Suzuki V-Strom 1050/XT 2020-EICMA: Άλμα στο μέλλον με αναφορές στο παρελθόν

Θυμίζει DR BIG αλλά είναι φορτωμένο με νέες τεχνολογίες
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

5/11/2019

Δύο εντελώς διαφορετικές σε χαρακτήρα εκδόσεις θα έχει το νέο Suzuki V-Strom 1050 από το 2020. Η έκδοση XT είναι φορτωμένη με όλα τα σύγχρονα ηλεκτρονικά και μερικά ακόμα που δεν έχουν οι ανταγωνιστές και η βασική έκδοση κρατάει το πνεύμα της απλότητας για όλους όσοι δεν θέλουν την πολυπλοκότητα των ηλεκτρονικών συστημάτων. Το σκεπτικό της Suzuki είναι να προσφέρει δύο μοντέλα, που το ένα θα έχει πολύ ανταγωνιστική τιμή και θα δελεάσει όσους κοιτάζουν τις on-off της κατηγορίας των 700-800 κυβικών και το άλλο θα αντιμετωπίζει στα ίσια τις φορτωμένες με hi-end ηλεκτρονικά mega on-off.

Ξεκινώντας από την εμφάνιση του νέου V-Strom 1050, οι σχεδιαστικές αναφορές στο DR 750 S “Big” είναι σαφέστατες, με το χαρακτηριστικό ρύγχος, τον τετράγωνο LED προβολέα (από το νέο KATANA) και φυσικά τις δύο από τις χρωματικές επιλογές του πορτοκαλί-άσπρου και του φωτεινού κίτρινου με την μπλε σέλα, που είχαν τα αγωνιστικά DR-Z της εργοστασιακής ομάδας του Paris-Dakar (διαθέσιμα μόνο στην έκδοση XT). Η έκδοση XT είναι 11 κιλά πιο βαριά (247kg αντί 236kg της απλής) και πιο 50mm πιο χαμηλή (!) έχοντας συνολικό ύψος 1.465mm αντί για 1.515mm της απλής.

Η Suzuki δεν μας έχει δώσει ακόμα ποιες διαφορές έχουν στις διαδρομές των αναρτήσεων, όμως η διαφορά στην απόσταση από το έδαφος είναι 5mm και το ίδιο ακριβώς είναι στο ύψος της σέλας. Οι εξωτερικές διαφορές των δύο εκδόσεων ολοκληρώνονται με τις διαφορετικές ζάντες, όπου η βασική έκδοση έχει χυτές αλουμινίου και η ΧΤ έχει ακτινωτές. Οι διαστάσεις τους είναι ακριβώς οι ίδιες και φοράνε ελαστικά 110/80-19 εμπρός και 150/70-17 πίσω.

Καμία από τις δύο εκδόσεις δεν έχει ημί-ενεργητικές αναρτήσεις και διατηρούν το (θαυμάσιο κατά την άποψή μας) πλήρως ρυθμιζόμενο upside down πιρούνι των 43mm της KYB και το αντίστοιχα συμβατικό πίσω αμορτισέρ με την εύκολη ρύθμιση της προφόρτισης χωρίς εργαλεία. Ο κυβισμός του κινητήρα με τα δύο μπουζί σε κάθε κύλινδρο παραμένει στα 1037cc (οπότε το όνομα 1050 του νέου μοντέλου είναι τόσο λάθος όσο και ήταν και το 1000 του προηγούμενου) αλλά έχει αποκτήσει ψεκασμό ride by wire, μαζί με το σύστημα low rpm Assist, την αυτόματη μίζα και τον υποβοηθούμενο συμπλέκτη.

Στα πλαίσια προσαρμογής στις προδιαγραφές Euro 5, οι εκκεντροφόροι εισαγωγής και εξαγωγείς άλλαξαν αποκτώντας μεγαλύτερο βύθισμα βαλβίδων και μικρότερο overlap. Η ιπποδύναμη είναι στους 105,9 ίππους στις 8.500 στροφές και έχει τη δυνατότητα ρύθμισης της απόκρισης του γκαζιού, ενώ θα υπάρχει και έκδοση με μικρότερη ιπποδύναμη για όσους έχουν δίπλωμα Α2.

