Honda: Δημοσιεύτηκαν τα σχέδια του πρώτου ηλεκτρικού σκούτερ

Με πετάλια και κινητήρα στον πίσω τροχό
Από το

motomag

18/10/2022

Η Honda έχει ένα φιλόδοξο σχέδιο για 10 νέα ηλεκτρικά μοντέλα έως το 2025, που όπως είχατε διαβάσει πρώτη φορά εδώ, έρχονται να επεκτείνουν την γκάμα της και όχι να αντικαταστήσουν κάποια από τα υπάρχοντα. Στα πλαίσια των διαδικασιών που απαιτεί κάθε νέο μοντέλο, δημοσιεύτηκαν μέσω του Γραφείου Πνευματικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα σχέδια για το πρώτο EV.

Όπως είχε αναφερθεί η Honda, σκοπεύει να παρουσιάσει μέσα στο 2024 με 2025 δύο μεγάλες μοτοσυκλέτες διασκέδασης (Fun EVs), μαζί με δύο σκούτερ που θα έχουν ισάξια απόδοση με τα αντίστοιχα 125 κ. εκ. Μέχρι τότε όμως, το πλάνο περιλαμβάνει μοντέλα που ανήκουν στην κατηγορία των μοτοποδηλάτων (ΑΜ) όπως και ποδήλατα.

Στην πρώτη ανήκει το νέο αυτό EV. Όπως βλέπετε υπάρχουν πετάλια, θυμίζοντας τα πρώτα μοτοποδήλατα που αποτέλεσαν την απαρχή της μετέπειτα κατηγορίας των σκούτερ 50 κ. εκ.. Η υιοθέτηση αυτής της λύσης έγινε για να συνδράμει στην αυτονομία καθώς με τη χρήση τους ο αναβάτης θα έχει τη δυνατότητα να την αυξήσει και η μετάδοση όταν χρησιμοποιούνται τα πετάλια γίνεται με τη χρήση αλυσίδας.

Να τονίσουμε ότι τα πετάλια δεν είναι εκεί ως σύστημα υποβοήθησης και αναγκαίο για τη χρήση του σκούτερ. Αντίθετα από τα ποδήλατα με ηλεκτρικό κινητήρα, εδώ θα λειτουργεί ως κανονικό ηλεκτροκίνητο όχημα, με τα τελευταία να είναι εκεί για όταν το επιλέξει ο αναβάτης και όχι ως προϋπόθεση για να παραχθεί η αναγκαία ενέργεια.

Η χρήση φώτων και βάσης πινακίδας, επιβεβαιώνουν τα παραπάνω. Προκειμένου, δηλαδή να το οδηγήσει κάποιος, θα απαιτείται δίπλωμα μοτοποδηλάτου. Η διαφορά από τα ποδήλατα είναι η σαφώς ανώτερη ενεργητική ασφάλεια και η τελική που θα βρίσκεται στα 50 χλμ/ώρα, όπως ορίζει ο νόμος για τα ΑΜ. Σε αντίθετη περίπτωση θα έπρεπε να μειωθεί στα 40 χλμ/ώρα.

Το ηλεκτρικό μοτέρ βρίσκεται στο κέντρο του τροχού, μία συχνή λύση σε σκούτερ αστικής μετακίνησης, με χαμηλή ιπποδύναμη και βάρος με συνέπεια την μειωμένη καταπόνησή του από τις δυνάμεις που ασκούνται για την κίνηση του. Ενσωματωμένο πάνω του είναι και το ταμπούρο, για να φρενάρει τον πίσω τροχό. Όπως έχουμε πει στο ΜΟΤΟ τα μειονεκτήματα αυτής της λύσης αρχίζουν να φαίνονται σε μεγαλύτερα δίκυκλα.

Ο σχεδιασμός του σκούτερ δείχνει το σκεπτικό της δημιουργίας, που είναι η απλότητα και η οικονομία χρήσης και ακριβώς για αυτό δεν γινόταν παρά να μοιάζει και να παραπέμπει στο Super Cub. Υπάρχει βέβαια και "κανονικό" ηλεκτρικό Super Cub αλλά αυτό εδώ θα είναι σίγουρα πιο προσιτό!

Μπροστά βρίσκουμε ένα δισκόφρενο, μικρής διαμέτρου ενώ η σέλα είναι αυστηρά για ένα άτομο.

Η θέση της μπαταρίας πιθανότατα θα είναι κάτω από το επίπεδο πάτωμα, σε οριζόντια θέση. Αυτό που μας έχει ήδη κάνει γνωστό η Honda, και χρησιμοποιείται ήδη σε ορισμένα EVs της φίρμας στην ιαπωνική αγορά, είναι το σύστημα Mobile Power Pack. Τη χρήση δηλαδή ανταλλάξιμων μπαταριών, κάτι που μειώνει κατά πολύ το άγχος της αυτονομίας και εξοικονομεί χρόνο, καθώς δεν χρειάζεται ο ιδιοκτήτης να φροντίζει συνεχώς για τη φόρτιση.

Ταυτόχρονα, το νέο σκούτερ, πιθανότατα θα φέρει και την μπαταρία στερεάς κατάστασης που η Honda ανέφερε πως εξελίσσει για τα νέα της μοντέλα. Ωστόσο, δε θα έχει ενσωματωμένο, για την ώρα, το ενιαίο λογισμικό που έχει πλάνο λειτουργίας το 2024.

