Ducati Monster 30° Anniversario - Το επετειακό

Ελαφρύτερο, πιο ευέλικτο, με κορυφαίο εξοπλισμό και περιορισμένη παραγωγή
Ducati
Από το

motomag

28/7/2023

Είχατε διαβάσει στο ΜΟΤΟ πως η Ducati θα παρουσίαζε μέσω διαδικτύου σταδιακά τα νέα της μοντέλα από τις 27 Ιουλίου έως και τις 7 Νοεμβρίου. Η αρχή έγινε χθες με την εταιρεία από το Borgo Panigale να δείχνει στο κοινό την περιορισμένη έκδοση Monster 30° Anniversario, η οποία αποτίει φόρο τιμής στο εμβληματικό μοντέλο της ιταλικής εταιρείας.

Το 1993 η Ducati παρουσίασε το Monster και από τότε το εν λόγω μοντέλο έχει κερδίσει τις καρδιές περισσότερων από 350.000 “Monsteristi” σε όλο τον κόσμο. Θέλοντας να τιμήσει τα 30 χρόνια του τέρατος της στη μοτοσυκλετιστική εμπορική σκηνή η ιταλική εταιρεία παρουσίασε την ειδική έκδοση Monster 30o Anniversario η οποία θα διατεθεί σε 500 αριθμημένα κομμάτια. Η σιλουέτα της νέας Monster αναδεικνύεται χάρη στο βάψιμο στα χρώματα της ιταλικής σημαίας, ενώ το χρυσό χρώμα του πιρουνιού της Ohlins NIX30 και οι χρυσές ζάντες ολοκληρώνουν το οπτικό αυτό αποτέλεσμα.

Ducati

Στην καρδιά του Ducati Monster 30° Anniversario συναντάμε τον υγρόψυκτο τετραβάλβιδο δικύλινδρο κινητήρα Testastretta 11°, με σύστημα Desmo και ισχύ 111 ίππων. Ο συγκεκριμένος κινητήρας προσφέρει αξιοπιστία καθώς η αλλαγή λαδιών γίνεται κάθε 15.000 χλμ., με τον έλεγχο βαλβίδων να γίνεται στα 30.000 χιλιόμετρα. Ο αναβάτης έχει στη διάθεση του τρία Riding Modes -Sport, Road, Wet- ώστε να διαμορφώσει τον οδηγικό χαρακτήρα του monster όπως επιθυμεί. Όπως είναι φυσικό στο Monster 30° Anniversario υπάρχει μια εκτενέστατη σουίτα ηλεκτρονικών βοηθημάτων όπως Cornering ABS, Ducati Traction Control, Ducati Wheelie Control, -ρυθμίζονται σε διαφορετικά επίπεδα παρέμβασης- καθώς και Launch Control. Όλες αυτές οι ρυθμίσεις μαζί με τις ενδείξεις του στροφόμετρου και της ταχύτητας του κιβωτίου εμφανίζονται στην έγχρωμη οθόνη 4,3" TFT, ενώ όταν τίθεται σε λειτουργία το Monster στην οθόνη εμφανίζεται ο αριθμός 30. Ακόμη ένα χαρακτηριστικό που ξεχωρίζει στο εν λόγω μοντέλο είναι η σέλα καθώς έχει το λογότυπο 30 (ετών) το οποίο είναι κεντημένο ενώ την μοναδικότητα του Monster υπογραμμίζουν η μοναδική αρίθμηση κάθε μοντέλου η οποία υπάρχει στην τιμονόπλακα, το πιστοποιητικό γνησιότητας και το ειδικό κάλυμμα της μοτοσυκλέτας.

Ducati

Όσον αφορά στα περιφερειακά του Monster 30° Anniversario, το πρώτο που ξεχωρίζει είναι το πλήρες ρυθμιζόμενο ανεστραμμένο πιρούνι Ohlins NIX30 που είναι 0,6 κιλά ελαφρύτερο σε σχέση με αυτό που χρησιμοποιεί η απλή έκδοση του Monster. Πλήρως ρυθμιζόμενο είναι και το πίσω αμορτισέρ της Ohlins, με διαδρομή 150mm αντί για 140mm, ενώ αυξημένη κατά 10mm είναι η απόσταση από το έδαφος (140 mm αντί για 130 mm). Το πακέτο συμπληρώνεται με το stabilizater τιμονιού. Στην πέδηση βρίσκουμε δαγκάνες Brembo Stylema για τους μπροστινούς δίσκους φρένων των 320 mm -0,5 kg ελαφρύτεροι από τους στάνταρ-, ενώ οι νέες σφυρήλατες ζάντες, μειώνουν το μη αναρτημένο βάρος κατά 1,86 κιλά, μειώνοντας τη ροπή αδράνειας του μπροστινού τροχού κατά 21,8% και του πίσω κατά 26,9%. Το Monster 30° Anniversario ζυγίζει 184 κιλά, με την μπαταρία λιθίου που υπάρχει να έχει μειώσει το συνολικό βάρος κατά 4 κιλά σε σχέση με το απλό μοντέλο. Στον στάνταρ εξοπλισμό περιλαμβάνονται τα νέα ελαστικά Pirelli Diablo Rosso IV και η εξάτμιση Termignoni με το διπλό τελικό.

