BMW: Νέο πλαίσιο για πολυκύλινδρους κινητήρες και στο βάθος τρικύλινδρος!

Μινιμαλιστική αρχιτεκτονική με αγωνιστικές ρίζες
1
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

10/5/2023

Η BMW κατέθεσε μια νέα σειρά από σχέδια-πατέντες για ένα νέο πλαίσιο αλουμινίου που προορίζεται για εν σειρά πολυκύλινδρους κινητήρες. Η βασική φιλοσοφία σχεδιασμού που ακολουθεί βασίζεται στη χρήση του κινητήρα ως ενεργού τμήματος του πλαισίου, με στόχο τη μείωση του βάρους και την ταυτόχρονη αύξηση της ακαμψίας του πλαισίου. Φυσικά υπάρχουν ήδη δεκάδες μοτοσυκλέτες στην παραγωγή που τα πλαίσιά τους έχουν σχεδιαστεί ώστε ο κινητήρας να αποτελεί μέρος ή ακόμα και το σύνολο του πλαισίου, όπως είναι τα Ducati Panigale V2 όπου ουσιαστικά έχουμε ένα μικρό υποπλαίσιο εμπρός που βιδώνει στην κεφαλή του εμπρός κυλίνδρου για να δένει το πιρούνι και ένα εξίσου μικρό υποπλαίσιο πίσω που δένει στην πίσω κεφαλή και τα κάρτερ για την στήριξη της σέλας και της βάσης του άξονα του ψαλιδιού. Όμως και πολύ πριν την ακραία φιλοσοφία μινιμαλισμού των “πλαισίων” στα Panigale V2, υπήρχαν μοτοσυκλέτες από τη δεκαετία του 1930 που είχαν τον κινητήρα ως ενεργό δομικό τμήμα.

Η διαφορά σε αυτά τα σχέδια της BMW και ο βασικός λόγος που οι Γερμανοί επιθυμούν την κατοχύρωση της πατέντας, βρίσκεται στον τρόπο σύνδεσης του υποπλαισίου με τον κινητήρα. Στα σχέδια φαίνεται ξεκάθαρα πως το υποπλαίσιο αυτό χρησιμοποιεί τις βίδες που δένει η κεφαλή στα κάρτερ, κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί έως σήμερα.

Το σύνηθες είναι η κεφαλή του κινητήρα να έχει ειδικές βάσεις και πάνω σε αυτές να δένει το υποπλαίσιο με μικρού μήκους βίδες. Το πλεονέκτημα των σχεδίων της BMW είναι πως δεν χρειάζεται ειδικές βάσεις, οπότε δεν χρειάζεται και επιπλέον υλικό στο σημείο σύνδεσης, άρα έχουμε μείωση στο βάρος. Ένα δεύτερο, εξίσου σημαντικό πλεονέκτημα είναι πως το υποπλαίσιο δεν χρειάζεται να αγκαλιάσει την κεφαλή, οπότε το μήκος και το πλάτος (άρα και το βάρος) του υποπλαισίου είναι σαφώς μικρότερα σε σύγκριση με εκείνα που δένουν γύρω από την κεφαλή ή τα κάρτερ του κινητήρα. Ειδικά το πλεονέκτημα στο πλάτος είναι πολύ σημαντικό για τις περιπτώσεις των πολυκύλινδρων εν σειρά κινητήρων, διότι επηρεάζει την εργονομία της θέσης οδήγησης στην περιοχή των ποδιών και φυσικά το κόψιμο του τιμονιού δεξιά-αριστερά.

2

Εννοείται πως υπάρχουν και κάποια μειονεκτήματα, τα οποία θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας στην περίπτωση που μιλάμε για μοτοσυκλέτες καθημερινής χρήσης και όχι για κάποια αγωνιστική ή περιορισμένης χρήσης όπως είναι τα superbike.

Το βασικότερο μειονέκτημα είναι πως ανάλογα την κλίση των κυλίνδρων προς τα εμπρός, επηρεάζεται αντίστοιχα και ο σχεδιασμός του υποπλαισίου, άρα και η ακαμψία του.

Από την εποχή των πλαισίων GENESIS της Yamaha όπου το μπλοκ των κυλίνδρων του κινητήρα είχε κλίση 45⁰ προς τον εμπρός τροχό, ώστε να μεταφέρουν το βάρος του κινητήρα όσο πιο κοντά μπορούσαν σε αυτόν, με στόχο τη σταθερότητα, έχουμε φτάσει στους σχεδόν κάθετους κυλίνδρους ως προς το έδαφος και στην όσο το δυνατόν “συμπίεση” ολόκληρου του βάρους του κινητήρα ανάμεσα στα μπούτια του αναβάτη για ευελιξία και μείωση της αίσθησης βάρους.

SYM Maxsym 400 GT – Πλέον με Euro 5+ κινητήρα

Αλλαγές ουσίας ώστε να διατηρηθεί το Maxsym 400 GT φρέσκο σε μία κατηγορία με αυξημένο ανταγωνισμό
motomag SYM Maxsym 400 GT – Πλέον με Euro 5+ κινητήρα
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

2/5/2024

Η SYM παρουσίασε το αναβαθμισμένο Maxsym 400 GT το οποίο πλέον εναρμονίζεται με τις προδιαγραφές ρύπων Euro 5+.

Οι σχεδιαστές της SYM θέλησαν στο Maxsym 400 GT να βελτιώσουν και άλλο την άνεση του αναβάτη κατά την οδήγηση. Νέα είναι η εργονομία της θέσης οδήγησης, όπως επανασχεδιασμένη είναι η σέλα δύο επιπέδων η οποία δίνει μια περαιτέρω αίσθηση άνεσης και ασφάλειας.

