Χωρίζει η Tech 3 από την Yamaha

Αλυσιδωτή αντίδραση
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

23/2/2018

Η είδηση είναι επίσημη. Η ομάδα της Tech 3 δεν θα έχει μοτοσυκλέτες της Yamaha από το 2019. Θα μπορούσε να είναι απλώς άλλο ένα νέο που αφορά το εμπορικό κομμάτι των MotoGP, όμως το συγκεκριμένο διαζύγιο θα προκαλέσει μια σειρά από αλυσιδωτές αντιδράσεις, που πιθανόν να αλλάξουν τα δεδομένα. Γιατί; Μα γιατί πίσω από αυτό το αλισβερίσι μεταξύ εργοστασιακών ομάδων και δορυφορικών ομάδων, υπάρχουν συμβόλαια αναβατών και αντίστοιχες μετακινήσεις τους. Όμως πρώτα απ’ όλα να δούμε τα δεδομένα που έχουμε σήμερα.

Η Tech 3 έχει αναβάτη τον Zarco. Το αφεντικό της KTM έχει δηλώσει ξεκάθαρα σε πρόσφατη συνέντευξή του ότι θέλει τον Zarco. H Dorna έχει πει ότι δεν θέλει πάνω από 24 αναβάτες στη μεγάλη κατηγορία και έως το 2021 είναι κλεισμένες όλες οι διαθέσιμες θέσεις για τις ομάδες. Ο Rossi έχει τη δική του ομάδα SKY-VR46, αλλά όπως είπαμε δεν υπάρχει θέση έως το 2021. Άρα δεν μπορεί να πάρει από την Yamaha τις μοτοσυκλέτες της Tech 3 και να έχει αυτός τον ρόλο του manager της δορυφορικής ομάδας για την ιαπωνική εταιρεία. Προφανώς και γι’ αυτό ο πρώτος αναβάτης της SKY-VR46 που θα ανέβει στα MotoGP θα έχει μια Ducati της Pramac. Η KTM έχει δηλώσει σαφώς ότι θέλει να έχει μια δορυφορική ομάδα στη μεγάλη κατηγορία, καθώς είναι μέρος του πλάνου που έχει ανακοινώσει πριν μερικά χρόνια και αφορά ένα carrier path για μικρούς αναβάτες, οι οποίοι θα ξεκινούν από το Rookies Cup και θα φτάνουν έως τα MotoGP. Γι’ αυτό άλλωστε πήρε την απόφαση να έχει ομάδα στη Moto2, παρά το γεγονός ότι έπρεπε να έχει η μοτοσυκλέτα της κινητήρες Honda και από φέτος Triumph. H ΚΤΜ είναι αυστριακή εταιρεία όπως και η Red Bull, μόνο που βασικός χορηγός της Tech 3 είναι η ανταγωνιστική εταιρεία ενεργειακών ποτών Monster.

Τι υποθετικό συμπέρασμα βγαίνει λοιπόν αν προσπαθήσουμε να βάλουμε τα κομμάτια του παζλ με μια λογική σειρά; Η Tech 3 από του χρόνου γίνεται δορυφορική ομάδα της KTM και η αυστριακή εταιρεία έχει για αναβάτη της των Zarco. Ο Valentino Rossi κάνει την Sky-VR46 δορυφορική ομάδα της Yamaha από το 2021 και προωθεί σε αυτή τους αναβάτες της ακαδημίας του. Αυτά λέει η λογική με τα σημερινά δεδομένα. Για να μην συμβούν αυτά θα πρέπει η Dorna να αποφασίσει να αυξήσει τις θέσεις του grid στη μεγάλη κατηγορία, οπότε οι διαδικασίες θα επιταχυνθούν. Μπορεί βέβαια και η Suzuki ή η Aprilia να βρουν χρήματα για τη δημιουργία δορυφορικών ομάδων και να απορροφήσουν αυτές την Tech 3, παίρνοντας μαζί και την Monster που είναι εξαιρετικά δύσκολο να μείνει πάνω στα φαίρινγκ ενός ΚΤΜ.

   

MotoGP – Ο Cal Crutchlow επιστρέφει στην ενεργό δράση!

Ο Βρετανός αναβάτης αναμένεται να κάνει τρεις wildcard MotoGP εμφανίσεις
motomagMotoGP – Ο Cal Crutchlow επιστρέφει στην δράση
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

26/4/2024

Με ανακοίνωση στα κοινωνικά της δίκτυα, η Monster Energy Yamaha MotoGP μας ενημερώνει ότι ο αναβάτης εξέλιξής της, Cal Crutchlow, αναμένεται να επιστρέψει στην αγωνιστική δράση των MotoGP, ως wildcard συμμετοχή σε τρεις γύρους, με στόχο να συλλέξει δεδομένα για την εξέλιξη της M1.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Βρετανός αναμένεται αρχικά να βρεθεί στο Mugello -31 Μαΐου μέχρι 2 Ιουνίου. Επόμενος σταθμός είναι το Silverstone (2-4 Αυγούστου), με την τρίτη και τελευταία του συμμετοχή για φέτος να είναι στο San Marino στις 6-8 Σεπτεμβρίου.

Δύο χρόνια σχεδόν μετά την απόσυρσή του από την ενεργό δράση, ο Crutchlow επιστρέφει, με στόχο να βοηθήσει την Yamaha με την εξέλιξη της M1. Εκκρεμεί, ωστόσο, ακόμα η έγκριση από την IRTA, που πιθανότατα δεν θα αργήσει να έρθει.

Ετικέτες