Η επιλογή να παρουσιάσει οικονομικά EV δίκυκλα μετακίνησης, αστικής κυρίως χρήσης, και όχι με κάποια μεγάλη μοτοσυκλέτα επιδόσεων, δεν είναι τυχαία. Αυτή τη στιγμή το 90% της αγοράς ηλεκτρικών μοτοσυκλετών ανήκουν στην κατηγορία ΑΜ και στα υποβοηθούμενα ποδήλατα. Η υψηλότερη ζήτηση αυτών, αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην Κίνα, με 50 εκατομμύρια πωλήσεις ετησίως, ενώ ταυτόχρονα αυξάνεται διαρκώς και στον υπόλοιπο πλανήτη.

Ταυτόχρονα, είναι πιο απλά στην παραγωγή τους απαιτώντας μικρότερο κόστος κατασκευής και εξέλιξης, ενώ την ίδια στιγμή οι εταιρείες λαμβάνουν πολύτιμες πληροφορίες που μπορούν αργότερα να αξιοποιήσουν σε μία μεγαλύτερη, πιο πολύπλοκη κατασκευή αφαιρώντας σημαντικό μέρος του κόστους έρευνας.

Σκοπός της Honda, είναι να ξεκινήσει άμεσα την παραγωγή και πώληση EV, με το συγκεκριμένο να είναι πιθανόν το πρώτο που θα βρει το δρόμο για την παραγωγή.

 

Ετικέτες

Husqvarna - Η γκάμα MX 2025 περιλαμβάνει και τα νέα TC 150 και TC 300 [VIDEO]

Εφτά Motocross μοτοσυκλέτες που καλύπτουν όλο το φάσμα αναγκών της κατηγορίας
Husqvarna TC 125 και TC 300
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

9/5/2024

Στην γκάμα των Motocross μοτοσυκλετών της για το 2025, η Husqvarna ανεβάζει τον αριθμό των μοντέλων της στα 7 με την προσθήκη και των δίχρονων TC 150 & TC 300. Οι συντηρητικές αλλαγές για τη νέα σεζόν περιλαμβάνουν αναθεωρημένο πλαίσιο, νέες βάσεις κινητήρα, νέα πλαστικά και νέες ρυθμίσεις αναρτήσεων.

Βασισμένο στο TC 125, το TC 150 γεφυρώνει το κενό μεταξύ του πρώτου και του TC 250, ενώ στα πλεονεκτήματά του απέναντι στον μικρό αδελφό περιλαμβάνεται η βελτιωμένη απόδοση σε ιπποδύναμη και ροπή. Η Husqvarna αναφέρει πως το TC 150 αποτελεί το τέλειο δίχρονο “όπλο” για να αντιμετωπίσει κανείς τα τετράχρονα 250.

Η ίδια αρχή με τα πλεονεκτήματα των περισσότερων κυβικών ισχύει και για το TC 300, που πατάει πάνω στο TC 250, βγάζοντας όμως περισσότερα άλογα και κιλά ροπής, για να μπορεί να ανταγωνιστεί τα τετράχρονα 450.

Τα τετράχρονα FC 250 & FC 350 συνεχίζουν την καριέρα τους ως μοτοσυκλέτες πασπαρτού, που δεν τρομάζουν, με το FC 450 να αποτελεί τη ναυαρχίδα της εταιρείας στα μεγάλα Motocross.

FC 250

Όλες οι μοτοσυκλέτες χρησιμοποιούν πλαίσιο τελευταίας γενιάς, με τη Husqvarna να έχει προβεί σε μικρές αλλαγές σε αυτό, όπως την αφαίρεση υλικού γύρω από τη βάση του αμορτισέρ πίσω, και στο μπροστινό μέρος. Στόχοι η βέλτιστη ελαστικότητα, η μείωση του βάρους, και η βελτίωση της συμπεριφοράς στις στροφές, χωρίς να υπάρξει παραχώρηση στην ευστάθεια στις ευθείες. Επιπλέον, και αποκλειστικά στις 3 τετράχρονες μοτοσυκλέτες, νέες είναι οι βάσεις κινητήρα, για βελτιωμένη ευελιξία. Αναθεωρημένο είναι και το ψαλίδι, για μεγαλύτερη διάρκεια ζωής της γλίστρας της αλυσίδας.

TC 300

Νέες είναι οι ρυθμίσεις των αναρτήσεων, οι τσιμούχες στο μοχλικό και μικρότερης διαμέτρου η βίδα του μοχλικού για μείωση βάρους. Επανασχεδιασμένα είναι τα πλαϊνά πλαστικά μπροστά, για ευκολότερη πρόσβαση στις ρυθμίσεις του πιρουνιού της WP.

FC 350

Ψηλότερη κατά 5 mm είναι η σέλα, ενώ είναι και πλατύτερη στο χαμηλότερο μέρος της, για ευκολότερη μετακίνηση του αναβάτη όταν εκείνη είναι νέα. Νέα είναι και τα γραφικά, νέα και τα ελαστικά πρώτης τοποθέτησης, τα Dunlop MX34. Στον κορυφαίο εξοπλισμό περιλαμβάνεται τιμόνι ProTaper, ODI γκριπ, συμπλέκτης και φρένα Brembo, 2 Riding Modes, Quickshifter, Traction και Launch Control στα 4χρονα, υβριδικό υποπλαίσιο από αλουμίνιο-πολυαμίδιο, πλήρως ρυθμιζόμενες WP XACT αναρτήσεις, και μίζα σε όλα τα μοντέλα με μπαταρία λιθίου.

Στα αξεσουάρ βρίσκουμε μεταξύ άλλων και μονάδα συνδεσιμότητας, που δίνει δυνατότητες τηλεμετρίας στις μοτοσυκλέτες.