MotoGP δοκιμές στην Valencia – Οι αλλαγές των εργοστασίων

Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

15/11/2016

Σήμερα Τρίτη, είναι η πρώτη μέρα των επίσημων δοκιμών για την σεζόν του 2017 στα MotoGP. Παραδοσιακά πλέον η Δευτέρα είναι το… "ρεπό" των αναβατών μετά από μια δύσκολη χρονιά και έναν εξαντλητικό αγώνα την προηγούμενη μέρα, αφήνοντας τους μηχανικούς και τα μέλη των ομάδων να κάνουν την προετοιμασία για το ντεμπούτο των νέων δεδομένων. Αυτά τα νέα δεδομένα φέτος είναι πολλά, τόσο για τις ομάδες και τους αναβάτες, όσο για τα εργοστάσια και τις μοτοσυκλέτες. Αρκετά από τα "αστέρια" των MotoGP άλλαξαν στρατόπεδο, οι συνθέσεις των ομάδων διαφοροποιήθηκαν και οι μηχανολόγοι στρώθηκαν στην δουλειά για να επανασχεδιάσουν κινητήρες, κιβώτια, αλλά και φαίρινγκ, καθώς τα αεροδυναμικά βοηθήματα θα αποτελούν από του χρόνου παρελθόν. Τώρα, λοιπόν, ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για να διαπιστώσουμε πώς διαμορφώνεται το σκηνικό μετά απ' όλες αυτές τις αλλαγές. Ας δούμε ποιες ήταν οι κινήσεις και πού επικεντρώθηκαν τα εργοστάσια που έδωσαν στην δημοσιότητα ελάχιστες πληροφορίες και ποιο είναι το πρακτικό αποτέλεσμα στην πίστα αυτές τις πρώτες ώρες των δοκιμών που ξεκίνησαν με ήλιο μεν, αλλά χαμηλές θερμοκρασίες δε.

Ο Maverick Vinales δείχνει πολύ άνετεος πάνω στο Μ1 από την αρχή, ενώ η μοτοσυκλέτα του ήταν βαμμένη μαύρη με κόκκινες λεπτομέρεις γι' αυτές τις πρώτες δοκιμές στην Valencia

 

Honda


Αν και η Honda ήταν εξαιρετικά φειδωλή στις πληροφορίες που έδωσε, όπως παραδοσιακά συμβαίνει με το HRC, ωστόσο οι Shuhei Nakamoto (Αντιπρόεδρος του HRC) και Shinichi Kokubu (ο νέος υπεύθυνος του τεχνικού τομέα για το project της Honda στα MotoGP), έκαναν λόγο –κυρίως ο Kokubu- για βελτίωση του χαρακτήρα του RC213V, η οποία προήλθε από πολλές μικρές επί μέρους βελτιώσεις της μοτοσυκλέτας, συμπεριλαμβανομένων των διαστημάτων ανάφλεξης, του πλαισίου και των ηλεκτρονικών. Με λίγα λόγια… παντού. Σύμφωνα με όσους άκουσαν τον ήχο του νέου κινητήρα, πλέον δεν είναι screamer όπως ήταν από την στιγμή που επέστρεψε ο κυβισμός στα 1000 κυβικά, αλλά μοιάζει πολύ με των Ducati και τον τρόπο που δουλεύουν οι V4, με πιο βαθύ τύπου "big bang" ήχο, προφανώς για να γίνει πιο γραμμικός και να μειωθεί το φαινόμενο της σούζας στις επιταχύνσεις. Πάντως μέχρι αυτή την ώρα, οι Marquez και Pedrosa είναι ψηλά στην κατάταξη των χρόνων, με τους δύο αναβάτες μάλιστα να έχουν βρεθεί στην κορυφή, έστω και για λίγο, πριν την είσοδο του Rossi ο οποίος μετά από λίγους γύρους έκανε διαφορά μισού δευτερολέπτου από τους υπόλοιπους, ενώ είχε και μια πτώση που ευτυχώς δεν του επέφερε κάποιο τραυματισμό.

