MotoGP Αργεντινή – Όλα όσα θα μπορούσαν να γίνουν

Έγιναν όλα τα σενάρια στις δοκιμές…
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

7/4/2018

Πληθώρα συμβάντων επιφύλαξε η Αργεντινή στις δοκιμές και την χρονομέτρηση για τον αυριανό αγώνα, όπου έγιναν όλα όσα θα μπορούσαν να γίνουν… από τον καιρό, την πρόσφυση που ήταν σαν φουρτουνιασμένη θάλασσα, ερχόταν με μεγάλα κύματα και μετά εξαφανιζόταν, από αναβάτες που χρησιμοποιούσαν την μοτοσυκλέτα τους σαν τορπίλη, μεταγραφικά σενάρια, ενδοοικογενειακά καβγαδάκια… Απίστευτη δράση λοιπόν στην Αργεντινή, με τον αυριανό αγώνα να είναι επίσης εκτός προβλέψεων.. όλα μπορούν να συμβούν! Κυρίως αν δεν βρέχει κι αν δεν ξεφύγει ο Marquez μπροστά..

Επικράτησε ο Jack Miller για την pole position, και είναι μία από τις πιο σκληρά, πιο απίστευτα κερδισμένες pole position των MotoGP. Μία βασική παρατήρηση: Ο βασικός λόγος που η βροχή φέρνει τεράστιες ανακατατάξεις και οδηγοί της «πίσω γραμμής» είναι μπροστά έχει να κάνει με το ρίσκο. Απλά και ξεκάθαρα, γιατί το λένε οι ίδιοι άλλωστε.

Ήμουν το 2016 στο Assen παρακολουθώντας εκείνον τον τραγικό αγώνα, που σταμάτησε, ξεκίνησε και πάλι, είχε όλα όσα δεν θα έπρεπε να έχει και στο τέλος κέρδισε ο Miller.. Ήταν μία μαγική στιγμή για τον Αυστραλό, τον έβλεπα πόσο πολύ απολάμβανε να έχει κερδίσει και μάλιστα σε έναν τέτοιο αγώνα, και λίγο αργότερα τον ξανά πέτυχα και τον ρώτησα απλά για να πάρω μία ξεκάθαρη απάντηση. «Είναι χαρά μας να παίρνουμε το ρίσκο, γιατί είναι μία ευκαιρία να φανούμε και να ξεχωρίσουμε, που αλλιώς δεν θα γίνει». Αν τώρα θέλετε το καλύτερο παράδειγμα για αυτή ακριβώς την πρακτική της «πίσω γραμμής» δεν έχετε παρά να δείτε τις σημερινές δοκιμές. Ο Miller πήρε το μεγαλύτερο ρίσκο που θα μπορούσε κανείς, ένα ρίσκο – για να γίνει αντιληπτό και με άλλο παράδειγμα – που ούτε ο Zarco δεν ήθελε να πάρει! Μάλιστα, αν δεν φτάνουν τα ίδια τα λόγια του Miller, τότε αυτό αρκεί για να συνειδητοποιήσει κανείς το μέγεθος του ρίσκου.

έσωσε κάτι τέτοιο..

Θα ήταν εξαιρετικό να δούμε ολόκληρους τους τελευταίους γύρους του Miller, γιατί στα σημεία που η πίστα δεν είχε στεγνώσει είχε απανωτά «σωσίματα Marquez» και δεν έχουν καταγραφεί όλα: Ναι ο Miller είχε μπει με slick ενώ υπήρχε μία στενή γραμμή που είχε στεγνώσει και στροφές που ήταν τελείως βρεγμένες. Αυτό το ρίσκο δεν θα το έπαιρνε κανείς που έχει το μυαλό του στο πρωτάθλημα, αλλά το πήρε ο Miller, κι αφού του βγήκε και κέρδισε την pole position, μαγκιά του. Όπως ακριβώς το 2016 στο Assen, είναι εξαιρετικός αναβάτης στην βροχή και μέρος της επιτυχίας αυτής οφείλεται και στην τύχη, επίσης δικά του, παλαιότερα λόγια..

...αλλά κι αυτό, σε ένα τεράστιο ρίσκο που του απέδωσε

Ωστόσο και ο Espargaro τα ίδια έκανε στην Q1, κάνοντας έναν τελευταίο γύρο στην καρό σημαία, που η Aprilia θα θυμάται για καιρό, είναι γιατί τα ηλεκτρονικά της δούλεψαν στο μέγιστο βαθμό και κατάφεραν να βοηθήσουν στην επικράτηση.. Αμέσως μετά ήταν ο παράγοντας τύχης - που έχει πει και ο Miller- γιατί της Aprilia λιγόστεψε και ο Espargaro είχε έξοδο, ευτυχώς ανώδυνη, ευτυχώς καταφέρνοντας να συνεχίσει.

