Loncin DS8 – HR7

Με "άρωμα" BMW και Honda!
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

27/9/2017

HR7

Ήταν γνωστό εδώ και καιρό ότι η κινέζικη Loncin, σχεδίαζε να δημιουργήσει μια οικογένεια από δικύλινδρα πεντακοσάρια και πλέον το πρώτο από αυτά αποκαλύφθηκε και επίσημα. Το HR7, όπως είναι η ονομασία του, χρησιμοποιεί ένα δικύλινδρο εν σειρά κινητήρα που δείχνει πανομοιότυπος με τον αντίστοιχο της Honda για την σειρά των CB500. Ο κινητήρας της Loncin είχε ήδη κάνει την εμφάνισή του στο Motrac MG500, ενώ πλέον είναι "φορεμένος" και σε μια δική της μοτοσυκλέτα.

Σε ό,τι αφορά τα τεχνικά χαρακτηριστικά του, όπως ανακοινώθηκαν στην CIMA στην Κίνα, προκύπτει ότι στοχεύει στην Α2 κατηγορία των διπλωμάτων με 47 ίππους στις 8.500 στροφές, ενώ η ροπή του είναι στα 4,4 χιλιογραμμόμετρα στις 7.000 στροφές αντίστοιχα (δεν είναι τυχαίο που τα αυτά τα νούμερα ταυτίζονται απόλυτα με τα νούμερα της Honda…). Ακριβώς ίδια είναι και η χωρητικότητα στα 471cc καθώς και εξωτερικά ο κινητήρας είναι ακριβώς ίδιος με τον δικύλινδρο της Honda. Πάντως δεν είναι ξεκάθαρο αν η Loncin έχει κάποια συμφωνία με την Big-H να χρησιμοποιεί κινητήρες της ή πρόκειται για μια απλή αντιγραφή.

Πέρα όμως από τον κινητήρα, σχεδόν ίδιο είναι και το πλαίσιο. Ένα ατσάλινο σωληνωτό με σωλήνες που έχουν ακριβώς το ίδιο σχήμα και διαστάσεις όπως στο CB500, αλλά τα περιφερειακά του μέρη έχουν διαφορές, όπως το αλουμινένιο ψαλίδι (αντί του απλού ατσάλινου της Honda) και το ανεστραμμένο πιρούνι αντί του συμβατικού που διαθέτουν τα ιαπωνικά δικύλινδρα.

Τα παρόμοια μεγέθη συνεχίζουν και στις διαστάσεις με το βάρος, καθώς το HR7 ανακοινώνεται στα 195 κιλά γεμάτο (190 το CB500F) και το μεταξόνιο είναι στα 1.450mm (αντί για τα 1.410mm του Honda). Ο σχεδιασμός της μοτοσυκλέτας δεν θυμίζει ιδιαίτερα τις αντίστοιχες κινέζικες κατασκευές, μαρτυρώντας –εμφανισιακά τουλάχιστον- μια ποιοτική εξέλιξη των Κινέζων κατασκευαστών.

Μέχρι στιγμής πάντως, δεν είναι γνωστό αν η μοτοσυκλέτα θα πουληθεί και στην Ευρώπη, αν και η τοποθέτηση του ABS και τα ανακλαστικά που διαθέτει το HR7, μαρτυρούν ότι έχουν ληφθεί υπόψιν οι ευρωπαϊκές προδιαγραφές για τον εξοπλισμό.

 

DS8

Εκτός από το HR7 η Loncin παρουσίασε στην ίδια έκθεση και ένα μονοκύλινδρο τύπου adventure bike, που χρησιμοποιεί το κινητήρα των 652cc που είχαν τα F650 και αργότερα τα G650GS της BMW, ενώ είχε "φορεθεί" και στα TR650 της Husqvarna.

Εδώ πρέπει να σημειώσουμε πως δεν είναι η πρώτη φορά που η Loncin χρησιμοποιεί αυτόν τον κινητήρα, καθώς το 2012 είχε παρουσιάσει το LX650, μια street μοτοσυκλέτα με τον ίδιο κινητήρα, ενώ τον κατασκεύαζε για λογαριασμό της BMW έχοντας έτσι περισσότερη εξοικείωση μαζί του. Πάντως, αν και η BMW έχει σταματήσει τα projects που είναι συνδεδεμένα με αυτόν τον κινητήρα, η Loncin φαίνεται πως έχει επενδύσει πάνω σ' αυτόν, όπως μαρτυρά το DS8.

Όπως και στην περίπτωση του HR7, έτσι και στο DS8 είναι εμφανής η προσπάθεια για μια ποιοτική εμφάνιση και σχεδίαση, όπως εμφανές είναι και το ότι δεν υπήρξε κάποια πρόθεση να αποκτήσει η μοτοσυκλέτα κάποια off-road χαρακτηριστικά επί της ουσίας, παρά μόνο σε ό,τι αφορά το στιλ και το πρεστίζ. Το πλαίσιο είναι ατσάλινο σωληνωτό που συνδυάζεται με ένα αλουμινένιο ψαλίδι, ενώ την μπροστινή ανάρτηση έχει αναλάβει ένα ανεστραμμένο πιρούνι. Και σε αυτή την περίπτωση υπάρχει ABS και τοποθετημένα ανακλαστικά, δίνοντας ενδείξεις σχετικά με τα εμπορικά πλάνα του DS8 για την Ευρώπη.

