VIDEO της νέας Ducati Panigale V4R 2019 από την EICMA 2018!

Ο Domenicali και ο Villia μας μιλάνε για την δυνατότερη Ducati παραγωγής
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

5/11/2018

Είμαστε στο Μιλάνο, όπου ήδη έχουν ξεκινήσει οι παρουσιάσεις των νέων μοντέλων για το 2019, πριν καν γίνουν τα εγκαίνια της EΙCMA 2018. Όπως είδατε χθες με τις πρώτες εικόνες των νέων Ducati. Για άλλη μία χρόνια την αυλαία των παρουσιάσεων άνοιξε η Ducati με μια ξεχωριστή εκδήλωση, παρουσιάζοντας την δυνατότερη μοτοσυκλέτα παραγωγής που έχει φτιάξει έως σήμερα. Μιλάμε φυσικά για την έκδοση R της Panigale V4 των 221 ίππων από “μόλις” 998 που την κάνουν ταυτόχρονα και την δυνατότερη μοτοσυκλέτα παραγωγής με ατμοσφαιρικό κινητήρα που έχει φτιαχτεί ποτέ.

Μάλιστα αν λάβουμε υπόψη μας ότι βγάζει κανονικά πινακίδα και είναι προδιαγραφών Euro 4, τότε είναι και η δυνατότερη μοτοσυκλέτα στην ιστορία που μπορεί να κυκλοφορεί νόμιμα στο δρόμο.

Δείτε την σε video που ετοιμάσαμε από την πρώτη της επίσημη παρουσίαση, μόλις λίγες ώρες πριν:

Βέβαια η Panigale V4R δεν προορίζεται για βόλτες στην παραλιακή, έστω κι αν έχει τον απαραίτητο εξοπλισμό για καλύπτει την νομοθεσία και να βγάλει πινακίδα.  

Όπως μας είπε ο ίδιο ς ο Claudio Domenicali, η Panigale V4R πρεσβεύει την τεχνολογία που έχει αναπτύξει η Ducati μέσα από τους αγώνες των MotoGP και ο λόγος που την κατασκεύασαν είναι σαφώς η συμμετοχή τους στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα SBK το 2019.

Γι΄αυτό και οι διαφορές που έχει από την Panigale V4/V4S των 1103 κυβικών δεν περιορίζονται μόνο στο μέγεθος του θαλάμου καύσης. Η αεροδυναμική της έκδοσης R, καθώς και η εργονομία της θέσης οδήγησης έχουν διαφοροποιηθεί, με στόχο την μέγιστη απόδοση καθ΄όλη την διάρκεια ενός αγώνα. Τι εννοούν όμως λέγοντας μέγιστη απόδοση; Σίγουρα όχι μόνο την δύναμη του κινητήρα… Όπως είχαμε γράψει στο τεστ που είχαμε κάνει στις Σέρρες της V4S, η εργονομία της θέσης οδήγησης είναι πολύ διαφορετική από εκείνη που είχαν μέχρι σήμερα οι V2 superbike της Ducati. Κάθεσαι πιο “μέσα” στη μοτοσυκλέτα και έχεις καλύτερη αεροδυναμική κάλυψη από τον αέρα, κάτι που το νοιώθεις στις υψηλές ταχύτητες. Ταυτόχρονα, οι αποστάσεις μεταξύ τιμονιού, μαρσπιέ και σέλας, έχουν διαφοροποιηθεί ώστε να δημιουργείται μια άνετη θέση οδήγησης για αναβάτη με ύψος 1,80μ σε αντίθεση με το παρελθόν που η εργονομία ήταν φτιαγμένη με γνώμονα αναβάτες 1,70μ.

Σύμφωνα με τον δοκιμαστή Alessandro Vilia, το σχήμα του ρεζερβουάρ στην έκδοση R είναι ειδικά μελετημένο για να βοηθάει το σώμα του αναβάτη στα δυνατά φρεναρίσματα, αλλά και μέσα στη στροφή όταν έχει βγάλει το σώμα του από το κέντρο της σέλας. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Vilia και στην σταθερότητα τις μοτοσυκλέτας, που… του θύμισε την 998! Λογικό αν σκεφτείς ότι οι αναρτήσεις της Ohlins (συμβατικές και όχι ημι-ενεργητικές που έχει το S) είναι ρυθμισμένες από τους μηχανικούς του αγωνιστικού τμήματος της Ducati.

Τα δύο αεροδυναμικά φτερά προσθέτουν το απαραίτητο down force και στόχος τους είναι να κρατήσουν όσο πιο κοντά στο έδαφος γίνεται τον εμπρός τροχό, όταν το γκάζι ανοίγει τέρμα στις εξόδους των στροφών. Φυσικά έχουν σχεδιαστεί για να συνεργάζονται αρμονικά με τα ηλεκτρονικά της Bosch και την κεντρική μονάδα IMU 6D, που ενσωματώνει το wheelie control και το traction control.