Το πακέτο των ηλεκτρονικών βοηθημάτων ονομάζεται S.I.R.S (δηλαδή Suzuki Intelligent Ride System) όμως ΜΟΝΟ η έκδοση ΧΤ έχει IMU και περιλαμβάνει ρυθμιζόμενο traction control, hill hold control, slope dependent control και load dependent control (ρυθμίζει την πίεση στο εμπρός φρένο όταν η IMU διαπιστώσει ανασήκωμα του πίσω τροχού), δικάναλο cornering ABS με δυνατότητα ρυθμίσεων της ευαισθησίας του και επιπλέον δυνατότητα να κατανέμει αυτόματα την πίεση εμπρός-πίσω λαμβάνοντας υπόψη την μεταφορά βάρος στους δύο τροχούς κατά την επιβράδυνση.

Δείτε το φωτογραφικό υλικό στο τέλος του άρθρου και το video απ' την παρουσίαση

Η ΧΤ έχει επιπλέον και cruise control που μπορεί να ενεργοποιήσεις μετά τα 50km/h. Τα όργανα και στις δύο εκδόσεις είναι μια μεγάλη μονόχρωμη LCD με μαύρο φόντο και λευκές ενδείξεις που περιλαμβάνει και αισθητήρα θερμοκρασίας περιβάλλοντος προειδοποιώντας για συνθήκες παγετού στο δρόμο.

Ετικέτες

Rieju MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez – Ξεχωριστή έκδοση περιορισμένης παραγωγής

Δημιουργήθηκε ως φόρος τιμής στον αναβάτη της εταιρείας, σε μόλις 100 αντίτυπα
motomagRieju MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez – Ξεχωριστή έκδοση περιορισμένης παραγωγής
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

26/4/2024

Χρησιμοποιώντας ως βάση το enduro μοντέλο της, MR Pro, η Rieju παρουσίασε μία ειδική hard enduro έκδοση θέλοντας να τιμήσει τον αναβάτη της Alfredo Gomez, η οποία θα παραχθεί σε μόλις 100 αντίτυπα, ενώ εξοπλίζεται με εξαρτήματα τα οποία έχουν δημιουργηθεί αποκλειστικά και μόνο για αυτή την έκδοση, κουβαλώντας πολλά στοιχεία που έρχονται κατευθείαν από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

Αν και με παρόμοια βάση, οι μοτοσυκλέτες που χρησιμοποιούνται για τους Hard Enduro αγώνες έχουν ορισμένες σημαντικές διαφορές από τις “απλές” enduro. Τα πιο ουσιαστικά στοιχεία που βλέπουμε να διαφέρουν είναι ο τρόπος απόκκρισης του κινητήρα, αλλά και η αρκετά μεγαλύτερη προστασία των Hard Enduro μοντέλων, καθώς καλούνται να ανταπεξέλθουν σε ακόμη πιο σκληρές συνθήκες και εμπόδια.

Rieju MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez – Ξεχωριστή έκδοση περιορισμένης παραγωγής

Με αφορμή την ένταξη του Alfredo Gomez στους κόλπους της, η Rieju, με αρκετά μακρά πορεία στους εκτός δρόμου αγώνες, φέρνει την ειδική έκδοση περιορισμένης παραγωγής MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez, η οποία εξοπλίζεται με πολλά εξαρτήματα, δημιουργημένα αποκλειστικά για αυτή την έκδοση. Σε αντίθεση με το Enduro, εδώ χρειαζόμαστε ακόμη πιο άμεση απόκριση, που θα διευκολύνει την διάβαση από μεγάλα τεχνητά εμπόδια. Για να το καταφέρουν αυτό, οι μηχανικοί της ισπανικής εταιρείας έκαναν αλλαγές στον κύλινδρο του δίχρονου κινητήρα, μεταφέροντας πιο χαμηλά την εισαγωγή. Η ειδικά κατασκευασμένη εξάτμιση OXA “Alfredo Gomez” συνδυάζεται με καρμπυρατέρ Keihin PWK 36. Όλα αυτά έχουν γίνει με μόνο ένα στόχο: την βελτιωμένη συμπεριφορά της μοτοσυκλέτας στις απαιτητικές συνθήκες του Hard Enduro.

