Kawasaki Z900RS Customs

Τρεις διαφορετικές προσεγγίσεις
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

14/11/2017

Αν και έχουν περάσει λίγες εβδομάδες από τότε που το Z900RS της Kawasaki έκανε το ντεμπούτο του Tokyo Motor Show, η εταιρεία ανακοίνωσε πως το ενδιαφέρον από το κοινό ήταν μαζικό και τεράστιο σε μέγεθος, με τον κόσμο να απαιτεί ήδη για περισσότερα νέα και πληροφορίες. Στην EICMA δόθηκε η απάντηση στο ερώτημα για τον αν θα υπάρξει κι άλλη έκδοση του Ζ900RS μέσα στο 2018, με την παρουσίαση της έκδοσης Ζ900RS Café, δίνοντας τόσο το στίγμα της φιλοσοφίας πίσω από την κατασκευή του, αλλά και το έναυσμα για την εξέλιξη αυτής της φιλοσοφίας, ιντριγκάροντας την φαντασία των φανατικών του customizing.
Κάνοντας απτό το συγκεκριμένο σκεπτικό, η Kawasaki –όπως είχατε διαβάσει εδώ στην πρώτη παρουσίαση του μοντέλου- ανέθεσε σε τρεις διάσημους ιαπωνικούς οίκους customizing να δημιουργήσουν τη δική τους οπτική για το Ζ900RS. Έχοντας πλήρη πρόσβαση στα μοντέλα προπαραγωγής και την δυνατότητα να αλληλοεπιδράσουν με τους μηχανικούς του εργοστασίου, οι Bito R&D, Moto Corse και Doremi Collection (τα ονόματα των τριών κατασκευαστών) δούλεψαν στα δικά τους εργαστήρια προκειμένου να δημιουργήσουν εναλλακτικές του Ζ900RS, στα πλαίσια του customizing που είχε ξεκινήσει από το 1972 με το Ζ1.


H Bito R&D, που έχει την έδρα της στην επαρχία Toyooka Hyogo και επικεφαλής τον Jo Bito, είναι διεθνώς αναγνωρισμένη ως βελτιωτικός οίκος με προϊόντα που ξεχωρίζουν, όπως οι τροχοί JB Magtan (πολές ομάδες MotoGP εφοδιάζονται με JB Magtan τροχούς). Η πρώτη αντίδραση του Bito όταν πρωτοείδε το Z900RS ήταν πως "πρόκειται για μια όμορφη μοτοσυκλέτα που επιδεικνύει το πνεύμα της Kawasaki σε ολόκληρη την κατασκευή. Αν και είναι υγρόψυκτος, ο κινητήρας διαθέτει ψύκτρες, το ρεζερβουάρ έχει μια έντονη παρουσία, οι αναρτήσεις και τα φρένα είναι ιδιαίτερα ποιοτικά και η μοτοσυκλέτα έχει εξαιρετική συμπεριφορά. Μπορείς να νιώσεις την κληρονομιά του Ζ1."


Φυσικά, πάντα θα υπάρχουν πελάτες που θα αισθάνονται πως στην στάνταρ μορφή της μοτοσυκλέτας κάτι λείπει. Ο Bito, ο οποίος γνωρίζει άριστα την οικογένεια των Ζ1, έφτιαξε το δικό του Ζ900RS custom σαν να ήταν πελάτης… του εαυτού του. Τοποθετώντας το σήμα κατατεθέν του –τους τροχούς JB Maagtan των 18'' με πιο λεπτά ελαστικά- πρόσθεσε και άλλα εξαρτήματα που σχεδίασε ειδικά για την μοτοσυκλέτα, κάποια εκ των οποίων είναι εύκολο να τα εντοπίσεις και άλλα λειτουργούν πιο παρασκηνιακά για να υποστηρίξουν το όραμά του. Αντικατέστησε τους δίσκους και τις δαγκάνες, τοποθετώντας δικής του κατασκευής εξαέμβολες ακτινικές. Η εξάτμιση έχει διάταξη 4 σε 1 και είναι από τιτάνιο, με τον ίδιο να φτιάχνει στο χέρι τις κούρμπες των σωλήνων.

Ο άξονας του πίσω τροχού αντικαταστάθηκε με άλλον που διαθέτει μηχανισμό ταχείας απελευθέρωσης, ενώ αντικαταστάθηκαν και οι πλάκες του πιρουνιού που προσφέρουν ρυθμιζόμενο offset. Άλλα εξαρτήματα που σχεδίασε ο ίδιος είναι η οι βάσεις του προβολέα, των φτερών και των φλας, η πίσω σχάρα, ο άξονας του μπροστινού τροχού και οι βάσεις των μαρσπιέ. Όντας ένας πραγματικός φαν της Kawasaki, ο Jo Bito κατασκεύασε μια εκπληκτική και προκλητική μοτοσυκλέτα που φέρνει αγωνιστικούς συνειρμούς.