Τα 221 άλογα (που γίνονται 234 με την αγωνιστική εξάτμιση…) βγάζουν βεβαίως και ΠΟΛΥ ζέστη. Ο Domenicali λέει ότι ναι μεν μέσα στην κίνηση της πολύς είναι λογικό να ζεσταίνεται μια τέτοιου είδους μοτοσυκλέτα, όμως με τις Panigale V4 έχουν πολύ λιγότερα παράπονα για την ζέστη σε σχέση με τις V2 Panigale από τους πελάτες τους. Παρ’ όλα αυτά, το θηρίο πρέπει να μένει δροσερό έως τον τελευταίο γύρο του αγώνα για να διατηρήσει την μέγιστη απόδοσή του ο κινητήρας, και έτσι έχει δύο μεγαλύτερους αεραγωγούς στο πλάι.

Η εξέλιξη της έκδοσης R διήρκησε δύο ολόκληρα χρόνια και ξεκίνησε αμέσως μετά την ολοκλήρωση της Panigale V4/V4S. Σύμφωνα με τον Vilia, το μεγαλύτερο μέρος της εξέλιξης έγινε στην πίστα της Valencia στην Ισπανία.

Όμως το καλύτερο σας το κρατήσαμε για το τέλος. Ο Domenicali μας υποσχέθηκε ότι στην επόμενη EICMA στο τέλος του 2019 θα μας δείξουν και μια φτηνότερη έκδοση της Panigale V4 με τον κινητήρα των 998 κυβικών. Κι όταν λέμε φτηνότερη εννοούμε στο εύρος τιμής των ιαπωνικών superbike. Προφανώς όχι με αυτόν τον κινητήρα που έχει η R με τις μπιέλες τιτανίου και τον κόφτη στις 16.500 στροφές, αλλά μια πιο φτηνή έκδοσή του με ατσάλινες μπιέλες και μικρότερο εύρος στροφών, πιθανότητα στις 14.000-15.000 όπως έχουν τα υπόλοιπα superbike των ανταγωνιστών από την Ιαπωνία και την Γερμανία. Ουσιαστικά θα είναι μια μοτοσυκλέτα όπως η δικύλινδρη 959, κάτι που ίσως σημαίνει και το τέλος των V2 superbike για την Ducati…  

Δείτε εδώ το video της παρουσίασης που έχει γυριστεί στην πίστα του Mugello και πολλές-πολλές φωτογραφίες στο photo gallery που έχουμε φτιάξει για εσάς

SYM Maxsym 400 GT – Πλέον με Euro 5+ κινητήρα

Αλλαγές ουσίας ώστε να διατηρηθεί το Maxsym 400 GT φρέσκο σε μία κατηγορία με αυξημένο ανταγωνισμό
motomag SYM Maxsym 400 GT – Πλέον με Euro 5+ κινητήρα
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

2/5/2024

Η SYM παρουσίασε το αναβαθμισμένο Maxsym 400 GT το οποίο πλέον εναρμονίζεται με τις προδιαγραφές ρύπων Euro 5+.

Οι σχεδιαστές της SYM θέλησαν στο Maxsym 400 GT να βελτιώσουν και άλλο την άνεση του αναβάτη κατά την οδήγηση. Νέα είναι η εργονομία της θέσης οδήγησης, όπως επανασχεδιασμένη είναι η σέλα δύο επιπέδων η οποία δίνει μια περαιτέρω αίσθηση άνεσης και ασφάλειας.

Η ρυθμιζόμενη ζελατίνα προσφέρει πολύ καλή προστασία από τον αέρα ενώ οι νέες μεγαλύτερες χειρολαβές του συνεπιβάτη και τα πτυσσόμενα αλουμινένια μαρσπιέ προσφέρουν κορυφαία άνεση.

SYM Maxsym 400 GT – Πλέον με Euro 5+ κινητήρα

Ο υγρόψυκτος, μονοκύλινδρος, τετράχρονος κινητήρας 399 κυβικών Euro 5+ αποδίδει 34 ίππους στις 6.750 σ.α.λ. και 4 κιλά ροπής στις 5.250 σ.α.λ. Το πλαίσιο είναι σωληνωτού τύπου, ενώ στον τομέα των αναρτήσεων εμπρός συναντάμε τηλεσκοπικό πιρούνι και πίσω δύο αμορτισέρ με ρύθμιση προφόρτισης ελατηρίου.

