KTM 790 ADVENTURE & R 2019 στην EICMA [video]

Φονέας γιγάντων
6/11/2018

“To ζητήσατε, το φτιάξαμε”, λέει η ΚΤΜ για το νέο 790 Adventure. Μας λέει επίσης πως είναι εξίσου ευτυχισμένο στην άσφαλτο όσο και στο χώμα, κι αυτό για την έκδοση Adventure, που είναι προσανατολισμένη περισσότερο για γενική χρήση, ενώ υπάρχει και η έκδοση Adventure R, ακόμα πιο χωματερή.

Ο παράλληλος δικύλινδρος των 799cc που ήδη έχουμε δει στο Duke, αλλά με αλλαγές στην διαχείρισή του για να αποδίδει την ροπή του χαμηλότερα, παράγει 95ΗΡ/8.000 και 9kgm ροπής στις 6.600. Είναι ο μικρότερος σε διαστάσεις κινητήρας στην κατηγορία, κάτι που βοηθά συνολικά την σχεδίαση της μοτοσυκλέτας. Έτσι, το ρεζερβουάρ των 20 λίτρων είναι χαμηλά τοποθετημένο, και δίνει μια αυτονομία της τάξης των 450km, όπως και χαμηλό ύψος σέλας (830/850mm στο Adventure, 880 στο Adventure R). Ένα επιπλέον πλεονέκτημα είναι πως στο πάνω μέρος του είναι στενό, κάτι που βοηθά τις κινήσεις του αναβάτη όταν οδηγεί, ειδικά στο χώμα. Ο συμπλέκτης είναι μονόδρομος, και η οδήγησή του γίνεται με ντίζα και όχι υδραυλικά.

Το πλαίσιο, αλλά και το υποπλαίσιο, είναι ένα ατσάλινο χωροδικτύωμα, με το πρώτο να χρησιμοποιεί τον κινητήρα ως φέρον τμήμα του, και το δεύτερο να είναι αρκετά ανθεκτικό για να κουβαλάει δύο άτομα με τις αποσκευές τους. Στο Adventure η γεωμετρία είναι ελαφρά πιο γρήγορη σε σχέση με το Adventure R, και το μεταξόνιο λίγο μικρότερο. Το R έχει και τρία εκατοστά μεγαλύτερη απόσταση από το έδαφος, στα 26,3. Το βάρος ανακοινώνεται στα 189kg και για τις δύο εκδόσεις, χωρίς καύσιμο, ενώ με γεμάτο ρεζερβουάρ ανεβαίνει στα 203.

Οι αναρτήσεις της WP, upside down μπροστά (48mm στο R, 43 στο Adventure) και PDS πίσω χωρίς μοχλικό, έχουν διαδρομές 200mm (R: 240), ενώ οι τροχοί και στα δύο μοντέλα έχουν τις κλασικές χωματερές διαστάσεις των 21/18 ιντσών, με ελαστικά 90/90-21 και 150/70-18 Avon Trailrider για το Adventure και Metzeler Karoo III για το R. Το R έχει και ψηλό φτερό, που δεν στομώνει στις λάσπες. Την επιβράδυνση φροντίζουν δύο δίσκοι των 320mm μπροστά, με ακτινικά τοποθετημένες δαγκάνες, κι ένας 260mm πίσω. Το ABS είναι το 9.1ΜΡ της Bosch, με λειτουργία cornering και δυνατότητα απενεργοποίησης.

Η φιλοσοφία της ΚΤΜ στα ηλεκτρονικά είναι πως πρέπει να σου επιτρέπουν να απολαμβάνεις τις επιδόσεις, χωρίς να στερούν την χαρά της οδήγησης. Υπάρχουν τα Street, Offroad και Rain riding modes, όπως και το έξτρα Rally mode, που αλλάζουν τον τρόπο απόδοσης του κινητήρα, την ρύθμιση του traction control και ανάλογα με το mode, την μέγιστη ισχύ. Η έγχρωμη οθόνη TFT των 5" μπορεί να ρυθμιστεί ανάλογα με τον τρόπο που θέλει να βλέπει ο αναβάτης τις πληροφορίες, κι από κει, με το σύστημα KTM MY RIDE μπορείς να ασχολείσαι με το τηλέφωνο ή την μουσική, κι αν έχεις την έξτρα εφαρμογή, να κάνεις πλοήγηση με οπτικές και ακουστικές οδηγίες.