Ο κινητήρας του παράγει 50 ίππους και η ροπή του ανέρχεται στα 5,1 χιλιογραμμόμετρα στις 5.000 στροφές. Προφανώς και αυτά τα νούμερα ταυτίζονται με τα αντίστοιχα των μονοκύλινδρων BMW του παρελθόντος, ενώ το βάρος του γεμάτο ανέρχεται στα 198 κιλά. Στον στάνταρ εξοπλισμό του περιλαμβάνεται η ρυθμιζόμενη ζελατίνα και τα ψηφιακά όργανα με μια απλή οθόνη LCD, ενώ διαθέτει και υποδοχή USB για φόρτιση/σύνδεση ηλεκτρονικών συσκευών.

Και για τις δύο μοτοσυκλέτες, πέρα από το αν θα διατεθούν στην Ευρώπη, παραμένει ένα μεγάλο ερωτηματικό για την τιμή τους, που θα καθορίσει σε πολύ μεγάλο βαθμό την εμπορική τους πορεία, σε συνάρτηση πάντα με την ποιότητα κατασκευής τους.

ΚΤΜ - Νέα KTM XC και XC-F για το 2025 με σημαντικές αναβαθμίσεις

Αναβαθμίσεις σε πλαίσιο, αναρτήσεις, εργονομία και πλέον με την Μονάδα Συνδεσιμότητας Offroad
motomag ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

19/4/2024

Για το 2025 η σειρά των Cross-Country μοντέλων KTM XC και XC-F, που απευθύνεται στους Αμερικανούς αναβάτες, δέχεται τις αναβαθμίσεις που υιοθετήθηκαν απευθείας από την KTM Factory Racing, παρέχοντας στους αναβάτες μια ακόμη πιο Ready 2 Race εμπειρία.

Όσον αφορά το πλαίσιο αυτό έχει λάβει την πιο σημαντική αναβάθμιση, με ορατές εγκοπές και αλλαγές στο πάχος του τοιχώματος του σωλήνα γύρω από το μπροστινό μέρος, τις βάσεις κινητήρα και τις περιοχές στήριξης του πίσω αμορτισέρ.

ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025

Αυτές οι αλλαγές έγιναν για να βελτιώσουν τα χαρακτηριστικά ελαστικότητας του πλαισίου και να μειώσουν το βάρος κατά περίπου 300 γραμμάρια, διατηρώντας παράλληλα τη συνολική σταθερότητα και βελτιώνοντας τη συμπεριφορά των μοτοσυκλετών της σειράς στις στροφές. Ένα αναβαθμισμένο ψαλίδι με επεξεργασμένη γλίστρα αλυσίδας και νέο πεντάλ πίσω φρένου με βελτιωμένη ανθεκτικότητα ολοκληρώνει τις αναβαθμίσεις που έγιναν στο πλαίσιο.

Το πιρούνι WP XACT Closed Cartridge παρέχει βελτιωμένη αίσθηση ενώ τα βελτιωμένα χαρακτηριστικά απόσβεσης έρχονται χάρη σε μια νέα φιλοσοφία εμβόλου μεσαίας βαλβίδας που βελτιστοποιεί τη ροή λαδιού εντός του φυσιγγίου.

ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025

Στο πίσω μέρος, το πίσω αμορτισέρ WP XACT επωφελείται από μια αναβαθμισμένη σύνδεση με ανανεωμένες τσιμούχες και μπουλόνια σύνδεσης μικρότερης διαμέτρου. Η ρύθμιση αυτή έχει έρθει απευθείας από την KTM Factory Racing Team. Με αυτές τις αναβαθμίσεις μειώνεται το βάρος ενώ βελτιώνεται και η ακαμψία.

Εργονομικά, η σειρά KTM XC και XC-F διαθέτει νέα καλύμματα, ρεζερβουάρ με διπλά πλαστικά παρέχοντας μια φρέσκια και πιο επιθετική εικόνα ενώ έχει βελτιωθεί λόγω της συγκεκριμένης εργονομίας και η ψύξη. Αλλαγές έχουμε και στα γραφικά τα οποία τονίζουν το πορτοκαλί και μαύρο χρώμα της σειράς.

ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025

Τα μοντέλα KTM XC και XC-F του 2025 διαθέτουν επίσης νέα σχεδίαση στην εισαγωγή αέρα όπως επίσης νέο είναι το snorkel στο φίλτρο αέρα.

Η Μονάδα Συνδεσιμότητας Offroad -δίνεται ως έξτρα στα KTM PowerParts- για τη σειρά XC και XC-F θα υπάρχει στον βασικό εξοπλισμό. Το CUO προσφέρει διάφορες λειτουργίες και επιλογές προσαρμογής μέσω της εφαρμογής KTMconnect. Αυτό λειτουργεί σε δύο μέρη: το CUO είναι τοποθετημένο στο επάνω δεξί πιρούνι μεταξύ της πάνω και της κάτω τιμονόπλακας, και ο αισθητήρας GPS στο μπροστινό φτερό το οποίο πρέπει να αγοραστεί από τα KTM PowerParts.

ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025

Η σειρά KTM XC και XC-F του 2025 θα φτάσει στους εξουσιοδοτημένους αντιπροσώπους της KTM τον Μάιο.

Ετικέτες