Αλλαγή έχουμε στον τομέα των φρένων. Το Maxsym 400 GT πλέον έχει ένα δίσκο 288 χλστ. εμπρός με ακτινική δαγκάνα τεσσάρων εμβόλων -στο προηγούμενο μοντέλο υπήρχαν δύο δίσκοι εμπρός- και πίσω έναν δίσκο 275 χλστ. ενώ την πέδηση ολοκληρώνει το δικάναλο ABS. Στον βασικό εξοπλισμό υπάρχει και το Traction Control το οποίο με τη σειρά του συμβάλλει στον τομέα της ενεργητικής ασφάλειας.

SYM Maxsym 400 GT – Πλέον με Euro 5+ κινητήρα

Αναπόσπαστο κομμάτι του Maxsym 400 GT είναι η πρακτικότητα κατά την καθημερινή μετακίνηση. Κάτω από την σέλα υπάρχει μεγάλος αποθηκευτικός χώρος ο οποίος μπορεί να φιλοξενήσει δύο κράνη full face καθώς και κάποια μικροαντικείμενα. Εμπρός στην ποδιά υπάρχουν δύο ντουλαπάκια με θύρα USB ταχείας φόρτισης ενώ η σχάρα στο πίσω μέρος του scooter έχει έτοιμες βάσεις για Top Case.

Στον ηλεκτρονικό εξοπλισμό του Maxsym 400 GT περιλαμβάνονται επίσης το σύστημα keyless, η έγχρωμη οθόνη LCD οργάνων, και οι διπλοί προβολείς Full-Led με φακούς περιμετρικής διάθλασης.

Το νέο SYM Maxsym 400 GT είναι διαθέσιμο εμπορικά με το μονοκύλινδρο scooter των 399 κυβικών να κοστίζει 5.995 ευρώ.

SYM Maxsym 400 GT – Πλέον με Euro 5+ κινητήρα

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

MAXSYM 400 GT

 

ΤΥΠΟΣ ΚΙΝΗΤΗΡΑ

ΥΓΡΟΨΥΚΤΟΣ, 4Τ, 4V, ΜΟΝΟΚΥΛΙΝΔΡΟΣ

ΔΙΑΜΕΤΡΟΣ x ΔΙΑΔΡΟΜΗ

83.0mm Χ 73.8mm

ΣΧΕΣΗ ΣΥΜΠΙΕΣΗΣ

10.5:1

ΜΕΓΙΣΤΗ ΙΠΠΟΔΥΝΑΜΗ

34 PS / 6750 rpm

ΜΕΓΙΣΤΗ ΡΟΠΗ

38.1 Nm / 5250 rpm

ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑ

KEIHIN E.F.I.

ΚΙΒΩΤΙΟ

V-belt CVT

ΤΕΛΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ

ΙΜΑΝΤΑΣ

ΕΚΚΙΝΗΣΗ

ΜΙΖΑ

ΧΩΡΗΤΙΚ. ΡΕΖΕΡΒΟΥΑΡ

13.0 lt

ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ

3.7 lit/100km (EURO 5+)

ΠΛΑΙΣΙΟ

ΔΙΠΛΟ ΑΤΣΑΛΙΝΟ ΣΩΛΗΝΩΤΟ

ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΤΡΟΧΩΝ

1555 mm

ΠΛΑΤΟΣ

820 mm

ΜΗΚΟΣ

2232 mm

ΥΨΟΣ

1417 mm

ΥΨΟΣ ΣΕΛΑΣ

788 mm

ΒΑΡΟΣ (ΠΛΗΡΕΣ ΥΓΡΩΝ)

215 kg

ΓΩΝΙΑ ΚΑΣΤΕΡ

27.5 ∘

ΙΧΝΟΣ

103 mm

ΕΜΠΡΟΣΘΙΟ ΕΛΑΣΤΙΚΟ

120 / 70 - 15

ΟΠΙΣΘΙΟ ΕΛΑΣΤΙΚΟ

160 / 60 - 14

ΕΜΠΡΟΣΘΙΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ

ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΚΟ ΠΙΡΟΥΝΙ 41mm – 120mm

ΟΠΙΣΘΙΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ

ΔΙΠΛΟ ΡΥΘΜΙΖΟΜΕΝΟ ΑΜΟΡΤΙΣΕΡ

ΕΜΠΡΟΣΘΙΟ ΦΡΕΝΟ

ΔΙΣΚΟΣ 288 mm +ABS (4ΠΙΣΤΟΝΗ ΔΑΓΚΑΝΑ)

ΟΠΙΣΘΙΟ ΦΡΕΝΟ

ΔΙΣΚΟΣ 275 mm +ABS (1ΠΙΣΤΟΝΗ ΔΑΓΚΑΝΑ)