αρχίσει να εφαρμόζεται στα αυτοκίνητα, ενώ δεν αργεί και η στιγμή που θα το δούμε και στις μοτοσυκλέτες. Ήδη Yamaha, Honda και BMW έχουν παρουσιάσει σε πιλοτικό στάδιο τέτοιου είδους εφαρμογές, ενώ οι Βαυαροί μαζί με τις KTM και Ducati, έχουν ήδη υιοθετήσει στοιχεία ημι-αυτόνομης οδήγησης, φέρνοντας σε συνεργασία με την Bosch το Adaptive Cruise Control, το οποίο λειτουργεί με την χρήση ραντάρ. 

Οι εξελίξεις όμως, όσον αφορά τον… αυτόματο πιλότο, φαίνεται ότι συναντούν εμπόδια, μετρώντας ήδη αρκετά ατυχήματα και δυστυχήματα, από λάθος υπολογισμούς των αισθητήρων που έχουν αναλάβει αυτή την λειτουργία. Σε πολλά από τα δυστυχήματα, θύματα είναι κυρίως οι μοτοσυκλετιστές, καθώς όπως φαίνεται, ιδιαίτερα σε συνθήκες χαμηλής ορατότητας, τα πίσω φώτα της μοτοσυκλέτας δεν αναγνωρίζονται από το υπολογιστικό σύστημα ως προπορευόμενο όχημα.

AMA – Πιέζει για αλλαγή στους κανονισμούς που αφορούν την αυτόνομη οδήγηση

Πάνω σε αυτό πατάει η AMA, η οποία με αφορμή έναν ακόμα θάνατο μοτοσυκλετιστή, προτρέπει το Υπουργείο Μεταφορών της Αμερικής, για αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου. Βασικό αίτημα της Αμερικανικής Μοτοσυκλετιστικής Ένωσης είναι τα συστήματα αυτόνομης οδήγησης, να εξελίσσονται λαμβάνοντας υπόψιν τους και τα μοναδικά εγγενή χαρακτηριστικά της μοτοσυκλέτας. Όπως αναφέρει ο Πρόεδρος και CEO της AMA, Rob Dingman, ήδη από την δεκαετία του 1990 η AMA έχει προειδοποιήσει για τους κινδύνους που κρύβει η εφαρμογή της αυτόνομης οδήγησης, ιδιαίτερα για τους μοτοσυκλετιστές.

Τον Φεβρουάριο του 2022, η AMA, μαζί με το Συμβούλιο Βιομηχανίας Μοτοσυκλετών (MIC) και το Ίδρυμα για την Ασφάλεια των Μοτοσυκλετών (MSF), συναντήθηκαν με τον γραμματέα του Υπουργείο Μεταφορών των Η.Π.Α., Pete Buttigieg. Ένα από τα βασικά σημεία στην συζήτησή τους ήταν η εξασφάλιση ότι τα νέα συστήματα αυτόνομης οδήγησης και αποτροπής συγκρούσεων θα πρέπει να αναγνωρίζουν και τους μοτοσυκλετιστές. Μέχρι σήμερα, όμως, σύμφωνα με την AMA, δεν έχει γίνει κάποια περεταίρω ενέργεια, όσον αφορά το ζήτημα αυτό, παρά το γεγονός ότι με βάση έρευνα του NHTSA πάνω στο σύστημα Autopilot της Tesla, η πολιτεία της Καλιφόρνια αποφάσισε να βάλει φρένο στην αυτόνομη οδήγηση, τουλάχιστον σε πολιτειακό επίπεδο.

AMA – Πιέζει για αλλαγή στους κανονισμούς που αφορούν την αυτόνομη οδήγηση

Μάλιστα, σε μία πρόσφατη δοκιμή αυτού του είδους των συστημάτων από το Ινστιτούτο Ασφάλισης για την Ασφάλεια των Αυτοκινητοδρόμων (IIHS), έδειξε ότι μόλις ένα από τα 10 μικρά SUV, που εξοπλίζονται με τις νέες τεχνολογίες, κατάφερε να περάσει τα νέα κριτήρια που έχουν θεσπίσει, με καλή συνολική βαθμολογία. Τέσσερα εξ αυτών είτε απέτυχαν παταγωδώς στο να προειδοποιήσουν εγκαίρως, είτε το έκαναν τόσο καθυστερημένα, που η σύγκρουση ήταν αναπόφευκτη.

Οι νέες τεχνολογίες, αναμφίβολα έχουν ως βασικό τους στόχο την αποφυγή ατυχημάτων, όπως έχουμε διαπιστώσει και εμείς εδώ πριν κάποια χρόνια, όταν υποβάλαμε την τότε νέα Mercedes E-Class σε μία σειρά από δοκιμασίες. Όχι σε κάποιο ελεγχόμενο περιβάλλον, χωρίς την επίδραση εξωγενών παραγόντων, αλλά στους ιδιόμορφους ελληνικούς δρόμους. Παρ’ όλ’ αυτά, η μοτοσυκλέτα λόγω του μικρού της μεγέθους και της ευκολίας της να ελίσσεται ανάμεσα στην κίνηση, αποτελεί μία πρόκληση για τους αισθητήρες. Αυτό σημαίνει, ότι και οι ίδιοι οι οδηγοί δεν θα πρέπει να… παίζουν videogames ή να βλέπουν βίντεο όταν έχουν ενεργοποιήσει κάποιο σύστημα αυτόνομης ή ημι-αυτόνομης οδήγησης, αλλά να έχουν τα μάτια τους στον δρόμο. Από την άλλη, οι κατασκευαστές αυτοκινήτων θα πρέπει να λάβουν υπόψιν τους τις ιδιαιτερότητες μίας μοτοσυκλέτας, περιλαμβάνοντας στην εξέλιξη του εκάστοτε συστήματος που έχει να κάνει με αυτόνομη οδήγηση, όσους περισσότερους εξωγενείς παράγοντες είναι δυνατόν.