Yamaha MT-10 2016

Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

17/11/2015

Το streetfighter που περιμένει ο κόσμος;

Η σειρά MT ήταν το επίκεντρο της φετινής EICMA για την Yamaha και μαζί με το MT-03 ήρθε να προστεθεί και η ναυαρχίδα, το MT-10! Με το τετρακύλινδρο MT-10 η σειρά είναι τώρα πλήρης αφού έχει από μονοκύλινδρο (MT 125) δύο δικύλινδρους (MT-03 και MT-07) κι ένα τρικύλινδρο (MT-09).

Έχουμε ξανά πει ότι η σειρά αυτή διέσωσε την Yamaha σε μία δύσκολη εποχή για την θέση της εμπορικά στην Ευρώπη - και μαζί με το Tracer την έφεραν ξανά στο προσκήνιο. Το MT-07 μία από τις πιο οικονομικές προτάσεις, είχε αρκετές εκπτώσεις στην ποιότητα, όπως έχουμε αναλύσει σε δοκιμές και συγκριτικά, ενώ τα πράγματα στο MT-09 ήταν πολύ καλύτερα και τώρα, με βάση όσα είδαμε, στο MT-10 η σειρά αναβαθμίζεται ποιοτικά ακόμα περισσότερο!

Με εμφάνιση που σίγουρα δεν πρόκειται να αρέσει σε όλους ανεξαρτήτως, (πράγμα που δεν είναι μειονέκτημα) το MT-10 ξεχωρίζει, ενώ δεν γίνεται να παραβλέψεις ότι θυμίζει το K1300R της BMW, με το οποίο όμως δεν θα έχει καμία σχέση, όπως μαρτυρούν τα τεχνικά χαρακτηριστικά. Γιατί με μεταξόνιο στα 1400mm δεν στοχεύει σε ταξιδιωτικές δυνατότητες, όπως το συγκεκριμένο BMW, αλλά σε ευελιξία και παιχνίδι σε στροφές.

Αλουμινένιο Deltabox πλαίσιο, επιθετική σχεδίαση και κατανομή βάρους που φορτίζει τον εμπρός τροχό, με αναρτήσεις που έχουν μελετηθεί με βάση την YZF-R1, υπόσχονται μία γυμνή μοτοσυκλέτα φτιαγμένη για παιχνίδι.

Ο τετρακύλινδρος κινητήρας των 998 κυβικών, προέρχεται από την R1 και δέχτηκε αρκετές αλλαγές για να τονωθεί η απόδοση στις χαμηλές και στις μεσαίες, και οι αλλαγές αυτές περιλαμβάνουν την εισαγωγή, τον ψεκασμό αλλά και τον στρόφαλο. Υπάρχουν τρεις διαφορετικές χαρτογραφήσεις η “Standard”, η “A” και η “B”, με την “A” να είναι η πιο σπορ από τις τρεις, σε μια ονοματολογία για τα διαφορετικά mode, που πρώτο εισήγαγε το MT-09.

Το traction control έχει τρεις καταστάσεις λειτουργίας, με την πρώτη να είναι η λιγότερο παρεμβατική ενώ θα έχει και μονόδρομο συμπλέκτη με υποβοήθηση που καθιστά ελαφρότερη την αίσθηση στην μανέτα. Από πλευράς άνεσης έχει προστεθεί και cruise control που μπορεί να ενεργοποιηθεί από τα 50km/h μέχρι τα 180km/h με 4η και πάνω. Βέβαια το cruise control είναι πλέον το ευκολότερο πράγμα να προστεθεί από πλευράς εξοπλισμού, από την στιγμή που υπάρχει ride by wire. Η αύξηση της ταχύτητας από τον διακόπτη θα γίνεται σε βήματα των δύο και όχι του ενός ή των πέντε χιλιομέτρων.

Από τα βασικά επίσης χαρακτηριστικά, είναι η 4 σε 2 σε 1 εξάτμιση τιτανίου με επανασχεδιασμένες βαλβίδες εξαγωγής

Μπροστά έχει ανεστραμμένο πιρούνι KYB με διάμετρο 43mm και 120mm διαδρομή και πίσω ένα ευμεγέθη αλουμινένιο ψαλίδι με μοχλικό και αντίστοιχα δύο δίσκοι 320mm εμπρός με ακτινικές τετραπίστονες δαγκάνες και ένας δίσκος 220mm πίσω. Το ABS ανήκει στον στάνταρ εξοπλισμό και αυτή την στιγμή η Yamaha δεν διευκρινίζει αν είναι παραμετροποιήσιμο κι αν απενεργοποιείται, όπως μπορεί να γίνει με το traction control.

Οι προβολείς είναι LED και υπόσχονται καλή απόδοση την νύχτα, αν και μονάχα η δοκιμή μπορεί να το αποδείξει αυτό, προς το παρόν το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι για την  ομοιότητα με το BMW, αλλά κι εκείνον τον συμπαθητικό χαρακτήρα μίας παλιάς αμερικάνικης ταινίας, το “Number 5”!