Το Ducati Monster 30° Anniversario αναμένεται στις αντιπροσωπείες στο τέλος του 2023.

Ducati

Ετικέτες

Husqvarna - Η γκάμα MX 2025 περιλαμβάνει και τα νέα TC 150 και TC 300 [VIDEO]

Εφτά Motocross μοτοσυκλέτες που καλύπτουν όλο το φάσμα αναγκών της κατηγορίας
Husqvarna TC 125 και TC 300
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

9/5/2024

Στην γκάμα των Motocross μοτοσυκλετών της για το 2025, η Husqvarna ανεβάζει τον αριθμό των μοντέλων της στα 7 με την προσθήκη και των δίχρονων TC 150 & TC 300. Οι συντηρητικές αλλαγές για τη νέα σεζόν περιλαμβάνουν αναθεωρημένο πλαίσιο, νέες βάσεις κινητήρα, νέα πλαστικά και νέες ρυθμίσεις αναρτήσεων.

Βασισμένο στο TC 125, το TC 150 γεφυρώνει το κενό μεταξύ του πρώτου και του TC 250, ενώ στα πλεονεκτήματά του απέναντι στον μικρό αδελφό περιλαμβάνεται η βελτιωμένη απόδοση σε ιπποδύναμη και ροπή. Η Husqvarna αναφέρει πως το TC 150 αποτελεί το τέλειο δίχρονο “όπλο” για να αντιμετωπίσει κανείς τα τετράχρονα 250.

Η ίδια αρχή με τα πλεονεκτήματα των περισσότερων κυβικών ισχύει και για το TC 300, που πατάει πάνω στο TC 250, βγάζοντας όμως περισσότερα άλογα και κιλά ροπής, για να μπορεί να ανταγωνιστεί τα τετράχρονα 450.

Τα τετράχρονα FC 250 & FC 350 συνεχίζουν την καριέρα τους ως μοτοσυκλέτες πασπαρτού, που δεν τρομάζουν, με το FC 450 να αποτελεί τη ναυαρχίδα της εταιρείας στα μεγάλα Motocross.

FC 250

Όλες οι μοτοσυκλέτες χρησιμοποιούν πλαίσιο τελευταίας γενιάς, με τη Husqvarna να έχει προβεί σε μικρές αλλαγές σε αυτό, όπως την αφαίρεση υλικού γύρω από τη βάση του αμορτισέρ πίσω, και στο μπροστινό μέρος. Στόχοι η βέλτιστη ελαστικότητα, η μείωση του βάρους, και η βελτίωση της συμπεριφοράς στις στροφές, χωρίς να υπάρξει παραχώρηση στην ευστάθεια στις ευθείες. Επιπλέον, και αποκλειστικά στις 3 τετράχρονες μοτοσυκλέτες, νέες είναι οι βάσεις κινητήρα, για βελτιωμένη ευελιξία. Αναθεωρημένο είναι και το ψαλίδι, για μεγαλύτερη διάρκεια ζωής της γλίστρας της αλυσίδας.

TC 300

Νέες είναι οι ρυθμίσεις των αναρτήσεων, οι τσιμούχες στο μοχλικό και μικρότερης διαμέτρου η βίδα του μοχλικού για μείωση βάρους. Επανασχεδιασμένα είναι τα πλαϊνά πλαστικά μπροστά, για ευκολότερη πρόσβαση στις ρυθμίσεις του πιρουνιού της WP.

FC 350

Ψηλότερη κατά 5 mm είναι η σέλα, ενώ είναι και πλατύτερη στο χαμηλότερο μέρος της, για ευκολότερη μετακίνηση του αναβάτη όταν εκείνη είναι νέα. Νέα είναι και τα γραφικά, νέα και τα ελαστικά πρώτης τοποθέτησης, τα Dunlop MX34. Στον κορυφαίο εξοπλισμό περιλαμβάνεται τιμόνι ProTaper, ODI γκριπ, συμπλέκτης και φρένα Brembo, 2 Riding Modes, Quickshifter, Traction και Launch Control στα 4χρονα, υβριδικό υποπλαίσιο από αλουμίνιο-πολυαμίδιο, πλήρως ρυθμιζόμενες WP XACT αναρτήσεις, και μίζα σε όλα τα μοντέλα με μπαταρία λιθίου.

Στα αξεσουάρ βρίσκουμε μεταξύ άλλων και μονάδα συνδεσιμότητας, που δίνει δυνατότητες τηλεμετρίας στις μοτοσυκλέτες.