MotoGP - Πλήρης αυτοματοποίηση για το σύστημα ελέγχου πίεσης ελαστικών TPMS

Ποδαρικό με τον Vinales για παραβίαση των νέων κανονισμών
MotoGP - Automatic TPMS
Από το

motomag

4/9/2023

Το νέο ενιαίο σύστημα παρακολούθησης των ελαστικών που έκανε την πρώτη του εμφάνιση στο βρετανικό GP, πέρασε πλέον στην πλήρη αυτοματοποίησή του, ελέγχοντας σε πραγματικό χρόνο όλες τις μοτοσυκλέτες του grid, ενώ στον αγώνα της Κυριακής στη Βαρκελώνη έπεσε η πρώτη καμπάνα στον Vinales

Όπως σας είχαμε ενημερώσει, από την εκκίνηση του δεύτερου μισού της σεζόν του 2023, στο βρετανικό GP, θα ίσχυε ένα ενιαίο σύστημα παρακολούθησης πίεσης των ελαστικών. Dorna, Michelin, κατασκευαστές και ένωση κατασκευαστών MSMA, έχουν έρθει σε αυτή τη συμφωνία μετά τις καταγγελίες που υπήρξαν το 2022 για παρατυπίες όσον αφορά τις πιέσεις που είχε θέσει ως όριο η κατασκευάστρια εταιρεία Michelin, στα 1,9 bar για μπροστά και 1,7 bar για πίσω.

TPMS

Το σαββατοκύριακο που μας πέρασε διεξήχθη ο 11ος γύρος για τα MotoGP, στην πίστα της Βαρκελώνης, όπου το ενιαίο σύστημα TPMS πέρασε στην πλήρη αυτοματοποίησή του. Αυτό σημαίνει ότι οι αισθητήρες ελέγχου πίεσης των ελαστικών κάθε μοτοσυκλέτας στέλνουν δεδομένα σε πραγματικό χρόνο στους κριτές. Στην περίπτωση που κάποιος αισθητήρας δεν συμμορφώνεται με τα κατώτατα όρια που έχει θέσει η Michelin, τότε θα γίνεται έλεγχος μόνο σε αυτόν -αι όχι τυχαία όπως γίνονταν μέχρι τώρα- για να διαπιστωθεί αν έχει απορρυθμιστεί κάποιος αισθητήρας TPMS. Εάν αποδειχθεί ότι όλα λειτουργούν κανονικά, αλλά η πίεση βρίσκεται κάτω από τα επιτρεπόμενα όρια, τότε επιβάλλεται ποινή στον αναβάτη, μετά το τέλος του αγώνα.

Maverick Vinales

Κάτι τέτοιο συνέβη και στον Maverick Vinales, ο οποίος έλαβε προειδοποίηση μετά το τέλος του αγώνα της Κυριακής του GP της Καταλονίας. Ο αναβάτης της Aprilia κατάφερε να βρεθεί στην δεύτερη θέση, στο GP της πατρίδας του, ωστόσο στα ελαστικά του εντοπίστηκαν χαμηλότερες πιέσεις από αυτές που ορίζουν τα επιτρεπόμενα όρια.

MotoGP - Automatic TPMS

Λόγω του γεγονότος ότι ήταν το πρώτο παράπτωμα του Καταλανού, όπως και της ομάδας της Aprilia, οι κριτές αποφάσισαν να εκδώσουν μόνο μία προειδοποίηση.

Θυμίζουμε, ότι οι νέοι κανονισμοί αφορούν για την ώρα τους δύο αγώνες, Sprint και Κυριακής και όχι τα προκριματικά και ελεύθερες δοκιμές.

Οι ποινές έχουν ως εξής:

  • 1η παράβαση: προειδοποίηση
  • 2η παράβαση: χρονική ποινή 3 δευτερολέπτων
  • 3η παράβαση: χρονική ποινή 6 δευτερολέπτων
  • 4η παράβαση: χρονική ποινή 12 δευτερολέπτων

Για την ώρα η τυπική ποινή για τεχνικές παραβάσεις, που είναι αυτή του αποκλεισμού, δεν θα εφαρμοστεί σε αυτή την περίπτωση, μέχρι οι αναβάτες να εξοικειωθούν με το νέο σύστημα. Μετά την περίοδο προσαρμογής, θα ισχύσει κανονικά η προβλεπόμενη ποινή του αποκλεισμού.

Ετικέτες

MotoGP - Μικροπτώση για τον Marc Marquez σε προπόνηση MX / Flat Track λίγο πριν τον αγώνα της Καταλονίας

Δεν αναμένεται να επηρεάσει την απόδοση του 8 φορές Παγκόσμιου Πρωταθλητή στο GP της πατρίδας του
motomag MotoGP – Μικροπτώση για τον Marc Marquez σε προπόνηση motocross λίγο πριν τον αγώνα της Καταλονίας
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

20/5/2024

Είναι σύνηθες να βλέπουμε τους αναβάτες του MotoGP να προπονούνται με motocross μοτοσυκλέτες, τόσο σε flat-track πίστες ακονίζοντας τις αντιδράσεις τους στην πλαγιολίσθηση, όσο και στο MX, για βελτίωση της φυσικής τους κατάστασης. 

Ένας από τους αναβάτες που αρέσκεται να προπονείται με αυτό τον τρόπο είναι και ο Marc Marquez ο οποίος συχνά πυκνά ενημερώνει το κοινό του μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα που διατηρεί για αυτές τις προπονήσεις. Η τελευταία του κοινοποίηση ωστόσο ήταν λίγο διαφορετική από τις προηγούμενες καθώς ο αναβάτης της Gresini Racing Team, έκανε γνωστό πως κατά τη διάρκεια προπόνησης στην πίστα Circuit Alcarras, κοντά στη γενέτειρά του, τη Cervera είχε μία πτώση η οποία ευτυχώς του έδωσε ως παράσημο μόνο μερικές γρατζουνιές στο αριστερό του χέρι.

Ο Marquez πόσταρε αυτή τη φωτογραφία με χιουμοριστική διάθεση καθώς δεν έπαθε τίποτα σημαντικό ενώ στις υπόλοιπες φωτογραφίες είδαμε τον ίδιο να μας ενημερώνει για το πως κύλησε η εβδομάδα του λίγο πριν βρεθεί στο Grand Prix της Καταλονίας. Μαζί με τον Marc Marquez, προπονήθηκε ο αδερφός του Alex Marquez αλλά και ο Diogo Moreira αναβάτης ο οποίος αγωνίζεται στη Moto2.

Άνευ σημασίας λοιπόν η πτώση του Marc Marquez στην προπόνηση, με τον Ισπανό να δείχνει ολοένα και περισσότερο πως από την ημέρα που βρίσκεται στην ομάδα της Gresini Racing Team και την Ducati απολαμβάνει την ζωή τόσο εντός όσο και εκτός πίστας.

Ετικέτες