 

Πέρα από τους προβολείς, από πλευράς εμφάνισης εντύπωση κάνει και το χρώμα Night Fluo, που θα είναι χαρακτηριστικό της σειράς για το ’16 και μαζί με τους κίτρινες ζάντες, προβλέπουμε ότι θα είναι ο συνδυασμός που θα προκαλέσει την περισσότερη συζήτηση. Το MT-10 θα υπάρχει σε μπλε και μαύρο και θα είναι διαθέσιμο από τον Μάιο του ’16.

Με μικρό μέγεθος, 17 λίτρα ρεζερβουάρ, παροχή ρεύματος για θερμαινόμενα γκριπ και μία μεγάλη σειρά από αξεσουάρ, το MT-10 αμφιταλαντεύεται για το πόσο εύκολα θα κάνει τα πράγματα για τον αναβάτη του στα ταξίδια, σε ότι αφορά τον εξοπλισμό, το μόνο για το οποίο μπορούμε να μιλήσουμε σε αυτό το στάδιο… Πάντως στον πρόσθετο εξοπλισμό θα υπάρχει και quick shifter.

Από τις ημέρες του FZ1 με την περίεργη θέση οδήγησης, που ανάγκαζε τα πόδια να ανοίξουν πολύ στο σημείο του ρεζερβουάρ, το MT-10 θα είναι μία μεγάλη αλλαγή, αρκετές γενιές μπροστά. Το ζητούμενο είναι να εκπληρώσει τις επιθυμίες και στην δοκιμή, και να έχει αρκετά προσιτή τιμή. Το περιμένουμε λοιπόν με ανυπομονησία!

 

Ετικέτες

Yamaha YZF-R7 - Νέες πατέντες προμηνύουν ανανέωση

Αλλαγές στο φαίρινγκ και νέο σύστημα ψύξης
motomagYamaha YZF-R7 – Νέες πατέντες προμηνύουν ανανέωση
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

16/5/2024

Η Yamaha κατέθεσε δύο πατέντες, οι οποίες αφορούν το YZF-R7, προμηνύοντας μία επερχόμενη αλλαγή στο supersport μοντέλο της, ενώ κρίνοντας από τα έγγραφα και τις εικόνες που περιέχονται στον φάκελο, οι αναβαθμίσεις θα αφορούν ένα επανασχεδιασμένο φαίρινγκ, το οποίο θα φιλοξενεί στο εσωτερικό ένα νέο σύστημα ψύξης.

Με το YZF-R7 να μετρά ήδη δύο χρόνια εμπορικής πορείας, χωρίς να έχει δεχθεί κάποια ανανέωση, ταυτόχρονα, το YZF-R9 βρίσκεται ήδη στα σκαριά και αναμένεται να αντικαταστήσει το YZF-R6, η χρονική στιγμή μοιάζει σωστή για μία ανανέωση.

Οι δύο πατέντες μοιράζονται μία κοινή ιδέα, ακολουθώντας διαφορετικούς τρόπους εφαρμογής. Στην ουσία επικεντρώνονται γύρω από τον ανεμιστήρα του ψυγείου, ο οποίος όπως φαίνεται στα σχέδια, θα ανακατευθύνει τον ζεστό αέρα προς τα πάνω, δεξιά και αριστερά, διώχνοντάς τον μακριά από την κεφαλή των κυλίνδρων. Σημαντικό στοιχείο, καθώς η διατήρηση όσο το δυνατόν πιο σταθερής θερμοκρασίας στα μέταλλα του κινητήρα, βοηθά στην καλύτερη απόδοση, ενώ αυξάνει την αξιοπιστία. Τα δύο έγγραφα μοιράζονται πολλά κοινά στοιχεία, όπου περιλαμβάνεται και ένα σχέδιο της αριστερής πλευράς της μοτοσυκλέτας, το οποίο θυμίζει το YZF-R7.

Yamaha YZF-R7 – Νέες πατέντες προμηνύουν ανανέωση

Αλλαγές στο σύστημα ψύξης -και ειδικότερα σε μεγάλα τμήματα όπως είναι ο ανεμιστήρας- μπορεί να υποδηλώνουν και ανασχεδιασμό των φαίρινγκ, όταν μιλάμε για μία supersport μοτοσυκλέτα. Βάζοντας το YZF-R7 του 2024 πάνω από τα σχέδια της πατέντας, βλέπουμε ότι εδώ έχουμε μία τέτοια περίπτωση. Αν και πολλές λεπτομέρειες μοιάζουν κοινές, όπως το φαίρινγκ, το ρεζερβουάρ, η ουρά, τα κινούμενα μέρη του κινητήρα και το σύστημα μετάδοσης, βλέπουμε ότι υπάρχει μία ειδοποιός διαφορά. Τα πλαϊνά τμήματα του φαίρινγκ εκτείνονται πολύ πιο πίσω στα σχέδια, πλησιάζοντας το άνω σημείο έδρασης του πίσω μονού αμορτισέρ.