Σήμερα αυτό ήταν το πιο στεγνό σκηνικό που κατάφεραν να έχουν οι αναβάτες, όχι όμως πως δεν υπήρχαν προβλήματα πρόσφυσης στην επεισοδιακή Παρασκευή, όπου ο Marquez γλίτωσε μία πτώση μέσα στα pit, με το χέρι του από μηχανής θεού, που ενώ την γύρισε στις 90ο μοίρες προς την πορεία που είχε, εκεί μπροστά στους μηχανικούς του, κατάφερε να την κρατήσει όρθια.. και πιο πριν λίγο έλειψε να παρασύρει τον Vinales σε μία πτώση, όταν δεν κατάφερε να στρίψει και πέρασε τόσο ξυστά από την Yamaha, πριν βγει στο κέρπ, που ο Vinales χρειάστηκε δύο στροφές για να το ξεχάσει..

Ήταν μία επεισοδιακή ημέρα η Παρασκευή για την Moto3 επίσης, όπου το άθλημα και οι αγώνες έχασαν ένα πόντο. Κι αυτό γιατί ο Aron Canet (Estrella Galicia 0,0) τορπίλησε τον Marco Bezzecchi (Redox PruestelGP) σε μία κίνηση που ξεσήκωσε αντιδράσεις. Σωστά η οργάνωση θεώρησε αγωνιστικό συμβάν ότι έγινε και δεν τιμώρησε τον Canet, την στιγμή που δεν ήταν και έπρεπε να τιμωρηθεί: Κανένα στιγμιότυπο, από καμία κάμερα, δεν μπορεί να αποδείξει ότι το έκανε εσκεμμένα, ήταν βέβαια τόσο τραγική κίνηση που εξόργισε την ομάδα του, έφερε τον Bezzecchi σε απόγνωση να αναρωτιέται και τους πάντες στα paddock να είναι βέβαιοι για το τι συμβαίνει… εκεί που μπαίνει επίλογος στην αμφισβήτηση της φάσης βέβαια, είναι η αντίδραση της Estrella Galicia 0,0 που φρόντισε να τονίσει σε όλους τους τόνους στον Canet πώς δεν μπορεί να κάνει ποτέ ξανά κάτι τέτοιο… Ο Canet είχε εξοργιστεί με τον Bezzecchi γιατί του χάλασε τον γύρο και παρά λίγο να τον ρίξει, όταν σαν άλλος Marquez μπήκε μπροστά του λες και ο Canet ήταν ο Vinales. Η αντίδραση της εμπειρίας και του νεανικού τρόπου σκέψης είναι οι αντιδράσεις των οδηγών σε αυτές τις περιπτώσεις, ο Vinales δεν τορπίλισε κανέναν… Απογοητευμένοι λοιπόν στην ομάδα του Canet όπου απολογήθηκαν εκτός καμερών και στην Redox αρκετά αργότερα..

ένα κλάσμα του δευτερολέπτου πριν, πήγαινε ευθεία...

Από εχθές - και σήμερα βέβαια-  ο Marquez είναι ο αναβάτης που έδειξε παντοδυναμία, την στιγμή που στην FP4 δεν ήταν απλά ο ταχύτερος, αλλά με διαφορά ο πιο δυναμικός αναβάτης, επίσης γιατί από εκείνους της «πρώτης γραμμής» έχει το ρίσκο ευκολότερο. Στην βροχή λοιπόν ήταν αήττητος με τεράστια διαφορά, και χάρισε απανωτά στιγμιότυπα, όπως και όλες οι Honda, μαζί με του Crutchlow. Ο Pedrosa μπορεί τελικά να πήρε την δεύτερη θέση, που θα ήταν πρώτη αν ο Miller δεν κουβαλούσε μισό τόνο κοκκαλάκια νυχτερίδας μαζί του, αλλά οι Honda έχουν λατρέψει την Αργεντινή με την προβληματική πρόσφυση. Ο Rossi θα μπορούσε να κάνει την διαφορά, αν είχε άλλη μία ημέρα στεγνού όσο ακόμα η Yamaha ψάχνει τα ηλεκτρονικά..