 

Suzuki


Η Suzuki όντας σε διαφορετικό καθεστώς από τα υπόλοιπα εργοστάσια, λόγω των προνομίων που απολάμβανε όπως προβλέπουν οι κανονισμοί για τις ομάδες που μπαίνουν πρώτη φορά στα MotoGP σχετικά με το πάγωμα της εξέλιξης των κινητήρων μέσα στη σεζόν, έχει δοκιμάσει ήδη πολλά πράγματα και στις πρώτες δοκιμές δεν δείχνει μια εντελώς διαφορετική μοτοσυκλέτα. Η εξέλιξη μέσα στη χρόνια ήταν αλματώδης, κάτι που προκύπτει και από τα αποτελέσματα του πρωταθλήματος που μόλις ολοκληρώθηκε, με καταγεγραμμένη μία νίκη μαζί με τερματισμούς στο βάθρο. Ο τρόπος που αποδίδει ο κινητήρας και το seamless κιβώτιο έκαναν όντως την διαφορά, και το μόνο που ουσιαστικά χρειάζεται είναι η παραπάνω ιπποδύναμη, κάτι που παραδέχτηκε και ο Davide Brivio στην συνέντευξη που έδωσε. Σήμερα στις δοκιμές, η Suzuki δοκιμάζει ένα "ενδιάμεσο βήμα" όπως το ονομάζει που θα περιλαμβάνει μερικές βελτιώσεις που δούλεψαν οι μηχανολόγοι τους για την επόμενη χρονιά. Τις περαιτέρω βελτιώσεις που θα αφορούν στο πλαίσιο, θα τις δούμε την επόμενη χρονιά στις δοκιμές της Sepang. Ο Iannone πάντως, μέχρι τις 13:00 ήταν στην πέμπτη θέση των χρόνων, διανύοντας ακόμη την πρώτη του διερευνητική επαφή με την καινούργια του μοτοσυκλέτα.

 

Ducati


Πρόκειται για το μεγαλύτερο ερωτηματικό στο grid της επόμενης χρονιάς, κυρίως λόγω της προσθήκης του Lorenzo στην ομάδα. Το μεγάλο στοίχημα, όπως είπε και ο Gigi Dall'Igna, είναι η προσαρμογή του Ισπανού στην μοτοσυκλέτα. Η ομάδα, χρησιμοποιεί από την αρχή την μοτοσυκλέτα GP17, αλλά τόσο ο Lorenzo όσο και ο Dovizioso θα κάνουν τις δοκιμές τους με τα αεροδυναμικά φτεράκια, έτσι ώστε οι άνθρωποι της Ducati να έχουν συγκρίσιμα δεδομένα συγκριτικά με το GP16 ώστε να αποφασίσουν την αποτελεσματικότητα των αλλαγών, αλλά η προσοχή τους θα είναι στραμμένη στις αλλαγές του πλαισίου.
Όπως είχε φανεί, αλλά και ειπωθεί από τους αναβάτες της ομάδας, το μεγαλύτερο πρόβλημα της ιταλικής μοτοσυκλέτας ήταν η συμπεριφορά μέσα στις στροφές. Εκεί πρέπει να βελτιωθούν κι εκεί είναι το δυνατό σημείο του Lorenzo. Είναι δηλαδή μια απόσταση που θα πρέπει να διανυθεί κι από τις πλευρές προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή. Εξάλλου, ο Dall'Igna και ο Lorenzo είχαν συνεργαστεί ξανά μαζί, όταν ο Ισπανός έτρεχε στα 125 και στα 250, οπότε γνωρίζουν πολύ καλά τι μπορεί να περιμένει ο ένας από τον άλλον. Ακόμη και το ότι ο Lorenzo έδειχνε όχι τόσο δυνατός στην βροχή δεν τον ανησυχεί, καθώς το Ducati ήταν εξαιρετικό στο βρεγμένο και ευελπιστεί ότι θα προσφέρει την απαραίτητη εμπιστοσύνη στον Ισπανό.
Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, το διάστημα που θα μεσολαβήσει μέχρι τις επόμενες δοκιμές, οι μηχανολόγοι της Ducati θα δουλέψουν πάνω στην αεροδυναμική της μοτοσυκλέτας χωρίς πλέον τα αεροδυναμικά βοηθήματα, ενώ όπως δήλωσε και ο Dall'Igna το να τρέξουν δίχως αυτά δεν θα είναι πρόβλημα, καθώς με το κατάλληλο στήσιμο μπορούν να αντισταθμίσουν την έλλειψή τους. Μέχρι στιγμής πάντως, ο Lorenzo δυσκολεύτηκε να βρει το ρυθμό του πάνω στο GP17, καθώς βρισκόταν πολύ μακριά από την κορυφή με διαφορά πάνω από 1,5 δευτερόλεπτο. Πριν από λίγο όμως βελτίωσε το χρόνο του και βρέθηκε στην έκτη θέση, μόλις 0,625 δευτερόλεπτα πίσω από τον χρόνο του Rossi.