Επιστρέφοντας τώρα στο βασικό στοιχείο των πατεντών, βλέπουμε ότι και οι δύο υιοθετούν τον ίδιο ανεμιστήρα, ο οποίος διαφέρει από αυτόν που χρησιμοποιεί αυτή την στιγμή το YZF-R7. Η διαφορά τους επαφίεται στο σχέδιο του καλύμματος του ανεμιστήρα, ενώ όπως βλέπουμε η θέση των σωληνώσεων αλλά και του ρεζερβουάρ του ψυκτικού βρίσκονται εκατέρωθεν του ψυγείου. Η διάταξη αυτή, διαφέρει από αυτή που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα, η οποία έχει όλα τα στοιχεία τοποθετημένα πάνω και κάτω από το κυρίως σώμα.

Yamaha YZF-R7 – Νέες πατέντες προμηνύουν ανανέωση

Στην πρώτη περίπτωση, βλέπουμε ότι το κάλυμμα του ανεμιστήρα έχει πολυάριθμους αεραγωγούς σε κάθε πλευρά, όλοι σχεδιασμένοι με τέτοιο τρόπο ώστε να κατευθύνουν τον ζεστό αέρα προς τα έξω και προς τα πάνω. Ένας μεγαλύτερος αεραγωγός στην πίσω πλευρά του καλύμματος φροντίζει να στέλνει όση θερμότητα περάσει από τους υπόλοιπους, προς τα αριστερά, μακριά από την κεφαλή. Ένας οδηγός ακριβώς μπροστά από την οπή, φροντίζει να στέλνει τον αέρα κάτω.

Yamaha YZF-R7 – Νέες πατέντες προμηνύουν ανανέωση

Περνώντας στα σχέδια της δεύτερης πατέντας, βλέπουμε μία πιο ευθεία και άμεση προσέγγιση του θέματος. Ο πίσω αεραγωγός έχει βγει από το πλάνο, αφήνοντας μόνο αυτούς που βρίσκονται δεξιά και αριστερά να ανακατευθύνουν τον ζεστό αέρα μακριά από τον κινητήρα.

Yamaha YZF-R7 – Νέες πατέντες προμηνύουν ανανέωση

Όπως γίνεται φανερό, όλες αυτές οι αλλαγές στη ροή του αέρα αλλά και σε δομικά στοιχεία του ψυγείου, κάνουν αναγκαστική και τη σχεδίαση εκ νέου του φαίρινγκ, μεγαλώνοντας τα ανοίγματα στα πλαϊνά. Έτσι, ο ζεστός αέρας θα μπορεί να περάσει ταχύτερα και σε μεγαλύτερη ποσότητα, σε σύγκριση με τον τρέχων σχεδιασμό. Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι το νέας σχεδίασης φαίρινγκ θυμίζει περισσότερο αυτό των YZF-R6, παρά το “κοστούμι” που χρησιμοποιεί τώρα το YZF-R7.

Το ζήτημα είναι γιατί η Yamaha να θέλει να αλλάξει το σύστημα ψύξης, από την στιγμή που δεν έχει παρατηρηθεί κάποιο ζήτημα σε αυτόν τον τομέα. Μία λογική εξήγηση θα ήταν ότι πιθανότατα το εργοστάσιο της Iwata έχει σκοπό να αυξήσει την ιπποδύναμη του YZF-R7, θέλοντας να το φέρει πιο κοντά στον υπόλοιπο ανταγωνισμό. Αυτή την στιγμή, οι 73,4 ονομαστικοί ίπποι, τοποθετούν την πρόταση της Yamaha στο κάτω όριο της κατηγορίας, με το ανώτατο να βρίσκεται πιο κοντά στους 100 ίππους.

Yamaha YZF-R7 – Νέες πατέντες προμηνύουν ανανέωση

Όπως συμβαίνει με κάθε πατέντα, έτσι κι εδώ, το γεγονός ότι η Yamaha κατέθεσε ορισμένα έγγραφα και μερικές φωτογραφίες δεν σημαίνει ότι θα δούμε άμεσα και κάποια αλλαγή στην πράξη. Μόνο και μόνο το γεγονός ότι η ιαπωνική εταιρεία έχει δύο διαφορετικές πατέντες που αφορούν το ίδιο πράγμα, εγείρει αμφιβολίες, αν θα το δούμε -και μάλιστα σύντομα- στο μοντέλο παραγωγής. Αν όμως αποφασίσει να κρατήσει το ένα από τα δύο, τότε πιθανότατα η Yamaha να θελήσει να προχωρήσει σε ανανέωση, ίσως κοντά στη χρονική στιγμή που θα έρθει και το YZF-R9, το οποίο αναμένεται να αντικαταστήσει το YZF-R6 στην κατηγορία WSSP των Motul WSBK.

Ετικέτες