MotoGP Qatar: Zarco στην πρώτη θέση της εκκίνησης!

Από την πτώση κατευθείαν στο ρεκόρ!
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

17/3/2018

Στην απαιτητική, πάντα σκονισμένη πίστα του Κατάρ, με μία από τις μεγαλύτερες ευθείες και την δεύτερη υψηλότερη τελική μπήκε πριν από λίγο σειρά κατάταξης για τον αυριανό πρώτο αγώνα σε αυτή την τόσο απρόβλεπτη σεζόν που ξεκινά αύριο! Το 2018 παίρνει την σκυτάλη από μία σεζόν που τα είχε όλα, και δείχνει να θέλει να ξεκινήσει το ίδιο με εκείνη. Μακάρι βέβαια να μην την αντιγράψει πλήρως, γιατί ο καλύτερος Γάλλος όλων των εποχών, ο Zarco πάει να κάνει πάλι το θαύμα στο Κατάρ αύριο, εκεί που πέρσι ξεκινούσε τον πρώτο του αγώνα στην μεγάλη κατηγορία και δεν του έφτανε που έφευγε πρώτος εμπρός, αλλά ήθελε να κάνει και με εντυπωσιακό τρόπο, πιέζοντας να ανέβει πάνω από το ένα δευτερόλεπτο διαφοράς, μέχρι που δυστυχώς έπεσε…

Τώρα αυτή την εμπειρία, σε ένα παρόμοιο τρόπο προετοιμασίας με τον Marquez, την είχε λίγο πριν όταν έπεσε δοκιμάζοντας τα όρια της πρόσφυσης. Σήμερα η πίστα ήταν ιδιαίτερα σκονισμένη, με το τεχνικό γρασίδι και τις υπόλοιπες τεχνολογικές καινοτομίες που έχουν χρησιμοποιηθεί στο Κατάρ, να μην καταφέρνουν να κρατήσουν την σκόνη μακριά από την πίστα, εξαιτίας του ανέμου.

Έφυγε γρήγορα από τα pit ο Karel Abraham πέροντας την κουβέρτα μαζί τους στην Q1 κι ευτυχώς ο Tito Rabat το πρόσεξε και τον σταμάτησε πριν βγει στην πίστα...

Η Michelin έφερε ένα ελαστικό για την κατάταξη που είχε μικρή διάρκεια ζωής, αλλά εξαιρετική πρόσφυση ώστε να καταπολεμήσει την σκόνη, κι έτσι το Losail η καλύτερα φωτισμένη εξωτερική τοποθεσία του κόσμου μέχρι και πριν λίγα χρόνια (τώρα είναι η δεύτερη) μας χάρισε ορισμένα από τα χαρακτηριστικά της στιγμιότυπα, βλέποντας μέσα από τις λευκές ζελατίνες, τα πρόσωπα των αναβατών σε αγωνιστικό ρυθμό.

Ήταν μία μεγάλη ημέρα με αρκετά απρόοπτα και μικρές πτώσεις, με τον Zarco να πέφτει λίγο πριν το Qualification αλλά αμέσως μετά να σπάει το ρεκόρ που κρατούσε ο Lorenzo εδώ και δέκα ολόκληρα χρόνια! Το γεγονός πως έγινε σε μία από τις χειρότερες ημέρες τις πίστας κι αμέσως μετά την πτώση του, αυξάνει ακόμα περισσότερο το μέγεθος του άθλου!

Ο απίθανος Zarco λοιπόν έκανε άλλο ένα θαύμα και ταυτόχρονα έδειξε κι εκείνη την προσδοκία που υπήρχε σε πολύ κόσμο, πως φέτος είναι ικανός να ανακατέψει την τράπουλα ακόμα περισσότερο από πέρσι!

Λες και τα χαρτιά δεν είναι ήδη ανακατεμένα βέβαια, με τις εργοστασιακές Yamaha να πασχίζουν ακόμα να ολοκληρώσουν την εξέλιξή τους στο επίπεδο ανταγωνιστικότητας που επιθυμούσαν, τις Ducati να φαίνεται πως θα παίξουν ρόλο στην σκακιέρα και οι δυο τους φέτος και τον Marquez να είναι ο δικός του, μοναδικός, εαυτός, παραμένοντας εντυπωσιακότερος όλων.

Βέβαια ο Zarco είχε κλέψει ήδη την παράσταση από την FP3 σε μία σπάνια στιγμή που οι ταχύτεροι χρόνοι εκεί, πράγματι αποτύπωναν πολλές από τις εξελίξεις αμέσως μετά. Ο Miller ήταν δεύτερος στην FP3 και ταχύτερος στην τελική κατάταξη ανεβαίνοντας στην Q2 ενώ ο Petrucci είχε τον τρίτο ταχύτερο χρόνο, ακριβώς όπως θα ξεκινήσει και αύριο δηλαδή. Βλέποντας τους Miller και Petrucci, τον Lorenzo να φτάνει δύο φορές κοντά στην pole position και τον Dovizioso να ξεκινά αύριο τέταρτος αλλά από «παρά τρίχα» να μην είναι στην πρώτη σειρά, δεν γίνεται παρά μην ασχοληθείς με την Ducati και να θυμηθείς τις εξαγγελίες για μία χρονιά γεμάτη επιθέσεις…

Αν αφήσεις τους απόλυτους χρόνους ο Dovizioso ήταν μέχρις στιγμής ο σταθερά καλύτερος αναβάτης, με συνέχεια εντυπωσιακούς χρόνους και εξαιρετική πιστότητα στην πορεία του. Ο Vinales μας χάριζε μερικά εντυπωσιακά ντριφταρίσματα, μερικούς γρήγορους γύρους, αλλά η απόδοσή του δεν ήταν σταθερή με τον Rossi να δείχνει εξαρχής πολλές περισσότερες ελπίδες για εκκίνηση της Yamaha από την πρώτη γραμμή, εκεί που έβαζες τον Marquez σίγουρα στην πρώτη θέση.. Τελικά ο Zarco θα αναλάβει να φύγει αύριο εμπρός από την πλευρά της Yamaha, και σίγουρα σκέφτεται πως θέλει μία συνέχεια διαφορετική από την προηγούμενη φορά που έγινε το ίδιο..

