Kawasaki Ninja ZX-10R / RR 2021: Πρώτες φωτογραφίες και τεχνικά χαρακτηριστικά!

Εμπνευσμένο από την σειρά Η2
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

4/11/2020

Η Kawasaki επίσημα θα παρουσιάσει το νέο ZX-10R και την RR έκδοσή του στις 23 Νοεμβρίου και με την επικείμενη παρουσίασή του τα νέα μοντέλα ταξιδεύουν ήδη προς τις κεντρικές αποθήκες. Για την Ευρώπη αυτές είναι στην Ολλανδία όπου και περνούν από εκεί όλες τις εγκρίσεις, για την Αυστραλία οι διαδικασίες γίνονται στην Canberra, την πρωτεύουσα της Αυστραλίας. Μιας και οι μοτοσυκλέτες δεν είναι κινητά τηλέφωνα να ταξιδέψουν όλα μαζί το ταξίδι τους, και κάθε νέο μοντέλο απαιτεί εγκρίσεις τύπου, οι διαρροές είναι εύκολο να γίνουν από την στιγμή που οι μοτοσυκλέτες έχουν φύγει από τα εργοστάσια και ταξιδεύουν στις δημόσιες υπηρεσίες. Με τον ίδιο τρόπο που διέρρευσαν οι φωτογραφίες της Ducati Multistrada V4 λίγες ώρες πριν την επίσημη παρουσίασή της, έτσι εμφανίστηκε και το νέο Kawasaki ZX-10R, σε ένα πάρκινγκ περιμένοντας τις διαδικασίες για να εγκριθεί στην Αυστραλία.

Οι φωτογραφίες που συνοδεύουν τις πρώτες τεχνικές πληροφορίες είναι δυστυχώς χαμηλής ανάλυσης, ωστόσο ξεκάθαρα φαίνεται μία σημαντική αλλαγή που ξέρουμε από τώρα πως θα διχάσει τον κόσμο. Η μούρη του είναι πλέον τελείως διαφορετική και απευθείας εμπνευσμένη από την σειρά Η2!

Το ZX-10R χρειαζόταν επειγόντως μία ανανέωση παρόλο που στο MOTUL WSBK δεν έχει αντίπαλο και οι εξαιρετικά δυνατές Ducati Panigale δεν μπορούν να το κρατήσουν πίσω. Εμπορικά όμως, στις πολιτικές του εκδόσεις, έχει διαφορά από τον ανταγωνισμό, μία διαφορά που έπρεπε να καλυφθεί και να τονιστεί και εμφανησιακά. Από τις νέες φωτογραφίες αυτό το τελευταίο είναι το πλέον σίγουρο!

Οι νέες εκδόσεις έχουν την ίδια απόδοση αλλά διαφέρουν στον εξοπλισμό και η μέγιστη ιπποδύναμη έρχεται στα ίδια επίπεδα με τα υπάρχοντα μοντέλα, με την διαφορά πως τώρα υπάρχουν οι προδιαγραφές Euro5. Έχουμε έτσι μία ονομαστική ιπποδύναμη 200 ίππων στις 13.200 στροφές, δηλαδή 300 στροφές χαμηλότερα από το υπάρχον μοντέλο.

Η έκδοση RR

Οι αναρτήσεις φαίνονται ίδιες με Showa BFF (Balance Free Fork) και δαγκάνες Brembo που είναι λογικό μιας και δεν χρειαζόντουσαν πολλά να γίνουν στο τομέα αυτό. Αλλαγές περιμένουμε όμως στα ηλεκτρονικά και θέλουμε να δούμε την έκδοση RR να επιτρέπει τις παρεμβάσεις ώστε να είναι κατάλληλη για αγωνιστική χρήση. Αυτό είναι το μεγαλύτερο θέμα των σημερινών superbike και θα θέλαμε από την Kawasaki να κάνει ένα πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, με μία έκδοση που θα επιτρέπει τις παρεμβάσεις.

Το βάρος που φαίνεται στις λεπτομέρειες που έχουν διαρρεύσει, είναι 194 κιλά, στα πλαίσια δηλαδή των τωρινών μοντέλων και θεωρούμε πως και το πραγματικό νούμερο δεν θα ξεφεύγει. Σε αναμονή λοιπόν, άλλες 20 περίπου μέρες, για την πλήρη αποκάλυψη!

Ετικέτες

Rieju MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez – Ξεχωριστή έκδοση περιορισμένης παραγωγής

Δημιουργήθηκε ως φόρος τιμής στον αναβάτη της εταιρείας, σε μόλις 100 αντίτυπα
motomagRieju MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez – Ξεχωριστή έκδοση περιορισμένης παραγωγής
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

26/4/2024

Χρησιμοποιώντας ως βάση το enduro μοντέλο της, MR Pro, η Rieju παρουσίασε μία ειδική hard enduro έκδοση θέλοντας να τιμήσει τον αναβάτη της Alfredo Gomez, η οποία θα παραχθεί σε μόλις 100 αντίτυπα, ενώ εξοπλίζεται με εξαρτήματα τα οποία έχουν δημιουργηθεί αποκλειστικά και μόνο για αυτή την έκδοση, κουβαλώντας πολλά στοιχεία που έρχονται κατευθείαν από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

Αν και με παρόμοια βάση, οι μοτοσυκλέτες που χρησιμοποιούνται για τους Hard Enduro αγώνες έχουν ορισμένες σημαντικές διαφορές από τις “απλές” enduro. Τα πιο ουσιαστικά στοιχεία που βλέπουμε να διαφέρουν είναι ο τρόπος απόκκρισης του κινητήρα, αλλά και η αρκετά μεγαλύτερη προστασία των Hard Enduro μοντέλων, καθώς καλούνται να ανταπεξέλθουν σε ακόμη πιο σκληρές συνθήκες και εμπόδια.