Η παχιά και ανθεκτική ποδιά του MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez είναι πολυκαρμπονική, καλύπτοντας ολόκληρο το κάτω μέρος του κινητήρα, μέχρι και το μοχλικό του πίσω αμορτισέρ. Ο μπροστινός δίσκος προστατεύεται από ένα αεριζόμενο κάλυμμα, με τα ανοδιωμένα μαύρα πλαστικά προστατευτικά του πιρουνιού να έρχονται από την Polisport. Κάλυμμα έχουμε και για τον πίσω τροχό, κατασκευασμένο από αλουμίνιο ανωδιωμένο σε κόκκινο χρώμα, ίδιο με τον οδηγό της αλυσίδας AXP, για να ταιριάζουν με την υπόλοιπη μοτοσυκλέτα. Το ψυγείο έχει καλυφθεί από μεταλλικά προστατευτικά, τα οποία προστατεύουν το ευαίσθητο αυτό κομμάτι, ιδιαίτερα στις πλευρικές πτώσεις, που είναι και οι πιο συνήθεις. Το καπάκι του συμπλέκτη είναι ενισχυμένο, με στόχο να αντέχει τα χτυπήματα σε πέτρες και τσιμέντα, ενώ αποτελεί δημιουργία του αγωνιστικού τμήματος Rieju Power Parts Factory.

Rieju MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez – Ξεχωριστή έκδοση περιορισμένης παραγωγής

Ένα ακόμα στοιχείο που βρίσκεται αποκλειστικά στην περιορισμένης παραγωγής έκδοση είναι οι χειρολαβές στο μπροστινό φτερό και στο τελείωμα της σέλας πίσω, οι οποίες χρησιμεύουν για να τραβήξεις την μοτοσυκλέτα σε περίπτωση που βρεθείς κολλημένος σε μία δύσκολη κατάσταση. Τα μαρσπιέ είναι ατσάλινα, για μεγαλύτερη αντοχή, τόσο όσον αφορά το βάρος του αναβάτη, όσο και τα χτυπήματα που δέχονται στους αγώνες Hard Enduro.

Όπως και στο enduro μοντέλο βάσης, MR Pro, το ψυγείο εξοπλίζεται με ανεμιστήρα, ο οποίος ενεργοποιείται ηλεκτρονικά. Η μετάδοση έχει κοντύνει, με το μπροστινό γρανάζι να έχει 12 δόντια, έχοντας ως στόχο την πιο άμεση απόκριση και την αυξημένη ροπή από χαμηλά. Ο LED προβολέας έχει προστατευτικό κάλυμμα, που τον προστατεύει από πέτρες και πτώσεις. Τα ελαστικά πρώτης τοποθέτησης είναι τα Mitas Terraforce, ίδια με αυτά που χρησιμοποιεί ο Alfredo Gomez στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

Rieju MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez – Ξεχωριστή έκδοση περιορισμένης παραγωγής

Οι αναρτήσεις της Kayaba έρχονται από το MR Pro, με το ανεστραμμένο τηλεσκοπικό πιρούνι 48 χιλιοστών με τεχνολογία κλειστού φυσιγγίου να είναι πλήρως ρυθμιζόμενο. Τα καλάμια έχουν επίστρωση DLC για λιγότερες απώλειες από την τριβή και πιο σταθερή απόδοση. Ίδια η συνθήκη και για το μονό πίσω αμορτισέρ, το οποίο εδράζεται στο ψαλίδι με μοχλικό.

Κερασάκι στην τούρτα της περιορισμένης έκδοσης MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez αποτελεί ο αριθμός “89” στα πλαστικά, τον οποίο χρησιμοποιεί ο εργοστασιακός αναβάτης της Rieju.

Ετικέτες