Ετικέτες

MotoGP, Bastianini: "Η Ducati πιέζει αλλά είμαι ήρεμος”

Οι Ιταλοί πιέζουν για αποτελέσματα ωστόσο ο Bastianini δεν φαίνεται να ανησυχεί
motomag MotoGP, Bastianini: "Η Ducati πιέζει αλλά είμαι ήρεμος”
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

2/5/2024

Το συμβόλαιο του Enea Bastianini με την Ducati Lenovo Team λήγει τη φετινή χρονιά και οι μνηστήρες για τη θέση του αναμφίβολα είναι πάρα πολλοί. Τα περισσότερα συμβόλαια των αναβατών όπως διαβάσατε στο ΜΟΤΟ λήγουν στο τέλος του έτους και αυτό σημαίνει ένα πράγμα πως ο Bastianini πρέπει να φέρει αποτελέσματα τα οποία θα του προσφέρουν την ανανέωση του συμβολαίου στην εργοστασιακή ομάδα του Borgo Panigale.

Μέχρι στιγμής η θέση του Bastianini στην Ducati Lenovo Team μοιάζει με ηλεκτρική καρέκλα καθώς αγωνιστικά ο Ιταλός δεν έχει πετύχει και τα καλύτερα αποτελέσματα. Στην Jerez ο αναβάτης της ιταλικής εταιρείας στον αγώνα Sprint κατέλαβε την 13η θέση ενώ στον κυρίως αγώνα της Κυριακής τερμάτισε στην 5η θέση.

Την επομένη στο μονοήμερο τεστ που έλαβε χώρα στην ίδια πίστα ο Bastianini είχε νωρίς μία άσχημη πτώση με τον ίδιο να ολοκληρώνει την διαδικασία στην ένατη θέση. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του το τεστ ήταν θετικό καθώς κατάφερε να βρει πολλές λύσεις που θα τον βοηθήσουν για τη συνέχεια του πρωταθλήματος αν και για να λέμε την αλήθεια θα χρειαστεί ένας αγωνιστικός άθλος για να κρατήσει ο ίδιος την θέση του στην Ducati Lenovo Team.

MotoGP, Bastianini: "Η Ducati πιέζει αλλά είμαι ήρεμος”

O Bastianini αναφέρθηκε στη συνέχεια τόσο για το τεστ όσο και για την πίεση που δέχεται από την Ducati Lenovo Team ώστε να αποδώσει τα μέγιστα: “Δυστυχώς, δεν ξεκίνησε η μέρα με τον καλύτερο τρόπο. Είχα μία άσχημη πτώση στην στροφή 7. Ευτυχώς δεν τραυματίστηκα αν και αγχώθηκα όσον αφορά την δουλειά που έπρεπε να γίνει.

Στη συνέχεια ηρέμησα οπότε καταφέραμε να δουλέψουμε σε πολλούς τομείς. Βρήκαμε την σωστή ρύθμιση στο φρενάρισμα ενώ επίσης βελτιώσαμε τον ρυθμό, ωστόσο στο αργό κομμάτι της πίστας πρέπει να βελτιωθούμε περισσότερο. Στο Le Mans τα πράγματα θα είναι διαφορετικά είναι μία πίστα στην οποία έχω κερδίσει -2022- και εκεί έχω αυτοπεποίθηση.

Η ομάδα πιέζει για να έρθουν τα αποτελέσματα ωστόσο είμαι ήρεμος. Το σημαντικό στην αρχή της χρονιάς ήταν να επανακτήσω την αυτοπεποίθηση μου όσον αφορά την οδήγηση. Ήρθαν και κάποια καλά αποτελέσματα ωστόσο τώρα είναι σημαντικό να πετύχω ακόμη περισσότερα”.

Αν και τα πράγματα δεν είναι εύκολα για τον Bastianini o ίδιος δεν φαίνεται να ανησυχεί ιδιαίτερα, μένει να δούμε αν ο αναβάτης της Ducati Lenovo Team γνωρίζει ήδη τι έχουν αποφασίσει τα μεγάλα κεφάλια της Ducati Corse και παίζει εκ του ασφαλούς ή έχει κάποιον άσσο στο τσεπάκι του όσον αφορά το αγωνιστικό του μέλλον.

MotoGP, Bastianini: "Η Ducati πιέζει αλλά είμαι ήρεμος”

 

Ετικέτες