Η ρυθμιζόμενη ζελατίνα προσφέρει πολύ καλή προστασία από τον αέρα ενώ οι νέες μεγαλύτερες χειρολαβές του συνεπιβάτη και τα πτυσσόμενα αλουμινένια μαρσπιέ προσφέρουν κορυφαία άνεση.

SYM Maxsym 400 GT – Πλέον με Euro 5+ κινητήρα

Ο υγρόψυκτος, μονοκύλινδρος, τετράχρονος κινητήρας 399 κυβικών Euro 5+ αποδίδει 34 ίππους στις 6.750 σ.α.λ. και 4 κιλά ροπής στις 5.250 σ.α.λ. Το πλαίσιο είναι σωληνωτού τύπου, ενώ στον τομέα των αναρτήσεων εμπρός συναντάμε τηλεσκοπικό πιρούνι και πίσω δύο αμορτισέρ με ρύθμιση προφόρτισης ελατηρίου.

Αλλαγή έχουμε στον τομέα των φρένων. Το Maxsym 400 GT πλέον έχει ένα δίσκο 288 χλστ. εμπρός με ακτινική δαγκάνα τεσσάρων εμβόλων -στο προηγούμενο μοντέλο υπήρχαν δύο δίσκοι εμπρός- και πίσω έναν δίσκο 275 χλστ. ενώ την πέδηση ολοκληρώνει το δικάναλο ABS. Στον βασικό εξοπλισμό υπάρχει και το Traction Control το οποίο με τη σειρά του συμβάλλει στον τομέα της ενεργητικής ασφάλειας.

SYM Maxsym 400 GT – Πλέον με Euro 5+ κινητήρα

Αναπόσπαστο κομμάτι του Maxsym 400 GT είναι η πρακτικότητα κατά την καθημερινή μετακίνηση. Κάτω από την σέλα υπάρχει μεγάλος αποθηκευτικός χώρος ο οποίος μπορεί να φιλοξενήσει δύο κράνη full face καθώς και κάποια μικροαντικείμενα. Εμπρός στην ποδιά υπάρχουν δύο ντουλαπάκια με θύρα USB ταχείας φόρτισης ενώ η σχάρα στο πίσω μέρος του scooter έχει έτοιμες βάσεις για Top Case.

Στον ηλεκτρονικό εξοπλισμό του Maxsym 400 GT περιλαμβάνονται επίσης το σύστημα keyless, η έγχρωμη οθόνη LCD οργάνων, και οι διπλοί προβολείς Full-Led με φακούς περιμετρικής διάθλασης.

Το νέο SYM Maxsym 400 GT είναι διαθέσιμο εμπορικά με το μονοκύλινδρο scooter των 399 κυβικών να κοστίζει 5.995 ευρώ.

SYM Maxsym 400 GT – Πλέον με Euro 5+ κινητήρα

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

MAXSYM 400 GT

 

ΤΥΠΟΣ ΚΙΝΗΤΗΡΑ

ΥΓΡΟΨΥΚΤΟΣ, 4Τ, 4V, ΜΟΝΟΚΥΛΙΝΔΡΟΣ

ΔΙΑΜΕΤΡΟΣ x ΔΙΑΔΡΟΜΗ

83.0mm Χ 73.8mm

ΣΧΕΣΗ ΣΥΜΠΙΕΣΗΣ

10.5:1

ΜΕΓΙΣΤΗ ΙΠΠΟΔΥΝΑΜΗ

34 PS / 6750 rpm

ΜΕΓΙΣΤΗ ΡΟΠΗ

38.1 Nm / 5250 rpm

ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑ

KEIHIN E.F.I.

ΚΙΒΩΤΙΟ

V-belt CVT

ΤΕΛΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ

ΙΜΑΝΤΑΣ

ΕΚΚΙΝΗΣΗ

ΜΙΖΑ

ΧΩΡΗΤΙΚ. ΡΕΖΕΡΒΟΥΑΡ

13.0 lt

ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ

3.7 lit/100km (EURO 5+)

ΠΛΑΙΣΙΟ

ΔΙΠΛΟ ΑΤΣΑΛΙΝΟ ΣΩΛΗΝΩΤΟ

ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΤΡΟΧΩΝ

1555 mm

ΠΛΑΤΟΣ

820 mm

ΜΗΚΟΣ

2232 mm

ΥΨΟΣ

1417 mm

ΥΨΟΣ ΣΕΛΑΣ

788 mm

ΒΑΡΟΣ (ΠΛΗΡΕΣ ΥΓΡΩΝ)

215 kg

ΓΩΝΙΑ ΚΑΣΤΕΡ

27.5 ∘

ΙΧΝΟΣ

103 mm

ΕΜΠΡΟΣΘΙΟ ΕΛΑΣΤΙΚΟ

120 / 70 - 15

ΟΠΙΣΘΙΟ ΕΛΑΣΤΙΚΟ

160 / 60 - 14

ΕΜΠΡΟΣΘΙΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ

ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΚΟ ΠΙΡΟΥΝΙ 41mm – 120mm

ΟΠΙΣΘΙΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ

ΔΙΠΛΟ ΡΥΘΜΙΖΟΜΕΝΟ ΑΜΟΡΤΙΣΕΡ

ΕΜΠΡΟΣΘΙΟ ΦΡΕΝΟ

ΔΙΣΚΟΣ 288 mm +ABS (4ΠΙΣΤΟΝΗ ΔΑΓΚΑΝΑ)

ΟΠΙΣΘΙΟ ΦΡΕΝΟ

ΔΙΣΚΟΣ 275 mm +ABS (1ΠΙΣΤΟΝΗ ΔΑΓΚΑΝΑ)