Νέα Yamaha WR450F και WR250F 2022!

Περισσότερη δύναμη, καλύτερη συμπεριφορά!
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

29/9/2021

Η Yamaha παρουσίασε τα νέα enduro μοντέλα της WR450F και WR250F, επενδύοντας στην τεχνολογία και στην αγωνιστική εμπειρία στα παγκόσμια πρωταθλήματα.

Το μικρότερο αδερφάκι, το WR250F, έχει δεχθεί ένα πλήθος αναβαθμίσεων και βελτιώσεων, παίρνοντας πολλά στοιχεία από το YZ250F που έχει ήδη δρέψει δάφνες και πρωταθλήματα σε παγκόσμιο επίπεδο. Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η καινούργια κυλινδροκεφαλή, ενώ νέες είναι και οι εισαγωγές του αέρα μπροστά (καθώς ο κύλινδρος των WR είναι ανεστραμμένος) στα πρότυπα του YZ-F, με αποτέλεσμα την καλύτερη ροή και κατά συνέπεια την πιο αποδοτική καύση.

Επανασχεδιασμένος είναι επίσης και ο εκκεντροφόρος εξαγωγής, με στόχο την βελτίωση της ροπής στις χαμηλές και μεσαίες στροφές. Η ECU έχει νέα χαρτογράφηση για να εκμεταλλεύεται τις αλλαγές που έχουν γίνει, ενώ ο επανασχεδιασμένος αντικραδασμικός άξονας εξομαλύνει τους κραδασμούς στις νέες συχνότητες που αυτοί εμφανίζονται και ταυτόχρονα ενισχύει την αδράνεια του κινητήρα. Ο λαιμός της εξάτμισης έχει επανασχεδιαστεί στο σημείο της ένωσης με την κεφαλή και έχει νέο προστατευτικό για την μπότα του αναβάτη καθώς και έχει ενισχυθεί η ένωση με το τελικό.

Βασικό χαρακτηριστικό του WR250F είναι η σύνδεση της μοτοσυκλέτας με την εφαρμογή Power Tuner στο κινητό τηλέφωνο που επιτρέπει την εύκολη αλλαγή ρυθμίσεων για προσαρμογή στις διαφορετικές απαιτήσεις που μπορεί να έχει κάθε νέα διαδρομή. Ταυτόχρονα υπάρχει και διακόπτης στο τιμόνι που επιτρέπει την άμεση αλλαγή ανάμεσα σε δύο συγκεκριμένα σετ χαρτογράφησης που έχει θέσει ο αναβάτης, σε περίπτωση που θέλει να κάνει κάποια γρήγορη προσαρμογή χωρίς να χρειάζεται να χρησιμοποιήσει το κινητή τηλέφωνο.

Αλλαγή ακαμψίας σε δοκιμασμένο πλαίσιο

Για το 2022 το WR250F πήρε το δοκιμασμένο αλουμινένιο περιμετρικό πλαίσιο του YZ250F και προσάρμοσε τα ποσοστά ακαμψίας για την Enduro χρήση. Η προσαρμογή της ακαμψίας έχει γίνει με μία μέθοδο που έχει τελειοποιήσει η Yamaha κατά την οποία ελέγχει με ακρίβεια το πάχος των δοκών του σκελετού σε κάθε σημείο ξεχωριστά, έτσι ώστε να προσδώσει τις προδιαγραφές ακαμψίας ανάλογα με την χρήση για την οποία προορίζεται. Για το νέο WR στόχος δεν ήταν απλά να υπάρχει μικρότερη ακαμψία συγκριτικά με το Motocross μοντέλο αλλά αυτή να φτάσει να είναι έως και ενισχυμένη σε κάποια σημεία με βάση την νέα απόδοση του κινητήρα! Για αυτό τον λόγο και οι βάσεις του κινητήρα έχουν αλλαγές ώστε στο τέλος να υπάρχει ένα εξαιρετικά δεμένο και στιβαρό σύνολο, κατάλληλο όμως για χρήση Enduro μεταφέροντας στον αναβάτη την κατάλληλη πληροφόρηση από το έδαφος και την σωστή απορρόφηση όλων των ανωμαλιών.

Αναρτήσεις KYB με στόχο την αγωνιστική χρήση!

Ένα πιρούνι της KYB που για την Yamaha αποτελούσε την κορυφαία λύση για την προοδευτικότητα της συμπίεσης που έδινε, έχει εκ νέου προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα και δέχτηκε μία σειρά αλλαγών για να δώσει καλύτερη αίσθηση στο κράτημα αλλά και στην στροφή. Η συμπεριφορά του πιρουνιού έχει προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα ακαμψίας του πλαισίου και οι πλάκες του έχουν επανασχεδιαστεί ακριβώς για αυτό τον σκοπό. Μαζί έχει αλλάξει και η γεωμετρία της θέσης οδήγησης συνολικά, όπως επίσης έχει προσαρμοστεί και το αμορτισέρ με μοχλικό με διαφορετικά επίπεδα προοδευτικότητας στην απόσβεση της συμπίεσης. Στόχος της Yamaha να δίνει στον αναβάτη ένα από τα καλύτερα σετ αναρτήσεων για στοκ μοτοσυκλέτα.