 

Η διαδρομή που διάλεξε η Moto Corse ήταν διαφορετική. Ως η κορυφαία εταιρεία στην Ιαπωνία για ιταλικές μοτοσυκλέτες, το έργο που ανέλαβε δείχνει αρχικά δύσκολο. Ο Shin Kondo όμως της Moto Corse δεν είναι απλώς ένας ιδιοκτήτης ενός Mach IV H2 του 1972, αλλά και ένας από τους πρώτους που γοητεύτηκαν από το Ζ2, την έκδοση του Ζ1 για την ιαπωνική αγορά.
"Οδηγώντας στον αυτοκινητόδρομο Nishi-Meihan, ερωτεύτηκα την αίσθηση του τετρακύλινδρου εν σειρά και τον ήχο της εξάτμισης. Σ' αυτή την βόλτα συνάντησα άλλους αναβάτες με "Ζ". Οι μοτοσυκλέτες έδειχναν καταπληκτικές εν κινήσει. Από τότε που ξεκίνησα αυτή την δουλειά, πάντα ήθελα να δουλέψω πάνω σε ένα "Ζ" και να δω τι αποτέλεσμα θα προέκυπτε".


Το τελικό αποτέλεσμα είναι μια ξεχωριστή μοτοσυκλέτα που αποπνέει αποκλειστικότητα αντί να φλυαρεί με αμέτρητες μικροαλλαγές. Το carbon είναι σε αφθονία, ενώ φαινομενικά μικρές αλλαγές έχουν μελετηθεί μέχρι και την παραμικρή λεπτομέρεια, όπως οι χρωμιομένες ρίγες στο ρεζερβουάρ. Πινελιές όπως η καπιτονέ σέλα και τα εξαρτήματα από ανθρακονήματα προσθέτουν μια μοναδική κομψότητα στο δημιούργημα της Moto Corse.

 


Η Doremi Collection από την άλλη, είχε ως γνώμονα την αγωνιστική λειτουργικότητα αντί την κομψότητα, σε ό,τι αφορά το δικό της Z900RS, το τρίτο και τελευταίο δείγμα της αχαλίνωτης δημιουργικότητας. Από την πρώτη ματιά αντιλαμβάνεσαι ότι αυτή η μοτοσυκλέτα αντανακλά πιστά το πνεύμα του αγωνιστικού Ζ1 με το οποίο έτρεχε ο Wes Cooley στο ΑΜΑ superbikes. Μαζί με μια 4 σε 1 εξάτμιση βαμμένη μαύρη ματ, ο Hiroshi Take της Doremi Collection πρόσθεσε πολλές αναφορές σε εκείνο το Ζ1, όπως το καπάκι της ανάφλεξης και τα χρωμιομένα φλας του μοντέλου παραγωγής.


Ο Take είναι ένας ακόμη φανατικός των "Ζ" και η βαθιά γνώση του στις μηχανολογικές βελτιώσεις είναι άκρως αναζωογονητική. "Μπαίνουμε στην εποχή των ρόλων", λέει ο Take. "Προσθέτοντας απλώς μαρσπιέ και μια after market εξάτμιση, δεν αρκούν για να κάνεις τη διαφορά. Αν όποιος το βλέπει δεν σκέφτεται "αυτό είναι διαφορετικό", τότε δεν έχει νόημα στον κάνεις customizing στην μοτοσυκλέτα σου."
Όπως στους Bito R&D και Moto Corse, η προσέγγιση της Doremi Collection έγινε σε δύο στάδια. Αρχικά, κάθε κατασκευαστής απορρόφησε την φιλοσοφία του Z900RS και την θέση του στη θρυλική σειρά των "Ζ" και στην συνέχεια εφάρμοσαν τη δική τους μοναδική οπτική για να δημιουργήσουν τρεις ξεχωριστές και ανατρεπτικές πνευματικά μοτοσυκλέτες, ώστε να αποτελέσουν το έναυσμα για μια παγκόσμια τάση.