Η ΚΤΜ μας λέει επίσης πως τα 790 Adventure έχουν εξελιχθεί παρέα με το KTM 450 RALLY, που ενσωματώνει την πείρα από τις 17 της νίκες στο Dakar, και το video της παρουσίασης στην EICMA έδειχνε τον Marc Coma να κάνει… αυτό που ξέρει, αδιαφορώντας αν ήταν πάνω στο 450 ή στο 790.

Βασίλης Καραχάλιος

Δείτε εδώ το βίντεο από την παρουσίαση της ΚΤΜ:

Ακολουθεί πλήρες φωτογραφικό υλικό σε υψηλή ανάλυση στο gallery

Ετικέτες

Kawasaki Z H2 Boost - Σε 2 εκδόσεις, με 225 & 275 hp

Ένα μοναδικό Streetfighter με υπερσυμπιεστή από τη γερμανική Höly Zweirad GmbH
Holy Kawasaki Z H2 Boost
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

20/5/2024

Πέρα από τις πωλήσεις μοτοσυκλετών παραγωγής, ο Γερμανός dealer Höly ειδικεύεται στις σπέσιαλ κατασκευές κυρίως σε μοντέλα της Kawasaki. Από τα χέρια τους έχουν βγει αξιομνημόνευτες βελτιωμένες μοτοσυκλέτες σε όλες τις κατηγορίες -Supersport, Naked, Cruise, Supermoto, κ.α.- ενώ πρόσφατα παρουσίασαν ένα υπέροχο Kawasaki Z H2 με μοναδικό κοστούμι, αρκετά εξτρά και δυνατές επιδόσεις.

Το Z H2 Boost της Höly θα κυκλοφορήσει σε 2 εκδόσεις, 229 και 275 hp (από τους 200 hp που έχει το μοντέλο παραγωγής), ενώ ξεχωρίζει για το custom φαίρινγκ του που αφαιρεί οπτικά βάρος σε σχέση με το στάνταρ φαίρινγκ, για τον μοναδικό RAM Air αεραγωγό του που διαπερνά το ρεζερβουάρ, και για το ρυθμιζόμενο σε ύψος τιμόνι, με την επιλογή για Superbike θέση οδήγησης.

Höly Zweirad GmbH

Πίσω το μονό ψαλίδι “βγάζει μάτι”, ενώ στον ίδιο βαθμό εντυπωσιάζει η custom πίσω ζάντα 240/17 με το πράσινο “αστέρι” και το κοντό τελικο εξάτμισης από H2R που την αφήνει να αναδειχθεί.

Σπέσιαλ είναι και η βαφή που συνδυάζει το πράσινο και το μαύρο, αλλά και χρωμιωμένα εξαρτήματα, εντυπωσιάζοντας απ’ όλες τις γωνίες.

Höly Zweirad GmbH

Το μπροστινό σύστημα έχει ως βάση μπροστινό από Z1000, ενώ διαφορετικό είναι το πίσω αμορτισέρ που διαθέτει και ρύθμιση ύψους. Τέλος, νέο είναι το ψυγείο για καλύτερη ψύξη του βελτιωμένου κινητήρα, νέες είναι και οι μανέτες με πράσινες λεπτομέρειες, ενώ στο ρεζερβουάρ βρίσκουμε πράσινα LED φώτα.

Η τιμή του Kawasaki Z H2 Boost δεν ανακοινώνεται, ενώ για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με την Höly, ΕΔΩ.

Ετικέτες