Νέα είναι φυσικά και τα φρένα που προέρχονται από το YZ250F διαθέτοντας η δαγκάνα 30% μεγαλύτερη ακαμψία και μεγαλύτερα έμβολα στα 25,4mm με νέο δίσκο στα 270mm. Τα τακάκια έχουν 25% μεγαλύτερη επιφάνεια επαφής με τον δίσκο, με τις αλλαγές αυτές να δίνουν ένα πιο προοδευτικό φρενάρισμα ταυτόχρονα όμως με δυνατότερο πλέον δάγκωμα.

Το πολυόργανο είναι σύμβουλος αλλά και σύντροφος του αναβάτη ώστε στο απλό σετ ενδείξεων να τον ενημερώνει για ταχύτητα, χρόνο και απόσταση που έχει διανυθεί με δύο μερικούς χιλιομετρητές και σε αγωνιστική χρήση δίνει τις απαραίτητες πληροφορίες όπως μέση ταχύτητα, χρόνος και μερικό χιλιομετρητή. Υπάρχει επίσης ένδειξη για την βενζίνη που έχει καταναλωθεί, ώστε με ακρίβεια ο αναβάτης να μπορεί να καταλάβει πόση βενζίνη του απομένει και όλες οι απαραίτητες λυχνίες.

Τα νέα γραφικά αποτυπώνουν την αγωνιστική καταγωγή που πλέον ξεκάθαρα βασίζονται οι τελευταίες γενιές των WR και είναι ενσωματωμένα στα πλαστικά προσφέροντας έτσι τεράστια επίπεδα αντοχής σε γρατσουνιές, ώστε η μοτοσυκλέτα να δείχνει φρέσκια ακόμη και μετά από πολλές χωμάτινες εξορμήσεις και αγώνες.

Το πρόσφατα ανανεωμένο WR450F ακόμη καλύτερο

Εντελώς επανασχεδιασμένο για το 2021, το WR450F είναι μία από τις ταχύτερες μοτοσυκλέτες της κατηγορίας αυτής, που όμως η χρηστικότητα σε μακρά χρήση είναι το μυστικό που κυνηγούν οι αναβάτες, έχοντας μάθει πως το πολύ γκάζι εξαντλεί γρήγορα και τον πλέον γυμνασμένο αναβάτη. Όπως και το μικρότερο 250, έτσι και το νέο 450 επωφελείται από μία σειρά αναβαθμίσεων που έρχονται κατευθείαν από το MX.

Το WR450F έχει φυσικά την χαρακτηριστική, αναστραμμένη κεφαλή που έχει μία σειρά από πλεονεκτήματα όπως την αυξημένη ροή στην εισαγωγή και την καλύτερη συγκέντρωση των μαζών που βελτιώνουν τον έλεγχο της μοτοσυκλέτας. Ενώ το πεντατάχυτο κιβώτιο και ο συμπλέκτης που εύκολα μπορεί να διαχειριστεί την μπόλικη ροπή, αναλαμβάνουν ομαλές αλλαγές αλλά και άμεση επιτάχυνση. Παράλληλα η σύνδεση με το Power Tuner καθιστούν την WR450F εύκολη στις αλλαγές ρυθμίσεων, όπως ακριβώς και στο 250F.

Όλα όσα είπαμε για το πλαίσιο του 250F αντανακλώνται και εδώ, στο επανασχεδιασμένο πλαίσιο του 450 που έχει προσαρμοστεί αντίστοιχα για την Enduro χρήση, αλλάζοντας το πάχος των τοιχωμάτων του πλαισίου. Αυτό σημαίνει, όπως και στο 250F, πως οι αναρτήσεις έπρεπε αντίστοιχα να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα ακαμψίας του πλαισίου. Ο δίσκος των 270mm είναι και εδώ στο WR450F παρόν όπως και πολυόργανο με τις αντίστοιχες λειτουργίες και φυσικά, τα νέα γραφικά που δηλώνουν από μακριά τις αλλαγές αυτές.

Τα νέα WR450F και WR250F θα είναι διαθέσιμα από τώρα τον Οκτώβριο.