Ετικέτες

EICMA: Cyclone RX628 2027 – Νέα adventure με πληθωρική λίστα εξοπλισμού και γνώριμο δικύλινδρο κινητήρα

Μετά το RX600 η Cyclone αναβαθμίζει τη γκάμα της με μια νέα adventure ναυαρχίδα
RX628
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

4/11/2026

Η Cyclone είναι μια εταιρεία της κραταιάς κινέζικης βιομηχανίας που ως πρόσφατα γνωρίζαμε ως Zongshen, πριν αλλάξει το όνομά της σε Zonsen, και η οποία έχει εξασφαλίσει αντιπροσώπευση στην Ελλάδα μέσω της Mototrend (KYMCO, Voge, Yadea, Gemini), κάνοντας το εγχώριο ντεμπούτο της στην Έκθεση Μοτοσυκλέτας τον περασμένο Απρίλιο.

Στην κορυφή της adventure γκάμας της ως πρόσφατα βρισκόταν το RX600, μοντέλο που εισάγεται και στη χώρα μας, ωστόσο τώρα δίνει τη θέση του στο νέο RX628 που κάνει την πρώτη του ευρωπαϊκή εμφάνιση αυτές τις μέρες στο σαλόνι του Μιλάνου, EICMA 2026. Μιλήσαμε πρόσφατα γι’ αυτό, στις ανταποκρίσεις από τη μεγάλη κινέζικη έκθεση CIMAMotor 2026 τον Σεπτέμβρη, εκεί όπου εμφανίστηκε για πρώτη φορά παγκοσμίως.

cyclone rx628

Πρόκειται για μια μοτοσυκλέτα που εγκαταλείπει τον συνδυασμό 19-17 ιντσών του RX600 για να κινηθεί σε πιο εντουράδικα μονοπάτια με τροχούς 21 και 18 ιντσών σε ακτινωτές tubeless ζάντες και μεγάλες διαδρομές στις ρυθμιζόμενες αναρτήσεις της ΚΥΒ που φορά – παρότι ακόμη η Cyclone δεν μας έχει αποκαλύψει τις σχετικές τιμές.

Cyclone RX628 2027

Το RX628 κινείται με έναν δικύλινδρο σε σειρά κινητήρα 581 κυβικών εκατοστών με κωδική ονομασία KEL600. Αν το όνομα αυτό σας ακούγεται οικείο, είναι επειδή όντως το έχετε ξανακούσει αρκετές φορές. Πρόκειται για τον ίδιο κινητήρα που φορά το Voge DS625X, αλλά και το νέο Kove 625X Pro, ωστόσο δεν είναι η Loncin (μητρική της Voge) αυτή που τον προμηθεύει στους άλλους κατασκευαστές. Στην ουσία πρόκειται για έναν κινητήρα που παράγουν και οι τρεις προαναφερθέντες κατασκευαστές ο καθένας για δική του χρήση, ωστόσο τόσο σε εξωτερική εμφάνιση όσο και σε τεχνικά χαρακτηριστικά φαντάζουν σχεδόν πανομοιότυποι.

Cyclone RX628 2027

Η μέγιστη απόδοσή του φτάνει σε ισχύ 64 ίππων στις 9.000 σ.α.λ. και ροπή 5,9 χιλιογραμμόμετρα στις 6.000 σ.α.λ., έχοντας να κινήσει μια μάζα 205 υγρών κιλών, στα οποία περιλαμβάνεται και ένα ρεζερβουάρ 18 λίτρων βενζίνης.

Με τη σέλα σε ύψος 850 χιλιοστών από το έδαφος, το RX628 διακρίνεται από τον πλουσιότατο εξοπλισμό του, ο οποίος περιλαμβάνει δικάναλο ABS, traction control, αλλά και κάμερες 1080Ρ και στις δύο άκρες του, με την πίσω να επιτελεί επιπλέον και έλεγχο νεκρών σημείων ως ραντάρ (Blind Spot Detection, BSD).

Cyclone RX628 2027

Στα όργανά του βρίσκεται μια μεγάλη έγχρωμη TFT οθόνη με διαγώνιο 7 ιντσών και συνδεσιμότητα Bluetooth, ενώ η λίστα βασικού εξοπλισμού περιλαμβάνει ακόμη σταμπιλιζατέρ τιμονιού, θερμαινόμενα γκριπ και σέλα, παροχή φόρτισης 18W, προστατευτικά κάγκελα, σχάρα στην ουρά, χούφτες τιμονιού, ποδιά κινητήρα και σύστημα ειδοποίησης απότομου φρεναρίσματος (Emergency Stop Signal, ESS).

Η Cyclone παρουσίασε το RX628 σε τέσσερα χρώματα: κόκκινο, μπλε, μαύρο και γκρι και το περιμένουμε και στη δική μας αγορά μέσα στο 2027.

Ετικέτες