Rieju MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez – Ξεχωριστή έκδοση περιορισμένης παραγωγής

Με αφορμή την ένταξη του Alfredo Gomez στους κόλπους της, η Rieju, με αρκετά μακρά πορεία στους εκτός δρόμου αγώνες, φέρνει την ειδική έκδοση περιορισμένης παραγωγής MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez, η οποία εξοπλίζεται με πολλά εξαρτήματα, δημιουργημένα αποκλειστικά για αυτή την έκδοση. Σε αντίθεση με το Enduro, εδώ χρειαζόμαστε ακόμη πιο άμεση απόκριση, που θα διευκολύνει την διάβαση από μεγάλα τεχνητά εμπόδια. Για να το καταφέρουν αυτό, οι μηχανικοί της ισπανικής εταιρείας έκαναν αλλαγές στον κύλινδρο του δίχρονου κινητήρα, μεταφέροντας πιο χαμηλά την εισαγωγή. Η ειδικά κατασκευασμένη εξάτμιση OXA “Alfredo Gomez” συνδυάζεται με καρμπυρατέρ Keihin PWK 36. Όλα αυτά έχουν γίνει με μόνο ένα στόχο: την βελτιωμένη συμπεριφορά της μοτοσυκλέτας στις απαιτητικές συνθήκες του Hard Enduro.

Η παχιά και ανθεκτική ποδιά του MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez είναι πολυκαρμπονική, καλύπτοντας ολόκληρο το κάτω μέρος του κινητήρα, μέχρι και το μοχλικό του πίσω αμορτισέρ. Ο μπροστινός δίσκος προστατεύεται από ένα αεριζόμενο κάλυμμα, με τα ανοδιωμένα μαύρα πλαστικά προστατευτικά του πιρουνιού να έρχονται από την Polisport. Κάλυμμα έχουμε και για τον πίσω τροχό, κατασκευασμένο από αλουμίνιο ανωδιωμένο σε κόκκινο χρώμα, ίδιο με τον οδηγό της αλυσίδας AXP, για να ταιριάζουν με την υπόλοιπη μοτοσυκλέτα. Το ψυγείο έχει καλυφθεί από μεταλλικά προστατευτικά, τα οποία προστατεύουν το ευαίσθητο αυτό κομμάτι, ιδιαίτερα στις πλευρικές πτώσεις, που είναι και οι πιο συνήθεις. Το καπάκι του συμπλέκτη είναι ενισχυμένο, με στόχο να αντέχει τα χτυπήματα σε πέτρες και τσιμέντα, ενώ αποτελεί δημιουργία του αγωνιστικού τμήματος Rieju Power Parts Factory.

Rieju MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez – Ξεχωριστή έκδοση περιορισμένης παραγωγής

Ένα ακόμα στοιχείο που βρίσκεται αποκλειστικά στην περιορισμένης παραγωγής έκδοση είναι οι χειρολαβές στο μπροστινό φτερό και στο τελείωμα της σέλας πίσω, οι οποίες χρησιμεύουν για να τραβήξεις την μοτοσυκλέτα σε περίπτωση που βρεθείς κολλημένος σε μία δύσκολη κατάσταση. Τα μαρσπιέ είναι ατσάλινα, για μεγαλύτερη αντοχή, τόσο όσον αφορά το βάρος του αναβάτη, όσο και τα χτυπήματα που δέχονται στους αγώνες Hard Enduro.

Όπως και στο enduro μοντέλο βάσης, MR Pro, το ψυγείο εξοπλίζεται με ανεμιστήρα, ο οποίος ενεργοποιείται ηλεκτρονικά. Η μετάδοση έχει κοντύνει, με το μπροστινό γρανάζι να έχει 12 δόντια, έχοντας ως στόχο την πιο άμεση απόκριση και την αυξημένη ροπή από χαμηλά. Ο LED προβολέας έχει προστατευτικό κάλυμμα, που τον προστατεύει από πέτρες και πτώσεις. Τα ελαστικά πρώτης τοποθέτησης είναι τα Mitas Terraforce, ίδια με αυτά που χρησιμοποιεί ο Alfredo Gomez στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

Rieju MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez – Ξεχωριστή έκδοση περιορισμένης παραγωγής

Οι αναρτήσεις της Kayaba έρχονται από το MR Pro, με το ανεστραμμένο τηλεσκοπικό πιρούνι 48 χιλιοστών με τεχνολογία κλειστού φυσιγγίου να είναι πλήρως ρυθμιζόμενο. Τα καλάμια έχουν επίστρωση DLC για λιγότερες απώλειες από την τριβή και πιο σταθερή απόδοση. Ίδια η συνθήκη και για το μονό πίσω αμορτισέρ, το οποίο εδράζεται στο ψαλίδι με μοχλικό.

Κερασάκι στην τούρτα της περιορισμένης έκδοσης MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez αποτελεί ο αριθμός “89” στα πλαστικά, τον οποίο χρησιμοποιεί ο εργοστασιακός αναβάτης της Rieju.

Ετικέτες