WR250F: Νέα χαρακτηριστικά:

  • Νέα κεφαλή από YZ250F
  • Νέος YZ250F εκκεντροφόρος εξαγωγής
  • Νέα εισαγωγή από YZ250F
  • Επανασχεδιασμένος τεντωτήρας
  • Επανασχεδιασμένος αντικραδασμικός άξονας
  • Νέος άξονας κιβωτίου
  • Επανασχεδιασμένο CF-die cast αλουμινένιο πλαίσιο Deltabox
  • Νέες βάσεις κινητήρα
  • Πιρούνι KYB με νέες ρυθμίσεις
  • Νέες πλάκες τιμονιού
  • Μαρσπιέ, τιμόνι και εμπρός άξονας από YZ250F
  • Νέο πολύ-όργανο
  • Μεγαλύτερης αντοχής οδηγός αλυσίδας
  • Νέος δίσκος εμπρός φρένου 270mm με 16% μεγαλύτερη επιφάνεια
  • Νέα μεγαλύτερης αντοχής δαγκάνα εμπρός με μεγαλύτερα έμβολα
  • Νέα τακάκια με 25% μεγαλύτερη επιφάνεια
  • Νέα προστατευτικά λαιμού εξάτμισης
  • Μεγαλύτερης αντοχής σύνδεση τελικού εξάτμισης

WR250F Κυριότερα τεχνικά χαρακτηριστικά

  • Υδρόψυκτος, τετράχρονος κινητήρας 250cc, DOHC
  • Ανεστραμμένη κεφαλή με την εισαγωγή μπροστά
  • Εφαρμογή Yamaha Power Tuner για smartphone
  • Μίζα
  • Ανεμιστήρας ψυγείου
  • Κορυφαία συγκέντρωση των μαζών
  • Κιβώτιο 6 σχέσεων με αναλογίες για χρήση enduro
  • Ελαφρύς στην χρήση συμπλέκτης
  • Ελαφρύ και μικρών αλουμινένιο πλαίσιο τύπου Deltabox
  • Πιρούνι KYB
  • Αμορτισέρ με μοχλικό και ρεζερβουάρ
  • 4 θέσεις τοποθέτησης τιμονιού
  • Διακόπτης επιλογής χαρτογράφισης
  • Ρεζερβουάρ 7.9 λίτρων
  • Ελαφριά κι ανθεκτική πλαστική ποδιά
  • Γραφικά ενσωματωμένα στα πλαστικά
  • Επίπεδη και στενή σέλα
  • O-ring αλυσίδα

WR450F: Κυριότερα τεχνικά χαρακτηριστικά επιπρόσθετα των παραπάνω που ισχύουν για το WR250F:

  • Υδρόψυκτος, τετράχρονος κινητήρας 250cc, DOHC
  • Κιβώτιο 5 σχέσεων με αναλογίες για χρήση enduro

 

Δείτε όλες τις φωτογραφίες των νέων WR250F και WR450F 2022:

Ετικέτες

SYM Maxsym 400 GT – Πλέον με Euro 5+ κινητήρα

Αλλαγές ουσίας ώστε να διατηρηθεί το Maxsym 400 GT φρέσκο σε μία κατηγορία με αυξημένο ανταγωνισμό
motomag SYM Maxsym 400 GT – Πλέον με Euro 5+ κινητήρα
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

2/5/2024

Η SYM παρουσίασε το αναβαθμισμένο Maxsym 400 GT το οποίο πλέον εναρμονίζεται με τις προδιαγραφές ρύπων Euro 5+.

Οι σχεδιαστές της SYM θέλησαν στο Maxsym 400 GT να βελτιώσουν και άλλο την άνεση του αναβάτη κατά την οδήγηση. Νέα είναι η εργονομία της θέσης οδήγησης, όπως επανασχεδιασμένη είναι η σέλα δύο επιπέδων η οποία δίνει μια περαιτέρω αίσθηση άνεσης και ασφάλειας.

Η ρυθμιζόμενη ζελατίνα προσφέρει πολύ καλή προστασία από τον αέρα ενώ οι νέες μεγαλύτερες χειρολαβές του συνεπιβάτη και τα πτυσσόμενα αλουμινένια μαρσπιέ προσφέρουν κορυφαία άνεση.

SYM Maxsym 400 GT – Πλέον με Euro 5+ κινητήρα

Ο υγρόψυκτος, μονοκύλινδρος, τετράχρονος κινητήρας 399 κυβικών Euro 5+ αποδίδει 34 ίππους στις 6.750 σ.α.λ. και 4 κιλά ροπής στις 5.250 σ.α.λ. Το πλαίσιο είναι σωληνωτού τύπου, ενώ στον τομέα των αναρτήσεων εμπρός συναντάμε τηλεσκοπικό πιρούνι και πίσω δύο αμορτισέρ με ρύθμιση προφόρτισης ελατηρίου.