Ο Dovizioso και ο Lorenzo είχαν επίσης άλλα προβλήματα… Είναι απόλυτα λογικό για τον Ιταλό να ζητά ακριβά το κόκκινο στην στολή, για να τον κρατήσει η Ducati μετά την περσινή σεζόν αλλά και με την εξέλιξη που έχει κάνει τώρα στη μοτοσυκλέτα. Κι όλα αυτά την στιγμή που η Ducati είχε κάνει μία από τις πιο ακριβές μεταγραφές, που ακόμα δεν έχει εξαργυρώσει. Ο Lorenzo από την άλλη είναι σε τέλμα αν δεν φέρει αποτέλεσμα άμεσα, και φυσικά αντιδρά, από την πλευρά του έχει κάνει υπερπροσπάθεια για να φέρει την μοτοσυκλέτα στα μέτρα του και έχει θυσιάσει μία σεζόν που σε άλλη ομάδα θα κυνηγούσε το βάθρο, αυτός έτσι το βλέπει. Είναι λογικό λοιπόν να υπάρχουν τώρα ενδοοικογενειακές τριβές, όσο η φετινή μεταγραφική περίοδος βαίνει ανεξέλεγκτη..

Σήμερα ο Lorenzo έδειξε πως μπορεί να φέρει την αλλαγή εντός της Ducati, κι αυτό κάνει ακόμα πιο δύσκολο να πάρουν οι Ιταλοί την απόφαση για το τι θα κάνουν την επόμενη σεζόν και το πόσα θα προσφέρουν στον Dovizioso για να μείνει..

Η Αργεντινή έφερε λοιπόν τα πάνω κάτω στις δοκιμές και ο αυριανός αγώνας αναμένεται με τεράστιο ενδιαφέρον, καθώς έχει όλα τα σενάρια ανοικτά και καμιά δεκαριά αναβάτες να διεκδικούν την πρώτη θέση!

 

 

 

  

 

 

Ετικέτες

Marc Marquez – Συνέντευξή του έβαλε φωτιά στα μεταγραφικά σενάρια με την Aprilia ξανά στο προσκήνιο

Η εργοστασιακή ομάδα της Aprilia παραμένει πιθανή επιλογή του 8 φορές Παγκόσμιου Πρωταθλητή για το 2025
motomagMarc Marquez – Συνέντευξή του έβαλε φωτιά στα μεταγραφικά σενάρια!
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

23/4/2024

Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Marc Marquez στο TNT Sports δήλωσε ότι “όλες οι πόρτες είναι ανοιχτές”, ξεκαθαρίζοντας ότι θα ακούσει όλους του κατασκευαστές πριν αποφασίσει τον σταθμό του για την επόμενη χρονιά, με την Aprilia να έχει μία θέση στις πιο δυνατές υποψηφιότητες, μαζί με την Ducati.

Το 2024 είναι μία χρονιά που τα συμβόλαια πολλών από τους αναβάτες του grid λήγουν, με την μεταγραφική περίοδο (γνωστή και ως silly season) να έχει ξεκινήσει από πολύ νωρίς. Ήδη στο τραπέζι έχουν πέσει οι υπογραφές των Quartararo και Bagnaia, οι οποίο ανανέωσαν με Yamaha και Ducati, αντίστοιχα. Για πολλούς, όμως, τα πράγματα παραμένουν ακόμα αρκετά ρευστά, όσον αφορά το μέλλον τους στα MotoGP.

Marc Marquez – Συνέντευξή του έβαλε φωτιά στα μεταγραφικά σενάρια!

Ο Marquez, ένας από τους καλύτερους αναβάτες στην ιστορία των MotoGP, παραμένει ένας από τους αναβάτες του μεταγραφικού πυρετού, καθώς το μονοετές συμβόλαιό του με την Gresini Ducati λήγει στο τέλος του 2024, χωρίς ακόμα να υπάρχουν καθαρές ενδείξεις για το μέλλον του. Μπορεί στην συνείδηση όλων το πέρασμα από την Gresini να είναι απλά η πύλη εισόδου για την εργοστασιακή ομάδα, ωστόσο ο Marquez θέλει να αφήσει όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά, ή πολύ απλά να πιέσει καταστάσεις από τώρα. Σε κάθε περίπτωση τα πρώτα δείγματα που έχει να επιδείξει με την μοτοσυκλέτα του Borgo Panigale, είναι αρκετά θετικά, με δεδομένο ότι ο Ισπανός τρέχει με την GP23, καταφέρνοντας να μείνει στο γκρουπ των πρωτοπόρων και βάζοντας δύσκολα στους αναβάτες της GP24 στον τελευταίο αγώνα.