Αύριο λοιπόν ο Zarco θα φύγει μπροστά με τον Marquez πίσω του με την παραπάνω περσινή φωτογραφία να ξυπνά ακριβώς την ίδια εικόνα… Ο Rossi θα προσπαθήσει να εκτιναχθεί εμπρός, ο Crutchlow το ίδιο με τον Dovizioso να θέλει να τον περάσει στην πρώτη στροφή αν είναι δυνατό.. Η πρώτη εκκίνηση της χρονιάς θα είναι λοιπόν εκρηκτική και την αναμένουμε αύριο το απόγευμα, με μεγάλη ανυπομονησία!

 
Εκκίνηση
Αναβάτης
ΜΟΤΟ
Km/h
Χρόνος
Διαφ.1ος/Προ.
1
Johann ZARCO
Yamaha
337.9
1'53.680
 
2
Marc MARQUEZ
Honda
341.9
1'53.882
0.202 / 0.202
3
Danilo PETRUCCI
Ducati
345.3
1'53.887
0.207 / 0.005
4
Cal CRUTCHLOW
Honda
343.6
1'54.072
0.392 / 0.185
5
Andrea DOVIZIOSO
Ducati
344.6
1'54.074
0.394 / 0.002
6
Alex RINS
Suzuki
338.8
1'54.339
0.659 / 0.265
7
Dani PEDROSA
Honda
336.7
1'54.368
0.688 / 0.029
8
Valentino ROSSI
Yamaha
334.6
1'54.389
0.709 / 0.021
9
Jorge LORENZO
Ducati
338.7
1'54.431
0.751 / 0.042
10
Jack MILLER
Ducati
338.8
1'54.449
0.769 / 0.018
11
Andrea IANNONE
Suzuki
335.0
1'54.619
0.939 / 0.170
12
Maverick VIÑALES
Yamaha
338.9
1'54.707
1.027 / 0.088

 

Ετικέτες

MV Agusta -Μετά τις KTM & GASGAS, και 3η εταιρεία του PIERER Group στο MotoGP!

Νέες δηλώσεις αυτή τη φορά από τον νέο CEO της MV Agusta, Hubert Trunkepolz
motomag H MV Agusta θα είναι ο νέος κατασκευαστής που εισέρχεται στο MotoGP
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

16/4/2024

Λάδι στη φωτιά έριξε ο νέος CEO της MV Agusta, Hubert Trunkepolz καθώς σύμφωνα με δηλώσεις του στο αυστριακό Motorrad Magazin, η ιταλική εταιρεία πρόκειται να γίνει ο όγδοος κατασκευαστής του MotoGP.

Όταν το PIERER Mobility Group στο οποίο ανήκουν KTM, Husqvarna και GASGAS μεταξύ άλλων απέκτησε μετοχές της MV Agusta, ξεκίνησε μία φήμη η οποία ήθελε την ιταλική εταιρεία να εισέρχεται στο MotoGP ως ο νέος κατασκευαστής στη μεγάλη κατηγορία.

Μετά από την πρόσφατη εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου της MV Agusta από την KTM, αυτές οι φήμες γιγαντώθηκαν ενώ τώρα μέσω συνέντευξης του νέου CEO της MV Agusta Hubert Trunkepolz στο αυστριακό Motorrad Magazin τα πράγματα ίσως γίνουν ακόμη πιο ενδιαφέροντα στον κορυφαίο θεσμό μοτοσυκλετών τα επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Trunkepolz η MV Agusta η οποία έχει γράψει ιστορία στον μηχανοκίνητο αθλητισμό δεν γίνεται να μην βρίσκεται στο κορυφαίο πρωτάθλημα, ενώ και η δήλωση του Stefan Pierer μερικούς μήνες πριν πως δεν αποκλείει να κάνει η MV Agusta την εμφάνιση της στο MotoGP ως ξεχωριστή οντότητα το 2027, χρονιά που αλλάζουν οι κανονισμοί, συνηγορεί σε αυτό που ακούμε όλο αυτό το διάστημα.

Να θυμίσουμε πως η Dorna έχει “δεσμεύσει” τις δύο θέσεις μοτοσυκλετών που κατείχε η Suzuki όταν αυτή αποχώρησε σε περίπτωση που κάποιος νέος κατασκευαστής θελήσει να εισέλθει στο MotoGP.

Το να δούμε την MV Agusta στην μεγάλη κατηγορία θα είναι ευχής έργον καθώς θα γίνουμε μάρτυρες μιας μεγάλης επιστροφής, ωστόσο μένει να αποδειχθεί πως αυτό δεν είναι μια απλή εικασία ή ένα τρικ το οποίο στοχεύει στο να φέρει εφήμερη προβολή στο PIERER Mobility Group όσον αφορά την MV Agusta. Κι αν τώρα όντως δούμε την MV Agusta στο MotoGP, είναι σίγουρο κατά 99,99% πως η μοτοσυκλέτα με την οποία θα συμμετέχει δεν θα είναι κάποιο νέο μοντέλο, αλλά το γνωστό μας RC16 με νέα χρώματα.

Ετικέτες