Αλλαγή έχουμε στον τομέα των φρένων. Το Maxsym 400 GT πλέον έχει ένα δίσκο 288 χλστ. εμπρός με ακτινική δαγκάνα τεσσάρων εμβόλων -στο προηγούμενο μοντέλο υπήρχαν δύο δίσκοι εμπρός- και πίσω έναν δίσκο 275 χλστ. ενώ την πέδηση ολοκληρώνει το δικάναλο ABS. Στον βασικό εξοπλισμό υπάρχει και το Traction Control το οποίο με τη σειρά του συμβάλλει στον τομέα της ενεργητικής ασφάλειας.

SYM Maxsym 400 GT – Πλέον με Euro 5+ κινητήρα

Αναπόσπαστο κομμάτι του Maxsym 400 GT είναι η πρακτικότητα κατά την καθημερινή μετακίνηση. Κάτω από την σέλα υπάρχει μεγάλος αποθηκευτικός χώρος ο οποίος μπορεί να φιλοξενήσει δύο κράνη full face καθώς και κάποια μικροαντικείμενα. Εμπρός στην ποδιά υπάρχουν δύο ντουλαπάκια με θύρα USB ταχείας φόρτισης ενώ η σχάρα στο πίσω μέρος του scooter έχει έτοιμες βάσεις για Top Case.

Στον ηλεκτρονικό εξοπλισμό του Maxsym 400 GT περιλαμβάνονται επίσης το σύστημα keyless, η έγχρωμη οθόνη LCD οργάνων, και οι διπλοί προβολείς Full-Led με φακούς περιμετρικής διάθλασης.

Το νέο SYM Maxsym 400 GT είναι διαθέσιμο εμπορικά με το μονοκύλινδρο scooter των 399 κυβικών να κοστίζει 5.995 ευρώ.

SYM Maxsym 400 GT – Πλέον με Euro 5+ κινητήρα

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

MAXSYM 400 GT

 

ΤΥΠΟΣ ΚΙΝΗΤΗΡΑ

ΥΓΡΟΨΥΚΤΟΣ, 4Τ, 4V, ΜΟΝΟΚΥΛΙΝΔΡΟΣ

ΔΙΑΜΕΤΡΟΣ x ΔΙΑΔΡΟΜΗ

83.0mm Χ 73.8mm

ΣΧΕΣΗ ΣΥΜΠΙΕΣΗΣ

10.5:1

ΜΕΓΙΣΤΗ ΙΠΠΟΔΥΝΑΜΗ

34 PS / 6750 rpm

ΜΕΓΙΣΤΗ ΡΟΠΗ

38.1 Nm / 5250 rpm

ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑ

KEIHIN E.F.I.

ΚΙΒΩΤΙΟ

V-belt CVT

ΤΕΛΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ

ΙΜΑΝΤΑΣ

ΕΚΚΙΝΗΣΗ

ΜΙΖΑ

ΧΩΡΗΤΙΚ. ΡΕΖΕΡΒΟΥΑΡ

13.0 lt

ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ

3.7 lit/100km (EURO 5+)

ΠΛΑΙΣΙΟ

ΔΙΠΛΟ ΑΤΣΑΛΙΝΟ ΣΩΛΗΝΩΤΟ

ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΤΡΟΧΩΝ

1555 mm

ΠΛΑΤΟΣ

820 mm

ΜΗΚΟΣ

2232 mm

ΥΨΟΣ

1417 mm

ΥΨΟΣ ΣΕΛΑΣ

788 mm

ΒΑΡΟΣ (ΠΛΗΡΕΣ ΥΓΡΩΝ)

215 kg

ΓΩΝΙΑ ΚΑΣΤΕΡ

27.5 ∘

ΙΧΝΟΣ

103 mm

ΕΜΠΡΟΣΘΙΟ ΕΛΑΣΤΙΚΟ

120 / 70 - 15

ΟΠΙΣΘΙΟ ΕΛΑΣΤΙΚΟ

160 / 60 - 14

ΕΜΠΡΟΣΘΙΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ

ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΚΟ ΠΙΡΟΥΝΙ 41mm – 120mm

ΟΠΙΣΘΙΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ

ΔΙΠΛΟ ΡΥΘΜΙΖΟΜΕΝΟ ΑΜΟΡΤΙΣΕΡ

ΕΜΠΡΟΣΘΙΟ ΦΡΕΝΟ

ΔΙΣΚΟΣ 288 mm +ABS (4ΠΙΣΤΟΝΗ ΔΑΓΚΑΝΑ)

ΟΠΙΣΘΙΟ ΦΡΕΝΟ

ΔΙΣΚΟΣ 275 mm +ABS (1ΠΙΣΤΟΝΗ ΔΑΓΚΑΝΑ)