Από την μία θα μπορούσε να επεκτείνει την συνεργασία του με την δορυφορική Gresini. Η αλήθεια όμως είναι ότι μία εργοστασιακή ομάδα ή τουλάχιστον η τελευταία έκδοση της πρωτότυπης μοτοσυκλέτας θα βοηθήσει πολύ περισσότερο τον Marquez, ώστε να είναι ανταγωνιστικός. Στην εξίσωση έρχεται να προστεθεί και ο Fermin Aldeguer, τον οποίο έχει ήδη αποκτήσει η Ducati για την σεζόν του 2025. Οι πιθανότητες τον θέλουν εκτός εργοστασιακής ομάδας, τουλάχιστον για την πρώτη του σεζόν στα MotoGP, όμως ακόμα δεν είναι σίγουρο αν θα κατευθυνθεί προς Pramac ή προς Gresini, με την Pramac επίσης να μην έχει ξεκάθαρο πλάνο για τη νέα σεζόν.

Marc Marquez – Συνέντευξή του έβαλε φωτιά στα μεταγραφικά σενάρια!

Η Ducati είναι αυτή την στιγμή η ταχύτερη μοτοσυκλέτα στο grid, είναι όμως ταυτόχρονα και αρκετά ιδιόρρυθμη, απαιτώντας ένα ιδιαίτερο στυλ οδήγησης. Ήδη ο Marquez προσπαθεί να συνηθίσει τα νέα δεδομένα και είναι λογικό ότι μετά από ένα χρόνο, πρώτη του προτεραιότητα θα είναι να παραμείνει στην Ducati, γιατί σε διαφορετική περίπτωση όλη η δουλειά που έχει κάνει να συνηθίσει την νέα του μοτοσυκλέτα θα πάει στράφι. Έχει όμως απέναντί του πολλούς μνηστήρες, με τους Jorge Martin και Enea Bastianini να είναι δύο από τους βασικούς διεκδικητές της μίας εργοστασιακής θέσης που απομένει.

Το εργοστάσιο του Borgo Panigale έχει τα δεδομένα από τις τηλεμετρίες όλων των αναβατών της, εργοστασιακούς και δορυφορικούς. Μετά από τρεις γύρους γνωρίζει ήδη αν οι τραυματισμοί έχουν επηρεάσει τον Marquez και κατά πόσο μπορεί να είναι περισσότερο ανταγωνιστικός από τους υπόλοιπους διεκδικητές του θρόνου της GP25, όπως θα ονομάζεται το πρωτότυπο την επόμενη χρονιά. Επομένως η Ducati αυτή την στιγμή κρατά και το καρπούζι και το μαχαίρι, έχοντας την επιλογή να κόψει το πιο γλυκό κομμάτι για τον εαυτό της, σε μία περίοδο που βλέπει ότι οι δύο άλλοι Ευρωπαίοι κατασκευαστές αρχίζουν να απειλούν την απόλυτη κυριαρχία της.

Marc Marquez – Συνέντευξή του έβαλε φωτιά στα μεταγραφικά σενάρια!

Αν όμως ο Marquez θέλει μία εργοστασιακή σέλα, αλλά δεν βρει την απάντηση στην Ducati, τότε μια πιθανή επιλογή είναι αυτή της Aprilia, η οποία φέτος έχει να επιδείξει μία αξιοσημείωτη πορεία, ιδιαίτερα μετά την επιτυχία του Vinales στην πίστα των ΗΠΑ. Αν συνεχίσει έτσι, τότε σίγουρα θα μπει στο ραντάρ του Marquez, σε μία περίοδο που ο Aleix Espargaro θα μπορούσε να κρεμάσει την φόρμα του, αφήνοντας την μία θέση κενή. Το “Μυρμήγκι” έχει και την προϊστορία του με το Noale, έχοντας κερδίσει τον τίτλο στα 125GP πάνω σε μία Derbi (σαν να λέμε Aprilia με άλλο όνομα).

Marc Marquez – Συνέντευξή του έβαλε φωτιά στα μεταγραφικά σενάρια!

Σε κάθε περίπτωση ο Marc Marquez δεν θα δυσκολευτεί να βρει στέγη την νέα χρονιά με τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή και με την προϋπόθεση πως δεν θα υπάρξει νέος τραυματισμός.